Şimdi Ara

Video ya neden 'vidyo' diyenler var forumda

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
1.493
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar Video kelimesine "vidyo" diyenler var.Böyle bir sözcük Türkçe'de yok.TDK sözlüğünde arattım,10 ciltlik sözlükte arattım,tüm yazım kılavuzlarına baktım yok böyle bir kelime.Acaba "vidyo" kelimesi nerden çıktı?Bir ara Nero burning rom programı kullanıyordu sonra hemen düzelttiler "video" oldu tekrar.

Video ya neden 'vidyo' diyenler var forumda

• Yapay Zekanın Yanıtı

Video Nasıl Yazılır: "Vidyo" Kullanımının Sebebi

Video yazarken "vidyo" kelimesini kullanan kişiler, genellikle aşağıdaki nedenlerden dolayı bu yazım şeklini tercih ederler:

• Telaffuz Kolaylığı: "Vidyo" yazımı, "video" kelimesinin telaffuzunu yansıtarak okunmasını kolaylaştırır.
    • Alışkanlık: Bazı kişiler, "vidyo" yazımına alışmış olabilir ve bu nedenle bu şekilde kullanmaya devam ederler.
    • Sosyal Medya Etkisi: "Vidyo" yazımı, sosyal medya platformlarında yaygınlaşmış olup bazı kullanıcılar tarafından daha yaygın olarak benimsenmiştir.

Ancak, "video" kelimesinin doğru yazılışı Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından "video" olarak belirlenmiştir. Bu nedenle, resmi yazışmalarda ve akademik metinlerde "video" yazımının kullanılması tercih edilir.

Video yazımına karar verirken şu hususları dikkate almalısınız:

• Hedef Kitleniz: Hedef kitleniz "vidyo" yazımına aşinaysa ve bu şekilde kullanım yaygınsa, "vidyo" kullanmak uygun olabilir.
    • Yazı Türü: Resmi bir metin veya akademik bir çalışma yazıyorsanız, "video" yazımını kullanmanız önerilir.
    • Tutarlılık: Metniniz boyunca video yazımında tutarlılık sağlamalısınız.

Sonuç olarak, "video" kelimesinin doğru yazılışı "video" olarak kabul edilmekle birlikte, "vidyo" yazımı bazı durumlarda pratik nedenlerden dolayı tercih edilebilir. Hedef kitlenizi ve metnin türünü göz önünde bulundurarak uygun yazım şekline karar vermeniz önemlidir.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • ne haber e naaber gidiyorum a gidiyom geliceğiz ge gelcez dedikleri için...
  • Evet çok yanlış kullanım yani.
  • emesen > mesene olayı gibi bişi
  • kim vidyoya video diyo
  • herkesin her dediğine kafayı takacak olursan işin var senin :)
  • quote:

Orjinalden alıntı: Baron17

emesen > mesene olayı gibi bişi

MSN > mesene denmesi doğru. Ama mp3 > empe üç denmesi yanlış."Mepe üç "denebilir.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • ben mesene doğru demedim ama mesene diyenlere emesen dedirtemezsin vidyocularda o şekilde ve ikisinin savunmasıda benzer olacaktır
  • quote:

Orjinalden alıntı: sleep

herkesin her dediğine kafayı takacak olursan işin var senin :)

Bu kullanımı çok yaygın gördüm garip geldi o yüzden konuyu açtım

quote:

ben mesene doğru demedim ama mesene diyenlere emesen dedirtemezsin vidyocularda o şekilde ve ikisinin savunmasıda benzer olacaktır

Yok ben öyle deyince aklıma geldi,mesene demek doğru sonuçta gördüğümz kısaltmayı harf harf okuyoruz.

• Ya yanlış manlış ama bizde insanız ve dilde yaşayan bi varlık bi kelimeyi en kolaya indirgemeye uğraşıyor insan ister istemez açıkçası video demek kasış baya be
  • Şöyle bir durum var.Yukarda arkadaşların dediği ne haber> naber ne yapacağız > napcez geleceğim>gelcem türü sözlü kullanımlar kolaylık içindir(sadece sözde,yazımda değil).Fakat Vidyo kelimesinde D ile Y arasında ağız tam kapandıktan sonra hemen duraksamadan tam açılmaktadır.(Aynaya bakarsanız vidyo derken kapanıp açılan ağzınızın hareketini görebilirsiniz.Bu durumda ani yön değişikliği çok fazladır,yani frekansı yüksektir.Fakat video kelimesinde ağız yavaş yavaş kademeli açılmakta D den sonra E harfinde yarım açık sonra O da tam açılmakta.Yani düşük frekanslı bir hareket var.Bu durumda Vidyo sözcüğünü kullanmanın hiçbir anlamı yok .
  • vidyo daha iyi çünkü yabancı sözcüğü direk kullanmak yanlış bence dilimize uydurmak lazım...Yoksa dilimiz gittikçe yozlaşıyo...

diğer türlüde yozlaşıyo orada da haklısınız ama sonuçta her dilde bu sorun var...hiç yoktan böyle kendi dilimize uydurup tamamen farklılıktan kurtulmuş oluruz diye düşünüyorum ben
  • Ben tdk ya güvenmiyorum. Şimdi video der 5 yıl sonra vidyo der bi 5 yıl sonra tekrar video yapar
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.