Herkese iyi forumlar hayirli sabahlar olsun. Yakin zamanda intelden amd ye gecis yapmayi planliyorum. Anakart olarak x870 tomahawk wifi modeli fp olarak bana uygundur. Lakin yeni yonda setinde arastirma yaparken kafama takilan bir durum oldu. Bende suanda samsung 2 tb 980 pro ve 990 pro m2 ssd var. Bunlardan 980 pro yu bu anakarta takmak istiyorum. Sanirim kartta 4 adet m2 yuvasi var. Ustte bulunan 2 adet 5.0 desteklerken alttaki 2 adet 4.0 destekliyor. Ben de haliyle 4.0 destekleyenlerden birine takmam lazim bu ssd yi. Nette ve burada okudugum bir durumda diyor ki: yanlis yere takilan m2 ssd ler, ekranlartinin band genisliginden yiyor. Ekran kartini anakartta en tepedeki pci ex e taksak bile 16x ten 8x e dusuyor gibi bir durum yaziyordu. Belki yanlis ta anlamis olabilirim ama bulundugum sehirdeki vatan calisanlarina sormama ragmen net bilgi alamadim. Beni aydinlatirsaniz minnetdar olurum. |
X870 chipset anakart icin ufak bir sorum var
-
-
Sitesinden baktım kadarıyla tomahawkın, pcı E3 ekran kartı yuvası , m2 _3 yuvasına m2 takıldığında pcı_E3 yuvanın x2 olarak çalışcağını belirtmiş sadece. En yukardaki ekran kartı 5.0 olan yuva işlemciden destek aldığı için ( Ryzen 7000/ 9000) olanlardan öyle bir sorun olacağı belirtilmemiş.
Yani x16 dan x 8/ x4 e kadar düşeceği gibi bir durum yok gözüküyor. Olsa orada belirtilirdi bu durum. Sizde ekran kartınızı en üst Pcı E1 Gen PCle 5.0 X16 ya takacağınız dan sorun gözükmüyor gibi.
Ben sitesindeki özellikler bölümünü ingilizce ve türkçe olarakta emin olmak için 2 kere baktım o sonuca vardım. Siz de bakın isterseniz ekran kartı yuva bölümüne. Veya tam emin olmak için bu soruyu detaylı bir şekilde msi teknik servise danışın. Muhtemelen o açıklama bölümü gibidir diyecekler.
Veya bir püf nokta varsa daha kesin bilgi verirler.
Arkadaki usb 4 portları ile ilgili m2 lerle ilgili bir iki kısıtlama var oraya da bakın, şöyle olur böyle olur demişler biraz. İngilizce pek yoksa Türkçe yapın sağ yukardan sayfayı daha iyi anlarsınız.
Düşük çipsetli anakartlarda o denilenler oluyor, yüksek çipsetli anakartlarda pek yok. Olacaksa millet niye gidipte üst çipsete para versin ki parasının karşılığını alamayacaksa. Bu kendi fikrim. Bnde msi z690 carbon var 5 tane m2 slotu var nereye hangi m2 yi taksak bir sorun olmuyor. Sadece 1 tane olan 3.0 olan m2 slota m2 takarsanız 7. satanın iptal olacağı belirtilmiş o kadar normal tabi.( bendeki msi carbonda)
Ekran kartı durumu Z 690 da bu durum olmayıp, x870 de olsa biraz garip olurdu. X870 en güncel çipset yani.
-
Hocam cok tesekkur ederim. Ben bahsettiginiz ilgili siteye girip bakacagim. Yazinizi tek tek okudum, yeni cikan bir chipset de zaten boyle bir durum olmasi tuhaf olurdu sizde haklisiniz bu konuda. Ufak biraz daha arastirma yapayim sanirim en dogru bilgiye sizin de dediginiz gibi yine kendi cabamizla ulasacagiz arastirarak.
-
Rica ederim , aslında servise bile gerek yok. O gen 4 slota 3. ye m2 yi takıp , ekran kartını en üst slota takıp kartı yüke sokup furmark ta , gpu z programı açık olsun ordan ekran kartı bilgilerinden x 16 mı x8 de mi çalışıyor bakılabilir.
Ama kart yükte olmalı, boşta hep düşük gösterir. Bence normal x16 da olacaktır. Ama işlemci 7000 veya 9000 serisi olacak.
-
hocam merhabalar. Bir şey hakkında daha danışmak istedim. Bu anakartın en tepedeki, işlemcinin hemen altındaki m2 gen 5 yerine bendeki 980 pro gen 4 ssd yi, taksam bir problem olur mu. Yanı bendeki m2 sonuçta gen 4 ve bu yuva gen 5, hemen altındaki ekran kartı yuvası pcie x16 gen 5 olduğundan taktığım gen 4 ssd yüzünden ekran kartı yuvası pcie x16 gen 5 yerine gen 4 olarak mı çalışır? yada bendeki gen 4 ssd yi bu anakartta nereye takmalıyım herhangi bir bant genişliği kaybı olmadan?
-
Merhabalar o yuvalar geriye doğru uyumludur hep, isterseniz gen 3 bile takarsınız fakat takılan m2 gen olarak kaçsa en fazla yine ssdnin desteklediği hızları alırsınız mesela gen 3 m2 en fazla 3500 lü rakamlar gibi.
Gen4 takıldımı da disk en fazla kaçları destekliyorsa o hızları alırsınız mesela maksimum 7300 ler gibi .Ama takılan m2 önemli ne model olduğu ne rakamları desteklediği önemli. Ekran kartı yuvası oraya gen 4 m2 takıldığı diye ekran kartı yuvası pcie 5 ten 4 e düşmez onlar farklı. 4.0 ekran kartı takılrsa 4 .0 çalışır o ayrı.
Siz gen 5 m2 yuvasına gen 5 m2 de taksanız ekran kartı yuvasına da 5.0 desteğine uygun ekran kartıda taksanız sorun olmaz çalışır. Ekran kartı yuvalarıda geriye doğru uyumludur 5.0 yuvada 3.0 / 4.0 ekran kartlarıda çalışır. Onlar zaten o şekil çalışsın diye tasarlandı.
-
Hocam ayirdiginiz vakit icin tesekkur ederim oncelikle o zaman bendeki gen 4 980pro m2 yi anakarttaki
en altta bulunan D4 yazan yuvaya takayim sorun olmayacaksa. Ilerde de musait animda gen5 alirsam onu da ilk en tepedeki slota takarim.
Bu arada en alttaki slot zaten yonga setinden m2 gen 4 destekliyor dediginiz gibi, oraya bendeki m2 yi takinca gen4 m2 de gecikme durumu olmaz degil mi? Yani kartin deztekledigi atiyorum 7300 okumayi yine bu sinirlarda alirim diye dusunuyorum hocam dogru muyum?
-
Rica ederim elimizden geldiğince, en alttaki gen 4 m2 slotuna gen4 veya gen 3 te takılsa disklerin destekledikleri son hıza kadar görürsünüz sorun olmaz. Samsung 980 pro yu gen 4 e takın desteklediği son hızları alırsınız mesela 7300 mb / sn gibi.
Testler 1 / 2 kerede yapılsa ,100/200 mb oynayabilir sisteme göre önemli değil. Fakat şunu da belirteyim gen 4 ü m2 yi mesela 980 proyu gen 5 e de taksanız yine gen 4 ün desteklediği kadar alırsınız o değerleri. Gen 5 e takıldı diye 10000 mb/ sn leri görmez gen4 m2.
O gen 5 slotuda gen 5 m2 disk takınca daha yüksek hızları görür. Siz kafanıza çok takmanıza gerek yok yeni çipset anakart sizdeki, gen 4 / gen 5 m2 sorun olmaz sizde.
-
https://download.msi.com/archive/mnu_exe/mb/MAGX870TOMAHAWKWIFI_English.pdf
Ekran kartını pci_e3 slotuna takmayacağınıza göre ekran kartından bant genişliği daraltma durumu olmaz. 8000 serisi işlemciler ve 7000/9000 işlemcilerin için kısıtlamalar farklı. Sadece 7000/9000'a göre yazıyorum.
Arka panelde bulunan Type-C portları içinde kısıtlama mevcut. Eğer M2_2 slotunu kullanırsanız hızlar x2'ye düşüyor. M2_2'yi x4 hızına alırsanız arka paneldeki usb 40Gbps type-c portı devre dışı kalır.
NVME'leri diirekt işlemciye takmak daha mantıklı. Chipset'in ısınmasının ve yoğun kullanımda bant genişliği sorunlarının önüne geçer.
Ekran kartından başka PCI-E slotunu kullanmayacaksanız Sistemin kurulu olacağı NVME'yi M2_1 slotuna takın.
İkinci NVME'yi;
Eğer arka panaldeki usb 40Gbps type-c portlarını kullanmayacaksan ikinci NVME'yi M2_2 slotuna takıp işlemci ile doğrudan bağlantı sağlar.
Eğer type-c portlarını kullanacaksan M2_3&4 takın.
Eğer ekran kartından başka PCI-E kartını (ses kartı, capture kartı, nvme genişleme kartı vs) takacaksan M2_4 slotuna takın.
7000/9000 serisi işlemcilerde 24 adet PCI-E 5.0 hattı sunuyor. x16 ekran kartı + x4 nvme + x4 nvme sorunsuz şekilde kullanılabiliyor.
-
Uzun uzaya anlatmak zorunda biraktim sizi sanirim hocam tesekkur ederim vaktiniz icin bende 1 adet gen 4 980 pro m2, 1 adet samsung 860 evo 1 tb ssd, 1 adet 500 gb Hdd var.
Bendeki samsung 980pro 2 tb M2 gen 4 u 4. En alt siradaki m2 portuna takma planindayim. Icinde sadece oyunlarim ve ufak birkac dosyam yuklu. 1 tb samsung 860 evo ssd de windows yuklu. Ona yine windowsu kurmayi dusunuyorum maskat 980 pro yu sarece oyunlar ve dosyalarla mesgul edeyim diyorum. 500 gb Hdd yi de sadece depo olarak kullaniyordum onda program oyun yuklu degil resimler vs var orada depo olarak.
Bendeki 1 tb SSD ve 500 gb HDD yi zaten sata porttan baglayacam mecbur. Sata kullanarak Bunlarin sisteme baglanmasinda bant genisligi dusurmesi yada anakarttaki arka portlarda bir islevde eksilme yada anakart uzerinde baska bir baglanti turunun etkilenmesi soz konusu olmaz degil mi?
Acikcasi uzun zaman sonra ilk defa amd kullanacagim yillar oldu inteldeydim. O yuzden amd teknolojisinden suan bi haberim.
önceki sistemimde 14700k msi z790 tomahawk ddr4 4000mhz cl18 gskill vardi.
Simdi 9800 x3d ddr5 6000 cl30 64 gb ve x870 tomahawk dusunuyorum. Buna ek olarak m2 980 pro 2 tb, 1 tb SSD samsung 960 evo sata, 500 gb hdd sata, 1300 watt msi power supply ve msi rtx 4070 super slim var hocam. 5000 serisi gelmesiyle 5080 e gecis yaparim gibi duruyor ama kismet.
-
En alttaki pci-e x16 (pci_e3) yuvasını kullanmayacağınıza göre;
Sistemin kurulu olacağı ana nvme'yi m2_1 slotuna,
İkinci nvme'yi m2_3 slotuna,
Sata arabirimi kullananları istediğiniz yere takın.
Ekran kartından başka pci-e kart kullanilmayacaksa herhangi bir kısıtlama olmaz. Arka panaldeki type-c portları tam hızda çalışır.
Tavsiye olarak windows'u nvme'ye kurmanız daha performanslı olur.
Sata ssd olan 860 Evo ile 550-560MBps anca olur, 90-98 bin iops performansı var.
980 pro 7000MBps okuma, 5000MBps yazma, 1 milyon iops performansı var.
-
Z790 tomahawk anakartta sata1 portu ile m2_3 kısıtlaması var.
X870'te 40Gbps portları geldiği için haliyle pci-e hattına daha fazla ihtiyaç duyuyor. Yani son kullanıcı anakartlarında kısıtlamalar kaçınılmaz.
Kısıtlama olmaması için server tipi işlemci - anakart almak gerekiyor. 128 hat pci-e filan olanlar var. -
Ayirdiginiz vakit icin cok tesekkur ederim hocam. Tam olarak kafamda soru isareti kalmadi bu konuda. Bir bellek buldum iyimi yoksa gereksiz mi fiyat ve ozellik olarak bilmiyorum ama bu anakartim sitesinde memory destek kisminda bu rami goremedim. Bunu alsam uyumsuzluk konusu adina bir fikriniz var midir?
Zira iki urun arasinda fiyat farkida var cl28 olan 7800 tl cl30 olan 6000 tl. Aradaki fiyat farkina deger mi? Ekranim 1080p oyunlarda genellikle pubg tarzi rekabetci oyunlardir.
Urun:
GSKILL 32GB (2x16GB) TZ5 Royal Neo Silver RGB DDR5 6000MHz CL28 1.4V EXPO Dual Ram
bu urun de yukardakine yakin baska bir urun:
GSKILL 32GB (2x16GB) TRIDENT Z5 NEO RGB DDR5 6000MHz CL30 1.35V PC RAM
-
Royal serisi biraz daha gösteriş kısmına kaçıyor lakin g-skill'in performans modelleri.
Neo versiyonları amd EXPO uyumlu.
Am5 yeni çıktığında cımbızla ram seçen Asus anakartta Trident Z5 neo ram alıp sorunu çözmüştüm. Senin anakartta sorun çıkarmaz diye düşünüyorum.
5-6000J2836G16X2-TR5NS royal serisi listede var.
Neo serisinin de uyumluluğu yüksektir. G-Skill ile Kingston expo ramleri, çoğu uyumluluk listesinde var.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X