Şimdi Ara

WiFi Hızı Düşürme

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
22
Cevap
0
Favori
8.865
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar ben TM mezunuyum bilgisayardır yazılımdır pek bilgim yok. Tek bildiğim yarın gelecek olan genç kız kuzenimin 7/24 internette takılmasıyla internetin içine etmesi. Aynı kişi bir zaman önce yine gelmişti MAC Filtreleme ile kapatmıştım internetini ancak tekrar açtım tamamen kapatıp kızı da perişan etmek istemiyorum. İnternetsiz yaşam olmaz çünkü
    O yüzden sadece internetini yavaşlatmak istiyorum ancak nasıl yapılacağına dair pek bilgim yok. Aşağıdaki adresten yapılacak sanırım fakat gereken yerlere ne yazmam gerektiğini bilmiyorum. Yardım almam gerekiyor

WiFi Hızı Düşürme

• Merhaba,

Öncelikle bağlantı hızın kaç bilmiyorum ama kuzenine 1 Mbps hız tanımlamak sana yetecektir sanırım. Bunun için kuzenin geldiği zaman internete bağlandıktan sonra bir IP adresi alacak bağlandığı cihaz. Bunu modem arayüzünden görebilirsin.

Diyelim ki kuzenin geldi ve modeme bağlandı. IP adresi ise 192.168.1.21 olarak göründü.

Sol menüde Bantgenişliği Kontrol Ayarları sekmesine girip Aktif ettikten sonra bu resmi açtığın sayfaya gir ve :

IP Aralığı yazan yerdeki ilk alana 192.168.1.21 yaz.
    Port Aralığı boş kalsın; Protokol resimdeki gibi HEPSİ olsun ve öncelik kısmı da 1 olarak kalsın.

Min. Veri oranı alanlarına Gönderme ve İndirme hızı olarak 100 yaz. Maks. Veri oranı alanlarına da Gönderme ve İndirme olarak 1000.

Kaydet ve çık bu kadar basit.

Sana lazım olan şey kuzenin IP adresi. Onu bulmakta zorlanmazsan rahatça halledersin.

• quote:

Orijinalden alıntı: ettaL

Merhaba,

Öncelikle bağlantı hızın kaç bilmiyorum ama kuzenine 1 Mbps hız tanımlamak sana yetecektir sanırım. Bunun için kuzenin geldiği zaman internete bağlandıktan sonra bir IP adresi alacak bağlandığı cihaz. Bunu modem arayüzünden görebilirsin.

Diyelim ki kuzenin geldi ve modeme bağlandı. IP adresi ise 192.168.1.21 olarak göründü.

Sol menüde Bantgenişliği Kontrol Ayarları sekmesine girip Aktif ettikten sonra bu resmi açtığın sayfaya gir ve :

IP Aralığı yazan yerdeki ilk alana 192.168.1.21 yaz.
    Port Aralığı boş kalsın; Protokol resimdeki gibi HEPSİ olsun ve öncelik kısmı da 1 olarak kalsın.

Min. Veri oranı alanlarına Gönderme ve İndirme hızı olarak 100 yaz. Maks. Veri oranı alanlarına da Gönderme ve İndirme olarak 1000.

Kaydet ve çık bu kadar basit.

Sana lazım olan şey kuzenin IP adresi. Onu bulmakta zorlanmazsan rahatça halledersin.

Anladım hocam teşekkürler, her işlem MAC adresi ile yapılıyordu bunda IP demiş o yüzden şaşırdım. IP adresi aralığı istiyor ancak ikisine de mi kuzenimin IP adresini gireceğim?

• Demacia kullanıcısına yanıt
    Hayır sadece ilk kısma yazman yeterli. O aralık şu anlama geliyor:

Diyelim ki DHCP sunucun 1 ile 250 arasında ayarlanmış yani sonu 1 olan ve 250 olan IP adresine kadar toplamda 250 bağlantı yapılabiliyor. Fakat sen 1 ile 50 arasında cihazlarına sabit IP adresi vermişsin ve onların etkilenmesini istemiyorsun ama onun dışında bağlanan herkesin bu hız limitine takılmasını istiyorsun. Şu durumda

İlk kısma 192.168.1.51 diğerine ise 192.168.1.250 yazarsan statik IP verdiğin ve IP aralığında 192.168.1.1 den 192.168.1.50 IP adreslerini alan cihazların dışında kalan diğer cihazlar ayarladığın o hız limitine takılır.

Bu IP aralığı kısmında sana lazım olan tek bir IP nin hız kontrolü ise sadece ilk kısma onun IP adresini yazman yeterli.
  • ettaL kullanıcısına yanıt
    Tamamdır hocam teşekkür ederim tekrar. Bir ailenin internetini kurtardınız
    Hehe olur böyle şeyler arada. Eve gelen misafirin her ne kadar yakın olursa olsun evdeki eşya veya hatıralara zarar vermesinden ister istemez çekinebiliyor insan. Önlem alabileceklerin varsa almanda fayda var her zaman.

Bu arada bu olayı istersen öncelikle kendi üzerinde dene.

Çalıştıra cmd yaz daha sonra ipconfig yaz ve kendi IP adresini öğren IPv4 Address yazan yerde görünür 192.168.1.xx sonu kaçsa yani. Daha sonra o IP adresini anlattığım şekilde hız limitine bağla ve hızını düşür. Sonra bir hız testi yap bakalım nasıl sonuç alacaksın. Daha sonra kaldırmayı unutma ki kendi kendine neden bu kadar yavaş bu internet demeyesin hehe.
  • ettaL kullanıcısına yanıt
    Hocam şimdi deneyeyim kendi üzerimde dedim sizin söylemeniz üzere ancak Min ve Maks kısımlar gri renkli ve yazı yazılmıyor oralara
  • quote:

Orijinalden alıntı: Demacia

Hocam şimdi deneyeyim kendi üzerimde dedim sizin söylemeniz üzere ancak Min ve Maks kısımlar gri renkli ve yazı yazılmıyor oralara

ettal'ın yazdıklarına katılıyorum.

Ama bunlara rağmen modem arayüzündeki "Min Veri Oranı" ve "Max Veri Oranı" kutucukları hâlâ gri renkli ise, modemin arayüz tasarımı nedeniyle yukarda boş bıraktığın bazı kutucukları doldurmak zorunda olabilirsin.

IP aralığına 192.168.1.10 - 192.168.1.11 gibi (IP'ler senin network'üne göre değişebilir) dar bir aralık girmeyi dene,
    Port aralığı olarak da 1 - 65536 yaz,

Bi de bu şekilde deneyebilir misin?

Sen söylediklerimin tamamını yapmamışsın belli ki ;)

Öncelikle

"Sol menüde Bantgenişliği Kontrol Ayarları sekmesine girip Aktif ettikten sonra bu resmi açtığın sayfaya gir"

demiştim. Sen bu kısmı atlamış olmalısın ki gri olarak görünüyor o veri alanları.

Bu resmini attığın sayfanın sol tarafta bir adı var ona tıklayarak giriyorsun buraya değil mi? İşte onun hemen bi üstünde Bant Genişliği Kontrol Ayarları var. Aşağıdaki resimdeki bir sayfa olacak yani.

WiFi Hızı Düşürme

Önce oraya girip toplam Up/Down Stream bant genişliğini aktif edip kaydetmen lazım ki bu gösterdiğin sayfada değer girebilesin.

Diğer arkadaşın söylediği gibi bir IP aralığı girmek zorunda değilsin. Yorum yapmış ama çözüm o değil ;)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ettaL -- 28 Temmuz 2017; 2:37:56 >

• Bu huız düşürme olayını ZYXEL VMG1312 modelinde QOS'tan mı yapıyoruz ?
  • VMG3312 demek istediniz sanırım. Superonline fiber kullanıyorum ama mesafe ve bağlantı problemlerine karşın TTNET'ten kalma ZYXEL VMG3312-B10B modemi de aktif olarak ağa bağlı şekilde kullanıyorum o yüzden sorunuza cevap vermek daha rahat oldu.

AĞ Ayarları'ndan QOS'a girdiğiniz zaman tüm ağı etkileyecek bir şekilde bu hız sınırlandırmasını yapabilirsiniz. Gelişmiş bir şekilde sizi etkilemesini istemiyor ve sadece ziyarete gelenlerin etkilenmesini istiyorsanız bir Arayüz Grubu oluşturup ona özel DHCP Ip yapılandırması yapabilir ve sadece ona özel bir ethernet portu/kablosuz ağ atayabilir ve işlem yapabilirsiniz.

Kendi modemim üzerinde deneme yaparak gösterebileceğim en basit şekli şöyle :

Bu resim sizin de modeminizde olan QOS menüsündeki ufak bir ayar. Aktif ettikten sonra ben deneme için 5000 Kbps değerini kullandım.

WiFi Hızı Düşürme

ve bu değere karşın hız testi sonucu ise :

WiFi Hızı Düşürme

Aynı modemin fiber üzerinden aldığı interneti bana kablosuz olarak hız sınırı olmadan verdiği sonuç ise :

WiFi Hızı Düşürme

Modemin IP adresinin 192.168.1.111 olma nedeni benim onu o şekilde yapılandırmamdan kaynaklanıyor.
    Bu arada soruyu soran konu sahibi arkadaşın kullandığı modemin bağlantı hızı sınırlandırma işlemleri ve detaylandırması ZYXEL'inkine göre daha pratik ve kolay.

• quote:

VMG3312 demek istediniz sanırım. Superonline fiber kullanıyorum ama mesafe ve bağlantı problemlerine karşın TTNET'ten kalma ZYXEL VMG3312-B10B modemi de aktif olarak ağa bağlı şekilde kullanıyorum o yüzden sorunuza cevap vermek daha rahat oldu.

AĞ Ayarları'ndan QOS'a girdiğiniz zaman tüm ağı etkileyecek bir şekilde bu hız sınırlandırmasını yapabilirsiniz. Gelişmiş bir şekilde sizi etkilemesini istemiyor ve sadece ziyarete gelenlerin etkilenmesini istiyorsanız bir Arayüz Grubu oluşturup ona özel DHCP Ip yapılandırması yapabilir ve sadece ona özel bir ethernet portu/kablosuz ağ atayabilir ve işlem yapabilirsiniz.

Kendi modemim üzerinde deneme yaparak gösterebileceğim en basit şekli şöyle :

Bu resim sizin de modeminizde olan QOS menüsündeki ufak bir ayar. Aktif ettikten sonra ben deneme için 5000 Kbps değerini kullandım.

WiFi Hızı Düşürme

ve bu değere karşın hız testi sonucu ise :

WiFi Hızı Düşürme

Aynı modemin fiber üzerinden aldığı interneti bana kablosuz olarak hız sınırı olmadan verdiği sonuç ise :

WiFi Hızı Düşürme

Modemin IP adresinin 192.168.1.111 olma nedeni benim onu o şekilde yapılandırmamdan kaynaklanıyor.
    Bu arada soruyu soran konu sahibi arkadaşın kullandığı modemin bağlantı hızı sınırlandırma işlemleri ve detaylandırması ZYXEL'inkine göre daha pratik ve kolay.

Yok hayır benim modemim ZYXEL VMG1312-B10D fakat arayüzü aynı. Dediklerinizi yapacağım fakat benim sorum şu aslında. İş yerinde 1 adet modem 1 adet ağ var.

1. si sadece ethernet ile bağlı olan cihazların daha hızlı olmasını istiyorum.

2. si ağa bağlanan wifi cihazların hızını kontrol edebilmek istiyorum. sanırım 2. si biraz zor bunu farklı bir ağ yaratarak bir hız tanımlayarak yapabilirim.

• Bilakis oradaki tek ayar yapmak istediğiniz iki şeyi de karşılıyor.

WAN Yönetimli Üst Bant Genişliği: Upload hızını ayarlamak için belirttiğiniz değerdir. Orayı boş bırakırsanız mevcut en yüksek upload değerini kullanırsınız.
    LAN Yönetimli Alt Bant Genişliği: Download hızınızı ayarlamak için belirttiğiniz değerdir.

Bu ayarlar direkt olarak kablosuz bağlantıyı etkiler. Yani buradaki değerler kablosuz hızı değiştirmenizi sağlar. Ethernet ile bağlı cihazların hızları mevcut en yüksek hızlarında devam ederler yani. Ethernet kısıtlamak isterseniz hız olarak işte o zaman ince ayarlara girmek zorundasınız. Kuyruk Kurulumu ve Sınıf Kurulumu gibi alanlardan.

Yani özetle buraya yazdığınız hız limitleri sadece kablosuzu etkileyecektir.

Örneğin:

WAN Yönetimli Üst Bant Genişliği: 1024
    LAN Yönetimli Alt Bant Genişliği: 3072

Bu değerler ile kablosuz olarak bağlanan cihazlar 3Mbps Download ve 1 Mbps upload hızı kullanacak demektir. Kablo ile bağlı cihazlar ise ekstra bir ayar yapmazsanız mevcut hız neyse onu kullanırlar.

• quote:

Bilakis oradaki tek ayar yapmak istediğiniz iki şeyi de karşılıyor.

WAN Yönetimli Üst Bant Genişliği: Upload hızını ayarlamak için belirttiğiniz değerdir. Orayı boş bırakırsanız mevcut en yüksek upload değerini kullanırsınız.
    LAN Yönetimli Alt Bant Genişliği: Download hızınızı ayarlamak için belirttiğiniz değerdir.

Bu ayarlar direkt olarak kablosuz bağlantıyı etkiler. Yani buradaki değerler kablosuz hızı değiştirmenizi sağlar. Ethernet ile bağlı cihazların hızları mevcut en yüksek hızlarında devam ederler yani. Ethernet kısıtlamak isterseniz hız olarak işte o zaman ince ayarlara girmek zorundasınız. Kuyruk Kurulumu ve Sınıf Kurulumu gibi alanlardan.

Yani özetle buraya yazdığınız hız limitleri sadece kablosuzu etkileyecektir.

Örneğin:

WAN Yönetimli Üst Bant Genişliği: 1024
    LAN Yönetimli Alt Bant Genişliği: 3072

Bu değerler ile kablosuz olarak bağlanan cihazlar 3Mbps Download ve 1 Mbps upload hızı kullanacak demektir. Kablo ile bağlı cihazlar ise ekstra bir ayar yapmazsanız mevcut hız neyse onu kullanırlar.

şimdi oldu süper teşekkür ederim

• Rica ederim ;)
  • quote:

Rica ederim ;)

ben iş yerimde bu değerleri

WAN 5000
    LAN 2000 yapıyorum fakat internet kopuyor nedeni ne olabilir ?
  • Ne tür internet kullanıyorsunuz? ADSL mi ve paketiniz nedir?

Ayrıca neden upload değerini download değerinden 2.5 kat fazla veriyorsunuz?
  • quote:

Ne tür internet kullanıyorsunuz? ADSL mi ve paketiniz nedir?

Ayrıca neden upload değerini download değerinden 2.5 kat fazla veriyorsunuz?

8mbit ttnet kullanıyorum
  • 8 Mbps tarifenin upload hızı 5000 olmaz. Gerçi siz oraya 5000 yazarsanız maksimum upload hızı neyse onu kullansın demiş olursunuz. Bu da pek hız sınırlamaya benzemiyor hehe. Sizin yazdığınız değerlere göre kablosuz hız kullananlara 1.8 mbps civarı download ve 4.6 mbps civarında da upload hızı vermiş oluyorsunuz tabi varsa.

Benim önerim 8 mbps tarife için tam olarak 8 mbps hız alınabiliyorsa değer olarak sizin sahip olduğunuz upload hızı 800 Kbps dolaylarındadır yani 0.8 Mbps. 8 Mbps'ye kadar bir tarife olduğuna göre de download hızınız 7.6 civarlarındadır maksimum.

Şöyle bir durumda hız sınırlandırılacaksa eğer; WAN/LAN değeri olarak sahip olduğunuz hıza göre belirlemelisiniz. Öncelikle speedtestten download ve upload hızınıza bakın kaç görünüyor. Ona göre değer verin de deneyin bakalım hız sınırlandırmak için.

Bu arada internet kopuyor dediğiniz sadece kablosuz için kopma oluyor değil mi?

• quote:

8 Mbps tarifenin upload hızı 5000 olmaz. Gerçi siz oraya 5000 yazarsanız maksimum upload hızı neyse onu kullansın demiş olursunuz. Bu da pek hız sınırlamaya benzemiyor hehe. Sizin yazdığınız değerlere göre kablosuz hız kullananlara 1.8 mbps civarı download ve 4.6 mbps civarında da upload hızı vermiş oluyorsunuz tabi varsa.

Benim önerim 8 mbps tarife için tam olarak 8 mbps hız alınabiliyorsa değer olarak sizin sahip olduğunuz upload hızı 800 Kbps dolaylarındadır yani 0.8 Mbps. 8 Mbps'ye kadar bir tarife olduğuna göre de download hızınız 7.6 civarlarındadır maksimum.

Şöyle bir durumda hız sınırlandırılacaksa eğer; WAN/LAN değeri olarak sahip olduğunuz hıza göre belirlemelisiniz. Öncelikle speedtestten download ve upload hızınıza bakın kaç görünüyor. Ona göre değer verin de deneyin bakalım hız sınırlandırmak için.

Bu arada internet kopuyor dediğiniz sadece kablosuz için kopma oluyor değil mi?

Yok hayır kablolu bağlantılarda da internet kopuyor komple gidiyor yani modem ışıkları. bbu arada 6.6 civarında aldığım hız

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.