Güncel: 07.12.2022 Tartışmaların ve resmi cevapların ışığında Türk Telekom ile devam etme kararı aldım. Konunun içeriği: Merhaba arkadaşlar, Ben 2 yıla yakın çaba sonrası binamıza fiber internet bağlatabilmiştim (çok detaylı bir konu açmıştım, okumak için buraya tıklayın). 2021 yılı Şubat ayında, binamıza internet çekmek için yaptığım işlemler arasında Türk Telekom'un 444 1 444 hattını arayarak yeni abonelik başvurusu da yer alıyordu. Gün gelip fiber internet binaya, oradan da evin içine kadar çekilince Telekom ekibi internet hizmetini sağladıktan sonra, sundukların hizmetin abonelik sözleşmesini imzalatmak istedi. Ben karşı çıksam da aboneliğin önceden zaten yapıldığını, internetin de buna istinaden verildiğini ve yapılan işlemlerin imzam dahilinde kayıt altına alınması gerektiği belirtildi. Aksi takdirde onların deyimiyle bu kadar hızlı bir şekilde internet sağlanmayacakmış. Aylık ücretin 154 lira olması ve taahhütün 2 yıllık olması (gelecekteki zamları da düşündüğüm için) artık bana mantıklı geldi ve sözleşmeyi imzaladım. Ancak evimizde farklı bir yöntemle Millenicom'dan aktif internet kullanıyorduk (sözümün başında verdiğim linkte detaylıca yazmıştım). Evimizde 2 farklı firmadan internet olmuş oldu. Biri benim, diğeri kardeşimin adına. Millenicom'la iletişime geçip (35mbps vdsl için aylık 120 lira ödüyorduk) artık bu internete ihtiyacımız kalmadığı için iptal etmek istediğimizi bildirdik. Ancak bize 14 gün içinde bedelsiz cayma hakkımızın olduğunu bir de indirim tanımlayabileceklerini (100mbps fiber için aylık modem dahil 85 lira) söylediler. Ben derhal Türk Telekom online işlemlerden abonelik iptali kısmına ulaştım ancak 632 lira ödemem gereken fatura oluştuğunu belirten bir uyarı ile karşılaştım ve bu yüzden abonelik iptalini başlatamadım. Bu uyarının ekran görüntüsünü aldım. Önce 444 1 444'ü arayarak aboneliğimi iptal etmek istediğimi söyledim. Aynı ücretin çıktığı tarafıma söylendi. 14 gün içinde cayma hakkım var, cezai ücret uygulayamazsınız diyince müşteri hizmetleri yetkilisi "Biz sizden herhangi bir cayma bedeli talep etmiyoruz. Size tanımış olduğumuz indirimlerin ücretini almamız gerektiği için bunu fatura ediyoruz." şeklinde bir cevap aldım. Ceza değil, indirimleri kullanmaya söz vermişim, bu sözümün karşılığı olan ücret aylara bölünmüşken ben hemen çıkmak istediğim için toplu halde bir seferde benden alınıyormuş. Doğal olarak iptalden vazgeçtim. CİMER ve BTK üzerinden şikayetimi dile getirdim. Her iki makama aynı şikayet metnini gönderdim: CİMER & BTK Şikayet metni:
Metinde yer verdiğim ek dosya (büyük halini görmek için üzerine tıklayın): ![]() CİMER'den henüz bir yanıt alamadım ancak BTK'dan bir cevap geldi, hem de bayağı uzun bir metin olarak, buyrun: Türk Telekom'un 14 gün içinde cayma hakkına cevabı (BTK Şikayeti):
Tüketici Koruma Kanunu'nu inceledim (siz de incelemek isterseniz buraya tıklayın). Beşinci Bölüm, Diğer Tüketici Sözleşmeleri, İş yeri dışında kurulan sözleşmeler, Madde 47'ye uyan bir sözleşme imzalamışım. Bu sözleşmenin 5 nolu bendinde aşağıdaki metin yazmaktadır: 6502 Sayılı Tüketici Koruma Kanunu BEŞİNCİ BÖLÜM Diğer Tüketici Sözleşmeleri İş yeri dışında kurulan sözleşmeler MADDE 47
Bu kanuna muhalif şöyle bir durum var: Cayma süresi içinde sözleşmeye konu hizmet karşılığında kampanya avantajı isminde ödeme talep edilmektedir. Şimdi ne yapmamı önerirsiniz? Ben şu yolu izleyeceğim: 14 gün süre tamamlanmadan evvel Türk Telekom'daki sözleşmemi iptal edeceğim. Bana fatura edilen ücreti ödeyeceğim. Konuyu Tüketici Hakem Heyetine taşıyacağım. Ücret çok yüksek olmadığı için süreç ne kadar uzun sürerse sürsün takip edeceğim. Not: Bu süreç hakkında konuyu güncel tutmaya özen göstermeye çalışacağım. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi furkangunes04 -- 7 Aralık 2022; 11:28:27 > |
Türk Telekom'un 14 Günlük Cayma Hakkına Cevabın: Telekom ile Devam Kararı
Türk Telekom'dan aldığınız hizmeti iptal etmek istiyorsanız, 14 günlük cayma hakkınız bulunmaktadır. Bu süre zarfında, herhangi bir gerekçe göstermeksizin sözleşmenizi iptal edebilirsiniz. Ancak, cayma hakkını kullanmanız durumunda, Türk Telekom, size cayma bedeli talep etme hakkına sahiptir.
Türk Telekom Cayma Bedelleri
Türk Telekom'un cayma bedeli, aldığınız hizmetin türüne ve cayma süresine göre değişir. Genel olarak, taahhütlü hizmetler için cayma bedeli daha yüksektir.
İşte Türk Telekom'un bazı hizmetleri için cayma bedelleri:
- Ev İnterneti: Taahhüt süresi içinde cayma bedeli, kalan taahhüt süresi için aylık abonelik ücretinin %25'idir.
- Mobil İnternet: Taahhüt süresi içinde cayma bedeli, kalan taahhüt süresi için aylık abonelik ücretinin %50'sidir.
- Sabit Telefon: Taahhüt süresi içinde cayma bedeli, 150 TL'dir.
Türk Telekom Cayma Bedelinden Kaçınma
Türk Telekom'un cayma bedelinden kaçınmak için, sözleşme sürenizin dolmasını beklemeniz veya taahhüdünüzü erken kapatmanız gerekir. Taahhüdünüzü erken kapatmak istiyorsanız, Türk Telekom'a yazılı bir başvuru yapmanız ve erken kapatma cezasını ödemeniz gerekebilir.
Türk Telekom ile Devam Kararı
Türk Telekom'un 14 günlük cayma hakkını kullandıktan sonra, hizmete devam etmeye karar verebilirsiniz. Bu durumda, cayma bedelini ödemeniz gerekmeyecektir. Ancak, sözleşme süreniz yeniden başlayacak ve taahhüdünüzü erken kapatmak isterseniz erken kapatma cezası ödemeniz gerekebilir.
Sonuç
Türk Telekom'un 14 günlük cayma hakkını kullanmadan önce, cayma bedellerini dikkatlice göz önünde bulundurmalısınız. Hizmete devam etmeye karar verirseniz, cayma bedelini ödemek zorunda kalmayacaksınız. Ancak, erken kapatma cezası gibi diğer masrafları göz önünde bulundurmanız gerekebilir.