Şimdi Ara

Windows 10 Pc Donuyor Neden Donduğunu Nasıl Öğrenebilirim?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
1
Favori
3.698
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Haxballda oynarken Windows 10 donuyor hiç bir şey yapamıyorum ancak tekrar kapatıp açıyorum.
    Dün İnternette gezinirkende dondu.

Bu sorun ekran kartımı sattıktan sonra oldu şimdi i5 6500'ün ekran kartını kullanıyorum onboard

Dün Nvdia'dan kalma tüm dosyaları temizledim(onla alakası olabilir diye)

Dünden beri olmadı ama donduğunda hangi log dosyasına bakarsam sorunun kaynağını anlayabilirim?

Mavi ekran hatasıda gelmediği için hata kodunu anlayamıyorum.

Bazıları minidump mu öyle bir dosyadan bahsetmiş ama Windows dizininde öyle bir dosyaya rastlamadım.

Bilgili arkadaşlardan cevap bekliyorum.

Sistemim daha 1 aylık yeni bir sistem i5 6500 8 gb ram 650 w corsair psu gigabyte anakart

• SeSioN kullanıcısına yanıt
    Bilgisayarın donma sorunları hard disk ile ilgili olabilir.

Hard Diskinizi de kontrol için internetten "Hard Disk Sentinel" programını indirip bilgisayarınıza kurun. Program ilk açıldığında gelen ekranın görüntüsünü de buraya yükleyebilirseniz hard diskinizde sorun var mı yok mu onu öğrenmiş oluruz.

Onun dışında ısınma sorununuz da olabilir.Her hangi bir oyunda veya tarayıcı üzerinde 5-6 sekme açıp o sekmelerin her birinde ayrı ayrı sitelere girdikten sonra bilgisayarınızın ısı değerlerini gözden geçirin.

Şimdilik kolay gelsin.
  • quote:

Orijinalden alıntı: maxpayne53

Bilgisayarın donma sorunları hard disk ile ilgili olabilir.

Hard Diskinizi de kontrol için internetten "Hard Disk Sentinel" programını indirip bilgisayarınıza kurun. Program ilk açıldığında gelen ekranın görüntüsünü de buraya yükleyebilirseniz hard diskinizde sorun var mı yok mu onu öğrenmiş oluruz.

Onun dışında ısınma sorununuz da olabilir.Her hangi bir oyunda veya tarayıcı üzerinde 5-6 sekme açıp o sekmelerin her birinde ayrı ayrı sitelere girdikten sonra bilgisayarınızın ısı değerlerini gözden geçirin.

Şimdilik kolay gelsin.

Hardisk değil Ssd kullanıyorum hocam windows orada yüklü.
    Ssd sıcaklık değeri 24 derece
    hardisk sıcaklık değeri (arşivim var) 27 derece.

Bilgiler bunlar.

Fark etmez arkadaşım.

Hard Disk Sentinel Programı SSD'yi de kontrol ediyor.

Programı yükleyip bir ekran görüntüsünü paylaşırsanız sevinirim.

Kolay gelsin.

Ekleme: Sıcaklık değerleri olarak da anakart işlemci değerlerini verirseniz sevinirim. Özellikle yük altında olursalar iyi olur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Maxpayne53 -- 17 Mart 2016; 13:11:13 >
  • quote:

Fark etmez arkadaşım.

Kolay gelsin.

Ekleme: Sıcaklık değerleri olarak da anakart işlemci değerlerini verirseniz sevinirim. Özellikle yük altında olursalar iyi olur.

Buyur dostum.

• quote:

Orijinalden alıntı: SeSioN

quote:

Fark etmez arkadaşım.

Kolay gelsin.

Buyur dostum.

Alıntıları Göster
    Anladığım kadarıyla sisteminizde iki tane disk var. 3tb'lık olanı yedek olarak kullanıyorsunuz.

Hard disk sentinel programı otomatik olarka 3tb'lık olanını özelliklerini göstermiş sanırım.

Sol taraftaki listeden Kingston ssd'nin üzerine basıp seçin yine sağ tarafta attığınızın aynısı gösteren bir pencere çıkacak onu da burada paylaşırsanız sevinirim.

İki diskin de değerleri önemli. Örnek vermek gerekirse iki diskten windows kurulu olmayan diskte de sıkıntı olsa donmalara neden olabiliyor. Bizzat başıma gelmiş bir durumdur.

Depo olarak kullandığınız hard diskte sıkıntı yok gibi.

Kolay gelsin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Maxpayne53 -- 17 Mart 2016; 13:50:49 >

• quote:

Anladığım kadarıyla sisteminizde iki tane disk var. 3tb'lık olanı yedek olarak kullanıyorsunuz.

Hard disk sentinel programı otomatik olarka 3tb'lık olanını özelliklerini göstermiş sanırım.

Sol taraftaki listeden Kingston ssd'nin üzerine basıp seçin yine sağ tarafta attığınızın aynısı gösteren bir pencere çıkacak onu da burada paylaşırsanız sevinirim.

İki diskin de değerleri önemli. Örnek vermek gerekirse iki diskten windows kurulu olmayan diskte de sıkıntı olsa donmalara neden olabiliyor. Bizzat başıma gelmiş bir durumdur.

Depo olarak kullandığınız hard diskte sıkıntı yok gibi.

Kolay gelsin.

Buyrun.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
    Disklerinizin ikisindede sıkıntı yok gibi gözüküyor. Hard Disklerden kaynaklanan bir durum değil kesin gibi.

İlk olarak mevcut olan onboard ekran kartınızın güncel olup olmadığına bi kontrol edelim. Güncel değil ise marka ve modeline göre sitesinden güncel ekran kartı sürücünüzü indirip sisteme kurun. Eğer daha önce onboard ekran kartına sürücüyü yüklememiş ve ekran kartının kendi programıda mevcut değilse, windows otomatik olarak kendi sitesinden veya windows içindeki sürücülerden ekran kartınıza sadece sürücü yükler. Microsoftun sürücüleri genelde yeterli olur ama yine de varsa güncel ve kendi sitesinden yüklenmiş sürücüler tercih edilir.

İkincisi onboard ekran kartınızın yetersiz kalması durumu. Ekran Kartınızın Marka ve modeli, kaç mb ve kaç bit olduğunu bilmiyorum ama sisteminizin ihtiyacını karşılamıyor olabilir.

Günümüzde tarayıcılar da dahil olmak üzere grafik ihtiyacı eskilere nazaran artmış durumda. Grafik işlemci yük altında bazen donmalar yaşatabiliyor. Haxball tarzı oyunlarda sıkıntıya neden olmaması lazım tabi.

Üçüncü ihtimal çok da düşük ama ekran kartında bir sıkıntı olması. Donanımsal olarak bir sıkıntısı var ise tespit etmek çok güç. Hangi durumlar sıkıntı yaptığını bulmak için denemeler yapmak lazım. Belli bir süre kullanıldıktan sonra ısınmaya bağlı bir sorun mu veriyor yoksa belli bir efek ile ilgili devreyi kullanmaya çalışınca mı hata veriyor tespti zor tabi. Arkadaşın bir leptopu var bir türlü ekran kartı sürücüsünü yükleyemiyordu. Bilgisayarı mavi ekran hatası verip kapanıyordu. Sürücü yüklemediği durumda sıkıntı yok ama ne zaman sürücüyü yüklerse sıkıntı çıkıyordu. Mavi ekran hatası verip bilgisayarı kapanıyordu. Tekrar açınca bilgisayarda ekran kartı sürücüsü yüklü olduğu için hata veriyordu. Ekran kartı sürücüsü yüklenmediği zaman tam olarak çalışamaz. Bilgisayarın otomatik yüklediği geçici sürücü tam kapasite ile ekran kartını çalıştırmaz ama windowsun görüntüsünü verip asıl sürüyü yüklemenize imkan sağlar. Bu durum sonunda ekran kartının belli devrelerinde arıza olduğuna karar verdik.

Ekran kartı dışında donmalara işlemcinizin aşırı ısınması neden olabilir. İşlemcinizin soğutması eğer gerektiği gibi olmuyorsa. Belli bir derecenin üzerine çıkınca işlemci artık çalışamayacağı için donma yaşarsınız. Benim başıma eski amd işlemcimde geliyordu. Isınmaya bağlı donma. Ekran kartı, işlemci ve anakartınızın ısı değerlerini kontrol edin.

Donanımsal olarak değilde sisteminizde zararlı bir yazılım var ise bunlarda donma sebebi olabilir. O yüzden bilgisayarınıza baştan aşağı güzelce bir temizlik yapın. Temp klasörünü temizleyin. Programdata klasörünün içinde tuhaf isimli misal "xyxyxyxyxxaskl" gibi dosyalar varsa temizleyin. Açılışta başlayan programları kontrol edin. GEreksiz ve şüphelendiğiniz programlar var ise hem devre dışı bırakın hem de programın yüklü olduğu yeri bulup tamamen temizleyin.

Eğer sizin için sorun olmayacaksa format atıp temiz bir kurulum yapın diyeceğim ama aşırı yüklü programlar vs... varsa uğraşmak sıkıcı oluyor. Tekrar eski programları vs... kurmak zaman alıyor.

Yukarıda anlattıkların tahmini olarak varsayımları ama çoğunun örneklerini bizzat görmüşümdür. Eğer donanımsal olarak bir sorun yok ise temizli vs... yaptığınızda da sıkıntı devam ediyorsa format ile şansınızı deneyin. Format son çözüm olsun tabi.

Kolay gelsin.

• quote:

Disklerinizin ikisindede sıkıntı yok gibi gözüküyor. Hard Disklerden kaynaklanan bir durum değil kesin gibi.

İlk olarak mevcut olan onboard ekran kartınızın güncel olup olmadığına bi kontrol edelim. Güncel değil ise marka ve modeline göre sitesinden güncel ekran kartı sürücünüzü indirip sisteme kurun. Eğer daha önce onboard ekran kartına sürücüyü yüklememiş ve ekran kartının kendi programıda mevcut değilse, windows otomatik olarak kendi sitesinden veya windows içindeki sürücülerden ekran kartınıza sadece sürücü yükler. Microsoftun sürücüleri genelde yeterli olur ama yine de varsa güncel ve kendi sitesinden yüklenmiş sürücüler tercih edilir.

İkincisi onboard ekran kartınızın yetersiz kalması durumu. Ekran Kartınızın Marka ve modeli, kaç mb ve kaç bit olduğunu bilmiyorum ama sisteminizin ihtiyacını karşılamıyor olabilir.

Günümüzde tarayıcılar da dahil olmak üzere grafik ihtiyacı eskilere nazaran artmış durumda. Grafik işlemci yük altında bazen donmalar yaşatabiliyor. Haxball tarzı oyunlarda sıkıntıya neden olmaması lazım tabi.

Üçüncü ihtimal çok da düşük ama ekran kartında bir sıkıntı olması. Donanımsal olarak bir sıkıntısı var ise tespit etmek çok güç. Hangi durumlar sıkıntı yaptığını bulmak için denemeler yapmak lazım. Belli bir süre kullanıldıktan sonra ısınmaya bağlı bir sorun mu veriyor yoksa belli bir efek ile ilgili devreyi kullanmaya çalışınca mı hata veriyor tespti zor tabi. Arkadaşın bir leptopu var bir türlü ekran kartı sürücüsünü yükleyemiyordu. Bilgisayarı mavi ekran hatası verip kapanıyordu. Sürücü yüklemediği durumda sıkıntı yok ama ne zaman sürücüyü yüklerse sıkıntı çıkıyordu. Mavi ekran hatası verip bilgisayarı kapanıyordu. Tekrar açınca bilgisayarda ekran kartı sürücüsü yüklü olduğu için hata veriyordu. Ekran kartı sürücüsü yüklenmediği zaman tam olarak çalışamaz. Bilgisayarın otomatik yüklediği geçici sürücü tam kapasite ile ekran kartını çalıştırmaz ama windowsun görüntüsünü verip asıl sürüyü yüklemenize imkan sağlar. Bu durum sonunda ekran kartının belli devrelerinde arıza olduğuna karar verdik.

Ekran kartı dışında donmalara işlemcinizin aşırı ısınması neden olabilir. İşlemcinizin soğutması eğer gerektiği gibi olmuyorsa. Belli bir derecenin üzerine çıkınca işlemci artık çalışamayacağı için donma yaşarsınız. Benim başıma eski amd işlemcimde geliyordu. Isınmaya bağlı donma. Ekran kartı, işlemci ve anakartınızın ısı değerlerini kontrol edin.

Donanımsal olarak değilde sisteminizde zararlı bir yazılım var ise bunlarda donma sebebi olabilir. O yüzden bilgisayarınıza baştan aşağı güzelce bir temizlik yapın. Temp klasörünü temizleyin. Programdata klasörünün içinde tuhaf isimli misal "xyxyxyxyxxaskl" gibi dosyalar varsa temizleyin. Açılışta başlayan programları kontrol edin. GEreksiz ve şüphelendiğiniz programlar var ise hem devre dışı bırakın hem de programın yüklü olduğu yeri bulup tamamen temizleyin.

Eğer sizin için sorun olmayacaksa format atıp temiz bir kurulum yapın diyeceğim ama aşırı yüklü programlar vs... varsa uğraşmak sıkıcı oluyor. Tekrar eski programları vs... kurmak zaman alıyor.

Yukarıda anlattıkların tahmini olarak varsayımları ama çoğunun örneklerini bizzat görmüşümdür. Eğer donanımsal olarak bir sorun yok ise temizli vs... yaptığınızda da sıkıntı devam ediyorsa format ile şansınızı deneyin. Format son çözüm olsun tabi.

Kolay gelsin.

İlginiz ve uzunca yazınız için teşekkür ederim.
    Bu sorunu ekran kartımı sattıktan sonra rastladım i5 6500'ün ekran kartını kullanıyorum şuanda.
    Güncel driverını dün yükledim ve eski karttaki dosyaları tamamen sildim.
    Dünden beri hiç donma yaşamadım umarım sorun bu yüzdendir.
    Sistemi yeni topladım çünkü.
    Psu Corsair 650w tx serisi.

Sıkıntı yok arkadaşım. Her hangi bir sorunda yazabilirsin özelden.

Kolay gelsin.
  • quote:

Sıkıntı yok arkadaşım. Her hangi bir sorunda yazabilirsin özelden.

Kolay gelsin.

Hocam yine internette gezinirken ekran simsiyah oldu ve tekrar pcyi açıp kapamak zorunda kaldım.
    Olay Görüntüleyicisine baktım kernel power filan yazıyor önemli kısmında.
    Sorun neyle alakalı olabilir bıktım bu sorundan.
    Kernel hataları çok çeşitli sebeplerden meydana gelebiliyor arkadaşım.

Kötü donanım, yazılımsal hata, eksik yanlış sürücü kurulumu.

Kötü donanımdan kastım; Ekran kartı hataları güç kaynağı hataları, klayve veya fare'nin bozuk olması. (Kablolarında sıkıntı olması)

Senin durumunda sorun ekran kartını değiştirdikten sonra başladığı için, ekran kartında sorun olma ihtimalini yeniden göz önüne getirecez. Bence geçici de olsa çok pahalı olmamak kaydı ile bir harici ekran kartı al. Onunla denemeler yap. Başka aklıma bir şey gelmiyor.

Kolay gelsin.
  • Benzer bir problem benim başımda var birkaç gündür. Yeni kurulum yaptıktan sonra ortaya çıktı donup kalmalar. İşin ilginç tarafı saatlerce oyun oynuyorum banamısın demiyor taş gibi aidata ile stress testlerine soktum 15dk 30dk yine bir şey yok ama bilgisayar boştayken veya internette gezinirken kitlenip kalıyor, haliyle restart olay günlüğünde kritikalde sadece kernal gözüküyor ama o reset atmamdan kaynaklı esas sıkıntı ne anlayamıyorum. internetteki birsürü çözümü denedim güç ayarları driver disable yöntemleri. sadece denemediğim tek birşey kaldı oda ikinci PCI-EX teki GTX970 i söküp tek kart deneyip ardından temiz kurulum yapıp tekrar denemeyi düşünüyorum.
  • donma benim masaüstü pc dede var windows 10 birden donuyor kılavye de dahil herşey kitleniyor yeniden başlatmak zorunda kalıyorum..ama windows 8.1 de ve diğer işletim sistemlerinde böyle bir sorun olmuyor sadece windows 10 da oluyor..
  • 06ensar kullanıcısına yanıt
    Power ayarlarını baya bi kurcaladım birde ses kartı ekran karı driverlarını iyice kontrol ettim ekran kartının ses çıkışlarını disable falan ettim düzeldi bende.
  • guvenkab kullanıcısına yanıt
    bayağı bir şey yapmışında ama ne yaptığın pek beli olmamış..
  • maxpayne53 kullanıcısına yanıt
    bende birden dondu ve yenden power den başlattığımda programda böyle bir ekran geldi acaba bu durum nedir..bilgi vermeniz mümkünmüdür..?
    disk1 ve disk 2 analzleri..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 06ensar -- 11 Haziran 2016; 17:09:50 >

• 06ensar kullanıcısına yanıt
    Bildiğiniz üzere işletim sistemleri de belli bir sistem gereksimine ihtiyaç duyuyor. Diskiniz eğer bu özellikleri tam olarak yerine getiremezse sıkıntı çıkabiliyor veya bir başka donanımınız. Diskinizin öncelikli olmasının nedeni ise bilgisayarda yapılan okuma yazma işlemleri diskinizin yüzeyinde meydana geliyor. Tamam diğer işletim sistemleri de aynı mantık ile çalışıyor ama yeni işletim sistem her ne kadar hızlı olsada daha fazla sistem kaynağı tüketiyor. Üreticiler pek dile getirmez bunu. O yüzden bozuk diskinizi tam performans kullanmaya çalışan windows 10 donmalara sebebiyet verebilir. Aşağıda da sizin resimlerinize yorum yapmaya çalışacağım.

465gb'lık diskinizde bir sıkıntı var. Veri transferi sırasında orada yazan sayı miktarınca hata meydana gelmiş. Programın size verdiği tavsiye; Hard Diskinizin güç ve veri kablolarını kontrol etmeniz, imkanınız varsa yenisi ile değişmeniz yönünde. Kablolardan kaynaklanan bir sıkıntı olabilir diyor yani.

Siteminizde iki hard disk var. Windowsunuz bozuk olan diskte olsun olmasın, Bozuk olan hard disk windowsunuzda donmalara neden olabilir.

Eğer yapabiliyorsanız kabloları kontrol edin ve yenileri ile değişin. Tekrar diskinizi gözlemleyin. Sorun devam ediyorsa, diskinizi değiştirmeniz gerekebilir.

Donmaya neden olan kesinlikle hard disk demiyorum tabi ama kontrol etmekte fayda var. Donmalar genelde hard disk temelli oluyor. Üst mesajlarımda diğer ihtimallerden bahsetmiştim onları da kontrol edebilirsiniz.

Kolay gelsin.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.