< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi multimatom -- 14 Ocak 2025; 11:37:6 > |
Bildirim
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi multimatom -- 14 Ocak 2025; 11:37:6 > |
Klasik bir tip kullanıcı var. Başta şöyle şeyler diyor:
1- Fotoğraf meraklısıyım dslr makina almak istiyorum canon alayım di mi yoksa nikon da olur mu? -kullanım amacın ne lens vs ne düşünüyosun vs vs. 2- Lens daha sonra gerekince alırım (gövdenin 5katı fiyatı lensleri daha sonra alırım diye hayal edip sonra hiç almamak) -Piknikte vs güzel fotolar çekilir ve bir süre sonra.. 3- 12 taksitle aldığım 650D 18 135 lens makinam var. Pul koleksiyonumu güzel çekemiyorum. Cafede selfi çekemiyorum. Bana lens önerin. -Şu var 500$ şu var manuel focuslu 100$ 4- Lensler çok pahalıymış, İphone zaten herşeye yetior. Bu devirde makine kullanmak saçma. 5 - Satılık 650 D (İlk belirlediği fiyat da fahiş fiyat, tabii piyasayı bilmiyor) Şu olayı o kadar çok gördüm ki. İnanmıyorsanız. Sahibinden e girip 600D 650D 700D yazın. Eminim bu tanıma uyan bissürü ilan görürsünüz. Ben de bu olay karşısında bilinçlendirmeiçn açtım bu başlığı. |
~~~~~ Teşekkürler ~~~~~
. . . . . . . Son Düzenlenme: 2018 Eylül |
NEDEN İKİNCİ EL?
İlk defa fotoğraf makinesi alacaklar genelde "ben ikinci el istemiyorum sıfır istiyorum" der. Tabii ki herkes sıfır ister. Fakat fotoğraf makinesi piyasasında ikinci el almak genelde çok daha mantıklı oluyor. İkinci el fotoğraf makinesi almanın en büyük avantajı tahmin edilenin aksine fiyat değil MODEL ÇEŞİTLİLİĞİ. Sıfır olarak 1 seçeneğiniz varsa ikinci el olarak lens ve gövde kombinasyonlarıyla 20 seçeneğiniz oluyor. Maesela benim herkese önerdiğim ikinci el Fuji X100, X100T, RX100 yerine sıfırını alayım deseniz bulamazsınız. Serinin çok da aşırı farkı olmayan güncel modeli için de 3-4 kat para vermeniz gerekir. Sıfır fiyatlar şöyle oluşuyor: Amerika fiyatı * dolar + aracıların karı + devletin vergisi. İkinci el fiyatı şöyle oluşuyor: Almak isteyenin vermeyi değer bulduğu en yüksek para. Genel olarak: Eğer ikinci el fiyatı, sıfırının %80inden daha ucuzsa ve ikinci el diye satılan şey sıfırdan farksızsa ikinci el almanızı tavsiye ederim. Nitekim çevrenize baktığınızda çoğu kişinin arabalarını ikinci el aldığını görürsünüz. Çünkü sıfır almaktansa aynı paraya ikinci el çok daha iyisi alınabiliyor. Veya aynı model çok daha ucuza alınabiliyor. O yüzden Yognuo gibi çin markası şeyler hariç (Onların sıfırı ile ikinci eli arasında uçurum yok) hep ikinci el almanızı tavsiye ederim. Ama tabii ki "ikinci el diye satılan şeyin sıfırdan farksız olduğunu veya az kusurlu olduğunu" anlayabilmeniz lazım. Veya anlayan birine kontrol ettirmelisiniz. bu riskten dolayı ikinci el satan dükkanlardan almanızı tavsiye ederim. bir sorun olursa en azından dükkana gidebilirsiniz. Bir de sıfır da alsanız alırken mutlaka ikinci el değerine bakın, önemli olan ikinci el fiyatıdır. Çünkü siz satmak isteyince ikinci el olarak satacaksınız. Fatura kesip de kurumlara sıfır olarak satmayacaksınız. İKİNCİ EL ALIRKEN DİKKAT EDİLECEK ŞEYLER: Satıcıya şu kritik soruyu sorun: MAKİNANIN SIFIRDAN FARKLARI NELERDİR? Bu soruyu sormanız şu yüzden önemli, eğer söylemediği bir şey var ve siz sonradan tespit ederseniz "baştan söylememiştiniz" diyerek iade edebilirsiniz. Elden alımlarda pek mümkün olmaz belki ama sahibinden GET veya Gittigidiyor gibi sistemlerde gayet işe yarar bu. Makina mümkün ise sıfırdan farksız olsun. Pil yuvası kırık ama bantla yapışıyor problem değil diyenlere inanmayın. Bu önemli bir problemdir. Lensin çizik olması, içinde toz olması, sensörde toz olması önemli bir problemdir. Bu yüzden makineyi gökyüzüne doğrultup bir fotoğraf çekin. Ben bu işlemi yapmadığım için bir kere kandırıldım ama çok uygun bir fiyata aldığım için pek zarar etmiş olmadım. Fonksiyonel olarak sorunsuz olmalı. Yani tüm tuşlar çalışıyor, tüm özellikler kullanılabiliyor olmalı. Bunun dışında kasada çizik olması, boya atması vs pek önemli değildir. Tabii eğer birine hediye olarak almıyorsanız. Hediye alıyorsanız sıfırdan farksız veya sıfır makina bakmalısınız. Şunları deneyebilirsiniz. Makinayı kapatıp açın, her hangi bir anormallik olmadığından emin olun. Tuşların hepsine basın. Belki silme tuşu çalışmıyordur. Kendi kartınızı takın ve format atın ve deneme fotoğrafı çekin. En genişte foto çekin. Yarı zoomda foto çekin. Telede foto çekin. Bembeyaz bir kağıdı perdeyi foto çekin. Gökyüzünü çekin. Flaşlı foto çekin. Bunların sebebi sensörde veya lenste toz varsa her fotoğrafta görünmez. Bazı fotolarda ortaya çıkabilir. Ekranı dönüyorsa selfi çekin. Wifi ile bağlanıyorsa wifi ile bağlayın. Çektiğiniz fotoları tablete, telefona veya bilgisayara atın yaklaştırıp 1e1 boyutta bakın. Belki de bir noktada sıkıntı vardır. Usbden şarj oluyor ise powerbank ile şarj edin. Eğer daha önceden alışveriş yaptığınız ve memnun kaldıysanız veya güvenilir bir dükkandan alıyorsanız ÖLÜCÜLÜK YAPMAYIN. Yani adam 500e satıyorsa bir lensi, siz "Afyon'da biri var 400 e satıyor" demeyin. Çünkü adam haklı olarak "git o zaman ondan al" diyebilir. Ama afyondaki o adam muhtemelen kargo yapmayı havale yapmayı bilmiyordur veya lensi bozuktur tozludur vs. Ben mesela satarken piyasadan pahalıya satarım ama tüm sorumluluğu üstüme alırım, mümkün olduğunca erken kargolarım, iyi paketlerim, sorun çıkarsa ben çözerim. İlanda bahsetmediğim bir şey çıkarsa iade alırım. Bu şekilde bir kaç satıcı ile karşılaştım sahibindende ben de onlardan alırken piyasadaki en ucuz fiyatlardan daha fazla vermekten rahatsız olmuyorum. Şimdi hep kötü ihtimallerden bahsettim ama gerçek yaşadıklarımdan istatistik vereyim. Fotoğraf makinesi bir hevesle alınan ve daha sonra kenara atılan bir malzeme. Bu yüzden piyasada çantasından çıkmamış sıfırdan farksız çok makine var. O yüzden çok korkmayın, bilgisayar almak, telefon almak, araba almak gibi değil. Emin olun ikinci el 100 ürün almışsam sadece 5 inde problem yaşamışımdır. Ve sadece 2 olayda zarara uğradım. Ayrıca ikinci el alıp satmanız kişisel gelişiminiz açıdan da çok yararlı. İnsanları tanımak, kendini yazılı veya sözlü net ifade edebilmek. Kargo paketlemek kargo vermek almak, havale yapmak vs. bunlar okullarda öğrenilemeyecek önemli temel beceriler. Yani aslında dolandırılmanız bile tecrübe. İleride daha büyük dolandırıcılıklardan kurtulmanızı sağlar. Mesela ben asla havale ile mal almayı tercih etmiyorum. Sahibindenden get ile almayı tercih ediyorum. Aradaki komisyon farkını ödemekten de gocunmuyorum. örnek olarak yaşadığım ender sıkıntılardan biri elden aldığım makinada oldu. Makine BAZEN açılmıyor pili çıkarıp takınca düzeliyordu. Ben denediğimde sorun yoktu tabii ama sonra bu sorun ile karşılatım. Adam da tabii ben de bilmiyordum filan dedi öyle ortada kaldı. Aldığım fiyatın yarısına sorununu belirterek sattım. Ama benim sattığım kişi sorunsuz olarak satıyor sahibindende bu yüzden dikkatli olun tabii her zaman. Özellikle GET ile alıp 2 gün sürekli kurcalarsanız böyle sınıtılı durumlardan bile kurtulabilirsiniz. Diğer sorun kargo ile aldığım makinada yaşandı. Flaş tarafı kırık geldi makinanın. Kargoda olmuş çünkü iyi paketlenmemiş. Kargo ile alırken üzerine dolap düşse kırılmayacak, 3. kat penceresinden beton zemine atılsa zarar görmeyecek şekilde paketleme yapılmış olması gerekiyor. Bu kargo camiasında yazılı olmayan bir kuraldır. Alırken de satarken de buna dikkat edin. Özetle $500a sıfır makine almaktansa $300a daha kullanışlı ikinci el başka makine alabilirsiniz, bunu değerlendirin. |
|
Merhaba @multimatom
Belli ki fotoğraf makinelerini sürekli takiptesin. Cevapların ve harcadığın emeklerin için seni takdir ediyorum. Yıllardır bu foruma göz atarım. Bugünlerde senin gibi yardımcı olan insanların sayısı sanırım azalmış. Herkes adına teşekkürler. Bu arada benim de danışacağım bir konu var. Üç sene öncesine kadar Nikon D700 ve 50mm f1.4 + 14-24mm f2.8 + 24-70mm f2.8 gibi bir rüya takım kullanıyordum. D700 bozuldu. Paraya da ihtiyacım vardı. Lensleri de sattım. Şimdi tekrar iyi bir makine edinmek istiyorum ama artık DSLR'a dönmeyip iyi bir aynasız sahibi olmayı planlıyorum. Arkadaşımın önerisiyle Fujifilm X-T20 makine + XF 16-55 f:2.8 lens ikilisini almayı düşünüyorum. Makinenin özellikleri dışında, kontrol panelinin eski fotoğraf makinelerinde olduğu gibi üst tarafta yer alması da hoşuma gitti. Fotoğraf çekmeye analog Zenith ile başlayan birisi olarak; o düzene dönmeyi de istiyorum. Makineyi günlük şehir içinde yakaladığım enstantaneleri kaydetmek için kullanacağım. Ayrıca yurt dışı gezilerde de yine şehir içinde gezerken kullanacağım. Bunlar dışında çoğu zaman gece ışığın az olduğu mekanlarda arkadaş portreleri çekeceğim. Muadil makinelere bakındım. Canon EOS M6 makine olarak hoşuma gitti ama lenslerinin f değerleri beni tatmin etmedi. Nikon 1 V3'e hem makine olarak ısınamadım hem de yine lensleri Fuji'dekiler kadar iyi değil. Panasonic -internette araştırdığım kadarıyla- şu an Türkiye'de pek bulunmuyor. Oysa güzel bir Leica lensle de bir Panasonic modeli olabilirdi. Panasonic markasında bir alternatif bulamadım kendime. Özet olarak sen bu Fuji seti için ne dersin ve alternatif bir önerin olur mu? Şimdiden teşekkürler. |
EN İYİ FOTOĞRAF MAKİNESİ İSTEYENLER: Bir tane makine almak yerine, iki tane ayrı uzmanlığı olan makine almayı da düşünebilirsiniz. Çünkü bilgisayar alırken nasıl, en iyi bilgisayar diye bir şey yoksa. *Binlerce dolarlık işlemcili kocaman server bilgisayarı *Binlerce dolarlık ekran kartlı kocaman render bilgisayarı *Masaüüstü oyun bilgisayarı *Masaüstü ofis bilgisayarı *Büyük Laptop *Ultrabook *Tablet / Ultrabook *Netbook *Cep Telefonu *Tablet vs gibi bir çok seçenek içinden seçim yapıyor, bu listeden 2 hatta 3 çeşit seçim yapıyorsak, Hatta bazıları sadece telefonları ile tüm bilgisayar işlerini görüyorlarsa. Fotoğraf makinesi işi de böyle, Fotoğraf makinelerinde de inanılmaz çeşit var. $1000, $2000 verip Canon Eos 7D Mark II ve 18-135 IS STM filan alsaydım, bu sayfadaki fotoğrafların çoğunu çekemezdim. O yüzden 2 - 3 tane küçük işinde iyi makina kullanıyorum, gayet memnunum tavsiye ederim. Ben mesela bi araEos M + 22mm + 50mm + HX90v kullandım. 50Mm dolapta duruyordu, sadece gerektiğinde yanıma alıyordum. Şu aralar Sony RX100m4 ve HX90V kullanıyorum. Evde de A5000 + Helios 58mm var. Bokeh lazım olursa diye ![]() |
+1
Yıllar önce Canon A 560 (veya 550 de olabilir, epey zaman geçti) kompakt makinem vardı... Kaliteli pillerle bile randıman alamıyordum, üstelik maliyetli de oluyordu... Çözümü şarjlı pillerde buldum (sanırım GP idi)... Bu sebeple ben de en etkin çözümün şarjlı pil olacağını düşünüyorum... |
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi multimatom -- 1 Mayıs 2020; 0:29:37 > |
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi multimatom -- 1 Eylül 2018; 16:34:20 > |
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi multimatom -- 1 Eylül 2018; 18:1:28 > |
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi multimatom -- 1 Eylül 2018; 17:49:39 > |
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi multimatom -- 4 Eylül 2018; 9:56:2 > |
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi multimatom -- 1 Eylül 2018; 17:50:41 > |
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi multimatom -- 4 Eylül 2018; 10:6:24 > |
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi multimatom -- 4 Eylül 2018; 10:12:22 > |
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi multimatom -- 5 Eylül 2018; 22:24:57 > |
|
|
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi multimatom -- 5 Ocak 2017; 15:17:12 > |
|
|
|
|
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi multimatom -- 31 Mart 2017; 11:4:6 > |
|