Şimdi Ara

WİNG TSUNG (34. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
742
Cevap
8
Favori
108.694
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 3233343536
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Aslında hiçbir yere gitmeyeceğini bile bile bu yazıyı yazmak pek anlamlı gelmiyor; ama madem bana hitaben birşeyler yazılmış, cevap vermemek ayıp olur diye düşünüyor ve yazıyorum.

Öncelikli sizlerle savaş sanatına bakış açımız ve beklentilerimiz farklı. Ben wt yapıyorum çünkü;
    * Tutku derecesinde seviyorum,
    * 35'li yaşları geçtiğim şu dönemlerde daha dinç ve fit kalmamı sağlıyor (Yaş baremini biraz daha yükselttim; namaz, helva... her türlü öneriye açığım),
    * Amacım kesinlikle her önüme geleni dövmek, müsabık olmak veya yenmek değil; ancak gerektiğinde değer verdiğim kişileri ve kendimi, belayı başka bir yöntemle savuşturamadığımda, kollayabilmek.

Sizler daha iddialı olabilirsiniz, ringlerde boksörleri nakavt etmeyi yada güreşçileri mindere gömmeyi hedefleyebilirsiniz. Bu beklentiler için gereğini yapmak sizlerin hem görevi hem de hakkı.

Eleştirilere gelirsek... Tabiki sistemin içinde bulunmuş, tecrübe etmiş bir insanın eleştirilerini ciddiye almak lazım. Zaten işin pazarlama yöntemi ile ilgili mütabık olduğumuzu görüyorum. Ancak teknik eleştirilerin iddia edildiği gibi "kesin doğru, bilimsel gerçekler" olduğunu düşünmüyorum.
    Daha önceki yazıdan bir alıntı:
    quote:

... "ben wt yaptım ( 3 ay, 6 ay, 1 yıl ...) ve beni sarmadı, bana oturmadı, bende çalışmadı denilirse onu da normal karşılar ve anlarım.

Eleştirilerde çok belirgin bir kişisel hüsumet havası var. Bunu rasyonalize etme çabaları daha bilimsel olmalarını sağlamaz. Ayrıca çok kasvetli ve negatif oldukları için tamamını okumaya çoğu zaman tahammül edemediğim daha önceki yazılarınızda sistem olarak wing chun'a dair ağır eleştiriler varken şimdi bariz bir değişiklikle "VT iyidir WT kötüdür" e dönüldü. Bu da eleştirilerin öznelliğini gözler önüne serdi.

Kendinizce ispatladığınız, bilimsel gerçeklerle ortaya koyduğunuz wt hataları olabilir. Leung Ting'den nefret ediyor veya KRK'dan tiksiniyor da olabilirsiniz. Ama ortada bir Emin Boztepe gerçeği var. Sifu sadece öğrendiğini talebelerine birebir aktaran insan değildir. Emin Boztepe benim tanıyabildiğim kadarıyla teknik kapasitesi üst düzeyde, çok zeki bir adam. Sistemin işlemeyen veya aksayan yönlerini gördüğünde değişiklik veya düzeltme yaptığına, kendi hocalarımız vasıtasıyla, şahit olmuşuzdur. Artık EWTO - EBMAS ayrımını yapmak lazım. LT/KRK bence eski bir tartışma konusu. Gelenekselden ziyade güncellenmiş olanı tercih edeceğimi yine daha önce belirtmiştim. EBMAS bence, hem EWTO'nun aksaklıklarından arıtılmış, hem de geleneksel wing chun'un günümüz şartlarına göre güncellenmiş, rafine edilmiş halidir. EBMAS bu hali ile, ortalama bir insana (bu benim) günlük hayatında ihtiyaç duyabileceği "kendini savunma" yetisini fazlasıyla kazandırabilmektedir.

Birkaç kelam da şahsıma dair yaptığın eleştiriler için:
    * Kime, nerede "yalancı" demişim? Adamın bilgilerini göz ardı etmedim; ancak pratikten yoksun olduğunu vurguladım. Yoksa belliki benim idman yaptığım dönemlerde o da boş durmamış sürekli okumuş, araştırmış... Kendine pay çıkarman ise bambaşka bi konu.
    * "Kendi çapımda WT çalışmak" şu şekilde; kimseye şahsen veya ilgilendiği sanatla ilgili laf atmamak, kendi halinde ve imkanların elverdiği şekilde efendice çalışmak...
    * "Pasif ve konformistim" demek... Sen de huysuz ve tatlısın. Şaka bi yana şu yazdıklarını beni tanıyanlar okusa öyle bir dağılırlar ki uzun bir süre toparlayamam... Sabırlı ve azimli olmaktır aslında işin özü.

Herkese kendi tutturduğu yolda başarılar dilerim

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bugraq -- 14 Ekim 2010; 13:44:36 >

• aşağı yukarı aynı yaşta olduğumuz abimizin uzun cevabı için kendisine teşekkür ederek başlayayım.
    Evvela bir prensibi ortaya koymak elzemdir;
    isteyen istediğini yapmalıdır ve zaten de yapacaktır, herkes muay thai eya aikido veya WT çalışmaz çalışamaz.
    Bu farklılıklarımız bizi ve toplumuzu zengin kılar.
    Yani WT yapan kişiye "yapma len, o ne öle bikbik" gereksizliğine girilmemelidir.
    Fakat WTnin ne sunduğu da gerçekçi bir şekilde sunulmalıdır.

Mesela, 12 yaşında veya yakın, bir kaç kişiye federasyonlu sporları WTnin rağmına olarak tavsiye etmişliğim vardır. Bunun sebebi ise bu şahısların sporcu olma şanslarının hala olmasıdır, ki bunlara 20 yaşına gelince WTye başlarsın demişimdir.

Yani, asla WT düşmanlığı gibi bir yakıştırmayı kabul edemem, yazdıkllarım da 26000+ hit almıştır, sadece "WT Eleştirisi II" threadinde ki bu da onların aslında okuması zor ve de kasvetli olmadığına bariz bir şekilde işaret eder diye düşünüyorum. Amma; bazı gerçeklerin WTye yıllarını ayırmış insanları rahatsız etmesini anlarım, yani bunun adını doğru koymak lazım; gerçeğin rahatsız edici ama aynı zamanda özgürleştirici etkisi. (Rahatsızlık ve yaratıcı süreç ilişkisi için bkz: Rollo May, Yaratma Cesaret, Metis Yayıncılık.)

Yani sizin okuyamamanızı anlıyorum abim-kardeşim (durun yaw, helvanız olabildiğince geç yenilsin inşaallah, bu vesileyle )
    elbtteki, çalıştığınız şeyin sandığınız şey olmamasını bilmeniz sizi rahatsız edecektir, etmelidir, ama bunu yazarken hakikaten kötü niyetlerle yaklaşmadım, WTci dostlarım çok benim, aynısını onlara da söylüyorum.
    tarihi ve kültürel hakikatleri değiştirmek mümkün değil, mesela LTnin kifayetsizliği, KRKnın sahtekarlığı, EBnin dövüşçü olmaması gibi...

ama en basitinden sparring konusunda bazı insanların değiştiğini, kişisel bazdaki arkadaşlık sayesinde, biliyorum, ki zamanında buna bile "bizde lat sao var" denerek karşı çıkılmıştı. (bir de "biz ölümcülüz" lafzı vardır tabii)
    ki o lat sao'nun kökeninin başka yerlerde olması ve de LTnin Ip Man ile ilişkisinin sıfıra yakınsamasını da ilk defa benden duydunuz.
    Bunların hepsi için samimi bir sevinç duyuyorum, sizlerle bir paylaşımda bulundum diye..

kişisel mevzulara gelince; hakikaten sizin gibi birisinin "beni ilgilendirmiyor" savunmasını anlamıyorum. Tabii ki ilgilendirir, EBnin dövüşçülüğünün büyük bir mit olması sizi nasıl ilgilendirmez?
    Ha, bunu bilir ve EBMASa devam edersiniz ki ETMELİSİNİZ çünkü seviyorsunuz, ama gerçekçi bir bilgiye dayanmış olarak o eylemde bulunursunuz. Bu iki durum farklıdır. Bence farklıdır, bilgi bizzatihi kıymetlidir bence, sorgulama da bilimsel yaklaşımın temelidir, bilgisiz sorgulama ise mümkün değildir. Modernist yapıda bilimsel olmamak ayıptır bizim camialarda, ki çok da önemli değil aslında ya, ama yine de hakikatin hatrı için bile bu paylaşımların değerli olduğunu düşünürüm.
    son söz ; ben EWTO çalıştım EBMAS da çalıştım, ikisi arasında aman aman bir fark yok, lat sao'da iki elin de yumruk olması, bir de zincir yumruğun ne çıkarılması en esaslı farklardır.
    saygılar
    derk

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi derkrieger -- 14 Ekim 2010; 14:01:18 >

• Selam bu forumdan daha yeni haberim oldu, ben de kendi kişisel düşüncelerimi paylaşmak isterim.

Öncelikle Heathen ve Derkrieger arkadaşların hem katıldığım hem de katılmadığım düşünceleri var.

Fakat "Nedret Kılıç bu işin ilmini ve orijinal halini öğretmekte, EBMAS ise saçma sapan bir versiyon üzerinden gitmektedir, bu yüzden yapacaksanız Sifu Nedret'i tercih etmelisiniz" düşüncesi (hatta dayatması) bana göre doğru değil. Burada unutulmaması gereken bir nokta var. Dikkat ederseniz WC/VC/VT/WT okulu açan bazı Sifu veya Master'lar, açtıkları okulu ve öğrettikleri versiyonu, kendi adlandırdıkları SİSTEM kelimesi ile deklare etmekteler. Örnek vermek gerekirse: Emin Boztepe Martial Arts System veya Master Wong System. Burada SYSTEM kelimesinin kullanılmış olmasının bir sebebi var elbetteki. SYSTEM kelimesi ne demektir? Şu demektir: "Biz bu işi önce kendimiz çalıştık, sindirdik, hatta başka disiplinlerden savaş sanatlarını da tecrübe ettik. Daha sonra kendimiz bu sistem üzerinde en efektif olduğunu düşündüğümüz yanlarını aldık, bunları gerekirse uyarladık, sokaktaki ortama göre güncelledik, etkisiz gördüğümüz yanlarını ya değiştirdik ya da programımızdan çıkarttık, ortaya çıktı bizim kendi sistemimiz". Hatta Siu Nim Tao bile farklı, girin YouTube'a bakın, her sistem kendine özgü Siu Nim Tao yaratmış durumda. Bu sistemin kendine göre oluşturulması olayını birçok kişi yapıyor... Bunların başında Master Wong geliyor (http://www.masterwongacademy.com -http://www.masterwong.tv ) ve hiç kimse de çıkıp demiyor ki "ya Master Wong, bu senin yaptığın uyduruk WT, öyle olmaz, böyle olur).

Şimdi, kişilerin kendi sistemlerini kurması demek, o sistemin işe yaramaz ve uyduruk olduğu anlamına mı gelmektedir? Tabi ki hayır! EBMAS programı ile öğretilmekte olan WT, etkin ve işe yarayan bir sistemdir. Peki kime karşı ve kim için işe yarayan bir sistemdir? Olaya kendi perspektifimden bakacak olursam. Yaşım olmuş 40, ülke olmuş yok yere adam öldürülen, adam kaçırılan, adam darp edilen/dövülen, artık kendinizi güvende hissedemeyeceğiniz tuhaf bir ortam... EBMAS benim gibi ortalama bir vatandaşa, kendini güvende hissetmeyi ve gelen amatör tehditleri savuşturmayı öğretebiliyorsa, ne mutlu bana... Daha ne isteyebilirim? Bu yaştan sonra uçan tekme mi atacağım, ya da çığlıklar eşliğinde millete mi gireceğim? Hayır. Sonuçta WT bir müsabaka sporu değil, bir self-defence sistemi, öyle değil mi? Gidip MMA müsabakalarına katılmayacağıma göre... Kaldı ki geçmişte başka Uzak Doğu sporlarıyla uğraşmış birçok kişi de ek olarak WT öğrenmeye EBMAS'a geliyor. Neden acaba? Belli ki bazı şeylerde eksiklik hissediyorlar ve bu eksikliklerini gidermeye çalışıyorlar. İş yerimde, daha önce başka Uzak Doğu sporlarıyla veya boks ile hiç uğraşmamış 7. seviye WT öğrencisi bir arkadaşım var. İnşaat yapılan bir sokakta, inşaat işçilerinin pervasızca engel koyup, arabaların geçişine engel oldukları bir anda, arabadan inip, engeli kaldırmak isterken önce sözlü tacize sonra saldırıya uğradı. Eli sopalı 7 inşaat işçisini nasıl haşat ettiğini biliyorum. Dolayısıyla EBMAS WT'nin etkin bir öğretim verdiğini birinci elden biliyorum.

Yine aynı şekilde, EBMAS WT sadece zincir yumruk ve ön tekmelerden ibarettir diye bir eleştiri vardı. Buna da kesinlikle katılmıyorum. EBMAS WT'de başta dirsek darbeleri olmak üzere, çelme takmak, veya Jiu-Jitsu'da olduğu gibi tekme atmak üzere olan rakibin bacağına dalıp ileriye doğru fırlatarak yere düşürmek de dahil daha birçok yöntem öğretilmekte (ileri safhalarda tabi). Aynı şekilde sizi tutmuş olan rakipten kurtulmak, kolunuzu kurtarmak, vb. tüm bunlar gösterilmekte. Fakat kişisel güç (power) faktörü tamamen denklemin dışında... EBMAS sisteminde, Siu Nim Tao'nun yeterince üzerinde durulmadığı şeklindeki eleştiriye de kusura bakmayın ama katılmıyorum. Ben henüz alt seviye bir öğrenciyim ve her dersin SNT ile başladığını ve SNT ile bittiğini biliyorum. SNT'nin tam tekniğine göre yapılması mevzuna gelince. Antremanlarda başımızda bir Sihing bir de Sifu var. İlk birkaç hafta çiğ haliyle SNT'yi öğrendik ve sadece hareketin görsel anlamda nasıl yapılması gerektiği üzerinde yoğunlaştık, yani hareketlerin sırasının ezberlenmesi önemliydi bizim için. Peki iş bununla bitti mi? Hayır. Sonra bir gün Sifu geldi, hepimizi kenara çekti ve teknik olarak SNT'nin nasıl yapılması gerektiği üzerinde tam bir ders harcadık. Dirsek nasıl içe alınacak, kol yukarıdan aşağıya inerken dirsek açısı ne kadar olacak, parmakların ve elin yönü nasıl olacak, her bir harekette durduğunuzda elinizin tam olarak nerede olması gerekir, bunlar gibi birçok konu öğretildi ve uygulaması tekrarlı olarak yaptırıldı. Eh, lütfen gerisi öğrenciye kalmış, dersten derse hareketleri uygulamak yerine, her fırsatta, evde, okulda, iş yerinde bunları çalışmalı ve tekrarlamalı insan, yanılıyor muyum? SNT'de tekrarlanan hareketlerin hangi saldırı ve savunma durumlarında gerekli olduğuna dair uygulamalar da Sihing ve Sifu tarafından gösterilmekte. Sürekli söylüyorlar "hani SNT'de öğrendiğimiz bu hareket var ya arkadaşlar, işte onun uygulaması aslen böyle oluyor" diye...

Maliyet konusuna gelirsek, ben Ankara'dayım ve gittiğim salona ayda 80 TL. ödüyorum. Yani İstanbul Nişantaşı'nın tam yarısı kadar... Salon EBMAS'a ait olmadığı için bu paranın çoğu (%60 galiba) salon işletmecisine gidiyor. EBMAS'a çok az para kalıyor. Siyah eşofman altı ve beyaz t-shirt kendimin, EBMAS'a hiçbir ödeme yapmadım. Ama ileride bana EBMAS baskılı t-shirt ve eşofman altı satmak isterlerse de seve seve alırım, neresi yanlış bunun? Kaldı ki zorla satmıyorlar, isteyenlere satıyorlar sadece (ileri seviyedeki arkadaşlarımdan biliyorum). Eğer satın almak istemezsen, kendi kıyafetlerin ile devam ediyorsun... Uluslararası EBMAS sistemine üyelik ve paso çıkarılması işlemini henüz yapmadım. Bunun maliyeti yıllık 30 Avro. Çok mu anormal, hayır hiç de değil. Biraz ilerledikten sonra ben de üye olup paso çıkartacağım kendime. Burada 43 ülkede okulları olan bir network'den bahsediyoruz, tabi ki bu kadarını da istemek haklarıdır diye düşünüyorum. Seminere katılım 20 Avro ama sınava girmek ve seviye atlamak için ek bir ücret yok diye biliyorum. Kusura bakmayın ama bana o kadar da ticari bir motif varmış gibi görünmüyor.

Eleştirilere katılabileceğim tek nokta şu: Yukarıda da söylediğim gibi EBMAS'ın kendi eğitim salonları yok, dolayısıyla mevcut diğer ticari spor merkezlerinde eğitim veriliyor. Dolayısıyla buralarda Tahta Dummy yok ve şu ana kadar görme/dokunma şerefine nail olamadım. Eğer kendi salonları olsaydı, eminim EBMAS yönetimi de salonlarına tahta dummy koyardı.

Not: Bu arada Derkrieger, ben diğer bir forumdan Picard...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi WarriorSoul -- 28 Ekim 2010; 15:17:50 >

• Hocam öncelikle merhabalar, hoşgeldin. WT hakkında daha önce (yazıları incelemişsin) defalarca tartışıldı. Hatta bir ara Derk ile Ata arasında trajikomik diyaloglar gerçekleşmişti.

Ben öncelikle kendi adıma konuşacağım. Bu yaptığım sistemle alakalı değildir. Ben, hiç kimsenin Wing Tsun yapmasına karşı olmadım, hiç bir zaman. Bunu ben de yaptım bir süre Derk hocam da yaptı. O benden çok daha uzun yaptı, onu da ekleyeyim. Dolayısıyla WT'nin nasıl bir şey olduğunu biliyorum. Ama bildiğim bir şey daha var : insanların "En ölümcül sistem, en bilimsel kendini savunma" söylemleri altında kandırıldıklarıdır. Bakın olay burada Wing Chun'la arasında olan çizgi değil. Sistemin 30 yılda bitmesini geçin, tahta adamın 12 sene öğretilmesini de geçin, yapılan en önemli yanlış insanları kandırmaktır. Ve WT camiası da şu anda bunu yapıyorlar, daha önce de yaptılar. Bunların örneklerini mümkün. Sifu Emin'in "güreşçiler, boksörler, kickboksçular, biz hepsini yeneriz" laflarını çabuk unutuyorsunuz. 300 adet hayali dövüşünü unutuyorsunuz. Burada söz konusu olan şey bu: insanları kandırmak. Bunu benim gibiler 3 ayda fark edebiliyor, bazı insanlar daha uzun sürede çakıyorlar durumu. Bunu öncelikle tekrar etmek isterim.

Gelelim sizin durumunuza. Hocam şunu söylemem gerek, bu "yaş oldu 40" muhabbetlerini artık samimi bulmuyorum. Ben ne zaman WT'deki bir yanlışı dile getirsem, "bana ne benim yaşım 35-40, napayım tahta adamı, çift bıçağı" gibi cevaplar geliyor. Eğer siz oraya Wing Chun öğrenmek için gitmiyorsanız zaten bu tür yorumlar yapmamalısınız. Burada Wing Chun ve Wing Tsun arasındaki farklardan söz ediyoruz. Şu anda @bugraq nickli şahıstan bir farkınız yoktur. O da aynı şekilde bunlardan bahsediyordu. Yukarda yazısı vardı, benzerliği görebilirsiniz.

"Wing Chun'un %90'ı tekme sonra da zincir yumruktur"

Bu sözü söyleyen benim EBMAS'taki öğretmenim idi.

Burada neyi tartıştığımızı öncelikle belirlemeliyiz. Biz Wing Chun ve WT arasındaki ilişkiyi mi tartışıyoruz, yoksa 2 yıllık WT tecrübesiyle inşaat amelesi dövebileceğimizi mi?

Eğer ilk seçeneği tartışacaksak ben kendimi hiç yormayayım. Ben buraya sayfalarca yazı yazdım, anlayıp anlamamak sizlerin elindedir. Bu konu hakkında herhangi bir cevap vermeyeceğim.

Diğer olaya gelirsek, ben sizin arkadaşınızın WT ile 7 sopalı adamı dövebildiğine inanmıyorum, öncelikle bunu söyleyeyim. Bakın dövebilir, öldürebilir fark etmez, ama bunu WT ile yapamazsınız. O bozuk footwork ile aynı anda girişen 7 kişiye karşı ne yapabilirsiniz? Önce bunu soralım. Yük arka ayakta, arka bacağı sürüterek sakat ördek pozisyonunda 7 kişi nasıl dövülebilir? Burada size Wong Shun Leung'un bir sözünü hatırlatayım:

"Eğer birden fazla kişiyle dövüşüyorsanız, her zaman hareketli olmalısınız. Durmanıza imkan yoktur. Durmayın, karşınızdakine belirli bir hedef vermeyin. Ve asla birini tutmayın ve sizi tutmasına izin vermeyin."

Bu sözü referans göstererek size bir soru sorayım: herhangi bir clinch durumuna girdiğinizde diğer 6 kişi armut mu toplayacak? Hayır size her şekilde girişecekler. Yani o dizler, dirsekler (artık ne kadar kullanılıyorsa) uçup gitti bir anda. Yani demek istediğim, arkadaşınızın adam pataklamasında bir şüphem yok tabi ama yaptığı şey muhtemelen free fight + zincir yumruk olmuştur belki de bir kaç tekme. Zaten bunu Emin Boztepe'nin bir kaç gösterisinde de görebilirsiniz, adımlar falan hiç WT adımı değildir. WT'ye ait tek şey tekme ve zincir yumruktur. Geldik yine Sihing'imin sözüne değil mi?

Siu Lim Tao'dur öncelikle, Nim değildir bu formun adı. Ben size EBMAS'dan aldığım eğitime dayanarak bir şey söyleyeyim. Biz açılışı selam ile yapardık. Ardından Koşma ve kondüsyon çalışmaları gelirdi. Ve en son o yorgun halimizde Siu Lim Tao yapardık. Ve yeni gelenler her zaman bilmedikleri için yanlış yaparlardı. Bu tür durumlarda "bilmeyenler taklit etmeye çalışsın" gibi sözler duyardık. Bu form bakın yine söylüyorum, Wing Chun'un temelidir. SLT olmazsa Wing Chun olmaz. Nedret Hoca bile diyor ki "her gün evde 1 saat SLT yapmayacaksanız vereyim paranızı gelmeyin" Bu kadar önemli bir form, önemli bir çalışma, yapı çalışması, nasıl 2-3 dk'lık bir bölüme sığdırılabilir ve yeni öğrenciye yarım yamalak öğretilebilir? Zaten WT SLT'si başlı başına hatalarla doludur, burada anlatmak zor bunları. Eğer yolunuz İstanbul'a düşerse okulumuza misafir olun ve farkı kendiniz görün.

Yine de bu konuda Derk hocamın yorum yapması daha doğru olabilir, çünkü kendisi yaklaşık 4 sene WT yapmış birisi. Bu konuda daha iyi şeyler söyleyecektir.

Gelelim ücret konusuna. Ben 100 lira verdim, siz 80 veriyorsunuz, Avcı'da 150 vs vs... Bunun bir önemi yok, daha önce de söyledim ben fiyata takılmam hiç bir zaman. Ama bana ne öğretildiğine takılırım, ve bana Wing Chun öğretilmiyordu. WT, Wing Chun değildir. Bunu da her fırsatta söylerim. Seminerler 20 Avro değil, en az 40 ya da 60 avrodur. 3 aya bir derece parası 20 avrodur. Hali vakti adam için neden pahalı olsun değil mi... Peki ya bir öğrenci için? Ben Emin Boztepe'nin seminerine katılmayı çok istiyordum, ama param yetmedi. Yoktu yani 120 lira veremedim. Benim hakkım değil miydi bu seminere katılmak?.. Demek ki WT pahalı bir sistemmiş, buna 30 senede bittiğini de eklersek hesaplayın ne kadara geliyor tüm Wing Tsun sistemi... Tabi siz 40 yaşında adamsınız ne işiniz olur tüm sistemle değil mi Tahta adamsız Chum Kiu yapsanız da olur, nasılsa amele dövülebiliyor... Ah hocam ah

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Heathen -- 28 Ekim 2010; 17:52:28 >

• 1. Ben hiçbir zaman WT = WC demedim ki... Benim böyle bir iddiam yok. Bu konuda yazdıklarınızı da okudum ve katıldım. Ben baştan WT eğitimi alacağımın farkındaydım.

2. Tahta Dummy konusunda da "ben 40 yaşındayım, bana ne gerek tahta dummy" demedim. Aksine henüz tahta dummy ile tanışamamış olmaktan şikayet ettim ve sizin eleştirinize katıldığımı söyledim. Fakat bunun sebebinin de salonların EBMAS'ın kendi salonları olmamasından kaynaklandığını söyledim. Aslına bakarsanız tahta dummy ile tanışacağım günü sabırsızlıkla bekliyorum.

3. Biz en son 1-2 dakika SLT yapmıyoruz. Yukarıda da açıkladığım gibi daha fazla duruyoruz SLT üzerinde. Demek ki hocadan hocaya değişiyor bu mevzu. Bizim Sihing ve Sifu, SLT'yi 1-2 dakika ile geçiştirmiyorlar.

4. WT SLT'sinin farklarını biliyorum. Diğer SLT'leri izleyerek aradaki farkları gözlemledim. Ama bu hata yapmaktan kaynaklanan bir şey değil. Bilinçli olarak EB tarafından bu şekilde yapılması talimatı verilmiş ki, EBMAS'da bu form böyle yapılıyor.

5. Arkadaşıma tabi ki 7 kişi eş zamanlı olarak saldırmadı. Ben de bu yönde bir iddiada bulunmadım yukarıdaki mesajımda. Önce tek kişi geldi, o indi... Sonra 2 kişi daha geldi, onlarda indi... Sonra arkadakiler birer ikişer gelmeye başlayıp, sonra da indiler. Daha sonra olay daha da büyümesin diye ve kazma-kürek işin içine girince tabi ki kaçtık oradan (bu olay olduğunda ben WT'ye başlamamıştım).

6. Dediğim gibi benim amacım, sadece kendimi ve ailemi amatör saldırılardan koruyabilmek. Bunun ötesinde başka bir motivasyona sahip değilim. 10 yıl Muay Thai yapmış birisinin karşısında şansım tabi ki olmaz. Aynı şekilde kavganın yerde devam etmesi durumunda, özellikle güreşçi ve judoculara karşı şansım olmayacağını da biliyorum. Bana derslerde bunun aksi söylenmedi... Kimse bana WT yapan herkesi yener diye yalan söylemedi. Dolayısıyla benim için ortada söylenmiş ne bir yalan var, ne de kandırmaca.

7. Benim amacım 30 sene bu işi yapmak değil, TG derecesi almak da değil, sağlığım elverdiği sürece, mümkünse 12. seviyeye gelebilmek (kaç yıl sürecekse artık 3 mü 4 mü 5 mi???).

Fakat bir kişinin (EB) bu kadar da kötülenip, yerden yere vurulduğu bir forumda da sessiz kalamadım. Demin gördüm, Nedret Kılıç bile kendisi başka bir forumda (mücadele sporları forumu idi galiba) Boztepe hakkında gayet iyi şeyler söylüyor, övgüyle söz ediyor. Aynı şekilde siz de bu forumda başka bir başlık altında (link:http://forum.donanimhaber.com/m_41577379/tm.htm) EBMAS için "Ancak kalite konusunda alabileceğin en iyi eğitimi veriyorlar belki de, paranın karşılığını alıyorsun kesinlikle. Bir de ticari yanını abartmasalar herkes için iyi olacak..." diyorsunuz, yani verdikleri eğitimin kaliteli olduğunu itiraf etmiş bulunuyorsunuz. Perhiz ve turşu? Anlamadım ben bu işi!

• quote:

Orijinalden alıntı: WarriorSoul

Bu arada Derkrieger, ben diğer bir forumdan Picard...

"oh captain my captain,
    the ship has weathered every rack
    and
    the prize we sought is won"

Vay kaptan selam.

uzun mesajına en kısa zamanda okkalı bir reddiye yazıyorum :)

bu vesileyle, saygılar üstadım
  • Hocam inan ben seni anlıyorum ve laflarımın çoğu sana hitaben değildi. Ben sistemler hakkında tartışıyorum asla şahıslar hakkında değil, buna hakkım yok. Gayet içten yazmışsın bunun için de tebrik ederim seni Sizden şu an duyduğum şeyler beraber WSL-VT çalıştığım 2 ağabeyimden duyduklarıma çok benziyor. Onlar da aynen senin gibi "kendimi korusam yeter" diye düşünüp başlamışlar WT'ye. Bir zaman sonra sadece yapmayı değil araştırmayı da istiyorsunuz, inanın bana bu konuda. Sonunda her ne kadar Self Defence amacıyla da öğreniyor olsanız bile doğru olmayan bir şeylerin olduğunu düşünüyorsunuz. Ben de senin gibi düşünüyordum hocam, kendimi savunsam yeterdi benim için. Ama şimdi öyle biri haline geldim ki, Combat Sambo'sundan, Combat Ju Jutsu'suna kadar öğrenmeyi planlıyorum. Buna belki Krav Maga da ekleyebilirim.

Emin Boztepe'yi ben çok severim, Nedret hoca da sever Ferdi hoca da sever sayar. Çünkü işini iyi yapan bir insandır. Hiçbir zaman kötülemedim ben Sifu Emin'i , başkaları ne dedi o beni bağlamaz. O örnek verdiğiniz yazıyı ben WT için söylemiştim ve daha Nedret hoca'yla tanışma durumum yoktu. Hala WT yapıyordum, sanırım orada 2.5 aydır gidiyordum tam hatırlayamadım. EBMAS, WT için uygundur paranızın hakkını alırsınız demişim, bunu hala söylerim. Ama Wing Chun yapmak isteyip de EBMAS derseniz orada dur derim.

Tek tek girişme durumunda o yaptığını arkadaşınız boks eğitimi alarak da yapabilirdi mesela, bu WT'ye özel birşey değil. Emin olun, Kick boksçu da yapabilirdi. Bunlar çok kafa yorulacak mevzular değil diye düşünüyorum.

Hocam size bunları söylemediler zaten söyleyemezler. Ama her fırsatta gerek afişlerde gerek web sitelerinde dediğim "yenilmezlik" durumu mevcuttur. EBMAS'ın sitesine girip bakabilirsiniz öğretmenin söylemesi gerekmiyor.

Tahta adamı görmek çalışmak tabi ki hakkınız ancak WT'de 4 TG (Sifu Cemil mesela) seviyesine gelmeden wooden dummy'i göremezsiniz bile. Bu da WT sistemine özgü birşeydir. Ha zaten kendinizi amatör saldırılara karşı korumayı amaçlıyorsanız tahta adam gerekmiyor sizin için

SLT olayı okuldan okula değişiyor sanırım. Çünkü ben yalan söylemiyorum eminim siz de söylemiyorsunuz. O zaman farklı hocalar farklı şeyler üzerinde duruyorlar WT konusunda. Tek açıklaması bu olabilir. EDIT: "Emin Boztepe böyle yaptırıyor" demişsiniz. Emin Boztepe de doğrusunu biliyor ama öyle öğretmiyor emin olun. Nedret hoca onunla yaklaşık 3 sene çalışmış. "Poon Sao'yu doğru düzgün yapıyordu, feedback'i düzgün veriyordu" diyor. Ama öyle öğretmediğini de ekliyor. Ustalar doğrusunu biliyorlar ama öğrenciye aktarmada WT prensipleri uygulanıyor.

Biraz karışık oldu ama kusura bakmayın.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Heathen -- 29 Ekim 2010; 0:09:22 >

• Hem Heathen'ın hem de Derkrieger'in ve hatta Nedret Kılıç'ın bizzat yazdıklarını Mücadele Sporları Forumunda detaylıca okudum ve bilgi sahibi oldum. Hatta Nedret Hoca'nın 3 videosunu da indirip seyrettim. Ancak tüm bu yazışma ve okuma sürecinin çözüme katkısı olmadı. Çünkü ben Ankara'da yaşıyorum ve Nedret Hoca'nın burada okulu yok. Tek çare elimizdekinin en iyisiyle yetinmek. Başka ne yapılabilir ki?

Kendisiyle tanışmadığım halde Nedret Kılıç'ın iyi bir insan ve bir entellektüel olduğu kanaatine vardım. VT öğrenilecekse, gerçekten en iyi Nedret Hoca'dan öğrenilebilir belki Türkiye'de. Ama dediğim gibi, herkes İstanbul'da yaşamıyor, yapacak bir şey yok.
  • Bence Wing Chun Olağanüstü bir Dövüş sanatıdır.Çünkü Göz Kapalı dövüşe biliyorsun İnanmayan Baksın:::::::::::http://www.uzmantv.com/kung-fu-wing-tsunda-gozler-kapali-nasil-dovusulur ve daha baska bilgi için :::::::::::::::::::::::http://www.uzmantv.com/arama?q=wing+chun&x=0&y=0
  • quote:

Orijinalden alıntı: mscohce

Bence Wing Chun Olağanüstü bir Dövüş sanatıdır.Çünkü Göz Kapalı dövüşe biliyorsun İnanmayan Baksın:::::::::::http://www.uzmantv.com/kung-fu-wing-tsunda-gozler-kapali-nasil-dovusulur ve daha baska bilgi için :::::::::::::::::::::::http://www.uzmantv.com/arama?q=wing+chun&x=0&y=0

• Kalbime bişeyler oluyor ahahahahah
  • allahın izniyle hayırlısıyla askere gidip döndüğümde wing chuna başlamak istiyorum. Cevdet hoca Z.burnu'nda ders veriyordu gidip konuşmuştum hatta ama artık sanırım z.burnu'nda ders vermiyormuş. Florya'da bir mekanda ders veriyormuş. Bir kere florya olmasından eminim fiyat uçacaktır. Bilgisi olan cevdet sönmez'in öğrencısı olan var mı arkadaşlar, varsa z.burnunda ders veriyor mu fiyatı nedır sorabılır mısınız?
  • Herkes merhaba

Öncelikle kısa bir bilgi vermek istiyorum.

Yip Man'ın en ünlü öğrencilerinden biri olan aynı zamanda Bruce Lee'nin hocası Wong Shun Leung'un öğrencisi Philipp Bayer 7-8-9 Ocak 2011'de Türkiye'ye seminer vermeye geliyor.

Seminere Ving Tsun'u tanımak isteyen, herkes, her branş, her ekol katılabilir.

Seminer'in 2. günü yeterli talep olursa Philipp Bayer Wooden Dummy (Tahta Adam) formlarını ve aplikasyonlarını gösterecek.

http://www.dailymotion.com/video/xfz2yq_wsl-ving-tsun-turkiye_sport

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vingtsuntr -- 7 Aralık 2010; 15:22:52 >

• Hatırlatalım Wong Shun Leung Ving Tsun sistemi tamamen "geleneksel"dir. WT gibi üzerinde değişiklik yapılmamış, yapısı bozulmamıştır. Saf VingTsun görmek isteyenler kesinlikle katılsınlar.
  • Herkese bol sporlu sağlıklı günler. Ama şu yok "geleneksel" di, yok "bozulmuştu" laflarını bırakalım artık. Bu her şeyden öte WT ile uğraşanlara saygısızlık. Sizler doğru olanı görür görmez anladınız bizler ise yıllarımızı, emeklerimizi, terimizi ve kanımızı boşa harcadık öyle mi? Geçelim lütfen. Aslolan kişinin kendisidir. Bu işe ne kadar emek harcadığı, terlediği, çalıştığıdır. Hocalar ve ekoller sadece bu yolda bize klavuzluk yaparlar. Gerçek bir yumruk suratınıza doğru yola çıktığında ne Boztepe'nin, ne Philipp Bayer'in ne de bir başka sifunun tan sao su sizi kurtaramaz. Sizi kurtaracak olan uzun süreli, çoğu zaman acı çekerek yaptığımız çalışmalardır. Ancak bu şekilde fiziksel ve psikolojik bir hazır olma durumuna ulaşabilirsiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bugraq -- 8 Aralık 2010; 14:27:24 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: bugraq

Herkese bol sporlu sağlıklı günler.
    size de üstadım.
    Ama şu yok "geleneksel" di, yok "bozulmuştu" laflarını bırakalım artık.
    neden?
    Bu her şeyden öte WT ile uğraşanlara saygısızlık.
    neden? yapılan şeyin GERÇEK mahiyetini bilmeniz neden size saygısızlık olsun ki?
    Sizler doğru olanı görür görmez anladınız bizler ise yıllarımızı, emeklerimizi, terimizi ve kanımızı boşa harcadık öyle mi?
    hayır. ben de 4 yılımı verdim modifiye bir sanat olan WTye. Zaten kimsenin de "hahah salaklar sizi, yalan iş bu yaptığınız" şeklinde bir dalga geçmek, hakarete tmek gibi bir tavrı olmadı, niyeti de. görüldüğü üzere kimse bir gecede ayırdına varmıyor bu işlerin.

Geçelim lütfen.
    geçecek veya kalınacak bir şey yok ortada. bilinecek bir tarihi hakikat var. Ha bunu gözardı edelim diyorsanız, kusura bakmayın ama ben bunu yapamam. Gerçekelre aykırı bir ifade sadece yalan olacaktır başka bir şey değil. Ben LT WTye orijinal ula bu diyemem, değil çünkü. Ip Man ile çok az çalıştığını kendi de kabul eder ama aslında Ip Man'ın gerçek talebeleri bu şahsı Ip Man ile çalışırken hiç görmediler. :)

Aslolan kişinin kendisidir.
    hemen her şeyde böyledir. doğru ama.. bir de aması var tabii. WTde sparring olmaması, VT olması, WT chi saosunun uydurukluğuna rağmen VTninkinin de hem yaklaşımın hem de uygulanan basıncın doğruluğu diye bir şey de var. neyse..

Bu işe ne kadar emek harcadığı, terlediği, çalıştığıdır.
    doğru ama tamamen değil. nasıl çalışıldığı da önemlidir. çok yazdım bunları.

Hocalar ve ekoller sadece bu yolda bize klavuzluk yaparlar. Gerçek bir yumruk suratınıza doğru yola çıktığında ne Boztepe'nin, ne Philipp Bayer'in ne de bir başka sifunun tan sao su sizi kurtaramaz.
    DOĞRU. sizi bu durumda doğru alışkanlıklar kurtarır. bu da poon sao yapan bünyede gelişmesi daha muhtemel bir şeydir. sparring yapan, chum kiu'yu çabuk öğrendiğinden dolayı daha doğru hareket eden VTcinin geliştirmesi daha MUHTEMEL hasletlerdir bunlar. madem hoca kültünden sıyrılıyoruz, o zaman kimse bana "git Boztepe ile kapış ula" da demesin artık. siz öğrenciler ne alemdesiniz, bundan haber verin artık bizahmet. Bu arada WT bir sokak dövüşü sistemi değildir WT VT WC bildiğin sanattır sanat.

Sizi kurtaracak olan uzun süreli, çoğu zaman acı çekerek yaptığımız çalışmalardır.
    ama fiyatı da önemli bu işin. franchising uzulü çalışan, İLERLEDİKÇE bazı teknikleri SADECE özel ders ve-veya seminer ile öğreten bir yerde HALA ne işiniz var? Allah kurtarsın!! hahaha hele dövüşçülükleri hakkında en ufak delilleri olmayan bebelere sifu diye sardıran sizler, DAHA ne kadar bu dolmayı yutacaksınız? Boztepe'nin Avcı'nın Şimşek'in Ataseven'in Uylukçu Brothers'ın Karaal'in şu hayatta ne gibi sportif başarılar var ki biz ölümcülüz deyü geziyorlar? Bak bakalım Nedret Kılıç Phil Bayer vb. böyle üstünlük tripleri atıyorlar mı? Tabii ki hayır. NK hatta şunu da demiştir; "VTyi gözünüzde ne büyütün ne de küçültün."
    Bitti gitti. Gerçek mantalite budur. Gerisi reklamdır.

Ancak bu şekilde fiziksel ve psikolojik bir hazır olma durumuna ulaşabilirsiniz.
    sparring olmadan zor o iş. ve lat sao sparring değildir maalesef.

Rica ediyorum; gidin WTnizi bir KBciye karşı mesela sparring ortamında deneyin, görün bakalım neyi ne kadar uygulayabiliyorsunuz.
    saygılar
    ekle: dünyadaki herkesi kendi gibi zannedenlere de iki lafım var; benim VT camiası ile hiç bir alakam yoktur. Nedret Kılıç ile şahsen hiç tanışmadım, dolayısyla bu yazdıkalrımı kendisiyle ilintili addederseniz yanlış yaparsınız.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi derkrieger -- 8 Aralık 2010; 16:24:44 >

• quote:

Orijinalden alıntı: selcux

allahın izniyle hayırlısıyla askere gidip döndüğümde wing chuna başlamak istiyorum. Cevdet hoca Z.burnu'nda ders veriyordu gidip konuşmuştum hatta ama artık sanırım z.burnu'nda ders vermiyormuş. Florya'da bir mekanda ders veriyormuş. Bir kere florya olmasından eminim fiyat uçacaktır. Bilgisi olan cevdet sönmez'in öğrencısı olan var mı arkadaşlar, varsa z.burnunda ders veriyor mu fiyatı nedır sorabılır mısınız?

Cevdet Hocan "wing chun" bilmez; "wing tzun" bilir.
  • quote:

Rica ediyorum; gidin WTnizi bir KBciye karşı mesela sparring ortamında deneyin, görün bakalım neyi ne kadar uygulayabiliyorsunuz.
    saygılar

Öneri için teşekkürler. Sparring olayını kesinlikle önemsiyorum. Hatta son dönem çalışmalarımız, eğitmenimizin gözetiminde, neredeyse bu eksende gidiyor. Çalışma grubumda daha önce taekwando, kb, boks, aikido yapanlar var. Onların da bu birikimlerini karşı taraf olarak kullanıyoruz. Sizin de tahmin ettiğiniz gibi ilk çalışmaları wt gibi başlayıp güreşçi gibi bitirdik. Ancak her geçen gün WT'yi kullanma süremiz ve teknik kapasitemiz artıyor. Hoş, bir KB'ci karşısında kendimi WT ile savunamazsam bu sistemden çok beni bağlar ve sadece daha çok idman yapmam gerektiğini gösterir. Sizin araştıran biri olduğunuzu biliyorum. İstanbul'da yakın zamanda, bir eğitmen ile sparring yapan bir thaibox hocasının bacağının kırıldığını duydum. Ben araştıramadım ama belki siz bilgi sahibisinizdir.

Geçtiğimiz hafta sonu bir Boztepe seminerine katıldım. Aslında seminer öncesi motivasyonum oldukça düşüktü (yılsonu işlerin yoğunluğu, yorgunluk, ufak tefek sakatlıklar vs.). Ancak Sigung yaklaşık 5 saat süren seminerde bizi hem teorik hem de pratik anlamda WT bombardımanına tuttu. Bunun ötesinde özellikle son dönemde sisteme yönelik yapılan maddi ve teknik eleştirilere bir açıklık getirdi. İnsanın zihnini karıştıran söylentilere ve dedikodulara birinci ağızdan açılık getirmesi önemliydi. Yaşanan çok şey konuşuldu, ancak benim daha önceki yazılarımdan birinde dile getirdiğim düşünce bir kez daha pekişti.
    quote:

Sifu sadece öğrendiğini talebelerine birebir aktaran insan değildir. Emin Boztepe benim tanıyabildiğim kadarıyla teknik kapasitesi üst düzeyde, çok zeki bir adam. Sistemin işlemeyen veya aksayan yönlerini gördüğünde değişiklik veya düzeltme yaptığına, kendi hocalarımız vasıtasıyla, şahit olmuşuzdur. Artık EWTO - EBMAS ayrımını yapmak lazım. LT/KRK bence eski bir tartışma konusu. Gelenekselden ziyade güncellenmiş olanı tercih edeceğimi yine daha önce belirtmiştim. EBMAS bence, hem EWTO'nun aksaklıklarından arıtılmış, hem de geleneksel wing chun'un günümüz şartlarına göre güncellenmiş, rafine edilmiş halidir. EBMAS bu hali ile, ortalama bir insana (bu benim) günlük hayatında ihtiyaç duyabileceği "kendini savunma" yetisini fazlasıyla kazandırabilmektedir.

• ^^^^ kesinlikle inanmıyorum;
    * sparring yaptığınıza kesinlikle inanmıyorum! Sparringin ne olduğunu gerçekten bildiğinize de (camia olarak) inanmıyorum.
    * benim yazdığım eleştirilere hocanızın tatminkar cevap verebielceğine de inanmıyorum.

not: direkt tarzım için özür dilerim.
  • @bugraq:

Bozulmamış laflarını bırakamayız kusura bakmayın. Bırakılacak bir şey varsa sizlerin hala amaçsız çabalarınızdır. Haaala Wing Chun yaptığınızı, Ip Man sistemini öğrendiğinizi zannediyorsunuz. Yukarıda bir hocam var, o da sizin yaşlarda, uzunca konuştuk onunla da. Okudu, ilgilendi, dinledi, fikrini söyledi, tartıştık. Ama sonunda doğrusunu anladı, doğru bilgiye açık bir ağabeyimdi. Hala WT yapıyor, yapsın bir problem yok bunda. Ama neyin ne olduğunu bilerek yapıyor artık, kafasındaki bazı şeyleri yerine oturtmayı başardı. Ne mutlu ki ona, SAF IP MAN VİNGTSUN'un ne olduğunu anlatabildik. Tabi size bunu anlatmak daha zor, çünkü TG'lik duruma gelmişsiniz WT'de... O kadar para gitmiş, zaman gitmiş, kim olsa sizin gibi yapar... WT yolunuzda başarılar dilerim ama kesinlikle Wing Chun falan yapmıyorsunuz, bunu da tekrar belirteyim. Saf halini görmek için Philipp Bayer'in seminerine bir uğrayıverin; 7-8-9 Ocak'ta İstanbul'da seminer verecek. Onunla bir sparring yapın, eğer kabul ederse... En azından WT gözlüklerinizi çıkararak izleyin. Sonra da durum aynı ise zaten kaybetmişiz demektir.

Ha bu arada ben de daha önce dediğim gibi Ebmas'ta çalıştım ve, sparring her zaman 3. planda olurdu belki de. Ayda 2 defa felan yapardık, o da abuk subuk bir şey olurdu zaten. Teknik bilmediğimiz için tekme zincir yumruk yapıyorduk sadece. Yapacak bir "Pak Sao" ya da "Bong Sao"muz yoktu malesef. Ama zincir yumruğumuz var, herkesi döveriz onunla Bong Sao da neymiş

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Heathen -- 9 Aralık 2010; 0:56:56 >

• 
Sayfa: önceki 3233343536
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.