Şimdi Ara

VMWare ile Windows Üzerinde Linux Kurulumu! [Resimli Rehber]

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
10.637
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • VMWare ile Windows Üstünde Linux Kurulumu

Başlamadan önce,

- VMWare bir tür sanal makina programıdır. İndirmek için bu adresi kullanabilirsiniz.
    - VMWare sistem kaynaklarınızı zorlayacak bir yazılımdır. Sisteminizde rahatça çalışıp çalışmayacağını ancak deneyerek görebilirsiniz.
    - Kurulumu yapmak için herhangi bir Linux dağıtımı indirin. Ben acemi kullanıcılara destek imkanı, ve son yıllarda gösterdiği hızlı gelişmeye bir çok kullanıcı edinen Ubuntu'nun 8.04 sürümünü kullanacağım. Siz de Ubuntu kullanmak isterseniz buradan indirebilirsiniz. İndirdikten sonra dilerseniz CD'ye çekin, dilerseniz .iso olarak bırakın iki türlü de kullanabiliriz.

Adım 1: VMWare üzerinde sanal makina oluşturmak.

Karşımıza gelen ekrandan, altında "New Virtual Machine" yazan butona tıklıyoruz.

İleri diyoruz.

Typical seçerek tekrar ileri diyoruz. İlk kurulumu atlattıktan sonra detaylı ayarları incelemek için Custom seçerek de devam edebilirsiniz.

Linux'ü ve altındaki menüden de kuracağımız sistemi seçiyoruz. Eğer Pardus kuracaksanız da Ubuntu seçebilirsiniz. Pardus 2008 bu şekilde sorunsuz kuruluyor.

Sanal makinamıza isim veriyoruz ve, dosyaların nereye konumlandırılmasını istediğimizi seçiyoruz.

Gelen ekrandaki önemli seçenekleri inceleyelim ve öyle devam edelim.
    - Disk Size: Linux sisteminize ayıracağınız disk boyutu, ben 10 GB ayırdım, çünkü tek başına Ubuntu bile 2.81GB yer kaplıyor kurulumdan hemen sonra. Daha üstüne güncellemeler gelecek, programlar kurulacak.

- Allocate All Disk Space Now: Eğer bu seçeneği işaretlerseniz, yukarıya yazdığınız disk boyutu anında sabit diskinizde oluşan dosyaya yansıyacaktır. Ben 10 GB seçtim ancak bu seçeneği işaretlemedim, böylece aradaki farkı Windows üzerinde görebiliyorum. Ama ben işlem yaptıkça program aynı zamanda dosya boyutu ayarlamaya çalıştığı için, performans düşüyor. Bu yüzden sisteminize güvenmiyorsanız, sabit diskinizden 10GB eksilmesi sizi rahatsız etmeyecekse, ya da daha önce yaptığınız kurulumda rahat çalışmadıysa, bir de bu seçeneği işaretleyerek deneyin.

Sanal makinamız başarıyla kuruldu. Şimdi makinamızı çalıştırıp Linux'ü kuracağız.

Adım 2: VMWare üzerinde işletim sistemi kurmak.

Kuruluma başlamadan yapmamız gereken ufak bir ayar var. Karşımızdaki ekrandan CD-ROM'un üstüne çift tıklıyoruz. Eğer indirdiğimiz kurulum diskini CD'ye çektiysek, gelen ekrandan "Use Physical Drive"ı işaretleyip aşağıda aktif hale gelen listeden kullanmak istediğiniz sürücüyü seçin. Eğer CD'ye çekmediyseniz, "Use ISO Image"i seçip dosyayı bulun.

Ardından üstte gördüğümüz yeşil, "oynat" simgesi olarak alıştığımız butona basalım.

Eğer sisteminizde disket sürücü yoksa, şöyle bir hata alacaksınız. "No" seçip devam edelim.

Eğer karşımıza gelen ekranda Linux kurulumuna geçildiğine dair birşey görüyorsak, sistemi başarılı olarak çalıştırmışız demektir.

Bundan sonraki adımlar için seçtiğiniz dağıtımın destek forumlarındaki ya da wiki'sindeki kurulum rehberlerini takip etmelisiniz.

Son olarak bir de sistemin çalışır halde görüntüsü.

Programla ilgili işinize yarayacak ufak iki ipucu, farenizin imleci işletim sisteminin içinde kalır da dışarı çıkartamazsanız, Ctrl+Alt yaparak imleci özgür bırakabilirsiniz. Eğer sistemi tam ekran yapıp, arkada Windows çalıştığını unutmak isterseniz, Ctrl+Alt+Enter ile de bunu sağlayabilirsiniz.

Bir de unutmadan, açık kaynaklı sistemlere destek olmak için, Linux'e alıştıktan sonra tercihinize göre ya Windows XP + Linux - gerçek bir kurulumdan bahsediyorum, ya da sadece Linux kurarak devam etmeniz. Eğer alışamazsanız bunun tek sebebi Linux'ün başarısız olması değil, seçtiğiniz dağıtımın kullanıcı sayısının az olması da olabilir. Bu yüzden 1000-2000 kişinin kullandığı dağıtımlar yerine, başlangıçta milyonlarca insanın kullandığı dağıtımları seçmeniz sizi Linux'e sıcak tutacaktır :)

Hazırlayandan, dağıtacaklara not: istediğiniz gibi kullanabilirsiniz, yeter ki ben yaptım demeyin :)

• sagol resim sorun var
  • klavyen dert görmesin hocam, ellerine sağlık
  • isteyen arkadaşlar wubi ile de linux kurabilir. ubuntu dan başka dağıtımlarda bu tür kurulumlar var mı bilmiyorum. ama denemek içinde olsa wubi yi tavsiye ederim. herşeyi kendisi indirip kuruyor. kaldırılması da program files dan birkaç saniyede bitiyor..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Let Down -- 6 Ağustos 2008; 1:20:05 >
  • Bilgisayarın RAM'i de yüksek olmalı, bunu belirtmek lazım yüklediğiniz Linux sürümü için mevcut belleği paylaşıyorsunuz !
    Belleği yükseltip öyle kurmak daha iyi olur.
    Dolayısıyla Windowsun'da performansı düşebiliyor ancak denemeye değer...
  • güzel olmuş ama ekran görüntüleriyle de zenginleştirilse daha iyi olacakmış sanki.
  • Teşekkürler, resimler ölmüş
  • arkadaşlar bi sorum olcak ya bn VMWare 7 kullanarak ubuntu kurdum kurulum bitiyo hatasız login ekranında kullanıcı adını falan giriorum ala bole bi ekran çıkıo sebebi nedir bilen warmı ? http://picasaweb.google.com/aytugmendik/DropBox?authkey=Gv1sRgCNGMyN_IqJGlRw#5474432661626103138
    resimi bu adreste nuraya koyamadım :(
  • @aytug--

Sorunun falan yok sanada tepedeki yazıda bekle(çünkü pencere sisteminin açılması" live" ortamda olduğundan uzun sürebilir)demiş bekle :) Olmadı startx yaz .xinitrc'den şeçili sezon açılacak(ubuntu'da gnome şeçilidir(öntanımlıdır))
  • Konuya uygun olsun diye sorumu burada soruyroum.

Daha önce VMware üzerinde linux kernel 2.6.30.9 (backtrack 4 final) kurdum, çalışıyordu. Sonra sistemi Linux kernel 2.6.32.4'e yükselttim ve bu kernel açılmıyor. Acaba VMware desteklemiyor mu?
  • Backtrack 4 R1 versiyonu çıkmış. Kernel de güncel. 2.6.34.x galiba. Birçok kablosuz ağ kartı sürücü problemini de çözdüklerini söylüyorlar. Onu deneyeceğim.
    http://www.backtrack-linux.org/downloads/
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.