Şimdi Ara

Windows 10 Kurarken MBR Hatası Veriyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
24
Cevap
1
Favori
8.726
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Windows 7 den temiz kurulum yaparak windows 10a geçmek için format DVDsini taktım biçimlendirme ekranında "Windows bu diske yüklenemez. Seçilen disk gpt bölümü stilinde" diye uyarı aldım biçimlendirdim felan ama olmadı tekrar windows 7 format atmak zorunda kaldım daha önce bir kaç kere temiz kurulum ile windows 10 kurdum aynı bilgisayara ama hiç böyle bir uyarı almadım neden böyle bir şey oldu acaba ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi -Batarang- -- 7 Haziran 2016; 8:29:17 >

• Eskiden sadece MBR mevcut idi. Delikli demirin çıkıp mertliğin bozulması gibi GPT'nin çıkması ile mertlik bozulmasa da işler epey bir karıştı. Uzun uzadıya MBR/GPT farklılıklarını anlatamayacağım ama merak ederseniz internette pek çok bilgi mevcut. Bilmeniz gereken tek nokta MBR disk GPT diske çevirilirken içerisinde ki tüm bilgi silinir. Bu durumda 2 seçeneğiniz olur.
    1. MBR diske MBR, GPT diske GPT kurulum yaparsınız bir şey silmeniz gerekmez.
    2- Ben her şeyi yedekler MBR den GPT ye, GPT den MBR ye hangisine istersem geçerim dersiniz, paşa gönlünüz bilir derim.

Burada sıkıntı 1 numaralı seçeneği seçtiğinizde olur. MBR disk yapısına MBR veya GPT için hazırlanmış kurulum DVD/USB/MEDYASI ile kurulup yapabilirsiniz ama GPT disk yapısına MBR için hazırlanmış DVD/USB/MEDYA ile kurulum olmaz. Onun için Bu linkten ulaşabileceğiniz sevgili dostumun sizler için hazırladığı bu eşsiz çalışmadan faydalanabilirsiniz. Son derece akıcı ve anlaşılır açıklaması size doğru yolu gösterecek ve sıkıntınızdan kurtaracaktır. Geçmiş olsun, kolay gelsin.

• dopac34 kullanıcısına yanıt
    Hocam çok teşekkür ederim biraz araştırma yaptım peki ben şunu soracam bazı yerlere tüm hddleri biçimlendirin öyle kurun felan demişler hddyi defalarca sildim hatta C sürücünü porgram ile gptye çevirip öyle kurmayı denedim kuruluma geçti yeniden başlatma esnasında ntdlr eksik hatası verdi yani windows7 mbr ise ben windows 10a geçmek için hdd sistemini gptyemi çevirmem lazım illaki
  • "hddyi defalarca sildim hatta C sürücünü porgram ile gptye çevirip öyle kurmayı denedim" tam olarak ne yaptığınızı anlayamadım ama dilim döndüğünce ve anladığım kadarına cevap yazayım.
    1- Disk bölümlere ayrılmış ise (örneğin tek diski 3 parçaya bölüp C/D/E sürücülerine sahip olmuş iseniz) bir dölümü GPT yapıp diğerlerini MBR olarak bırakamazsınız (şahsen denemedim ama teorik olarak yapılabileceğini zannetmem, velev ki yapabildiniz o zaman da pratik olarak o disk çalışmaz derim). Yani C sürücüsünü GPT yaptım olmadı mümkün görünmüyor. Belki GPT işlemlerini sorunsuz bir şekilde yürütebilirsiniz (onunda nasıl olacağına aklım ermedi) ama bu işlemler bittiğinde diskte hiç bir işlem yapılmaz (yok hükmünde algılar ve ilk başlangıçtaki haline geri döner)
    2- Diski biçimlendirmek onun disk sistemini değiştirmez. MBR diski formatlayarak biçimlendirebilirsiniz ama biçimlendirme sonunda GPT disk yönetimine dönmez. Aynı şekilde GPT diski de biçimlendirirseniz MBR olmaz. Sadece MBR den GPT ye dönüşüm esnasında bölünmüş disk olmaz mantığı vardır. Yani C/D olarak bölümlenmiş disk MBR'den GPT'Ye, GPT'den MBR'ye çevirilemez. Muhtemelen okuduğunuz o yazının kıyısında köşesinde bunun için "biçimlendirin öyle kurun" yazmışlardır.
    3- Sizin diskiniz zaten GPT disk yönetimi şeklinde görünüyor (anlattıklarınıza dayanarak söylüyorum, yoksa disk yapısını incelemeden söylemek fal bakmaktan öteye geçmez. Size gönderdiğim sayfada disk yönetiminde MBR mi yoksa GPT mi aktif nasıl görüleceği yazıyor olmalı. Yazmıyor ise bilgilendirin nasıl yapacağınızı anlatan bölümü de göndereyim). Yani diskinizi GPT ye çevirmeyeceksiniz. Diskinize kuracağınız DVD/USB/KURULUM MEDYASI cihazınızı GPT disk kurulumuna uygun halde oluşturacaksınız. Yok bu çok karmaşık, ben yapamam, anlayamadım vs vs derseniz, bu durumda bölünmüş olan diski önce birleştireceksiniz, yani tek parça haline getireceksiniz, ardından size gönderdiğim sayfada açıklandığı şekilde GPT disk yönetimini MBR ye çevirecek (zaten bu işlemler sonucu disk silinecektir ama quick [hızlı] format işlemini de ayrıca yapabilirsiniz) ve linizde ki kurulum materyali ile MBR disk yönetimli şekilde kuracaksınız. Ancak GPT biraz karışık ve zahmetli olsa da oldukça kullanışlı olarak (teori de) görünmekte. Bir öneri de bulunmamı isteseydiniz ben GPT kurmanızı önerirdim. Hem eliniz alışır hem de (teorik de olsa) getirdiği nimetlerden azami ölçüde faydalanırdınız derdim. Tabi takdir her zaman ki gibi size ait. Kolay gelsin.

GPT yi MBR ye veya MBR yi GPT ye çevirmek için halihazırda bölünmüş(C ve D) diskleri formatlamak,birleştirmek vs şart değil. Yani hiç bir veriyi yedeklemeden ve hiçbir veri kaybı olmadanda bu işlem yapılabiliyor.
    Minitool partition wizard bootable iso programını indirin boş bir cd ye yazdırın bu cd ile pc yi boot edin ve menüsünde hangisine çevirmek istiyorsanız ''convert gpt to mbr veya convert mbr to gpt'' seçeneğini seçin 2 saniyede işlem tamam. Ardından bu cd yi çıkarın ve kuruluma başlayın. D deki verileriniz yerinde kalır ve hem C hem D disk Gpt olmuştur artık.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • INSURG3NT kullanıcısına yanıt
    Teknoloji ilerliyor, insan zaman geçtikçe yetişemiyor. Bu teknoloji çağında da "bu olmaz abi" diyebileceğimiz hiç bir kalmıyor anlaşılan, ölüm dışında. Yardımsever muhteremin de dediği gibi artık programlar ile çevirim yapılabiliyormuş. Kendi adıma teşekkür ederim değerli bilginiz için.
    @dopac34 öncelikle sorunum ile ilgilendiğiniz için teşekkürler

Ben size neler yaptığımı anlatayım benim elimde x64 Windows10 isoyu DVDye yazdırdım ve Boot ederek temiz kurulum yapmak istedim 4 tane hard diskim var İşletim Sistemi kurulumu için 60 GB SSD sürücüm mevcut ona kuruyorum ve tek parça olarak kullanıyorum şu anda kullandığım sistem ise Windows 7 X64 Pro

Şu an bilgisyarımdaki Hard diskler

kurulum yaparken biçimlendirme yerine gelince MBR hatası veriyor Windows bu diske yüklenemez. Seçilen diskte MBR bölüm tablosu var diye bir hata çıkıyor sonra biçimlendirmek istediğimde felan hata verdi daha sonra SİL dedim SSDYİ sildiYENİ oluştur seçtim yine yüklemeye izin vermedi

Windows 10 kurulumunu başaramadım tekrar WİNDOWS 7 DVDsi ile boot edip format atıp 64bit Windows 7 kurup bu MBR belasından nasıl kurtulurum diye internette araştırma yaptım nasıl convert edilir diye araştırdım AOMEI Partition ile GPTye çeviriliyormuş çevirip öyle kurayım dedim programı indirdim Dönüştür dedim daha sonra benim SSD GPT biçimine dönüştü ve yanında 100MBlık küçük görünmeyen bir parça daha oluştu

Daha sonra Windows 10 DVDsi ile tekrar format işlemine kalkıştım bu sefer sadece SSDde MBR hatası vermeden kuruluma geçti fakat kurulum esnasında yeniden başlattıktan sonra bu hatayı verdi

Bende en son Windows 7yi tekrar yükledim şu anda onu kullanıyorum merak ettiğim ben nerde yanlış eksik yapıyorum

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: INSURG3NT

GPT yi MBR ye veya MBR yi GPT ye çevirmek için halihazırda bölünmüş(C ve D) diskleri formatlamak,birleştirmek vs şart değil. Yani hiç bir veriyi yedeklemeden ve hiçbir veri kaybı olmadanda bu işlem yapılabiliyor.
    Minitool partition wizard bootable iso programını indirin boş bir cd ye yazdırın bu cd ile pc yi boot edin ve menüsünde hangisine çevirmek istiyorsanız ''convert gpt to mbr veya convert mbr to gpt'' seçeneğini seçin 2 saniyede işlem tamam. Ardından bu cd yi çıkarın ve kuruluma başlayın. D deki verileriniz yerinde kalır ve hem C hem D disk Gpt olmuştur artık.

Hocam dediğiniz gibi convert yaptım kuruluma geçti fakat yeniden başlatınca hata verdi
  • Windowsu Gpt disk biçiminde kurulum yapacaksan biosa girip ''Legacy'' modun kapatın(disabled) ve Uefi seçin. Varsa secure boot menüsü enabled yapın f10 ile kaydedin.

Windowsu uefisiz kuracaksan Mbr diske kurmalısın bunun için diski minitool veya aomei programı ile aynı şekilde convert mbr yapın sonra biosta Legacy modu açın(enabled). O şekilde deneyin

• quote:

Orijinalden alıntı: INSURG3NT

Windowsu Gpt disk biçiminde kurulum yapacaksan biosa girip ''Legacy'' modun kapatın(disabled) ve Uefi seçin. Varsa secure boot menüsü enabled yapın f10 ile kaydedin.

Windowsu uefisiz kuracaksan Mbr diske kurmalısın bunun için diski minitool veya aomei programı ile aynı şekilde convert mbr yapın sonra biosta Legacy modu açın(enabled). O şekilde deneyin

Hocam o dediğiniz ayarların hiçbiri biosumda mevcut değil tek işe yarar ayar resimdeki seçenek ondada Auto-EFI-NON EFI seçenekleri mevcut şu andada Auto seçili zaten
    Anakartım Gigabyte GA-G41MT-S2PT Rev. 1.0

Aynen hocam teknolojinin sonu yok ,bazen içinden çıkılması zor gibi görünen sorunlar bir bakmışsınız yeni bir gelişmeyle bir anda çok basite indirgenebiliyor. Ayrıca rica ederim hayırlı ramazanlar dilerim..

• uefi istiyorsan ve diskin şu an gpt ise biosta o ayar auto efi seçili olsun bu şekilde kurulumu deneyin

uefi kurulumda sorun çıkıyorsagpt olan diskleri tekrar MBR ye çevirin. ve biostan NON EFİ seçip kaydedin normal kurulum yapsın.
  • 1- Elinizdeki Windows 10 kurulum medyanız UEFI (GPT) disk yönetimi için olanıymış.

2- UEFI için (GPT) olarak kurmaya karar vermişsiniz. Bu meyanda program ile diski MBR'den GPT'ye de çevirmişniz ama Bios ayarlarından UEFI yi aktif etmemişiniz. Disk okuma hatasının nedeni odur. Uefi ayarlarınızı yapınca düzelir.

GPT ve UEFI kurulum için önce diski GPT yapacaksınız, ardından bilgisayarı kapatıp, açınca bios ayarına girip UEFI ayarlamanızı yapacaksınız. Disk GPT yapılandırması olursa UEFI kurmak zorunda kalırsınız unutmayın.

3- Orada, bios resminizde 1 numarada bulunan "Harddisk Boot Priority" sizin UEFI bios ayar menünüzü açacaktır. Buradan yapacağınız ayarlama ile UEFI desteğini aktif hale getirebilir ve GPT li medya kurulum cihazınız ile sonuca ulaşabilirsiniz.

4- GPT ve UEFI kurulumu yeni olduğu için biraz sıkıntı verip zahmetli olabilir ama bundan sonra gelecek bilgisayarlarımızda muhtemelen MBR olmayacağı düşünüldüğün de şimdiden öğrenmekte yarar var diye düşünsem de, yukarıda yazdığım gibi, "teknolojinin hızına yetişmek mümkün olmuyor".

Kolay gelsin.

EDIT: Ayrıca diğer bios ana menülerinden birinde daha bir ayarlama yapılacak diye anımsıyorum. Onların da resimlerini gönderebilirseniz yapılıp yapılmaması gerektiğini, yapılacaksa da hangi menüden yapılacağını söyleyebilirim sanıyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dopac34 -- 7 Haziran 2016; 20:34:39 >

Evet hocam anlatmak istediğimi doğru anlamışsınız
    Ben internetten Windows 10'un iso dosyasını indirdim ve DVDye yazdırdım bunun UEFİmi değilmi olduğunu bilmiyorum sanırım anakartımda UEFİ sistemini desteklemiyor eski bir kart çünkü, resimde gösterdiğim EFİ CD/DVD BOOT OPTİONS bölümünde sadece EFİ veya NON EFİ veya Auto seçenekleri mevcut UEFİ seçeneği mevcut değil ayrıca Hard Disk Boot Priority menüsünün altında da ilk birincil boot edilecek disk sürücü menüsü var (resim eklemeye calışacağım)

Peki ben UEFİ ve GPT olmayan ve Hard disklerim MBR(şu andaki hali) olacak şekilde Windows 10 yüklemek için ne yapabilirim Rufusu İndirdim ve şu seçenekleri seçerek Flash Diskimi biçimlendirdim doğru seçeneklerimi seçtim acaba

• Bu UEFI ve GPT işi çok yeni olmasa da üreticiler eski teknolojinin etinden, derisinden, sütünden para kazanma derdinde oldukları için adam gibi bir sistem oturtamadılar maalesef. Herkes kafasına göre UEFI menüsü yapınca işin içinden çıkmak çok zor oluyor. Bilgisayarınızın UEFI desteği olmasa biosda ayrıca belirtilmez. Ancak şöyle bir durum söz konusu (her satırı tek tek, ayrı ayrı okumak zorunda bırakıyorlar insanı ya yazık). Orada UEFI kurulum yapabilmeniz için EN AZ 2 TB disk gerektiği yazıyor. Fazlası da olur yani . Şayet 2 TB veya daha büyük bir diskiniz yok ise "non-efi cd boot" seçeneğini seçmeniz gerektiğini belirtmişler. Az önceki satırlarda belirttiğim gibi her cinsine ayrı menü koyulunca içinden çıkmak zor oluyor. Birde cihaz ile bire bir iletişime giremeyince daha da zor, hatta imkânsız hâle geliyor işler.

Şimdi bilinenleri madde madde yazalım daha net olsun işler.

1- Bilgisayarınızda UEFI desteği var gibi görünmekte. Olmasa biosa böyle bir menü konulmaz.

2- UEFI için illa ki 2 TB ve daha büyük bir disk gerekliliği söz konusu. Nedenini ben bilemem, üretici illa ki böyle olacak diye yazmış, geresi gereksiz bilgi olur.

3- 2 TB ve yukarısı için diski bulursanız biosda yapmanız gereken bir ayar daha olmalı diye tahmin ediyorum. Genelde bu kadar basit bırakıp işleri kolaylaştırmazlar. Diğer menüleri de görmek yerinde olur.

4- 2 TB disk yoksa UEFI kurulumda yok demektir. Teknoloji benden habersiz ilerlememiş ise yine UEFI için GPT disk gerekir. Bu durumda;

4- a. UEFI kurulum medyası ile hem GPT-EUEFI, hem de NON-EFI MBR kurulum yapılabiliyor. Bunun için zannedersem EFI CD/DVD BOOT OPTION bölümünde AUTO seçeneği yerine Non-EFI seçeneğini seçmeniz gerekiyor. Ayrıca diğer menülerden birinde daha bir ayarlama olması gerektiğini düşünüyorum ama bu bir varsayım.

5- Yukarıda gönderdiğiniz RUFUS için bir ayarlama yapmanıza gerek yok. Olduğu gibi bırakmanız yeterli. Kurulumun GPT mi yoksa MBR mi olacağını disk yapısını seçime uygun şekillendirerek belirlersiniz. Akabinde BIOS a girip GPT için UEFI, MBR için BIOS kurulumunu seçer ve yükleme işlemine geçersiniz. Burada yaptığınız seçimlerdir UEFI mi yoksa BIOS temelli kurulum mu olacak sorunuzun cevabı. Burada dikkat edilmesi gereken nokta UEFI uyumlu hazırlanmış MEDYA (CD/DVD/USB vs) ile isterseniz UEFI isterseniz de bildiğimiz klasik BIOS kurulumu yapabilirsiniz ancak UEFI uyumlu olmayan medya ile sadece klasik BIOS ve MBR temelli disk şeklinde kurulum yapılabiliyor. Tabi şu anda elinizde bulunan WIN10 UEFI olduğu için bir sıkıntı çıkmayacaktır sizin açınızdan.

• İçimde kalmasın (sinirlerim hopladı) , şu cihazın üreticisine iki çift laf etmeden bırakmam. Bilgisayar eski diyorsunuz ama üretici firma 2.2 TB dan aşağısına NON-EFI CD BOOT seçeneği koymuşlar. Burada iki ihtimal var oluyor.

1- 2.2 TB aşağısına UEFI destekleri yokmuş. Adamlar bunu icat ederken hangi kafayı yaşıyorlarmış cidden merak ettim. Sene 2016 oldu ben şu yaşıma geldim daha 2 TB HDD yi elime almadım ki bilgisayarım da 2 TB disk olsun.

2- Yok, biz şaka yaptık, öylesine koyduk bu menüyü. 2.2 TB diskin yoksa NON-EFI CD BOOT seçeneğini seç, ardından UEFI kurulumu yap diyorlarsa onların eşek şakalarının ben ......... "Bios menüsü hazırlamaktan uzak ciddiyetsiz deyyuslar" demek geldi içimden. Biraz ağzımı bozdum kusuruma bakmayın.

EDIT: Bilgisayarınızın (notebook değilse anakartınızın) marka ve modelini merak ettim şimdi. İyi niyet mesajımı doğrudan adreslerine göndermek geçti içimden.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dopac34 -- 7 Haziran 2016; 22:49:47 >

tekrar merhaba. ingilizce çevirinizde bir yanlışlık oldu onu düzeltelim.
    orda şunu belirtiyor EFİ(uefi) sistemler 2.2 TB ve üzeri diskleri destekler. eğer 2 tb üzeri diskiniz yok ise NON EFİ(yani eski legacy bios kurulumu) yapabilirsiniz diyor.
    2 tb üzeri hddyi mbr disk biçimleri desteklemez yani mbr sistemlerde maksimum 2tb disk okunur bu nedenle 2 tb üzeri disk varsa uefi kurulum yapın , 2 tb ve altında kapasiteli disk varsa MBR(legacy bios sistem) kurulum yapsanızda olur demek istiyor..
  • INSURG3NT kullanıcısına yanıt
    Sorun ile ilgisi yok, arkadaşın da konusunu kirletiyorum ama işi düşüp de yazılanlardan bilgi almak isteyebilecek arkadaş için not düşelim. Yoksa maksat sid.. yarıştırmak olmasın.

1- UEFI kurmak için 2.2 TB ve üzeri kapasitede disk gerekmez (bkz. Yukarıda ki bios üreticisi için iyi dileklerime). İçine windowsun girebileceği kadar bir disk var ise üzerine UEFI/GPT olarak Windows kurulabilir.

2- UEFI 64 GB SSD yi de destekler (daha küçüğü olan 32 GB da destekler ama ona windowsu sağlıklı bir şekilde sokmak pek mümkün olmaz. En azından benim düşünceme göre windowsun konforlu kullanımı açısından düşünülmez), 4 TB HDD yi de. Onu desteklemez, bunu destekler diyerek UEFI yi kötülemeyelim. Zira, 2005 yılında UEFI ilk kez IMac ler ile hayatımıza girdiğin de, kim, nereden bulmuş da 2.2 TB diski UEFI sistemi kurmuş üzerine

3- Kendi yazdıklarıma baktım, sonra da sizin yazdıklarınıza . Yazımın neresinden 2.2 TB üzeri diskleri MBR destekler diye bir sonuç çıkarmışsınız çözemedim. Öyle anlaşılmış ise düzeltelim (İngilizcenize hayran kalmadım dersem yalan söylemiş olurum. Orada yazan 2 satırdan bunca anlamı çıkartmanız beni hem şaşırttı, hem gururlandırdı, hem de mahcup etti doğrusu. Çeviri için ayrıca teşekkür ederim), zira teşbih de hata olmaz. 2 TB üzeri disklere MBR ön yüklemesi ile Windows kurmak isterseniz, diskin ancak 2 TB lık kısmı bölümlenebilir/aktif edilebilir ve de kullanılabilir.

Kıymetli bilgileriniz için şahsıma adına tekrar teşekkür ederim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dopac34 -- 8 Haziran 2016; 1:05:57 >

• Bakın öyle görünüyor ki mesajımı yanlış anladınız .
    Ben uefi kurmak için 2.2 tb ve üzeri disk gerekiyor demedim ki, uefi 2.2 tb ve üzeri diskleri destekler diyorum yani diyelim ki 4 tb diskiniz var uefi bunun tamamını görür. Mbr ise maksimum 2 tb diske kadar destek verir ondan sonrasını adresleyemez yani görmez.Bunu anlatmaya çalıştım ve o bios yazısında anlatılmak istenende bu zaten. Yoksa isteyen 30 gb lık bir diskede uefi kurar bu tercih meselesi. Şu an kaç kişide ve Kimde 2 tb lik disk var ki sadece onlar uefi kursun, 50 gb , 100 gb , 320 gb , 500 gb vs veya üzeri diske sahip ve anakartı efi destekleyen hemen herkes zaten uefi kurmakta Ancak uefinin en önemli özelliklerinden biri 2 tb ve üzeri desteği olması ve bu özelliğiyle arkadaşın biosunda bir tavsiye olarak yazılmış üretici tarafından dilerseniz efi kurulum yapın
    diye, 2 tb ve üzeri disk yoksa dilerseniz mbr kurabilirsiniz diyor yani illa 2 tb altına mbr kurman gerekir demiyor sadece tavsiyede bulunuyor. Bu kez mesajım anlaşılmıştır umarım
    Bu güzel sohbet için bende teşekkür ederim..

•  Windows 10 Kurarken MBR Hatası Veriyor

Rufus ile bu şekilde kurulum yaptım kurulum ekranında mbr hatası almadım direk kuruluma geçti diye sevindim ama kurulumdan sonra yeniden başlatma yapınca pc açılmadı siyah ekranda öylece bekledi sanırım yapacak bir şey yok benim bilgisayarım Windows 10u kaldırmıyor eve gidince sıfırdan Windows7 kuracam tekrar
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.