Şimdi Ara

WİNG TSUNG (33. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
742
Cevap
8
Favori
108.694
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 3132333435
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Ekim'de başlayacakmış Bağdat caddesi'nde bir salon tutmuş.
  • Su ana kadar başlama şansını bulamadım ama bu konuları çok araştırdım ve Wing Tsung gördüğüm en etkili savunma sanatı olduğunu söyleyebilirim
  • Merhaba arkadaşlar ben 16 yaşındayım ve wing tsun öğrenmek istiyorum. Kendimi savunmayı öğrenmek ve aynı zamanda spor da yapmış olmak istiyorum. Daha önce hiç böyle bir sporla uğraşmadım. Sizce wing tsun da başarılı olabilirmiyim yardım erderseniz çok sevinirim. Ben Küçükyalı'da oturmaktayım bir kaç arkadaşım bana göztepe deki wing chun dersi verilen bir yeri tavsiye etmişlerdi ama sanırım Küçükyalı'da da ebmas adında bir ders yeri daha varmış bana hangisini önerebilirsiniz? Şimdiden verebilceğiniz bilgiler için teşekkür ederim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kaan9 -- 2 Ekim 2010; 10:40:00 >
  • Merhaba arkadaşım. Bir dövüş sanatı ile ilgilenmek istemen güzel, yaşın da gayet müsait. Ancak söylemem gereken bir kaç şey var sana.

Wing Tsun bir sömürü makinesidir. Sana bunu çok rahat söyleyebilirim. Bu organizasyonlarla ilgili bir şey değil yanlış anlama. Öğrenciliğin boyunca her zaman yolarlar seni. Seminer ücreti, derece ücreti, özel ders ücreti, TG ücreti, paso ücreti, kıyafet ücreti... Ve bunların karşılığında sana verilen şey değiştirilmiş, sömürü haline getirilmiş bir sistemdir.

Sana tavsiyem Nedret Kılıç'tan, Geleneksel Ip Man Ving Tsun (Wing Chun) eğitimi alman olacaktır. Kendisi Ip Man'ın öğrencisi Wong Shun Leung methodunu öğretiyor. Değiştirilmemiş, saf Wing Chun öğrenmek için birebir. Ben 3 aylık EBMAS öğrencisiydim, bugün Nedret hocanın dersine katıldım, ve aslında hiç bir halt öğrenmediğimi fark ettim. WT'nin içler acısı halini bugün daha da anladım.

Dersler Cevizli-Maltepe'de, eğer Wing Chun öğrenmek istersen gelebilirsin. Hem partner oluruz

• verdiğin bilgiler için teşekkür ederim peki Nedret hoca tam olarak nerde ders veriyor adresi verebilirmisim
  • Ben teşekkür ederim.

Bağdat cad. Çolakoğlu plaza kat 6 daire:25 Cevizli-Maltepe (Dünya Göz Hastanesi'nin yanındaki bina.)

Yalnız bu hafta ders olmayacak ne yazık ki, Nedret hocanın köpeğini getirmek için Bodrum'ma gitmesi gerekiyor. Bir sonraki hafta sonu ise bu kayıp süreyi de ekleyerek tam 6 saat antrenman yapacağız. Bir sonraki hafta gelmeyi düşünürsen bekleriz
  • Bilemiyorum orası biraz uzak bana kafam karıştı. Bostancı Sporium Club de wing chun dersi veriyorlarmı bir bilgin varmı veya Küçükyalıda Enerjim diye bit fitness solununda da ders veriyorlarmış bilgin varmı hiç yine büyük ihtimalle sizin oraya gelebilirm ama yakınlarda varsa ilk terciğim olacaktır.
  • Arkadaşım yukarıda da söylemiştim, adım attığın her yerde Wing Tsun bulursun. Ama eğer gerçek - Authentic Wing Chun sanatını öğrenmek istiyorsan bir zahmet Maltepe'ye gelebilmelisin, uzak da değil

Ben Çekmeköy'de oturuyorum, sırf Ving Tsun (Wing Chun) öğrenebilmek için her gün 3-4 saat yol çekiyorum o saatlerde. Ümraniye'de Wing Tsun vardı, ama gitmedim mesela. Neden? Çünkü ben soyulmak istemiyorum. Değiştirilmiş, uydurma bir sömürü sistemini öğrenmek istemiyorum.

O dediğin salonlar muhtemelen Avcı ya da EBMAS'ın WT derslerinin verildiği mekanlardır. Eğer WT yapmak istiyorsan seni tutacak değilim, ama senin yerinde olsaydım WT ile vakit kaybetmezdim. Ben tam 3 ay WT ile vakit kaybettim. Tercih senin, dediğim gibi gel gör, Nedret Hoca'yla konuş muhabbet et.

• Dostum senin için bir sorun yoksa msn adresini verebilirmisin daha sormak istediğim sorular var konuyu kişisel sohbetimize çevirmeylim sorun olmassa ordan konuşalım.
  • Eğitim sistemi ile ilgili eleştirilere bir dereceye kadar katılırım. Daha yüksek aylık ücret, seminer için ayrı, aynı seminerde aldığın seviye için ayrı ücret, yıllık paso ücreti ya da forma ücreti... Bana göre de ağır bir ödeme tablosu var.

Ama diğer yandan gelenekselin güncelden daha iyi olduğuna karar verebilmek için 3 ay oldukça yetersiz bir süre. Hatta tam tersine bütün bilimsel sistemlerde olduğu gibi ben wing chun'un, ana prensipleri korunarak, gelişmeye ve değişmeye elverişli halini daha çok seviyorum. Silahlar ve tehditler nasıl zaman içinde değişiyorsa uyguladığınız sisteminde bu anlamda güncel olması gerekir diye düşünüyorum.
  • Yazdığım yazılarda Wing Chun, WT'den iyidir diye bir şey dediğimi hatırlamıyorum. Kıyaslama yapmayı sevmem ancak WT'nin sonradan eklenmiş olan uyduruk yer dövüşünden başka ne artısı var?

İlk haftadan adım zincir yumruk çalıştırmak doğru mudur? Değildir.

Siu lin tao formunu derslerin başında 2 dk'da yapıp geçmek doğru mudur? Değildir.

Eğer hocanız size "Wing Chun" öğrettiğini söylüyorsa yalan söylüyordur. WT, Wing Chun değildir. SLT formu Wing Chun'un A B C'sidir. WT'ciler bunu iplemezler tabi ki. Onlara göre sokaktaki adama tekmeyle girip zincir yumruk atmak yeterlidir.

Ha bu arada orada "ana prensipleri korunarak" gibi bir şey gördüm. WT'den söz ediyorsak bu yanlış. Leung Ting ve KRK'nın geliştirdiği şey Wing Chun değildir. Zaten Leung Ting Wing Chun yapmayı bilmiyor ki, bakmayın kendilerine Grandmaster falan dediklerine. Teknik sıfır, yetenek beceri sıfır...

Ana prensip , baba prensif falan kalmamıştır. Footwork farklıdır, bong sao farklıdır, chi sao Allaha emanettir... Daha bir çok şey sayılabilir. Tahta adam 15 yıl sonra öğretilir, çift bıçak, uzun sopa ise 20 yıl... Bu mu geliştirilmiş sistem? Bu bir sömürü sistemidir.

Ayrıca silahlara göre gelişmesi gerektiğinden bahsedilmiş. Hiç bir WT öğrencisi silahlı saldırıya karşı kendini koruyamaz. Bu da bir gerçektir. Sokakta da yapacakları bellidir. Tekme + zincir yumruk. Bunu da EBMAS'ın yetkililerinden biri kendisi söylemişti. 3 kişi birden saldırdığını düşünün? O şovlardaki gösterilerle sokaktaki kavgalar aynı değildir.

Edit: Ve inanın WT hakkında 3 aylık bir öğrenciden fazlasını biliyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Heathen -- 6 Ekim 2010; 12:43:01 >

• Heathen' e saygı duyuyorum dediklerinin hepsi doğru üstad .
  • Öncelikli belirtmek isterim, niyetim hiç kimseyi rencide etmek veya wt hakkında bilgisini sınamak değildir. Ancak 3 aylık sürecin bir sistemi derinlemesine eleştirecek kadar uzun bir süre olmadığını halen düşünmekteyim. Söz gelimi google' "Nedret Kılıç" yazdırdıktan sonra yarım saat içinde hakkında konuşacak kadar bilgi sahibi olabilirim. Ancak derslerine katılıp, bizzat terlemeden, acı çekmeden söylediklerimin hiçbir kıymeti olmaz.

Diğer yönden "ben wt yaptım ( 3 ay, 6 ay, 1 yıl ...) ve beni sarmadı, bana oturmadı, bende çalışmadı denilirse onu da normal karşılar ve anlarım. Ama tam hakim olmadan sistemin bütününün eleştirilmesini anlayamıyorum.

Leung Ting, KRK, Boztepe, Avcı, Çiftçi, Kılıç veya WT, WC.... Bunlara kesinlikle takılmıyorum, Çünkü pratikte hiçbirinin çok önemi yok. Asıl önemli olan direkt ders aldığınız, öğrendiğiniz hocanız. Her hocanın kendine özgü bir tarzı ve öğretme şekli vardır. Benim çalıştığım hocam ilk haftadan zincir yumruk ta çalıştırır, dersler boyunca sadece form da yaptırır. Tahta adam için bizde kimse 15 yıl beklemez. Footwork yaptığımız bazı derslerden sonra araba kullanmakta zorlandığım olur. Bunların doğrusu yanlışı olmaz...

Madde madde dile getirilen eleştirilere girmiyorum, çünkü dile getiren arkadaşımız bile tekrar okuduğunda biraz gayriciddi olduğunu görecektir. Ancak şunu da belirtmeden geçemeyeceğim, silahtan kasıt sadece ateşli veya kesici silahlar değildir. Ortaya konulan yeni savaş sanatları, yeni saldırı teknikleri, kısacası bir savaş sanatçısının muhatap olabileceği her türlü tehditi silah olarak değerlendiriyorum. Hatta bu açıdan baktığımda (belki ileride fikrim değişebilir) artık uzun sopanın güncel bir saldırı aracı olmadığını da düşünüyorum.

• EWTO sisteminde tahta adam 4 TG'de gösteriliyor arkadaşım. Daha önce öğrenmen sistematik açıdan imkansız yani mümkün değil. WT yapıyorsan 2 seneye Wooden Dummy öğrenemezsin. Belki parayı basarsın da bir şansın olur. Sen hangi organizasyon üyesisin onu söyle biz de ona göre yorum yapalım.

Benim ne yaptığım bellidir. Hocaların stili diye bir şey yoktur, belli öğrenci programları vardır. Bu programlarda organizasyona göre bazen küçük oynamalar olabiliyor. Ama sana öğretilecekler bellidir, Avcı da olsa EBMAS da olsa Çifçi de olsa ilk hafta yuvarlak adım ve tekme öğretilir. Bu bilinen bir şeydir çünkü EWTO'nun programı da bu şekilde.

quote:

Madde madde dile getirilen eleştirilere girmiyorum, çünkü dile getiren arkadaşımız bile tekrar okuduğunda biraz gayriciddi olduğunu görecektir. Ancak şunu da belirtmeden geçemeyeceğim, silahtan kasıt sadece ateşli veya kesici silahlar değildir. Ortaya konulan yeni savaş sanatları, yeni saldırı teknikleri, kısacası bir savaş sanatçısının muhatap olabileceği her türlü tehditi silah olarak değerlendiriyorum. Hatta bu açıdan baktığımda (belki ileride fikrim değişebilir) artık uzun sopanın güncel bir saldırı aracı olmadığını da düşünüyorum.

Çok çok yanlış düşünüyorsun. Gayriciddi falan değilim. Cevap verebiliyorsan bunları çürütebiliyorsan cevabını ver? Gayriciddi diyerek neyden kaçtığını zannediyorsun?

"Savaş sanatlarında yeni saldırı teknikleri" nedir arkadaşım? Her dövüş sanatının zaten belli bir tarihi var belli bir terminolojisi var. Saldırıları belli, savunmaları blokları, atakları bellidir. Ki böyle olmasa bile her gün Muay Thai'ye yeni teknikler eklense bile mesela, WT bunlara hazırlıklı mı? Ben sana söyleyeyim, hayır değil. Olamaz da. Wing Chun da olamaz.

Her sanat kendi içinde bir takım teknikler içeriyor, bunların hepsi bir durumda kullanılır. Yani "Sayokan yeni bir dövüş sanatı, hemen ona göre teknikler dizayn edelim de bunları öğrencilerimize öğretelim" diye bir şey olabilir mi...

Uzun sopa ve çift bıçak sistemi Wing Chun savaş sanatının içinde barınan, birbirinden kopamayacak değerlerdir. Bugün gerçek Wing Chun'da (WT'den söz etmiyorum) Siu Lin Tao formu bile bıçak formuna hazırlık bir kaç hareket içeriyor. Güncel silahlar olmaması Wing Chun öğrenirken gereksiz olduğunu göstermez. Bunlar Wing Chun'un içindedir. WT'de de var ama 20 yıl sonra tabi KRK sağ olsun değil mi... Bunu da 2 seneye öğretiyordur tabi sizinkiler

Yazdıklarımın hepsi ciddi şeylerdir. Şurasını beğenmedim cevap vermiyorum diye bir şey söylersen artık samimi olmadığını düşüneceğim. WT sisteminin açıklarını senin kapatman mümkün değil. Ama madem bana WT'yi savunuyorsun, o zaman cevabımı da isterim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Heathen -- 8 Ekim 2010; 22:02:17 >

• Sevgili forumdaş,
    Öncelikle ne WT'yi ne de başka bir savaş sanatını savunuyor değilim. En baştan paşa paşa sistemin ticari yönünden hoşnut olmadığımı da dile getirdim. Benim takıldığım nokta sadece, evet sadece 3 aylık aktif bir çalışmadan sonra bütün bir sistemi eleştirme cüretin. Senin yazdıklarının birçoğunu ve daha fazlasını daha önce de duydum, okudum. Ancak özellikle söz konusu olan fiziksel ve mental bir aktiviteye dayanan savaş sanatı olunca okuduklarının ve duyduklarının fazla bir önemi kalmıyor. Önemli olan tecrübe etmek ve denemek.

Sadece 3 ay çalışmış ve bu konuda derinlemesine eleştiriler yapan biri olarak sana sormazlar mı
    � Uyduruk yer dövüşü nedir, kaç kere yer dövüşü yaptın, ya da
    � "Allah'a emanet chi sao" nedir, hiç chi sao yaptın mı,
    � Tahta adama temas ettin mi veya uzaktan da olsa gördün mü,
    � Siu nim tao'yu hangi bölümüne kadar öğrendin (öyle ya topu topu 3 ay), uygulamalarını çalıştın mı,
    � Kaç kere bong sao yaptın, footwork'de ne gibi hatalar saptadın?
    � Silahtan ne kast ettiğimi halen anlatamamış olduğumu düşünüyorum ama onu geçtim; senin anladığın anlamda silahlı saldırı ve savunma hakkında ne öğrendin veya gördün ki hiçbir WT öğrencisinin bu konuda şansı olmadığını söyleyebiliyorsun?

Anlayacağın WT/WC hakkında bildiklerin sadece ve sadece google bilgisi ve pratikte hiçbir önemi, anlamı, uygulaması yok.

Bana gelince, 2005 yılından bu yana kendi çapımda WT ile ilgileniyor ve çalışıyorum. Öncesinde de kısa süreli taekwando, aikido ve mua thai çalışmalarında bulundum. Hiçbirini "bu sistem uyduruk, bi işe yaramaz" diye bırakmadım. İşler, okul, ev derken istemeden uzaklaştım. Anlayacağın yaş olarak 30éları geçeli çok oldu. Yaşadığım şehrin değişmesi nedeniyle de farklı WT organizasyonlarla çalışma şansım oldu. 2008 başında bu yana EBMAS çalışıyorum. Geçen yıllara rağmen halen senin kadar asıp kesmiyorum. Öğrenecek çok şeyimin olduğunu biliyor ve bu konuda çaba harcıyorum.

Düzeltilecek son birkaç şey:
    * Hoca stili diye bir şey vardır, hatta zamanla senin kendine özgü bir stilin de oluşacak.
    * Hocaların stillerinin ötesinde aynı programı farklı şekillerde öğretmeleri de mümkündür, bu anlamda seminerler, kamplar oldukça faydalıdır. Farklı hocaları ve farklı çalışma şekillerini görebilmek adına. (Ah bi de o kadar pahalı olmasalar)
    * EWTO'da tahta adamın hangi seviyede öğretildiğini bilmem ve umursamam. Tam olarak programı öğrenmek değil kastım. Ancak tahta adam karşısında en basit blokları, adımları, zincir yumruğu çalışmana ne mani olabilir? Bunu birinci öğrenci seviyesinde de yapabilirsin 5. de de 10. da da. "Mümkün" anlayacağın ve de çok faydalı.
    * İlk hafta zincir yumruk da atılır, ileri adım da çalışılır. İdeale ulaşması (varsa öyle bir limit) uzun süreler, emek ve çalışma gerektirir. Ama ilk dersten temelinin atılmasında hiçbir sorun yoktur.
    * Birde şu çok takıldığın WC ve WT mevzusu var. Pratikte önem vermediğimi belirtmiştim. Ancak "gerçek" wing chun dediğinde sanki diğerleri "çakma" gibi bir kasıt ortaya çıkıyor. "Geleneksel" daha iyi bir ifade olabilir. Ancak Çin'de yaşamadığın sürece o bahsettiğin geleneksel WC'yi öğrenme şansın da yok. Şu an ders aldığın hocanız öğrendiğime göre 8. öğrenci seviyesine kadar,EWTO'dan seviye almış. Sonrasını bir şekilde telafi etmiş ve ilerletmiştir ki bundan şüphe duymuyorum. Ancak senin iddia ettiğin kadar da saf, değişmemiş, geleneksel olması da mümkün değil çünkü temeli öyle değil.

Mücadele sporlarından link veren arkadaşa da ayriyeten teşekkür ediyorum, ancak o siteden haberdarım, daha da ötesi üyesiyim. Yazılacağı taahhüt edilen "WT'nin kara tarihi" isimli kitabı sabırsızlıkla bekliyorum, ancak yukarıda yazdıklarımdan anlayacağınız gibi pek de ciddiye almayacağım. Ben bu konuda; yaptığımı, yaşadığımı, tecrübe ettiğimi bilir gerisini de sadece genel kültür niyetine okur geçerim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bugraq -- 10 Ekim 2010; 9:44:31 >

• Böyle güzel cevaba yanıt vermemek olmaz şimdi.

Öncelikle yukarıdaki arkadaşın verdiği linke bakmanı istiyorum, önermiyorum istiyorum. Neden dersen, şu an sorduklarının bilimsel ve teorik cevapları o linkteki videolarda mevcut. Nedret Kılıç ve Ferdi Çakıcı beraber merak edenler için 37 dk'lık video hazırlamışlar. Onu izledikten sonra bu karışıklıkların büyük bölümünün giderileceğini umuyorum. Ama tecrübe ettiğin WT sisteminin yanlışlarını görmek seni üzecekse yapacak birşeyimiz yok ne yazık ki.

- Uyduruk yer dövüşü, Wing Tsun sistemine, geleneksel stili bozarak, sırf "biz yerde de iyiyiz" gibi bir imaj yaratmak için "yenilmezlik havalarına destek olarak eklenmiş bir dövüştür. Yer dövüşünün aslını görmek isteyenleri Gracie Jiu Jitsu ya da Brazilian JJ görmeye davet ediyorum.

- Allaha emanet Chi Sao yine WT Chi Sao'sudur. 2 kişinin ortalarında bir top varmışçasına kollarını salladıkları, birbirlerine temas etmenin puan olarak görüldüğü, bir kişinin diğerine dokunması büyük başarıymış gibi lanse edilen, Leung Ting'in zayıf tekniğinin bir göstergesi olan çalışmadır. Nedret hocanın videosunda buna çok güzel değinilmiş)

- Çalışma yaptığım yerde 2 adet Wooden Dummy var, fakat bu neyi değiştirecek anlamadım. Burada kusuru olan WT sistemidir, benim çalıştığım WSL methodu değil ki. Şu an salonda 2 wooden dummy, 4 uzun sopa, bir de çift bıçak var. Yani geleneksel çalışmaların hepsini öğrenmemek bir engel mevcut değil. Chum Kiu'ya geçtikten sonra normal olarak Tahta adam'a da geçilir. Çünkü Wooden Dummy bir çalışma aletidir, boksörün kum torbası gibi. Bir boksör kum torbası olmadan ne kadar iyi ve temiz boks yapabilir? Bu sorunun cevabını iyi düşünün.

- Siu Lin Tao'yu EBMAS'ta herhalde 2. section'a kadar öğrenmiştim tam hatırlamıyorum. Şu an WSL metodunda tüm SLT formunu biliyorum ancak, burada bilmek değil doğru yapabilmek önem taşıyor. Şu an kendi yaptığın SLT formunun ne kadar hatalı yaptığını-öğretildiğini görsen ağzın açık kalırdı, ciddi söylüyorum. Yani SLT formunu oturtmadan Wing Chun'da adım bile atılmaz geleneksel-authentic wing Chun'da. Yumruk çalışmaları yapılır, PoonSao , Dan Chi çalışmaları bir yere kadar yaptırılır ancak adım çalışmaları Chum Kiu ile başlar.

- Bong Sao ne yazık ki WT sisteminde 3 ayda öğretilmiyor. Ancak WSL sisteminde ilk hafta Bong Sao'nun nasıl olması gerektiği, footwork'ün nasıl düzgün olacağı, temel duruşun neden öyle olduğu anlatılıyor, gösteriliyor, uygulanıyor. (Videoda bu konu üzerinde de duruluyor.)

- Bu silahlı saldırıya karşı savunma olayını bir kere geçelim. Sen de ben de biliyoruz ki WT'de silahlı saldırılara karşı eğitim programı yok. Pet şişeyle adamın kafasına vurmayı öğrettikleri bir Escrima var. Rene Latosa biliyorsundur, ünlü bir Escrima'cıdır. Ama WT'ye bulaştıktan sonra adamın da eğitim sistemi WT'ye uyuşturuldu, seviyeler, dereceler gırla eklendi. Eğer WT'de silaha karşı bir savunma varsa o da Escrima'dan geliyordur bir yere kadar tabi. (Bıçağa ve sopaya karşı ilgisi olan adam Kali öğrenebilir, aynı yer dövüşü - BJJ ilişkisi gibi.)

WT hakkında söylediklerimi yalanlayamazsın arkadaşım, ister Google olsun ister Youjizz olsun bir şey fark etmez. Bunlar bilimsel gerçeklerdir, ki o uygulamayı bahsettiğim videolarda göreceksin. Gerçekliğini bir yere kadar görebilirsin, ama ben sana herhangi bir WSL-VT antremanına katılmanı öneririm. Kendi gözlerinle gör.

Hepimizin öğrenecek çok şeyi var. Ama önemli olan, doğru şeyi öğrenmeye çaba harcamak. Yanlış şeyi öğrensen, ileride doğrusunu görünce emeklerin boşa gidecek. Aynı şekilde dediğin gibi Nedret hoca'nın WT Sihing'i olması ama Philipp Bayer'le tanışınca tüm emeklerinin, öğrendiklerinin boşa gittiğini fark etmesi gibi. E tabi o kadar seviye-seminer-paso parasını boşa vermek de adamı üzer herhalde.

- WT sisteminde -senin öğretmenin kim bilmiyorum ama- belli bir program var. Bu programa göre Sihing'den eğitim alıyorsan kafasına göre bir şey öğretemez. Sifu'su kimse ondan haftalık ya da aylık program alır ve ona göre öğrencilere aktarır. Hocanın stili dediğin şey yalnızca kendi dövüş farklarından ibaret. Yaptıkları şey her zaman aynıdır. Farklı şekilde dediğin şey de, adam yer dövüşünü, Tan Sao'dan 1 hafta önce öğretir. Aradaki olabilecek en büyük fark budur.

- Tahta adam 4 TG'de öğretiliyor. Bunu umursamaman demek Wing Chun diye sana bozulmuş bir WT sistemi öğretilirken 3 maymunu oynuyorsun demektir. Bir Kung fu öğrencisinin tahta adamı bilmemesi gibi bir durum olamaz. Bu bildiğin fiyaskodur. 3 TG, 10 senelik Sifu tahta adama uzaylı gözüyle bakıyorsa bu bildiğin sahtekarlıktır. O dediğin Tan sao ya da pak sao, jut sao ne bileyim diğer Chum Kiu antremanlarını havada yapacak halin yok herhalde? Bunların doğru bir şekilde kişinin bünyesine yerleşmesi için tahta adam şarttır. Bu kadar basit, bunun bir savunması olamaz.

- Wing Chun'un temeli Siu Lin Tao formudur. Daha önce de dedim Wing chun bir alfabeyse, SLT formu bunun A B C'sidir. Yani Wing Chun'un temeli yuvarlak adım ya da zincir yumruk değildir. Öğrenci SLT'yi tam olarak bünyesine alamadan, dirseğini kullanmayı öğrenmeden adım falan atılmaz. Ha SLT'yi düzgün yapar hoca da zaten onu Chum Kui'ye geçirir ve doğru şekilde adım ve footwork öğretilir. Zaten bu yuvarlak adım ve yan duruş olayları tamamen yanlıştır. Neresinden tutsanız elinde kalıyor ne yazık ki.

- Bunu neye dayanarak söylüyorsun anlamadım. Ne demek geleneksel öğrenme şansımız yok? Şu an WSL-VT sistemi sulandırılmamış, değiştirilmemiş, saf Wing Chun barındırmaktadır. Aynı şekilde Murat Kaplan'ın okulları da Geleneksel WingChun çalışmakta. Samuel Kwok da Geleneksel Wing Chun yapmıyorsa, o zaman Ng Mui'de bir sorun var.

Çin'de şu an Wing Chun ya orijinal yazılışıyla ya da Wong Shun Leung'un yazılışıyla öğretiliyor: Ving Tsun. Bunun hikayesi de şu şekilde gerçi biliyorsundur madem üyesin o siteye... WC'ye tuvalet yumruğu dendiği için

Ip Man'ın öğrencisi Wong Shun Leung, VikToria'dan gelen bir yazılış türetiyor. Tabi Ip Man'ın da onayını alarak gerçekleştiriyor.

Ip Man'ın kurduğu kuruluş da Hong Kong Ving Tsun Athletic Association'dur. WT yazılışı WSL'nin ölümünden sonra Leung Ting tarafından çıkarılmıştır. Ne yazık ki sadece yazılışta kalmamış KRK'nin sayesinde tüm sisteme işlemiştir.

- Daha önce de söyledim, evet hocam EBMAS'ta 11. seviyeye kadar ilerlemiş biridir. Emin Boztepe'ye "Abi uzun sopa, çift bıçak ne zaman?" diye sorduğunda 15 yıl cevabını aldığını anlatmıştı. "15 yıla kim öle kim kala, dedim" dedi ve güldük hep beraber

Sonrasında Avrupa'ya gidip Philipp Bayer'in özel öğrencisi olarak 0'dan başlangıç yapmıştır. Yani şu an Chum Kiu'yu WT tarzıyla yapamıyor. Geçen yapmaya çalıştı olmadı. Çünkü WT'den eser kalmadı, kanından attı zehrini. Bu bağlamda geleneksel-authentic sistemi öğrenmesi mümkün. Çünkü soy ağacı gayet gelenekseldir.

• quote:

Orijinalden alıntı: GamingExpert

Benim felsefem kavga için Allah ne verdiyse dal, bi' yere sağlam vurduysam orda canlı hücre kalmicak kadar aynı yere çalışmak(al sana felsefe, başladığın işi bitir [?]) WT çekiciliğini kaybetti alçaktan gelcek darbelere zaaf gibi görünüyo ama hiç çalışmadığım için bilemem.

1- en iyi savunma saldırıdır
    2- en iyi saldırı savunma şansı en az olandır

İşte WT o yumruğu yememeyi öğretiyor.
  • quote:

Orijinalden alıntı: GamingExpert

Benim felsefem kavga için Allah ne verdiyse dal, bi' yere sağlam vurduysam orda canlı hücre kalmicak kadar aynı yere çalışmak(al sana felsefe, başladığın işi bitir [?]) WT çekiciliğini kaybetti alçaktan gelcek darbelere zaaf gibi görünüyo ama hiç çalışmadığım için bilemem.

1- en iyi savunma saldırıdır

2- en iyi saldırı savunma şansı en az olandır

Her savunmada zaten karşı tarafa saldırı yapıyorsun Wing chun da
  • quote:

Orijinalden alıntı: bugraq

Sevgili forumdaş,
    Öncelikle ne WT'yi ne de başka bir savaş sanatını savunuyor değilim.
    endirekt savunuyorsun ama. ki savunmanı da anlarım, herkesin sevdiği benimsediği şeyler var.
    En baştan paşa paşa sistemin ticari yönünden hoşnut olmadığımı da dile getirdim.
    ben de hiç hoşlanmıyorum
    Benim takıldığım nokta sadece, evet sadece 3 aylık aktif bir çalışmadan sonra bütün bir sistemi eleştirme cüretin.
    neden? yazdığı şeylerin hepsi de doğru yani ki ben bu mereti 4 yıl yaptım, daha doğrusu 4 yılımı bir sürü TL ve de Avro'mu harcadım. Heathen'in yazdığı herşeyin altına imzamı atarım.
    Senin yazdıklarının birçoğunu ve daha fazlasını daha önce de duydum, okudum. Ancak özellikle söz konusu olan fiziksel ve mental bir aktiviteye dayanan savaş sanatı olunca okuduklarının ve duyduklarının fazla bir önemi kalmıyor. Önemli olan tecrübe etmek ve denemek.
    az veya çok tecrübelerle geliyoruz buraya, heathen'in görece WT tecrübesi az aöa VT tecrübesi çok. dinlemek lazım, eğer mümkünse gidip şu VTyi denemek lazım.

Sadece 3 ay çalışmış ve bu konuda derinlemesine eleştiriler yapan biri olarak sana sormazlar mı
    � Uyduruk yer dövüşü nedir, kaç kere yer dövüşü yaptın, ya da
    yer dövüşü uyduruksa onun adı "uyduruk yer dövüşüdür", bu kadar. WTnin yer dövüşü etkizisdir, bunu demek için judo vb. sporları yaptım ve de tecrübe ettim. peki etkilidir diyenler neye göre konuşuyor? bunu hiç sorguladın mı?
    � "Allah'a emanet chi sao" nedir, hiç chi sao yaptın mı,
    chi sao'su da yanlıştır, verdiği basıç etki vs. yanlıştır, çünkü kaynak Leung Ting kifayetsiz bir adamdır da ondan.
    � Tahta adama temas ettin mi veya uzaktan da olsa gördün mü,
    hacı, EWTO kökenli WTlerde, ama hepsinde tahta adam bir tabudur, buna dokunan olmak için 15-20 yıllık olmak lazımdır, Türkiye'de WT yapanlar içinde tahta adamı bilen ya yoktur ya da tek tüktür. Halbuki Nedret Kılıç ve ekibinde bu işi 4-5 yılda bitirmek mümkündür. Hethen devamlı olursa 3 yıl sonra tahta adamı bitirmiş olabilirken sen mesela 12 SG çalışıyor, özel derslere 1000 avrolar veriyor ve de tahta adama hiç dokunmamış olarak oratlıkta geziniyor olacaksın.
    � Siu nim tao'yu hangi bölümüne kadar öğrendin (öyle ya topu topu 3 ay), uygulamalarını çalıştın mı,
    WT SLTsi yanlıştır, farklıdır. hepsini bilsen ne olur, ben biliyorum mesela hepsini,ee?
    � Kaç kere bong sao yaptın, footwork'de ne gibi hatalar saptadın?
    0/100 ağırlık dağıtımı diye bir şey yoktur VT-WCde. Bu EWTO uydurmasıdır.
    � Silahtan ne kast ettiğimi halen anlatamamış olduğumu düşünüyorum ama onu geçtim; senin anladığın anlamda silahlı saldırı ve savunma hakkında ne öğrendin veya gördün ki hiçbir WT öğrencisinin bu konuda şansı olmadığını söyleyebiliyorsun?
    bıçağa karşı hemen hiçbir dövüşçünün şansı yoktur, WTcilerin de Aikdocuların da....

Anlayacağın WT/WC hakkında bildiklerin sadece ve sadece google bilgisi ve pratikte hiçbir önemi, anlamı, uygulaması yok.
    adama yalancı dedin bu arada. halbuki 3 ay yapmış ve de beğenmemiş, neden kişiselleştiriyorsun ki meseleyi? varsa yanlış yeri çürüt kardeşim. ama bak uyarıyorum yapamazsın, Emin Boztepe gelse o da yapamaz.

Bana gelince, 2005 yılından bu yana kendi çapımda WT ile ilgileniyor ve çalışıyorum.
    nasıl oluyor kendi çapında WT çalışmak?

Öncesinde de kısa süreli taekwando, aikido ve mua thai çalışmalarında bulundum. Hiçbirini "bu sistem uyduruk, bi işe yaramaz" diye bırakmadım. İşler, okul, ev derken istemeden uzaklaştım. Anlayacağın yaş olarak 30éları geçeli çok oldu.
    ben de 30 u geçtim baya da oldu maalesef. ölecez hala WTyi tartışıyoruz, acilen namaza falan başlamak lazım veya ceme, meşrebe göre .

Yaşadığım şehrin değişmesi nedeniyle de farklı WT organizasyonlarla çalışma şansım oldu. 2008 başında bu yana EBMAS çalışıyorum. Geçen yıllara rağmen halen senin kadar asıp kesmiyorum. Öğrenecek çok şeyimin olduğunu biliyor ve bu konuda çaba harcıyorum.
    çünkü dışarıya bakmıyor, yeni şeyler denemiyorsun. bu da güzel bir şey tabii. hayatında hiç başka daldan bir arkadaşınla spar yaptınmı? WTni denedin mi?

Düzeltilecek son birkaç şey:
    * Hoca stili diye bir şey vardır, hatta zamanla senin kendine özgü bir stilin de oluşacak.

EBMAS resmi sayfalarında bunun tam tersi yazıyor. orada yekpare bir eğitimin amaçlandığı açıkça yazıyor. sense gelmiş bunun tam tersini söylüyorsun.

* Hocaların stillerinin ötesinde aynı programı farklı şekillerde öğretmeleri de mümkündür, bu anlamda seminerler, kamplar oldukça faydalıdır. Farklı hocaları ve farklı çalışma şekillerini görebilmek adına. (Ah bi de o kadar pahalı olmasalar)
    pahalı tabii. sömürü resmen bu WT işleri.

* EWTO'da tahta adamın hangi seviyede öğretildiğini bilmem ve umursamam. Tam olarak programı öğrenmek değil kastım. Ancak tahta adam karşısında en basit blokları, adımları, zincir yumruğu çalışmana ne mani olabilir? Bunu birinci öğrenci seviyesinde de yapabilirsin 5. de de 10. da da. "Mümkün" anlayacağın ve de çok faydalı.
    tahta adam sana ekstradan para ödersen öğretilecek bir şeydir, unutma bunu. öyle kafandan çalışamazsın. çalışmamayı neden umursamadığını da anlamak mümkün değil. kızma ama fazlasıyla pasif ve de konformist takılıyorsun. halbuki TAnın faydaları saymakla bitmez yahu. evde gelip 20 dakika TA dövsen ne kadar güzel olurdu değil mi yaw? hem stres atar hem darbelerini kuvvetlendirir, hem de el-kondüsyonu kazanırdın, faydası sonsuzdur.

* Birde şu çok takıldığın WC ve WT mevzusu var. Pratikte önem vermediğimi belirtmiştim. Ancak "gerçek" wing chun dediğinde sanki diğerleri "çakma" gibi bir kasıt ortaya çıkıyor. "Geleneksel" daha iyi bir ifade olabilir. Ancak Çin'de yaşamadığın sürece o bahsettiğin geleneksel WC'yi öğrenme şansın da yok. Şu an ders aldığın hocanız öğrendiğime göre 8. öğrenci seviyesine kadar,EWTO'dan seviye almış. Sonrasını bir şekilde telafi etmiş ve ilerletmiştir ki bundan şüphe duymuyorum. Ancak senin iddia ettiğin kadar da saf, değişmemiş, geleneksel olması da mümkün değil çünkü temeli öyle değil.

senin öğrendiğin EWTO kökenli WT "çakma WT"dir, evet aynen öyledir. LT zaten sakat bir kaynaktır, üzerine KRK değiştirmiş bazı eklemeler yapmıştır, özellikle de FMA kökenli değişiklikler. bunu sen bilmiyorsun ama hakikat bu.

• 
Sayfa: önceki 3132333435
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.