selam arkadaşlar windows kurarken windowsun kendisinin otamatik ayırdığı 8mb lık boş düzeltmeye çalışdım düzeltemedim c ve d yi sildim yine aynı sorunu verdi ne yapabilirim?
fdısk atıp dene xp den 2 ye ayır sorun oırtadan kalkar ama ugrasmaya degermı 8 mb ıcın sence?
f disk atım yine düzelmedi
8 mb lık bosluk bende de var. o windows ön yükleme bölümü için
+1
quote:
Orjinalden alıntı: SinanOz
quote:
Orjinalden alıntı: SinanOz
ön yükleme ile hiçbir alakası yok, linüx de kursanız başka birşey de yapsanız eğer disk bölünürse bu hadise oluşur. bu olay tamamen diskin yapısı ve çalışma mantığı ile alakalı.
diskin çalışma yapısı ve mantığı derken? benim harddisk im onceden 2 ye bolünmüştü ve ben tek parça olarak tekrar biçimlendirdim ama yine 8 mb lık boşluk var. bunu açıklar mısın?
ne alakası var onyuklemeyle yaw sacmalamayına rkadaslar
quote:
Orjinalden alıntı: piXeLus
HDD'nin buffer'ı o 8MB. Ön yükleme değil.
Benim buffer 32MB ama Windows gene 8MB lık boşluk bırakıyor. Bence o boşluk artık bitlerden kaynaklanıyor. Çünkü HD ürecileri 1000 in katları şeklinde sığa belirlerken bu PC sistemlerinde genelde 1024 ün katları şeklindedir.
DEMEKKİ ZAMANINDA BOŞU BOŞUNA O 8 MB LIK YER İÇİN ONCA FORMAT ATMIŞIM. 98 YUKLERKEN ONYUKLEME ALANI OLUSTURUN DİYOR YA BEN DE O YUZDEN ONU ONYUKLEME ALANI SANDIM DEMEKKİ BUFFER MIŞ.
quote:
Orjinalden alıntı: TuVNeRa
quote:
Orjinalden alıntı: piXeLus
HDD'nin buffer'ı o 8MB. Ön yükleme değil.
Benim buffer 32MB ama Windows gene 8MB lık boşluk bırakıyor. Bence o boşluk artık bitlerden kaynaklanıyor. Çünkü HD ürecileri 1000 in katları şeklinde sığa belirlerken bu PC sistemlerinde genelde 1024 ün katları şeklindedir.
Bitlerden oluşan kayıp 8MB olsa ne güzel. Ama malesef 80GB HDD için 6GB civarı kayıp var. Yanlış bilmiyorsam o 8MB buffer.
hayır buffer da değil. hdd'nin buffer'ı diskten ayrıdır ve bir ram'den oluşur.
bir disk sektör ve izlerden oluşur. veri depolamak ve depolandığı yeri bulup tekrar okumak için sektör ve izler mantığı çok güzel çünkü bu işlem ile disk üzerinde bölgeler oluşur ve bu bölgeler adreslenir. şimdi disk düz dörtgen bir tabaka olsa sorun değil ama yuvarlak olmasından dolayı sektör ve izler birbirlerine paralel değil. paralel olmamasında dolayı da partisyonun başlangıç ve bitiş noktasında kullanılamayan bir bölge oluşuyor. aslında o kısım da kullanılır format atıldığı takdirde. anlıyacağınız işler biraz karışık ama ben de anlatabildiğim kadarıyla anlatmaya çalıştım . nette bununla ilgili çok kaynak var, merak eden ve araştıran bulur.
quote:
Orjinalden alıntı: DarkSmiley
hayır buffer da değil. hdd'nin buffer'ı diskten ayrıdır ve bir ram'den oluşur.
bir disk sektör ve izlerden oluşur. veri depolamak ve depolandığı yeri bulup tekrar okumak için sektör ve izler mantığı çok güzel çünkü bu işlem ile disk üzerinde bölgeler oluşur ve bu bölgeler adreslenir. şimdi disk düz dörtgen bir tabaka olsa sorun değil ama yuvarlak olmasından dolayı sektör ve izler birbirlerine paralel değil. paralel olmamasında dolayı da partisyonun başlangıç ve bitiş noktasında kullanılamayan bir bölge oluşuyor. aslında o kısım da kullanılır format atıldığı takdirde. anlıyacağınız işler biraz karışık ama ben de anlatabildiğim kadarıyla anlatmaya çalıştım . nette bununla ilgili çok kaynak var, merak eden ve araştıran bulur.
/>
Partisyon başında ve bitişinde kullanılamayan bölüm varsa bende 3 partisyon vardı ama yine 8 MB gözüküyordu. 1 partisyon ikende 8 MB gözüküyordu.
bir diski koca bir partisyon olarak düşünün. cam ve seramik karışımından yapılan diskin üzerine cobalt film giydiriliyor. işte bu kobalt film üzerine veri alabilen alanlar oluşturulmuş. bu oluşturma işlemi dairesel olarak yapıldığında sektörlere ayrılıyor. işte en sonunda başlangız sektörüne arkadan yaklaşıldığında son sektür düzensiz izlere sahip oluyor çünkü izlerin birim boyu değiştirilemez. bu nedenle boşluklar meydana geliyor son sektörde. işte bu yüzden son sektör disk kapasitesine eklenmez. bunun dışında disk üzerinde fazladan oluşturulacak olan partisyonlar bundan etkilenmez.
arkadaşlar valla ben bildiğim kadarıyla açıklamaya çalıştım, uzmanı olmadığımı söylemek isterim
quote:
Orjinalden alıntı: DarkSmiley
bir diski koca bir partisyon olarak düşünün. cam ve seramik karışımından yapılan diskin üzerine cobalt film giydiriliyor. işte bu kobalt film üzerine veri alabilen alanlar oluşturulmuş. bu oluşturma işlemi dairesel olarak yapıldığında sektörlere ayrılıyor. işte en sonunda başlangız sektörüne arkadan yaklaşıldığında son sektür düzensiz izlere sahip oluyor çünkü izlerin birim boyu değiştirilemez. bu nedenle boşluklar meydana geliyor son sektörde. işte bu yüzden son sektör disk kapasitesine eklenmez. bunun dışında disk üzerinde fazladan oluşturulacak olan partisyonlar bundan etkilenmez.
arkadaşlar valla ben bildiğim kadarıyla açıklamaya çalıştım, uzmanı olmadığımı söylemek isterim
Şimdi biraz daha aklıma yattı. Bozuk kısımları ayrı 8MB lık partisyona ayırıyor olabiliriler.
Bunun sebebi arkadaşlar HDD ile ilgili değildir. Eğer bölüm oluşturmayı Windows 2000/Xp ile yaparsanız dinamik depolamaya çevirme durumunda bu 8Mb'lık bölüme ihtiyaç duyulacaktır. Basit ve Dinamik depolama hakkında giriş seviyesi bilgileri buradan öğrenebilirsiniz.
o 8 megabytelık bölüm harddiskin kendi firmware'ının olduğu alandır
quote:
Orjinalden alıntı: cansel
o 8 megabytelık bölüm harddiskin kendi firmware'ının olduğu alandır
Diski bölme ekranında sadece C sürücüsünü oluşturup XĞ yi kurun. Ardında Bilgisayarım > Yönet > Disk Yönetiminden kalan kısmı win xp altında biçimlendirin bu durumda 8mb lık alan oluşmayacaktır...