Şuanki ping durumu, son 1 haftadır +10 ms yüksek varsayılan değerden. İnternet kutusu firmasındayım ve ilk hop pingim bölgeme göre türk telekomla birebir daha iyi hatta. Warp açınca olması gereken değere ulaşabiliyorum. Kesinlikle bu 305 gayrettepe hopta bir sorun olduğu düşüncesindeyim ama nasıl çözüm sağlanacak bu duruma bilemedim. İnternet kutusunda hiçbir sorun görünmüyor, diğer oyunlar pubg mobile gibi 305 yazan hopa uğramadığı için TR sunucusunda 20-32 ms aralığında seyrediyor. Google DNS 72 msden tekrar 28 msye düştü dün itibariyle o da 8. hopta 307 gayrettepe bağlanıyor. Cloudflare Warp Servisi Aktif Ping Durumu |
vie.valve.net ping sonucumuzu paylaşalım. (18. sayfa)
-
-
Mustafa bey bu ülkedeki techizat ne ile değiştirilmeli bunun maliyeti nedir? Yani bunları duyunca müsait duruma gelince kendi şehrim için gerekirse milyon dolarlar basmak istiyorum. Tt kendisi el atmıyor çünkü.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Amz frankfurt sunucuları için son durumumuz aynı mı hocam?
Hocam burda istisna olarak kullanılan şehirlerdeki sistem iyi mi kötü mü tam anlamadım?
Teçhizat derken fiber ile router/switch'e bağlantı yapmak için gereken bütün her şeyden bahsediyorum. Hangi şehirde yaşadığınızı bilmemekle birlikte öncelikle ülkemizde şehirlerarası fiber kabloların güzergahlarından başlanmalı. Bir fiber kablo ne kadar bükülmeye, eğime maruz kalırsa iletilecek hızdan ya da gecikme birinden feragat edilmek zorunda. Ülkemizin nüfusu kalabalık olduğu için mecburi olarak gecikmeden feragat ediyoruz.
İkincisi fiberler ile veri alışverişi yapmak için mecburi olarak kullanılmak zorunda olan SFP modüller. SFP üzerinden iletilen data sinyalleri kullanılan SFP modülüne bağlı olarak en fazla 100 km mesafeye sinyal iletir ve 100 km'ye gelen hızda 1 Gbps seviyesinde olur. Ülkemizde genel olarak QSFP+, QSFP28 ve QSFP56 modülleri kullanılır. Bu modüllerle 40 km'de bir repeater koyarak Ankara-İstanbul arası 100Gbps iletilebilir. Bu repeater oranını 40 km'den 10 km'ye, SFP modüllerini de QSFP-DD'ye upgrade yapmak gerekiyor. Şu anda Türk Telekom İstanbul-Ankara, İstanbul-İzmir ve İstanbul-Bursa arasında bu modülleri kullanıyor. Yurtdışı çıkışlarında da yavaş yavaş geçiş yapılıyor.
Şehirlerarası kablolar için yeni güzergahları harita üzerinden belirlemek kolay. Ama işin birde bürokrasi tarafı var. Daha sonrası için bu teknolojilere harcanacak paralar. Bir repeater ortalama 1000 dolardan, QSFP-DD modülleri ise markadan markaya değişmekle birlikte 10 Bin dolar'dan başlıyor. Yani İstanbul-Gebze arasındaki bir teçhizatı değiştirmek 100 km'de 10 tane repeater alsanız 10 Bin Dolar'a mal olur. 10 Bin Dolar'da QSFP-DD modülü alırsanız 20 Bin Dolar'a gelir. Tabii iki taraftaki cihazında bu güncel teknolojiyi desteklemesi gerekir. Bunun içinde alacağınız cihazın bölgenin ihtiyacını karşılaması gerekir. Ortalama 100 Bin Dolar'da bu cihaza verirsiniz ve toplamdan 120 Bin Dolar + Fahiş Vergiler ile sadece İstanbul-Gebze arasını modernleştirdiniz ve pingi 1 ms'in altına düşürdünüz.
-
Anladım hocam. Kayseride yaşıyorum. O zaman ortalama 1 şehri düzeltmek mesafeye göre 100 200 bin dolardan başlıyor. O zaman Kayseri için böyle bir şey yapılırsa burdan İstanbula 1 ms den yukarı ping olmayacak doğru muyum?
Ek olarak İstanbul Ankara İzmir için bu cihazların çekildiğinden bahsettiniz. Fakat oralardan İstanbula ping atanlar 10 ms e yakın belki bir tık üstünde ping alıyorlar. Bu neden oluyor? Teşekkür ederim.
Hayır pinginiz 1 ms olmayacak İstanbul-Gebze arası yakın mesafe olduğu için. Fiberde güncel teknolojiler ile 100 km başına 1 ms olan gecikme süresi şu anda 0.4 ila 0.6'ya düşürülebiliyor. İstanbul-Ankara arası sanırım 500 km civarı. Bu hattı 0'a yakın eğim ve bükülme ile Ankara'ya ulaştırırsanız teorik olarak Ankara-İstanbul arasını 2.5 ms'e kadar düşürebilirsiniz. Lakin şu anda Türk Telekom ile bu mesafe 6 ila 7 ms arası değişiyor. Lakin önceden bu değer 10 ms'di. Yani TT hattın yerini değiştirmeden şebekedeki cihazları güncelleyerek gerçek hayatta bu süreyi 3 ms düşürmüş oldu.
Bu değerler tabii ki iki cihaz arası değerler. İşin içine ne kadar çok cihaz koyarsanız bu süre artacaktır. Her uç cihazın ayrıca kendi içerisinde bir gecikme süresi var. Bir kullanıcı Metro Ethernet kullanmıyorsa hiçbir zaman iki POP arasındaki değere ulaşamayacaktır.
Edit: Ek olarak network dünyasında teorideki değerler ile gerçek hayat hiçbir zaman birbirini tutmaz. Yani Türk Telekom Ankara-İstanbul arasını sıfır eğim ve büküm ile de çekseydi şahsen laboratuvar ortamındaki 2.5 ms değerini göreceğini düşünmüyorum.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mustifb -- 19 Şubat 2023; 16:19:49 >
-
Anladım hocam.Teşekkür ediyorum bilgiler için. Ben Amazon Frankfurt sunucularında sıkıntı yaşıyorum. Yeni TT Fiber 1 Gbps başvurdum yarın bağlanacak. Bu konuda birisi amazon sunucusu için tracert göndermiş bende ekleyim şimdi. O arkadaş da adım sayısı 19 bende 25 oluyor. TT Kullanan kişi ile testlerimizdeki adım sayısı aynı pingde birkaç ms oynuyor o kadar. Bu adım sayısını düşürebilir miyiz dile kolay 25 adım nedir? Lokasyon: Kayseri bu arada.
Bu test sonuçları @jungesterne isimli arkadaşa ait.
Bu da Türk Telekom fiber Kayseri. Ne tavsiye edersiniz hocam adım sayısı düşürme ve ping düşürme konusunda? Biz oyunda 30 40 lara kadar Kayseride ne oyunlar görüyorduk.
-
Hop sayısını düşürmenin pinge hiçbir etkisi yoktur. Yani siz yine o cihazlardan geçersiniz ama isimlerini görmezsiniz. Bunu büyük Tier 1 ISS'lerden GTT ve Telecom Italia (Seabone - ilk resimde onunla gitmiş) yapıyor. Ayrıca resimlerde görüldüğü gibi hopların büyük çoğunluğu Amazon'un kendi içinde yani buna Amazon'un kendisinden başka kimse müdahale edemez.
Pingler bence gayet normal çünkü ben İstanbul'da Türk Telekom Fiber ile aynı sunucuya sizden sadece 1 ms düşük 50 ms aldım. Kayseri'nin yönlendirmeleri, hatları, fiber dönüşümleri bayağı iyi yapılmış demek ki. İstanbul'da Valve Viyana pingini düşürmek için uğraşan kişileriz biz. Normalde İstanbul-Viyana arası 25 ms henüz 35'in altını görmedim.
-
Anladım hocam peki daha da optimize iyileştirme olması için Amazon network ekipleri ile mi iletişime geçmem gerekiyor nasıl bir yol izleyim hem tt hem orada sizce?
Birde hop sayısının çok olması pinge etki eder dediniz ya. Mesafe daha çok uzayıp pingi yükseltmiş olmuyor mu aslında hocam?
Cihaz sayısının çok olması etki eder dedim. Yani örneğin sizin hattınız Kayseri-Ulus değilde Nevşehir, Kırşehir, Kırıkkale, Ulus, Bolu, Düzce, Sakarya, Acıbadem olarak gitse bu pinge etki eder. Ama şu anki rotanız olması gerektiği gibi.
Amazon bizi ciddiye almaz. Birde bu şekilde bir sistem izlemelerinin mutlaka bir sebebi vardır. Yani koskoca Amazon'un network ekibinden daha iyi bilme imkanımız yok. Genel olarak Amazon'un kendi içindeki hop sayısı çok yüksektir her cihaz aynı DC içinde olduğundan pinge ne kadar etkisi vardır o konuda da daha deneyimli kişiler bilgilendirse daha iyi olur.
-
Evet haklısınız fakat her zaman daha da iyi olacağını düşünüyorum. Şimdi iş hem tt hem amazondan çıkıp tek ihtimal techizata mı kaldı o zaman bu durumda? Yapılacak ne varsa yapmak istiyorum çünkü.
-
Bahse konu ekran görüntüleri ile işletmecinize bir kayıt açar mısınız hocam? Onlar Telekom a ileteceklerdir, bu sekilde net bilgi alınabilir.
-
Sorun çözümlenmiş. Bahsettiğim gibi 305-Gayrettepe deki yüksek ping düşmüş. Rotada öncesine 1 ek bağlantı/değişiklik yapılmış gözüküyor.
-
Bende paylaşmak istiyorum ama nasıl yapılacagını bilmiyorum cmd den mi yapılıyor.
-
Hayırlı olsun.
-
Konunun ilk mesajında detaylı bilgi yer alıyor.
-
İnternet kafe işletiyorum her gün cs go oynayan müşterim var hiç şikayet almadım. İyimi değerlerim.
-
türknet vdsl antalya
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X