Bilgisayarımızda Adobe indesign kullanarak mizanpaj yapıyoruz. 2 Gb ram var ve bunu yükseltmek için windows 7 64 bit kurduk. yalnız 7 platformunda adobe programları (CS4 master) düzensiz çalışmaya başladı. (örneğin indesign programına resimleri sürükle bırak yöntemiyle çekememeye başladık, photoshop ile ilgili çeşitli sorunlar yaşadık ve sistem çok yavaşladı.) Şu anda windows xp 32 bit kurduk. elimde 2 tane 2gb lık 2 tane 1gb lık ram bulunmakta.
Yalnız windows 32 bit xp 3 gb ram görüyor.
Sorum bu ramleri sistemle birlikte nasıl kullanabilirim? Windows Xp 64 bit pek önerilmiyor. 7 mi kurmalıyım? Win 7 de adobe programlarının düzgün (alıştığımız şekilde) çalışmasını sağlayabilir miyiz? 4Gb dan fazla ram takabilir miyim? (2 tane 2lik 2 tane 1lik şeklinde toplam 6gb?)
Evet, sorularımı yanıtlarsanız sevinirim.
Kolay gelsin.
Öyle bişey yok.Çalışır diyenlerde kandımaca yoluyla yapıyor.Deneme imkanınız varsa vista sp2 64 bit deneyin.
Xp 32bit 4gb taksan 3.5gb gosterir 64bitlik bi isletim sistemi kurman gerekicek
Hocam merhaba,
32 bitlik işletim sistemleri (win7,xp,vista dahil) maksimum adresleyebılecegı bellek mıktarı 3 Gb'dır.Bu bazen chipsetten fark ederek 3.20 - 3.5 gb olarak gozukebılır.4 Gb ve ustu bellek kullanmak ıcın ıllakı 64 bit işletim sistemine gecıs yapmanız gerekmektedır.
hiç önermem ama win7de sorun yapıyor ise kullanacıgın program vista 64bit kurup dene
dostum ben sadece şunu bilitorum windows xp 32bit 2GB ram ların üstünü görmez taksan bili belirli bir süre sonra mavi ekran hatası alırsın ben pc ilk aldığımdaa 2GB + 2GB olmak üzere 4GB ram vardı ve windows xp 32 bit kullanıyordum belirli bir süre sonra mavi ekran almaya başladım en sonunda ddr2 de ki 2GB ram i çıkarttım ve ddr1 deki 2GB ram le kullanıyorum %90 aynı permformansı alıyorum
xp64 bit neden önerilmiyormuş ? Kendileri isimlerinin aksine XP değil server2003 tabanlı taş gibi bir sistemdir. İş yerinde 5 workstation da kullanıyoruz. Ancak oem olarak alamazsınız, şu saatten sonrada sanırım hiç bir yoldan yasal olarak sahip olmanız mümkün değil. İlla ki bir şekilde kullanacağım derseniz sürücülerini bulduktan sonra xp64 SP2 son derece stabil bir sistemdir
Bir de şu var 64 bit windows kullanmak yeterli değil. Daha fazla RAM kullanabilmek için programlarınızın 64bit versiyonunu kullanmanız gerekli.
< Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
32 bit Windows XP ve Vista da 4 GB Ram Desteğini Açmak
Sistemlerini ciddi paralara ugdare edenlerin derdidir xp nin 3 gb ram fazlasini desteklememesi. Ama yapacaginiz küçük bir ayarla bunu ortadan kaldirabilirsiniz. Aslinda Windows XP 4 GB ve üzeri ram i destekler ama bu özellik kapali gelir.
Eger 4 GB ve üzeri ram kullanmak istiyorsaniz yapmaniz gerekenler nedir mi? öncelikle bir yerden Everest ultimate edition indirip kurun
Everestte ”Physical Address Extension (PAE) altinda asagidaki degerleri gördügünüze emin olun. Bu degerler islemcinizn PAE yi destekleyip desteklemedigini gösterecek ( ki bu zamanda bu destegi vermeyen islemci yok neredeyse)
Isletim Sistemi Destekli > Evet Islemci Destekli > Evet Etkin > Hayir ———-> İşte burayı etkin yapacağız
Daha sonra anakartınızın bios güncellemeleri var ise onları yapın.
Ardindan C:boot.ini dosyasini açarak multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOWS=”Micros oft Windows XP Professional” /noexecute=optin /fastdetect /PAE
satirina sondaki PAE ilavesini ekleyin. Bu sekilde xp 4 GB ram i sorunsuz görecektir. ( eger islemciniz PAE (PAE=physical address extension) yi destekliyorsa)
Not: Eger C: nin altinda boot.ini dosyasini bulamazsaniz c: nin altinda bir tane text dosyasi acip asagidakileri içine yapistirin
[boot loader] timeout=4 default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOW S [operating systems] multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOWS=”Micro soft Windows XP Professional” /noexecute=optin /fastdetect
ayrica PAE nin registrydeki yeri: HKLMSYSTEMCURRENTCONTROLSETCONTROLSESSIONMANAG ERMEMORYMANAGEMENTPhysicalAddressExtension
vista 32 bit te 4 Gb üstü ram destegini açmak
4 Gb lik Ram i olan bir Pc de bazen sistem özelliklerine baktıgımızda 4 Gb tan az ram gösteridiğine şahit olabiliriz bunun nedeni vistanin 4 Gb ten büyük ramleri görmesini sağlayan bir ayarının default olarak kapalı gelmesindendir , bunu gidermek için Cmd ekranında aşağıdaki komut kullanılmalıdır
BCDEdit /set pae ForceEnable
Not: DEP (Data Execution Prevention) destegi olan Pc lerde bu özellik otomatik olarak açıktır , fakat eğerki DEP i kapatıp bu özelliği açmak istiyorsaniz asağıdaki komut işinize yarayacaktır:
Önemli Not : Lütfen yukaridaki islemleri yapmadan önce mutlaka yedeginizi alin. Ne olur ne olmaz?
Kaynak Tolga Yuzuncu
quote:
Orijinalden alıntı: xbadxluckx
32 bit Windows XP ve Vista da 4 GB Ram Desteğini Açmak
Sistemlerini ciddi paralara ugdare edenlerin derdidir xp nin 3 gb ram fazlasini desteklememesi. Ama yapacaginiz küçük bir ayarla bunu ortadan kaldirabilirsiniz. Aslinda Windows XP 4 GB ve üzeri ram i destekler ama bu özellik kapali gelir.
Eger 4 GB ve üzeri ram kullanmak istiyorsaniz yapmaniz gerekenler nedir mi? öncelikle bir yerden Everest ultimate edition indirip kurun
Everestte ”Physical Address Extension (PAE) altinda asagidaki degerleri gördügünüze emin olun. Bu degerler islemcinizn PAE yi destekleyip desteklemedigini gösterecek ( ki bu zamanda bu destegi vermeyen islemci yok neredeyse)
Isletim Sistemi Destekli > Evet Islemci Destekli > Evet Etkin > Hayir ———-> İşte burayı etkin yapacağız
Daha sonra anakartınızın bios güncellemeleri var ise onları yapın.
Ardindan C:boot.ini dosyasini açarak multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOWS=”Micros oft Windows XP Professional” /noexecute=optin /fastdetect /PAE
satirina sondaki PAE ilavesini ekleyin. Bu sekilde xp 4 GB ram i sorunsuz görecektir. ( eger islemciniz PAE (PAE=physical address extension) yi destekliyorsa)
Not: Eger C: nin altinda boot.ini dosyasini bulamazsaniz c: nin altinda bir tane text dosyasi acip asagidakileri içine yapistirin
[boot loader] timeout=4 default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOW S [operating systems] multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOWS=”Micro soft Windows XP Professional” /noexecute=optin /fastdetect
ayrica PAE nin registrydeki yeri: HKLMSYSTEMCURRENTCONTROLSETCONTROLSESSIONMANAG ERMEMORYMANAGEMENTPhysicalAddressExtension
vista 32 bit te 4 Gb üstü ram destegini açmak
4 Gb lik Ram i olan bir Pc de bazen sistem özelliklerine baktıgımızda 4 Gb tan az ram gösteridiğine şahit olabiliriz bunun nedeni vistanin 4 Gb ten büyük ramleri görmesini sağlayan bir ayarının default olarak kapalı gelmesindendir , bunu gidermek için Cmd ekranında aşağıdaki komut kullanılmalıdır
BCDEdit /set pae ForceEnable
Not: DEP (Data Execution Prevention) destegi olan Pc lerde bu özellik otomatik olarak açıktır , fakat eğerki DEP i kapatıp bu özelliği açmak istiyorsaniz asağıdaki komut işinize yarayacaktır: