Şimdi Ara

'Veya' ile 'Ya da' Arasındaki Fark?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
6
Cevap
0
Favori
16.055
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Türkçe ve edebiyatta ikisi de aynı kabul ediliyor. Fakat matematikte ikisinin de aslında farklı şeyler olduğunu duydum.
    Sizin yorumlarınız nedir?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi KniDra -- 22 Kasım 2012; 11:10:54 >

• Yapay Zekanın Yanıtı

"Veya" ve "Ya da" Arasındaki Fark

Türkçe dilinde, "veya" ve "ya da" bağlaçları genellikle birbirinin yerine kullanılsa da aralarında bazı ince farklar vardır.

Mantıkta

Mantıkta "veya" bağlacı, iki önermeden yalnızca birinin doğru olabileceğini belirtir. Örneğin:

Ya hava yağmurlu veya güneşlidir.

"Ya da" bağlacı ise iki önermenin de doğru olabileceğini belirtir. Örneğin:

Yağmur yağabilir ya da kar yağabilir.

Matematikte

Matematikte "veya" bağlacı, iki işlemi birleştirir ve bu işlemlerin yalnızca birinin sonucunun alınacağını belirtir. Örneğin:

5 + 3 veya 4 - 2

"Ya da" bağlacı ise iki işlemi birleştirir ve bu işlemlerin her ikisinin de sonucunun alınacağını belirtir. Örneğin:

5 + 3 ya da 4 - 2

Günlük Kullanımda

Günlük kullanımda "veya" ve "ya da" bağlaçları birbirine daha yakın anlamlara sahiptir ve seçenekler sunmak veya alternatifleri belirtmek için kullanılır. Ancak "veya" genellikle daha resmi durumlarda kullanılırken, "ya da" daha gündelik durumlarda kullanılır. Örneğin:

Lütfen kahve veya çay söyleyin. Bugün sınava gidebilir ya da bir ödev teslim edebilirsin.

Özetle, "veya" bağlacı daha kesin bir ayrım vurgularken, "ya da" bağlacı daha kapsayıcı bir ayrım vurgular. Bu nedenle, cümleye verilen anlamı dikkatlice değerlendirerek uygun bağlacı seçmek önemlidir.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • A,B yada AB seçenekleri olsun.A veya B deyince A ,B,AB seçeneklerinden birini seçebilirsin ama A yada B deyince ikisi arasından seçim yapmalısın gibisinden anlıyorum.Belki sorun bendedir
  • Matematikte sözel kavramlarla ifade yoktur. Zaten Sözel kavramlar, sanal mantığın fiziksel ifadesidir. Nereden duydunuz? İkisi de aynı anlama gelir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: sniper_town

A,B yada AB seçenekleri olsun.A veya B deyince A ,B,AB seçeneklerinden birini seçebilirsin ama A yada B deyince ikisi arasından seçim yapmalısın gibisinden anlıyorum.Belki sorun bendedir

Aynı anlama geliyo kurcalama : )
  • Matematikte farklı anlama geliyordu ancak şuan hatırlamıyorum derste görmüştük.
  • quote:

Orijinalden alıntı: sniper_town

A,B yada AB seçenekleri olsun.A veya B deyince A ,B,AB seçeneklerinden birini seçebilirsin ama A yada B deyince ikisi arasından seçim yapmalısın gibisinden anlıyorum.Belki sorun bendedir

yok hocam seninki doğru.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.