Merhaba arkadaşlar; Hayatımda ilk defa linux kurmayı düşünüyorum ama küçük bir sorunum var.Linux'u dualboat olarak kurucam ama ilerde silmek istediğimde windows'a herhangi bir zarar verir mi? Ve işletim sistemini açılış ekranında seçmek istemiyorum bu mümkün mü? Mesela varsayılan olarak windows açılsın ama istedğimde ubunutuyu açabileyim.Bir de 3 adet diskim var C D M.C'de windows var acaba d veya m'e kurma şansım var mı ?
quote:
Orijinalden alıntı: tenaciouss666
Merhaba arkadaşlar; Hayatımda ilk defa linux kurmayı düşünüyorum ama küçük bir sorunum var.Linux'u dualboat olarak kurucam ama ilerde silmek istediğimde windows'a herhangi bir zarar verir mi? Ve işletim sistemini açılış ekranında seçmek istemiyorum bu mümkün mü? Mesela varsayılan olarak windows açılsın ama istedğimde ubunutuyu açabileyim.Bir de 3 adet diskim var C D M.C'de windows var acaba d veya m'e kurma şansım var mı ?
İlk defa linux kurmayı düşünüyorsun. Bunun için tebrik ederim doğru bir tercih olduğunu söyleyeyim öncelikle.
Sorularını sırayla cevaplamak istiyorum. Umarım söyleşi ve makale tadında olur.
1. Bir linux dağıtımını herhangi bir windows işletim sisteminin yanına kurduğumda daha sonra bu linux dağıtımını kaldırmak istediğimde Windows'um zarar görür mü ?
Bu soruya evet görür yada hayır görmez diye net bir cevap vermek doğru olmaz. Sadece BSD yada Linux için değil her türlü kurulumda böyle bir riskin her zaman olduğu bilmekte fayda var.
Espiriktüel bi anlatım yapacak olursam, işletim sistemlerinin uzay gemilerinde olduğu gibi kendi kendilerini yok etme düğmeleri olmadığı için yapacağımız şey muhtemelen verilerimizi yedekledikten sonra işletim sisteminin bulunduğu disk'i yada disk bölümünü formatlamak olacaktır.
Sonuca gelecek olursak, dikkatli biçimde bu işlemi yapacak olursak verilerimizi kaybetmeyiz ve diğer işletim sistemimiz zarar görmez. Daha öncede söylediğim gibi riskin olduğunu unutmamak ve buna göre hareket etmek gerekir. Bunun için kurulum aşamasından itibaren adımlar dikkatli atılmalıdır. Zira ön yükleyici linux kurulduğu andan itibaren grub olacaktır. Bunu yeniden windows ön yükleyicisi ile değiştirmek için şu belge oldukça işe yarar:
"Kısacası Windows işletim sisteminin yanına bir linux dağıtımı güvenli bir şekilde kurulup kaldıralabilir."
2. İşletim sistemini açılış ekranında seçmek istemiyorum bu mümkün mü ? Mesela varsayılan olarak Windows' u seçeyim ancak istediğimde ubuntuyu açabileyim.
Sizin illaki her seferinde bir seçenek seçmenize gerek yok. Belirli süre içerisinde ilk seçenek grub ön yükleyici tarfından seçilecektir.
Tabiki varsayılan olarak istediğinizi seçeneği ayarlayabilirsiniz. Ve işletim sistemi seçme ekranının nekadar süre görüneceğini dolayısı ile nekadar sürede işletim sisteminin açılacağını belirlemeniz mümkün.
Ancak işletim sistemi seçme ekranının hiç görünmemesi iyi bir seçenek değil. Grub yöneticisinde bunu süreyi sıfırlayarak yapılabileceğini düşünüyorum ve grub' un buna izin verip vermeyeceğini bilmiyorum. Zira böyle bişeye hiç gerek duymadım ve denemedim. İzin veriyor olsa bile varsayılan olarak diğer işletim sistemini seçip bunu yaptığımızda linux dağıtımları görmek dolaysıyla açmak pek mümkün olmayacaktır. Bunun için farklı yönergeler takip ederek bunu düzenlemek zorunda kalabiliriz. Bu tip yönergeleri her ihtimale karşı öğrenmek iyidir. Ancak " İşletim Sistemi Seçme Menusu" ü kendi elimizle görünmez yapmak çok sağlıksız ve istenmeyen bir durum ortaya çıkaracaktır.
Bunun yerine süreyi kısaltıp varsayılan olarak istediğimiz işletim sistemini seçerek daha sağlıkli bir işlem gerçekleştirebiliriz. Varsayılan olarak Windows açılırken istediğimiz anda linux a geçebiliriz.
3. Diskin istediğim bölümüne kurabilir miyim ?
Diskin istediğin bölümüne kurabilirsin.
Bunun için bu bölümü kurulum esnasında istenilen disk formatına çevirmen gerekir. Zaten bu işlem kurulum esnasında kolaylıkla ve sana sunulan seçeneklerle halledilecektir.
Kurmak istediğin linux dağıtımana ihtiyaçlarına ve isteklerine göre karar verdikten sonra ilgili kurulum yönergesini takip ederek sağlıklı bir kurulum gerçekleştirebilirsin. Bunun için bolca kaynak bulacağına eminim.