Bildirim
Watt Sorunu
Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar:
Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
Giriş
-
Riskli bir deneme olur. İlk açıldığında (eğer açılırsa) hemen biosa girilip işlemci saat ve voltajı düşürülebilir. Daha sonra aşama aşama overclock yapılarak stabil değerler bulunabilir. -
Fazla watt'dan zarar gelmez... Aksine az watt'tan zarar gelir... 400W olduğunu iddia eden dandirikten bir PSU var diyelim. Bunun 400W'a çıkması genelde mümkün değildir. Kalitesine göre 300 belki 350W olabilir. Sen bunu 400 gibi düşünüp 400W'lık yüklenirsen o PSU her an cozurdayabilir... ampstat.exe mi ne öyle bir dos komutu vardı PSU gücünü ölçen ama tam bilemiyorum şimdi. Çok dert etmedim bu konuyu pek yüklenmediğim için PSU'ya... Bu arada aklında bulunsun bilgisayara bağladığın her USB aygıt için (mp3 player, web cam, vs) kafadan 5W koy.
Anakart
CPU
HDD
Fanlar (kasa, işlemci, ekran kartı, PSU, vs)
PCI 16X slotu (genelde ekran kartı takılı olur)
PCI 8X slotları (genelde ses, tv, ethernet kartları takılı olur)
Ekran (eski tip ekranlar elektriği PSU'dan alırlardı eski dostlar hatırlar)
bir aygıta bağlı diğer slotlar
USB aygıtları
Hoperlörler (kendi elektrik bağlantıları yoksa)
DVD/CD/Disket sürücüleri
-Varsa- dekoratif aydınlatma unsurları
Bütün bunlar marka ve modele bağlı olarak belirli miktarda W çeker. PSU bunu kaldıramazsa gecelerin sabahlarına karışır artık yeni PSU alana kadar... Bu arada; ENERMAX LIBERTY SONSUZA KADAR KAÇAMAZSIN ER YA DA GEÇ ALICAM SENİ!!!
-
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim arkadaşlar şimdi sorumu biraz daha açacak olursam elimde şu anakart mevcut
http://global.msi.com.tw/index.php?func=prodcpusupport&prod_no=1243&maincat_no=1&cat2_no=171&cat3_no=#menu
ve üzerinde 6000+ işlemci var. Anakartın CPU supportuna baktığımda 125 watt 6000+ desteklenmiyor fakat 89 watt 6000+ destekleniyor olarak gözüküyor.
AMD nin sitesinden cpu bölümüne baktığımda 89 watt 6000+ göremiyorum 125 watt yazıyor ve anakartta 125 watt lık 6000+ ı desteklemiyor olarak gözüküyor. Fakat şuan sistemde bu ikisi de çalışıyor tam yük altında stabil fakat misal olarak uzun süre pc yi açık bıraktığımda ki download işlemleri sürüyor,daha sonra tüm fanlar ve hdd ışığı hariç tüm ışıklar yanmasına rağmen mouse u hareket ettirdiğimde ya da klavye tuşlarına bastığımda sistemi açamıyorum dolayısıyla reset atmak zorunda kalıyorum. Ek olarak bios acpi de ve windows güç ayarlarında sistem asla kapanmayacak şekilde ayarlı.
Bütün bu bilgilerden sonra anakart değiştirmenin kendimce sorunun çözümü olacağını düşünüyorum en azından ortada bir uyumsuzluk var gibi geliyor bana. 3dmark vb testleri sistem hiç kilitlenmeden tamamlayabiliyor saatlerce crysis te oynatabiliyor ama düşük yük altında bu şekilde bir tepki veriyor anlamış değilim.
Sistem özellikleri
MSI 7369 sAM2 NFORCE 5.20 anakart
AMD 6000+ 3.0 GHZ AM2
2*1 gb Corsair ddr2 800 mhz
Saphire hd3850
320 gb WD SATAII HDD
Gerçek 450 WATT ASUS Power
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi skymanga -- 9 Şubat 2008; 13:33:58 >
-
Yanlış hatırlamıyorsam bu biraz da kuzey köprüsüyle ilgili bir durum. Sonuçta tüm veri yollarının çakıştığı nokta kuzey köprüsü. Takılmaların sebebi ana kartın yük altında fazla ısınması ve kuzey köprüsü üzerindeki soğutucunun "trafik sıkışıklığını" yatıştırmakta yeterli olamamasından kaynaklanıyor da olabilir. Bir uyum sorunu varsa tabi ki sorunu kökünden halletmek en sağlamı ama acaba kuzey köprüsü üzerine fanlı bir soğutma koysan (küçük fanlar var kk için) takılmaların önüne geçemez misin diye de düşünüyorum... Küçük bir fanla koca anakartı fiyat açısından kıyaslayamayız bile. Yani sorun PSU'dan kaynaklanmıyor olabilir zira gerçekten 400-450W üreten bir PSU ile sorun yaşamaman lazım. Sorun PSU'da değil anakart ya da kuzey köprüsünde.
NOT: Anakartının resimlerine şimdi baktım da gerçekten de kuzey köprüsü üzerinde normalden büyük bir heat sink kullanmışlar. Belki de anakartın bu yönde bir zaafiyeti var ve MSI da bunu bir nebze telafi etmek için böyle bir önlem almış olabilir diye düşünüyorum... Ayrıca 89W desteklendiği halde 125w akım çekmesi cpu bölgesinin daha fazla ısınmasına da neden olabilir bir ihtimal... cpu fanı da yetersiz kalabilir.. Yani CPU'un bir nevi oc'li gibi çalışıyor olabilir.
Everest yükleyip cpu ve anakart sıcaklık değerlerine bakıp yazabilirsen çok iyi olur. Everest'i lavalys'in sitesinden ya da DH forumu yazılım bölümü, dev yazılım arşibi başlığı altından indirebilirsin.
-
Güç kaynağım ASUS 450 watt modelini tam olarak hatırlamıyorum ama çizgi elektroniğin sitesinde testi yapılmış ve gerçek 450 watt verdiği kanıtlanmış bir psu. Bunun dışında msi ın sitesinde bios verisyonu olarak 6000+ işlemcisi için v2.2 diyor bendeki eski sürüm ise v2.0 dı ve en son çıkan güncelleme v2.4 dün akşam saatlerinde bu güncellemeyi yaptım ve ayrıca tüm xp güncellemelerini de yaptım driverları ise zaten ilk elime geçen gün güncellemiştim. Dün geceden beri makina açık şuan bir sorun görünmüyor önceki gibi bir durumla karşılaşmadım bunun dışında ek test olarak orthos testi yaptırıyorum sistem şuan 25 dakikadır işlemciler tam yükte, ramler 1,70 gb kullanımda, Everestten okuduğum sıcaklık değerleri iki çekirdek içinde 51 santigrat derece ve 1024 k testini geçmiş durumda sanırım sistemde sorun kalmadı çünkü tüm bunların yanında mesaj da yazabiliyorum :D
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi skymanga -- 10 Şubat 2008; 0:53:52 >
-
anakartın desteklediği işlemci listesinden kontrol et. listede varsa hiç bişey olmaz... -
Yukarıda açıkladığım gibi (hatta linkte verdim ) analartın cpu listesinde iki adet amd 6000+ gözüküyor biri 89 watt olarak yazılmış diğeri ise 125 watt, 85 watt olanda v2.2 versiyon güncellemesi sonucu destek gözüküyor fakat 125 watt olanın karışısında koca bir NO yazısı mevcut benim kafamı karıştıran ise elimdeki işlemcinin kodlarına göre 125 watt olması ve amd nin sitesinde ise 89 watt lık 6000+ bulunmamasıydı. Şuan için sorun gözükmüyor test tamamlansın içim rahat edecek. -
bu da yeni biosun çıkmasını beklemen gerektiğini gösteriyo...
tanımadığı bi işlemciye takarsan voltaj moltaj önemli değil zaten hiç bi tepki alamazsın... -
İşlemcim AMD 6000, anakartım Asus M3A. İlk kurulumda işlemcinin aşırı ısınmasından pc kapanıyordu. Ben de işlemci koduna göre yaptığım araştırmada 125w olduğunu gördüm. Anakartımın üretici sitesinde işlemcimi desteklediği yazıyordu. Çözüm olarak işlemci voltajını 1.22 ye kadar düşürdüm ve ısı boşta 27 dereceye kadar düştü fakat cool'n quiet devre dışı. İşlemci hep 3000 Mhz'de. Herhalde benim işlemci 89w. Anakartında bu işlemciyle uyum sorunu var sanırım. -
Dün dediğim gibi bios gncellemesi yapınca sorun çözüldü orthos testini de kilitlenme ve donma olmadan bitirebildi makina. Herhangi bir voltaj oynaması da yapmadım. -
benim monitörüm kablooyla kasadaki psuya bağlı.yani tüö bilgisayar için tek bi fiş var.bu durumda monitör de elektriğini kasanın psu'ndan mı alıyo? yani ben monitörü direk kasa yerine fişe taksam psuya daha mı az yük biner?17inç lcd ortalama kaç w harcar? -
Psu girişine takılan monitörler gücü Psu dan çekmiyor. Şimdi şöyle oluyor: Elektrik prizinden gelen kablo psu'ya gidiyor. Psu içinde 220 volt aynen üçlü prizlerdeki gibi ikiye ayrılıyor. Biri çeşitli işlemlerden geçmek üzere psu içinde dağılıyor. Diğer hat aynen 220 olarak psu çıkışına gidiyor. Bu çıkışı monitöre bağlıyoruz. (Monitörün kendi kasası içinde 220 indirgeyici devreler var) Yani burada psu'nun hiçbir etkisi yok. Dikkat ederseniz psu'nun monitör çıkışı yanlışlıkla elimizi değdirmeyelim diye dişidir.
Google böyle diyor: Bir LCD ortalama 25-40 watt elektrik tüketirken 17 " CRT'ler 90-100 watt tüketir.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi caadas -- 10 Şubat 2008; 20:21:39 > -
@caadas
teşekkürler -
quote:
Orjinalden alıntı: kaaann
benim monitörüm kablooyla kasadaki psuya bağlı.yani tüö bilgisayar için tek bi fiş var.bu durumda monitör de elektriğini kasanın psu'ndan mı alıyo? yani ben monitörü direk kasa yerine fişe taksam psuya daha mı az yük biner?17inç lcd ortalama kaç w harcar?
LCD ise PSU'ya bağlı değildir o yahu... Adaptörü falan var mı? Benim 17'' LCD ekranın elektrik bağlantısı ekran kartına bağlanan fiş üzerinden. Yani elektriği ekran kartından çekiyor sanırım. (dolayısıyla PCI slotundan). 90-100W olsa o PCI slotun hali nice olur bilmiyorum google diye her bilgiye güvenmemek lazım bence
-
LCD'nin psu'dan güç aldığı benimde garibime gitti ama arkadaş öyle diyorsa öyledir. Bilemeyiz... Senin LCD'de bir tuhaf ya. Git elektrik prizinden ne kadar istiyorsan çek. PCI slotuna ne sulanıyorsun.
Google'ın verdiği bilgilere gelince, ben LCD için 25-40 arası, CRT için 90-100 Watt arası çektiğini yazmıştım. -
quote:
Orjinalden alıntı: caadas
LCD'nin psu'dan güç aldığı benimde garibime gitti ama arkadaş öyle diyorsa öyledir. Bilemeyiz... Senin LCD'de bir tuhaf ya. Git elektrik prizinden ne kadar istiyorsan çek. PCI slotuna ne sulanıyorsun.
Google'ın verdiği bilgilere gelince, ben LCD için 25-40 arası, CRT için 90-100 Watt arası çektiğini yazmıştım.
Hee ya ben de öyle diyorum... Adaptörün bir ucu prize takılı diğer ucu ekran kartına takılan fişin üzerine... Casper işte... CRT kısmı gözden kaçmış kardeş sori
Sayfa:
1
Ip işlemleri
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X