Şimdi Ara

Wireless Kablosuz Çekim Alanı Artırımı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
19
Cevap
1
Favori
3.045
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Kayınbirader'imin yan bloğuna taşındım ve bu kadar yakın olunca ayrı bir internet olmadığı düşünüp ek donanımlarla çekim sağlayabilir miyiz diye düşündük.

İlk durumda hiçbir ek donanım uygulamadan önce normalde çekim alanı içinde olup olmadığımızı tespit etmek için benim yeni taşındığım evde camdan dışarıya laptop/cep telefonunu uzattığımızda sinyali yakaladı ve biraz zorda olsa bağlantı kurabildik.

Kayınbirader'in evinde Tilgin HGA1311 kodlu "Tilgin HGA1311" kodlu modem var ve çok küçük bir Wireless anteni var.

Ben ilk aşamada Inca IUWA 300N çift anten bir donanım aldım laptop'a takmak için "Inca Çift Anten" Bu anteni taktığım anda laptop'un yakaladığı wireless ağların sayısı arttı ve kayınbiraderin ağınıda camdan sarkmadan camın az içerisinde yakalayabildik.

Daha sonraki aşamada çekim alanını iyice artırmak adına kayınbiraderin Tilgin modemine TP-Link TL-ANT2408C "TP Link 8dBi Anten" anten aldık. Bunu dün taktım ancak anteni nasıl konumlandırmak gerektiğini bilmediğim ve kayınbiraderin daire cephesi direk bana bakmadığı için anteni cama ve benim bloğuma doğru yatığa yakın hafif çapraz konumlandırmaya çalıştım, ancak arada bir daire olduğu için direk olarak benim daireme doğru döndüremedim. (NOT: Kayınbiraderin dairesi ikinci benim dairem dokuzuncu katta.)

Bu aşamada denediğimizde ise benim dairemde camın iç kısmında o kadar iyi çektiremedim. Camdan Inca antenleri kayınbiraderin dairesine doğru uzattığımda ışık hızında çekiyor ancak camın hemen içerisinde aldığım an bağlantı inanılmaz yavaşlıyor. (Cam sinyali geri mi yansıtıyor???)

Bilgili olan arkadaşların elimde ki bu donanımı en iyi şekilde kullanacak bilgileri bekliyorum. Özellikle antenleri nasıl yönlendirmek gerekiyor? Bu antenler yönsüz olduğu için 360 derece etrafına bildiğim kadarıyla sinyal yayıyor; acaba ben modeme taktığımız anteni yatay pozisyonlandırarak hata mı yaptım?

Şimdiden çok teşekkür ederim....

• kardes sen cok iyi verim.alamassin sen en iyisi kabloly sekilde katina cekeceksin ve tp link wr720n veya wr740n alacaksin sana gelen kabloyu alate takacaksin ve kablosuz kullanacaksin alet 45 tl falan ama saglam olur

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • @FTHYF PVC çift cam varsa söylediğin durum yaşanabilir. İç kısımlarındaki hava emilerek basınçlı hale getirdiği için manyetik alan konusunda sorun yaşaman normal. (Harddisklerin iç kısımlarının hava geçirmez olmasının da nedeni budur. İçerideki mıknatıslama işlemini olabildiğince dış kaynaklardan korumak için yapılır.)

Ayrıca 2. katla 9. kat arasında en az 20-21 metre yükseklik var. İki blok arasında da yine minimum 15 metre kadar mesafe olsa; demektir ki sinyali aşağı yukarı 27 metre mesafede directional olarak göndermeye çalışıyorsun. 9dbi'lık bir verici antenle bu mesafeye veri göndermen için, normalde omni-directional olan bu antenleri mono-directional hale getirmen gerek.

Çözüm için ya daha kuvvetli antenler alacaksın, ya da alüminyum folyo gibi manyetik yansıtıcılarla el yapımı yönlendirici çanak yapacaksın. Eğer sadece ikiniz kullanacaksanız sinyali tek bir yöne çanak aracılığıyla vermeniz çok daha verimli olacaktır.

Yine alternatif olarak, eğer camdan dışarı çıkınca iyi çekiyorsa, anteni bir fiberoptik kabloyla uzatıp pencerenin alt kısmına matkapla delik aç. Anteni camın dışına kroşe tarzı bir şeyle sabitle...

• Hızlı cevaplar için teşekkür ederim;

Kablolu şekilde çekme şansım ne yazık ki yok, o sebeple bu yöntem ne yazık ki benim için mümkün değil. Söylediğim şekilde ben elimdeki şu an ki mevcut donanımla en iyi verimi nasıl elde ederim onu öğrenmeye çalışıyorum.

@typedef söylediğiniz gibi yaklaşık 25metrelik bir mesafe söz konusu; yönsüz antenleri yönlüye çevirmek gibi yöntemleri internet araması sırasında bir miktar görmüştüm, çare bulamazsam en son bunları deneyeceğim. Ancak her ne kadar anten yönsüzde dense ekte ki Datasheet'te de gözüktüğü üzere bu antenlerin H-Plane ve V-Plane olmak üzere iki ayrı dağılım haritası mevcut. H-Plane sanırım antenin yatay(Horizantal) pozisyonda ki dağılım ve bu 360 derece boyunca sabit gözüküyor fakat V-Plane'de aynı dağılım yok bu durumda benim anteni konumlandırmam önem kazanıyor diye düşünüyorum ancak nasıl konumlandırmak gerektiği konusunda fikrim yok.

Kayınbiraderin evinde modemin olduğu kapalı balkonda bir adet baca deliği bulunmakta (bu delik dışında balkonda çift cam PVS var, aynı şekilde benim evde de çift cam PVC var). Bu baca deliğinden yatay şekilde dışarıya baktırmak ciddi bir çekim alanı artışı sağlayabilir mi? Birde çift cam PVS yerine benim laptopa bağlı anteni duvar kenarına koymak daha mı mantıklı? Duvarın geçirgenliği daha mı yüksek?

Tekrar çok teşekkür ederim.

• kablo cekip router kullanmak istemuyorsan sinyal guckendiriciler var fise takiyosunuz super oluyor ama oda parali

•  Wireless Kablosuz Çekim Alanı Artırımı?

Hocam şu şemayı iyi inceleyin.Benim bir arkadaşımın evinde modem vardı tüm apartmana dağıtıyorlardı sizde halledebilirsiniz
  • @FTHYF E-Plane ve H-Plane anten ve radyo-aktivite teorisiyle alakalı. Basit olarak şöyle söylemek gerekir. Koordinat düzleminde x ve y değerleri enlem ve boylam belirtir. Bahsettiğimiz 3. bir boyut varsa (yükseklik/derinlik) bu sefer bir de z indeksi tanımlamamız gerekir fakat konu radyo sinyalleri olunca şöyle bir soru ortaya çıkıyor; neye göre yükseklik? Örneğin uzayda yolculuk yapan bir mekik için z indeksini tanımlarken neye göre tanımlamak gerekir? Sonuçta uzayda bir gezegenin yörüngesine girinceye kadar yer çekimi yoktur ve z indeksi bir anlam taşımaz.

Bundan dolayı radyo sinyalleri için z indeksi önem taşımız. Dikey alanda sinyalin iletişimini sağlayan sadece antenin verim gücüdür (DBI). Fakat şöyle bir durum var ki dünyanın kutupsal alanı (E-Plane) bu frekansların yayılım şeklini değiştirmektedir. Bundan dolayı antenler E-Plane doğrultusunda konumlanır.

Yani, iki antenin aynı lineer doğrultuda birbirini görüyor olması önemlidir. Normalde küresel olarak yayın yapmaya çalışan modem antenlerinin tek bir yönde yayın yaptırılmak isteniyorsa, arkasına alüminyum folyodan yansıtıcı yapıp güçlendirmek gerekir. Modem antenin etrafına küçük bir folyo çanak yapıp yönlendirmeyi dene...

Havası emilmiş cam ile duvar arasında kalırsan, duvar muhtemelen daha fazla sinyal iletecektir ama bu sadece tahmini bir durum. Yakınlardaki kolonların içindeki demirler frekansı yine engelleyebilir hatta Faraday Kafesi etkisi yapıp direk frekansı sıfırlayabilir. Elinde ölçüm cihazları yoksa en güzeli anteni yaptıktan sonra eski usül tv ayarlar gibi en iyi nereden çekiyor diye denemek.

Genlde insanların kafasının karışmasının nedeni, cep telefonu gibi cihazların hangi yöne bakıyor olursa olsun çekiyor olmadır; fakat bu yayınlar zaten lineer değil quadrature'dür... Malesef Wi-Fi bu şekilde yayın yapmamaktadır...

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • access point takviyesi yapın, sinyali alıp güçlendirerek postalayıp daha uzak mesafelerde erişim sağlayan versiyonları var, onlardan bi tane deneyin.
  • FTHYF F kullanıcısına yanıt
    Selam
    Sizin işinizi görecek veya çözecek Universal Repeater (Tekrarlayıcı) bir cihaz almakla münkün olacaktır.

Şu an için en güçlü şu linkteki http://www.tp-link.com.tr/products/details/?categoryid=1246&model=TL-WA7510N cihaz var.. 5 GHz ve 15dBi yüksek kazançlı dahili anteni ve 500mW çıkış gücü ile açık alanda minimum 5 KM'ye ulaşabiliyor. Bazı yerlerde 15 KM diye yazmışlar ama buna inanmak doğru değil. Çünkü kullandığım bir cihazdır ve bu kadar uzağa sinyal göndermesi mümkün olmuyor. Özellikle sıcak hava ve gün ortasında sinyal düşüyor.
    Bir de şu sayfadakiler. http://www.tp-link.com.tr/products/?categoryid=1246

Not: Cihazı Universal Repeater (Tekrarlayıcı) kullanırsanız çok iyi sonuç alacağınızı zannediyorum...
    Bilginize ve kolay gelsin..

• Herkese cevapları için teşekkür ederim. Ekstra access point'e ihtiyaç duymadan mevcut donanımla bu iletimi sağlayabileceğimi düşünüyorum, sonuçta karşılıklı olarak toplamda 17dBi anten gücü ve sadece 30 metre mesafede ekstra bir access point gerekeceğini düşünmüyorum. (Tabi hiçbir çözüm olmazsa mecbur böyle birşey gerekebilir ancak zaten modemler zaten iki evin sınırında bu sebeple ekstra access point daha fazla iyileşme sağlayabilir mi emin değilim...)
    @typedef
    Typedef'in verdiği cevaba gelince araştırmalarıma göre omni-directional antenler en yüksek dağılımı kendi eksenleri yönünde değil çevresel yönde yapıyorlar; bu durumda aslında ben karşılıklı olarak modemin anteninin ve laptopun anteninin uçlarını birbirlerine yönlendirirsem sanırım aslında en düşük iletimi sağlıyorum. Sizin antenler lineer olarak yerleştirilmeliden kastınız antenlerin birbirine bakması değil de; aynı düzleme dik olarak birbilerine parallel olması gerektiğini kastettiniz öyle değil mi? (Örnek olarak eşit yükseklikteki iki binanın tepesinde uzay bakacak şekilde en verimli iletim sağlanmalı sanırım? Uzaya değilde omni antenleri birbirlerine baktırırsak aslında hemen hemen hiç iletim sağlayamıyoruz sanırım?)
    Aşağıda bununla ilgili bir resim ekledim.
     Wireless Kablosuz Çekim Alanı Artırımı?

Bu durumda benim kayınbirader ve kendimdeki antenlerin uçlarını uzaktaki bir hedefe yönlendirerek ikisini aynı düzlemde birbirine paralel yapmam gerekiyor sanırım; yanılıyor muyum?

• Bütün bunlara ek olarak modemin ince ayarlarında;
    RTS Eşik Değeri, DTIM Süresi,İşaret Süresi ve Parça Eşiği ayarları var. Bu değerlerle oynamanın çekimi artırmada yada kopmaları engellemede bir faydası var mı? Birkaç bilgisayarlı ev kullanımı için en uygun değerler nedir?
    Şu an Default değerler;
    RTS: 0
    İşaret Süresi: 200
    DTIM Süresi: 2
    Parça Eşiği: 0
  • anten takımı ya da pringles kutusundan çekim artırıcı yapıyorlardı onu bir deneseniz
  • Vakit bulduğumda ev yapımı sinyal kuvvetlendirici yapmayı deneyeceğim ancak anlamadığım bir şey var.

Son ayarlamalarımdan sonra kayınbirader'in wireless'ı odalanın içerisinden görebiliyorum ve bağlanıyorum; hatta çoğunlukla Full çekiyor gösteriyor. Ancak gel gelelim bir internet sitesi açtığımda yüklenmesi 56K gibi oluyor.

Anteni alıp cam açıkken camın pimaş bölümünün üstüne koyduğumda bir miktar daha iyileşiyor, bundan sadece 5cm ileriye camın mermerine koyduğumda ise hiç problem yok süper hızlı.
    Bunun sebebini tam olarak anlayamadım, her iki durumda da antenler camdan dışarıya bakıyor ancak 5cm'lik fark mı problem yaratıyor?
  • Öncelikle sana şu konuda katılıyorum. Elindeki donanım kuvvetsiz değil. Sadece materyal faktörler bu bağlantıda sorunlara neden oluyor. E-Plane yerleşimde, aynen dediğin gibi yer küreye paralellik önemlidir. Birbirine bakmaktan ziyade birbirine paralel duran iki aynı lineer noktada ya da yayın alanında duran anten maksimum verimliliği verir.

Örneğin M/V Evelyn Maersk konteynr gemisi, Akdeniz'de ilerliyor ve Marsielle yakınlarında resife çarparak karaya oturdu. Acil durum sinyali için INMARSAT uydusuyla iletişime geçmesi gerek.

Olay şu ki bu senaryoda veriyi almak kolay. Çünkü uyduların etrafındaki anten yansıtıcıları yer küreye olan yüksekliği de hesaba katılınca (işte burada z-indeksinin sadece yer çekiminden etkilenen, yörüngede olan maddeleri ilgilendirdiğini anlamış oluyoruz), belirli bir alana yayın yapıyor ve yer küreden yansıyan sinyaller, yere paralel duran herhangi bir alıcı tarafından kolayca alınabiliyor. Peki, kurtarma sinyali göndermek isteyen Evelyn Maersk'in anteni nasıl konumlanmış olmalı?

Olay şu ki, uydu antenleriyle uydular arasında hiç bir engel bulunmadığı için iletişim kolayca sağlanır ve bu durumda Evelyn Maresk'in uydu anteni, INMARSAT'a yakın bir noktaya baksa yeterlidir.

Bunu anlatmamın nedeni, Wi-Fi antenlerinde de durumun farksız olması. Omni-Directional yayın (gönderdiğin görsel doğru), aynı şekilde dikey olarak değil sadece x ve y koordinatları üzerinde genişleme yapar. Örneğin bazen aynı katta ama 50 metre ilerideki konşunuzun fabrika standartı 2dbi'lık antenli modeminize bağlanıyorken sizin üst kat komşunuzda bağlanamamamınızın nedeni budur. Bu durumda modeminizin antenini yer yatay konuma getirirseniz bu durumun değiştiğini göreceksiniz.

Fakat, şorun şu ki, 20dbi'lık bir anten bile yerden sinyali sektirip 9. kata kadar gönderebilir mi? Tamamen açık bir alanda evet, ama arada bina gibi faktörler olunca, oldukça zor...

Çözüm için mutlaka el yapımı bir çanak yapıp bu çanağın konveksiyonel olan kısmının alıcınıza doğru çevrilmesi şart. Çünkü frekansı, yer yüzeyinden sektirmek yerine, antenin hemen yanındaki bir çanaktan sektirmek hayal edemeyeceğin kadar frequency gain sağlayacaktır.

Ev ve binanın şartlarını göremediğim için, hep teorik anlatmak zorunda kalıyorum kusura bakma... Ama dikkat etmen gereken püf noktalar belli:
    1) Çanak yap.
    2) Mümkünse antenleri evin dışına çıkar. Değilse:
    3) Kolonlardan, kirişlerden ve hava basıncı alınmış alanlardan uzak tut. İki evin de zayıf noktasını bul.
    4) Sinyal bozuculardan uzaklaş. (Mikrodalga fırın çok kuvvetli bir sinyal bozucudur.)
    5) Faraday kafesi etkisi yaratacak cihaz ve alanlardan uzak dur. (Buzdolaplarının arkasındaki demir rezistanslar çok kuvvetli bir Faraday kafesi etkisi yaratır.)

Frekans ve paket eşik değerlerini değiştirmek performansa etki eder fakat 801.11x/n/g telsiz standrtını kullanan tüm cihazlar standart olarak optimum performans eşik değerlerine göre ayarlanırlar.
    @FTHYF

• @typedef
    Problemimi çözdüm, Inca IUWA 300 marka çift antenli adaptörü iade edip, yerine TP-Link WA730RE Menzil Artırıcı aldım ve bunu birkaç buzdolabı poşeti içerisine yerleştirerek camın önüne sabitledim. Hem kayınbiraderin modemine taktığım TP-Link anteni hemde benim aldığım menzil artırıcının antenlerini birbirlerine paralel şekilde sabitledikten sonra menzil artırıcının Web Arayüzünden ince ayar yaptım ve şu an sorunsuz olarak internete girebiliyorum.

Yalnız yeni bir sorum var;
    Benim bilgisayarım ve cep telefonum (LG Google Nexus 4) sorunsuz olarak evde bağlanıyoruz menzil artırıcı üzerinden, ancak yeğenimin Avea In Touch2 model Androidli cep telefonu daha önce kayınbiraderin evinde problemsiz bağlanırken bizim evde menzil artırıcının kapsama alanında anında Kablosuz ağı görüp bağlanmaya çalışmasına rağmen sürekli IP almaya çalışıyor, bazen bağlandı diyor ancak 3-4 saniye içinde tekrar yeniden IP almaya çalışıyor ve bir türlü bağlanmıyor. Sizce aynı ağa kayınbiraderin evinde problemsiz bağlanırken neden bizim evde menzil artırıcı üzerinden bağlanamıyor? Cep telefonu olduğu için diyeceğim ancak benim Nexus 4 problemsiz bağlanıyor ve temelde menzil artırıcı zaten ağı aynen kopyalamıyor mu? Bu problemi çözemedim...

• FTHYF F kullanıcısına yanıt
    WA730RE'nin firmware güncellenmesini yapın. TP-Link cihazların ilginç bir şekilde Çin malı telefon ve tabletlere karşı alerjisi var, diğer tüm bilindik markalar sorunsuz bağlanırken çin malı olanlar sorun yaşıyor.
  • @FTHYF

uzun zamandır iş nedeniyle foruma giremiyordum mesajı yeni gördüm.
    konumlama, kapsama alanı ve menzille alakalı sorunu çözmüşsünüz, sevindim... cihazın belirlenen menzilde seçicilik yapması başka bir sorun, sürekli IP Flush yemesi ayrı bir sorun aslına bakarsanız.

TP-Link cihazları ben de çok kullandım ve şunu söyleyebilirim ki, ilginç bir endüstriyel standart seçiciliği var. kısa yoldan firmware update'i deneyin. ülkemize giren elektroniklerin bazıları (hatta büyük bir kısmı) depo ürünü olduğu için üzerilerindeki entegre yazılım eski ya da belirlenen sorunların düzeltilmesinden önce yazılmış olabiliyor. ha keza, buna benzer şikayetlerden sonra eminim ki firma bu sorunun giderilmesi için yeni bir revizyon yazılım çıkarmıştır... güncellemeden sonra doğacak olan sonucu bekliyoruz. :) umarım bu şekilde çözülür...

• Dubleks ev modem Tilgin altta ben üsteyim üstten çeken biyere airties air4400 koydum kafam rahat ama bu kadar kat farkını bilemem

• çalışma modunu değiştirmeyi deneyin
    mesela 108Mbps ise 54Mbps yapın
    bir çok cihaz yüksek hızı desteklemeyebilir
    eğer sonuç değişmez ise modem ve cihazın kanal numaralarını otomatik yerine sabit olarak değiştirin
    biri 7 diğer 9 gibi
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.