480GB SSD de olan window 11'i; PC'nin daha hızlı çalışması için yeni satın aldığım 2 TB'lik SSD M.2'ye, format atarak sıfırdan kurdum. Format atmayı neye göre, nasıl başardıysam şimdi açılışta bana hangi Windows'u seçmem gerektiğini her seferinde soruyor. 480GB SSD de olan verileri SSD'ye format atmadan sildim buna Windows verileri de dahil. Açılışta 480 GB ön yüklemesini silemediğim için hala Windows açılış seçeneği geliyor. Oradan Windows'u seçip sistemi çalıştırıyorum. şimdi asıl sorunum şu: Ben 480 GB SSD'yi kullanmak istemiyorum. Onu sitemden kaldıracağım yerine 6 TB HDD takacağım. Ancak onu sistemden ayırdığımda, Windows ön yükleme ona yazıldığı için BIOS'tan 2TB'lik SSD'ye seçsem dahi Windows'u açamıyorum. Windows'u, 480GB SSD'yi PC'den ayırıp, 2TB SSD'den nasıl başlatabilirim < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cce -- 1 Temmuz 2024; 20:26:25 > |
Windows 11 açılışta ön yükleme efi boot başka hdd ye nasıl taşınır-ÇÖZÜLDÜ
-
-
Bir format usbsi daha hazırlıyorsun 480gb 2tb ve 6tb disklerinin hepsini pcye takıyorsun daha sonra format usbni pcye takıyor ve format ekranına gelmeden önce shift+f10 tuşlarıyla terminali açıyorsun tüm disklerini bu terminalde silip gpt partion ile tekrar yüklüyorsun tabiki içindeki tüm veriler silinecek daha sonra 2t m2 ssdne uefi win10pro kuruyorsun sonrasında ise eğer 480gb ve 6tb disklerin farklı harflerle oluştuysa ne güzel olluşmadıysa bilgisayarıma sağ tıkla diskleri yönet fiyerek her birini birer parça olacak şekilde harf atıyorsun.
Eğer yedeklemek istediğin verilerin varsa 6tb diskini pcye tak windoesu aç cmdye gir diskparttan gpt olduğunu kontrol et sonra yedeklemeni 6tb diskine yap format atmadan önce diskini çıkar 480 ve 2tb disklerinle formatı at sonrasında ise bilgisayarını kapat ve 6tb diskini tak
-
2tb ssd ye format atmadan, içindeki verileri silmeden bu işi yapmanın yokmu
Format attıktan sonra , 480 gb hdd yi sisteme hiç bağlamadan , 2 tbye windows kursam aynı şey olmayacak mı.
480 gbyi kullanmak istemiyorum.çünkü anakartım 4 tane hdd takılmasını destekliyor. Yeni aldığım hdd ler ile anakarta takacağım sata sayısı 5 oldu.en düşük boyutlu 480 gb den vazgeçmem lazım.ondada önyükleme sorunu yaşıyorum
-
480gb çıkardıktan sonra 2tb ssdye format atmadan önyükleme yapmak mümkün ama tavsiye etmiyorum 2tbdan parça ayırıp o parçaya windows kurmak gibi ama kesinlikle önermem
bu format işlerim sistemi kurulumu ve bios öncelemesi bir kere yapılan bir ayar doğru yapılmayınca diskler birbirine giriyor önyükleme sorunları çıkıyor windows hata veriyor sorun olur tavsiye etmem.En iyi seçenek dediğim gibi verilerinizi olduğu yedekleme yapacağınız diske windows kurmayın sonra windows çöküyor vah beni verilerim diyorsunuz.İşinizi sağlama alın yeni aldığınız 6tb hddyi doğru bir şekilde terminalden yani cmd diskparttan biçimlendirim partionunu ayarlayın verileriniz 6tb yedekledikten sonra bağlantılarını kesinki yanlışlıkla format atmayasınız sonrada format ekranından terminale ulaşarak tüm disklerinizi terminalden tekrar silip partionları düzeleyip ayarlayıp windowsu sadece bir diske kuracaksınız yedek disklerinizi asla birleşirmeyin bir disk 480gb ise 480gb tek parça tek partion tek harf olacak şekilde düzenleyin 1 as 4 yedek disk yaparsınız değerli verileri yedekte tutun yılda bir format zaten tavsiye ediyorum yılda bir as diskinizi formatlayıp devam edin.
Şu adıma dikkat edin
Diskleri tamamen silip yeniden biçimlendirmeye
disklerin tamamının gpt format olmasına
uefi windows10proyu as m2 diskinize kurmaya
bios priority sırasını format usbsini çıkardıktan sonra 1windows2windowsun kurulu olduğu ssd 3456 diskleriniz şeklinde
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rayli82 -- 29 Haziran 2024; 18:8:38 >
-
2tb ssd de windows 11, propramlar ve oyunlar yüklü.
Format atmak , oyunları, programları tekrar kurmak,lisans işleriyle tekrar uğraşmak çok yorucu.v6nu yapmak istemiyorum.
Linuxta açılışta başlatılacak disk kolayca belirlenebiliyordu.bir zamanlar kullanmıştım.windowsta neden böyle bir kolaylık, düzenleme yok.bilmiyoeum.keşke olsaydı
-
Msconfig ten os yazmayan işletim sistemini sildim.ancak hala 480gb yi ayırdığımda 2tb den windows çalışmıyor.tek fark açılışta hangi wi dowsu kullanayım seçeneğinin artık ekrana gelmemesi oldu -
İşte bunlarla uğraşmamamak için ilk kurulumu doğru ve sağlam bir şekilde yapmanız gerekti yukarda yazdığım gibi 2tb hddden küçük bir parça ayırarak ona windows kurup daha sonra birleştirebilirsiniz ama tavsiye etmiyorum verdiğim cevapları dikkatli olursanız çözüm önerilerimi görürsünüz aynı soruyu sormazsınız. -
Bana zaman ayırdığınız, ilgilendiğiniz için çok teşekkür ederim
Sıfır aldığım bir ssd ye , sıfırdan her zamanki gibi windows kurdum.windowsu kurarken , kurulum aşamalarında yeni ssd yi biçimlendirdim ve windowsun kurulacağı yer olarak yeni ssd yi seçtim.buraya kadar nerede nasıl bir hata yaptığımı bilmiyorum. windows yeni ssd ye kuruldu.açılışta bana 2 seçenek sundu
Ben ne yaptım. Eski ssd deki tüm verileri format atmadan sildim.o verilere ve alana ihtiyacım yoktu.
Bu günde msconfig ten os olmayan eski hdd windows boot seçeneğini de sildim.şimdi pc direkt açılıyor.
Ama eski ssd yi pc den söktüğümde (ona ihtiyacım yok, yerine daha yüksek kapasiteli hdd takacağım) pc açılmıyor.bios ekrandan başlıyor.
Bu durumda bios ekranından windowsun yüklü olduğu yeni 2tb lik ssd yi seçme seçeneği karşıma gelmiyor.eski ssd taktığım da windowsun yüklü olduğu 2tb lik yeni ssd yi seçebiliyor, 1.sıraya alabiliyorum.
Windowsu yüklerken hangi salaklıkla,nasıl , açılış boot dosyalarını eski hdd ye , yeni windows 11 i , sistem dosyalarını ve diğerlerini yeni ssd ye yazmayı başardım ben bilmiyorum
Çözüm önerinizi zaten sizde tavsiye etmiyorsunuz, 2tb den küçük parça ayırıp windowsu ona kursam yine başka sorunlar çıkacak.oyunlar programlar tekrar yüklenecek.yazdıklarınızı dikkatle okumaya çalışıyorum.satır aralarında başka çözüm var mı benmi göremiyorum.
Mbryi 2tb ssd ye taşıma ,manuel kurma imkanı var mı, yoksa tek çözüm göremediğim format mı
Teşekkürler
-
Hatayı şurada yapmışınız zaten 480gb olandan vazgeçmişsiniz ve yeni aldığınız ssdye işletim sistemi kurmak istemişsiniz format esnasında 480gb olan disk pcde neden takılıydı sadece format atmanız gereken disk pcde takılı olsa hiç bir sorun olmazdı.Size çözüm sunacağım
Çözüm 1) daha öncede dediğim gibi yedeklerinizi 6tb çekin ve 6tb diskinizi çıkardıktan sonra kalan tüm disklere tertemiz kurulum yapın detayları anlattım
Çözüm 2)Dediğim gibi verileriniz olduğu diske windows kurmanızı tavsiye etmiyorum verilerinizi olmadığı bir disk varsa sadece o diski bağlayarak ona windowsu kurun daha sonra yedek disklerinizi bağlayın as diskinizden windowsu açın ve diğer disklerden windowsu temizlryin uzun bir süreç ama araştırırsanız bulursunuz sadece as diskinizde işlerim sistemi olmalı diğerlerinden işletim sistemini silmelisiniz ve değerli bilgileriniz as diskinizde olmamalı
Çözüm3)pcye sadece 2tb diskinizi bağlayın bu diskten 100gb kadar bir parça ayırıp işletim sistemini kurun ve daha sonra bu diskleri birleiştirin tek parça olsın ki yedeklerle karışmasın (kafa karışıklığı yaratmamak için format esnasında tek diskle çalışacağız sonrasında yedekleri bağlayıp yedeklerden işletim sistemini kaldırabilirsiniz)
Çözüm4)Oyun ve uygulamadan kastınız nedir sanmıyorum ki kendinize özel çok spesifik uygulama ayarlarınız olsun eğer bu bir iş bilgisayarıysa edit programları özel ayarlar ve pluginler kullanıyorsanız ki sanmıyorum bu tarz kullanıcılar as yedek ayrımını keskin bir şekilde yaparlar ama eğer öyleyse ve oyun uygulama ve ayarlarınızdan vazgeçemiyorsanız profesyonel çözüm alın disk klonlama uygulamaları fln kullanacaksınız uzun hikaye
Benim tavsiye çözümüm)Kişisel verileriniz resim video müzik gibi kişisel ve geri döndürülemez verilerinizi taşınabilir bir hdd veya ssdye yedekleyin (hatta bu veri depolama işi kafa açan bir sorudur en güvenilir depolama aracının günümüzde hala dvd veya ssd olduğunu söyleyenler var) neyse oyun ve uygulamalarınızı bir kağıda yazın tüm diskleri silerek as yedek ayrımını yaparak tertemiz kurulum yapın.
-
Slm, evet kurulum hatamı anladım.ayrıca yazdıklarınızdan şunu anlıyorum yada tam anlayamıyorum, 480 gb yi sistemden ayırıp, 2tb ye format atıp windowsu yeniden kurmak.bu zaten kaçınmak zorunda olduğum durum
Windowsun olduğu 2tb de ,sadece c nin altında kurulu oyunlar ve çeşitli yazılımlar ,programlar, gitar studio yazılımları, office yüklü.
2 tb ssd haricinde sizin verilerinizi başka yerlerde tutun dediğiniz veriler, sisteme bağlı 1tb sata hdd, 2tb sata hdd ,500 gb m2 ssd, 480 gb sata ssd (bunu biliyorsunuz) bulunuyor.ve bu gün mecvut kapasite yetmediği için sistemime dahil etmeye çalıştığım arşiv amaçlı kullanacağım 2 tane 6 tb sata hdd var.
Anakart üzerinde 4 tane sata hdd girişi olduğu için , şu an bende 5 tane bağlantı bulunduğu için mecburen en düşük boyutlu 480gb ssd yi iptal etmek istedim ve söz konusu sorunu yaşadım
Yani anlayacağınız, windowsun kurulu olduğu 2tb de yedekleyeceğim veri yok.ama oraya tekrar windows kurmamda ölüm. Çözüm önerilerinizin hiç birinde c nin altında yüklü olan programları,oyunları birleştirerek kurtarma şansım yok. Yada var ben anlamıyorum
1-----480 gb yi ayırıp 2tb ye windowsu 100gb alan açıp oraya kursam sonra diski birleştirsem, birleştirme sonrası , eski windows verileri ile yeni windows verileri birbiriyle çakışmazmı , birleştirildiğinde bunlar birbirinin üstünemi yazılacak, önceden yüklediğim programlar oyunlar sorunsuz çalışır mı
2---- 480 gb yi ayırıp ,C nin tamamını 6tb ye kopyalasam sonra 2tb ye format atıp windowsu kursam ve sonra 6tb ye aldığım yedekleri 2tb üzerine yazsam program ve oyunlar sorunsuz çalışırmı
3---pc çalışıyorken, 480gb hdd yi ayırsam ve şu komutları girsem
DISM /online /cleanup-image /restorehealth
chkdsk C: /f /r /x
sfc /scannow
bootrec /fixmbr
bootrec /fixboot
bootrec /scanos
bootrec /rebuildbcd
Mbr 2tb ye yazılıp ,sorunum çözülür mü
Teşekkürler
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cce -- 30 Haziran 2024; 7:20:34 >
-
Benim 1 ce 3 te bahsettiğim çözümlerden bahsetmişsiniz
1-evet 480gb ı ayırıp 2tb dan 100gb kopararak bu 100gb windows kurabilir daha sonra 100gb ve 2tbı birleştirip tek diske çevirebilirsiniz ama sı var
2-evet 480gb ayırıp cyi tamamını 6tb klonlayabilir sonra 2tb format atıp 6tbı tekrar 2 tbın üstüne yazabilirsiniz ama
aması şu bu klonlama ayırma veya üstüne yazma olayları sağlıksız olaylardır verileriniz ve ayarlarınız tamamen korunmayabilir bunu denemenin en iyi yolu as diskinizi riske atmadan deneme yapmaktır.
Elinizde birçok hdd var bu hddlerden sadece 1i pcye bağlı olacak şekilde işlerim sistemini kurun ve 2tbdaki verilerinizi bu hddye kopyalamayı deneyin eğer başarılı bir şekilde işinizi görecek şekilde ayar ve uyguamalarınızı yeni kurduğunuz işletim sistemine aktarma deneyini başarırsanız o zaman dediğiniz deney hddsini tekrardan sıfırlayıp 1 ve 3 teki yöntemi sağlıksız yöntemi deneyebilirsiniz
Neden bu şekilde klonlama üstüne yazma ayırıp birleştirme olaylarını tavsiye etmediğime gelirsek bir uygulama kururlurken size kurulum yerini sorar ototmatik olarak program files veya program 86 klasörleri olur tamam o zaman benim kurulu uygulamam buysa bunu yedeğini alırım ve formatladığım diskte aynı yere yapıştırırım çalışır diyebilirsiniz bazen gerçekten çalışır ama bazen çalışmaz çünkü program kurulurken sadece yeni bir klasöre veri yazmamış bilgisayar ana makinesinde kayıt defterinde değişiklikler yapmış windowsa dll ler eklemiş ek olarak başka yan uygulamalar kurmuş bir disk üzerinde farklı lokasyonlarda farklı bilgileri bazılarını salt olarak görüntüleyebildiğimiz veya göremediğimiz bilgileri değiştirmiş ve program çalışırken bunlara bel bağlıyor olabilir siz klonladıktan sonra sadece görünen dosyayı klonladığınız için exe yi çalıştıra bastığınızda arkadan lazım olan uygulamaları çağırmadığı için çalışmayabilir veya ayarlarınız kaybolmuş olabilir en basitinden örnek mesela guitar rig bildiğim kadarıyla kütphanelerini pluginlerini belgeler kısmında ayrı bir dosyada tutuyor siz guitar rigin prgram filesdan yedeğini alıp klonlasanız belgelerden pluginleri unutsanız gutiar rig doğru çalışmaz.Hadi hiç bir şeyi unutmadık bu diski birebir klonlamanın yolu yok mu kardeşim bu ilk benim mi başıma geliyor
Hayır var hatta işletim sistemi uzmanları benim yazdıklarıma kızacaktır ne boş yapmışsın klonla geç diyecektir hem buna özel yazılımlar var hem windowsun kendi içinde yedek oluşturma özelliği var biraz araştırın windows yedek oluşturma yedeğe dönmek hatta buluta bile depolanıyor ama bu kolay tavsiyeyi vermekten imtina ediyorum
doğru bir şekilde çalışmadığına şahit oldum .
Son olarak mbr olayını farkettim üzüldüm mbr ve gpt diskleri aynı anda kullanmak mbr diske işletim sistemi kurmak ne büyük gaflet sonra ne sorunlar çıkıyor bir bilseniz ilk yazılarımda yazı aralarında temiz değil tertemiz kurumlum adımlarında gpt kontrollü olarak yazıyorum neden çünkü biliyorum başıma geleceğini neyse karar sizin.
ben daha basitlikten yanayım.Kağıt kalem tavsiyesi gibi.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rayli82 -- 30 Haziran 2024; 7:32:36 >
-
Yazdığınız tüm ama larda sizinle aynı endişelere sahibim. O aşamalarda sistemin kayıt defteri veri farklılıkları nedeniyle düzgün çalışmayacağını, hatta hiç çalışmayacağını düşünüyorum.
Mbr yazdığıma bakmayın.başka biryerden alıntıladığım komutlarla , windowsun bozulan boot açılışını online düzeltmek için yapılması gerekenleri sıralamışlar.
Boot düzelirmi yazacağıma mbr yi yazmışım .o komutlar arasında mbr yi görünce.
Büyük ihtimalle 2.ci 6tb hdd yi sisteme takmadan mevcut haliyle kullanmaya devam edeceğim ileride ihtiyaç olursa yada 1 tb veya 2tb sata hdd ömrünü tamamlarsa onların yerine 2.ci 6th hdd yi takar kullanırım.
Tüm yanıtlar için birkez daha teşekkürler
-
Sorunumu çözdüm
windowsun yüklü olduğu 2tb hdd de birimi küçült diyerek 100mb boş alan yarattım
EaseUS Partition Master programı ile 480gb lik ssd üzerinde yer alan 100 mb lik efi bölümünü clone partition dan kopyalayıp , 2tb de yarattığım 100 mb lik alana klonladım.
sonra 480 gb deki efi bölümü üzerine sağ klik yapıp onu sildim.artık onunla işim yok.
bios açılışından 2tb ssd deki efi bölümünü ilk sıra olarak gösterdim.şimdi herşey sorunsuz çalışıyor
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X