virüs nedeniyle kullanılmaz hale gelen toshiba laptop hard diskimdeki verileri kurtarmak istiyorum.
GetDataBack for FAT programıyla 10 saate yakın recovery işlemi yaptım; ama program, eski dosyalarımı ısrarla görmüyor. sizce neden olabilir bu durum; ve ne yapmam gerekiyor?(hd'im fat 32idi)
gerekli olabilecek bilgiler: - hd'i usb 'den bilgisayara bağlayacak bir aparat aldıp(kutu) bilgisayarın hd'yi görmesini sağladım.. başka türlü bağlayamadım; zira IDE gibi görünse de, biraz daha değişik(kısa) birşey bunun çıkışı.(4-5 sene öncesinin toshiba satalite hd'i) - partition'larını bir dostum bana sormadan sildi.. hatta üzerine recovery'de işime yapayabileceğini düşündüğü 1-2 program attı. - kullandığım programı lisanslı hale getirdim. yani demo falan değil. - 10 saatlik recovery sonunda, sadece arkadaşım attığı, zaten hd üzerinde normalde de görülebilen dosyaları bulabildi program. - options'dan güya deleted files'ları da göster seçeneğini işaretledim. -ve eski hard diskimin fat32 olduğuna eminim.
Farklı bir kurtarma programı kullanmadınız mı ?
şimdi "active file recovery" programını deniyorum. (ama en iyisi getdataback diye duymuştum)
**** konu hakkında fikri olanlar lütfen paylaşsın..
Normalde disk yapısı şu şekilde işler, diskin üzerine veri yazıldığında yazılan verinin birde adres tablosu olur. kişi bilgisayara hızlı format atarsa yada bir şeyi silmek istediğinde harddiskten sadece bu adres tablosundaki alan gider. Bu alana MFT yani Master File Table denir. bu veri kurtarma yazılımları MFT tablosunu es geçerler direk disk yüzeyini tararlar. eğer eski verilerin üzerine başka bir veri yazılmamışsa oradaki dosyaları geri yüklerler. ancak partitionlar silinip hızlı format değilde normal bir format atıldıysa o zaman içerisindeki veriler biraz zor kurtarılabilir. birde şu var, disk yapısı öncede fat 32 ise şu anki fat yapısı NTFS verilmişse geçmiş olsun, disk içerisinden hiç bir şey kurtaramazsın. keşke sana yardımcı olabilseydim. zira birde easy recovery programını dene. bi ihtimal belki... kolay gelsin...
hmm:(
2 partition iken tek partition a çevirmek.. yahut tam tersi.... etkiler mi recovery sonuçlarını peki?
tabiki de etkiler. eğer çok çok önemli değilse bence artık uğraşmayın derim. yine de siz bilirsiniz...
bütün hdd mi şekillendirmiştim(3 partition) sonradan recovery yaptıgımda verilerimin hepsi değilde bir kısmı geri gelmişti. İlginç olanı 2 format önceki bilgilerimi geri getirmiştim ama tabiki hepsini değil çöp denebilcek dosyalarım geri gelmişti. Sırf deneme amaçlı yapmıştım.Ya genede ihtimal başka bir veri kurtarma programı dene birşeylerin değişme ihtimali var