Şimdi Ara

XBMC Kurulum Rehberi (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
260
Cevap
27
Favori
65.052
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • XBMC CD sini taktım 4GB lik flash belleği taktım bilgisayarı açtım. (Toshiba dizüstü) Diske kurulum olarak devam ettim dili sordu bende kolay olsun diye Türkçe seçtim. Sonrasında gelen bütün adımlar Türkçe olarak devam etti. Yükleme bitti CD yi çıkardım ve bilgisayarı yeniden başlattım USB den açılacak çekilde ayarladım ve 2-3 dk bekledikten sonra XBMC çalıştı ayarları arasında dolaşırken menülerin de Türkçe yapılabildiğini gördüm ve Türkçe olarak ayarladım.

Buraya kadar her şey çok güzel çalıştı fakat dizüstü bilgisayarın sabit diskinde (windows olarak düşünürsek D: sürücüsü) olan videolara ulaşıp bunları izlemek için bir kütüphane oluşturamadım. Bu konuda yardımcı olabilir misiniz.
  • emek ve paylaşımlarınıza teşekkür ederim.
  • XBMC'i Linux üzerinde değilde Windows üzerinde çalıştırmanızı tavsiye ederim. Linux üzerinde sorunlu çünkü.
  • nasil bir sorunu var?
  • "XBMC'yi windows üzerinde kullanmanızı tavsiye etmem" diyemiyorum arkadaşa benzer bir şekilde ama Linux üzerinde o kadar sorunsuz kullanıyorum ki şaşırırsınız. Varsa bir sorun çözmeye çalışalım.

Bu arada korkunç iş yoğunluğundan rehberi ilerletemedim, soruları olan varsa yardımcı olmaya çalışabilirim ekstradan.
  • quote:

Orijinalden alıntı: resler

XBMC CD sini taktım 4GB lik flash belleği taktım bilgisayarı açtım. (Toshiba dizüstü) Diske kurulum olarak devam ettim dili sordu bende kolay olsun diye Türkçe seçtim. Sonrasında gelen bütün adımlar Türkçe olarak devam etti. Yükleme bitti CD yi çıkardım ve bilgisayarı yeniden başlattım USB den açılacak çekilde ayarladım ve 2-3 dk bekledikten sonra XBMC çalıştı ayarları arasında dolaşırken menülerin de Türkçe yapılabildiğini gördüm ve Türkçe olarak ayarladım.

Buraya kadar her şey çok güzel çalıştı fakat dizüstü bilgisayarın sabit diskinde (windows olarak düşünürsek D: sürücüsü) olan videolara ulaşıp bunları izlemek için bir kütüphane oluşturamadım. Bu konuda yardımcı olabilir misiniz.

Videolar bölümünde kaynak ekle dedikten sonra istediğiniz konumdan video ekleyebiliyor olmalısınız. Ne gibi bir problem yüzünden ekleyemediğinizi ayrıntılı açıklarsanız yardımcı olmaya çalışalım.

• "Scraper kavramı ve tercihler" kısmı ilk mesaja ve blog'uma eklendi.

http://dckaraca.blogspot.com/2010/05/scraper-kavram-ve-tercihler.html
  • Teşekkürler, bunu hep merak ederdim.
  • Bu arada, XBMC ile ilgili bir hatalı bilgi verdim, kuruluma hazırlama noktasında;

XBMC her tür kurulumda kendi codecleri ile birlikte geliyor ve sistemde kurulu olan codecleri kullanmıyor. Yani hiç codec kurulmamış bir sisteme XBMC kurarsanız da içerisinde tüm codecler geldiği için problem yaşamıyorsunuz.

AMA,

işlemcisi yüksek olmasa bile, dahili ekran kartı güçlü olan ion çipsetli bazı makinalarda, hd içeriğin yükünün grafik işlemciye yüklenmesini engelliyor bu durum.

Örnekle açıklayayım:

ion chipsetli zotac mini itx kartım var, atom 330 işlemci (dual core 1.6 ghz) ve nvidia 9400 grafik işlemcisi var.

Normalde, windows altında klite codec pack ile hd içerik oynatırken görüntü kalitesinde düşme olmuyor, işlemciye yüklenmiyor.

Windows altında XBMC üzerinden aynı videoyu oynattığımızda donanımsal hızlandırma sağlayan bir codec kullanmadığı için programımız, hepsi işlemciye biniyor ve başarım düşüyor, işlemci yükü artıyor.

Oysa ubuntu veya bir başka linux dağıtımı altında XBMC ile aynı videoyu oynatırsak aynı sistemde, decoding ayarlarının da VDPAU'da olmasına dikkat edersek, donanımsal hızlandırma yaptığını ve 1080p'lerde işlemcinin %4-5 civarında yük aldığını, görüntü kalitesinde de herhangi bir düşme olmadığını görüyoruz.

Diyeceğim o ki;

çok güçlü bir işlemciniz yoksa, ekran kartınızın yeni nesil (8 serisi sonrası) nvidialardan olmasının ve ubuntu benzeri bir linux dağıtımı kullanıyor olmanızın büyük avantajı var.

2 ghz üzeri bir çift çekirdek işlemciniz varsa, o kadar farketmeyecektir işletim sistemi ve ekran kartınız.

• quote:

Orijinalden alıntı: Beholder

XBMC'i Linux üzerinde değilde Windows üzerinde çalıştırmanızı tavsiye ederim. Linux üzerinde sorunlu çünkü.

Üşengeçlikten yazamadım cevap. Neden XBMC linux üzerinde iyi değil bana göre 2 sebebi var, bunlardan biri 2.ekrana attığınız XBMC de mouse takılı kalıyor. Yani imlec sadece XBMC programında aktif oluyorki bunun şu ana kadar yüzde yüz bir çöüzmü yok. Demek istediğimi biraz açayım. Windows sistemde 2.ekrandaki xbmc'de film oynarken mouse ekranın sınırları dışına çıkarabilir ve film izlerken aynı anda nette dolaşabiliriniz. Malesef Linux+XBMC üstünde bu olay olmuyor. Bu kısıtlamanın sebebi XBMC Linux versiyonunda kullanılan SDL grafik motoruyla ilgili ve bu motor uzunca bir süredir güncellenmediğinden bu hata tam olarak düzeltilebilmiş değil.Gerçi bununla ilgili xbmc koduna bir patch eklenip yeniden derlendiğinde çalıştığı söyleniyor ama bu işlem baya kastırıcı. Daha fazla bilgi isteyen şu linke bakabilir.http://forum.xbmc.org/showthread.php?t=37377

ikinci sebeb linuxta compiz efektlerini fulladığınızda XBMC filmi tam pürüzsüz oynatamıyor. Yani film seyredeceğiniz zaman Compizi kapatmanız gerekiyorki o da çok pratik çözüm değil.

üçüncü sebep Linux üzerinde Girder tarzı bir program olamayışı. Bu yüzden com portlu bir IR ile XBMC'yi yüzde yüz kontrol edemiyorsunuzki benim işime hiç yaramıyor bu.

dördüncü sebep ise beni ilgilendiriyor biraz :) malesef LCD'mi Ubuntu'da 1:1 Pikselmapping yaptıramıyorum, bu yüzden de XBMC penceresi yada filmler ekran dışına taşıyor. Gerçi bunların çoğu Linux camiasının eksikleri ama sonuçta XBMC Windows sistemler üstünde daha iyi çalışıyor.

Tabiki evde bir HTPC'Niz varsa ve bu HTPC'nin tek görevi tek ekrana takılıp film seyrettirmekse o zaman dezavantajlar azalıyor (SDL kısıtlaması, compizi açıp kapamanın pratiksizliği vs) ama Girder gibi muhteşem bir programın kullanılamıyor oluşu da büyük bir negatif unsur.

• İkinci ekran mevzusunu hiç denemediğim için başıma gelmedi, var diyorsanız vardır tabi, ama ben burada HTPC üzerinden gittiğim için (yani lcd tv altında tek amaçlı sistem kullandığım için) bunu problem olarak kabul etmedim, haberim yoktu gerçi, ama olsaydı da etmezdim.

İkinci sebep compiz meselesi, evet haklısınız, xbmc'nin düzgün çalışması için masaüstü efektlerinin kapalı olması gerekiyor, sadece xbmc kullanmayacak olduktan sonra da dediğiniz gibi pratik değil.

üçüncü sebep, bildiğim kadarıyla mce remote'ların konfigüre edilebilmesi mümkün, buna daha ben de tam kendimi vererek uğraşmadım, şu an sadece klasik mce tuşlarını kullanarak işimi görüyorum, misal ben de windows altında tam konfigürasyon sağlayamamıştım bir türlü. gerçi üzerine çok da düşmemiştim.

dördüncü spesifik problem tabi, bişey demek düşmez.

zaten; iyi bir işlemci daha doğrusu yüksek bir sistem olduktan sonra windows/linux farkı kalmıyor, hatta kullanım kolaylığı açısından windows öne geçiyor olabilir, doğru, ama benimki gibi bir sistemde (ion + atom işlemci) windows linux'a rakip olamayacak kadar sistemi kasıyor.

dolayısıyla, çift çekirdekli 2.2ghz üzeri bir sistem, 2 gb ram varsa windows da kullanılabilir, daha da rahat olur.

ama düşük işlemci (o/b ekran kartı avantajıyla) varsa linux rakipsizdir.

• quote:

Orijinalden alıntı: portnoi

İkinci ekran mevzusunu hiç denemediğim için başıma gelmedi, var diyorsanız vardır tabi, ama ben burada HTPC üzerinden gittiğim için (yani lcd tv altında tek amaçlı sistem kullandığım için) bunu problem olarak kabul etmedim, haberim yoktu gerçi, ama olsaydı da etmezdim.

İkinci sebep compiz meselesi, evet haklısınız, xbmc'nin düzgün çalışması için masaüstü efektlerinin kapalı olması gerekiyor, sadece xbmc kullanmayacak olduktan sonra da dediğiniz gibi pratik değil.

üçüncü sebep, bildiğim kadarıyla mce remote'ların konfigüre edilebilmesi mümkün, buna daha ben de tam kendimi vererek uğraşmadım, şu an sadece klasik mce tuşlarını kullanarak işimi görüyorum, misal ben de windows altında tam konfigürasyon sağlayamamıştım bir türlü. gerçi üzerine çok da düşmemiştim.

dördüncü spesifik problem tabi, bişey demek düşmez.

zaten; iyi bir işlemci daha doğrusu yüksek bir sistem olduktan sonra windows/linux farkı kalmıyor, hatta kullanım kolaylığı açısından windows öne geçiyor olabilir, doğru, ama benimki gibi bir sistemde (ion + atom işlemci) windows linux'a rakip olamayacak kadar sistemi kasıyor.

dolayısıyla, çift çekirdekli 2.2ghz üzeri bir sistem, 2 gb ram varsa windows da kullanılabilir, daha da rahat olur.

ama düşük işlemci (o/b ekran kartı avantajıyla) varsa linux rakipsizdir.

MCE kumanda olayına şöyle bir açıklık getireyim. Ben aldım ama windowsta kullanımını pratik bulmadığım için bir köşeye attım, bozulan COM IR alıcımı yaptırıp Girder'le devam ediyorum. Peki neden hoşuma gitmedi?

Yine 2 sebep sayacağım ;)

1.) Özelleştirme yok yada çok sınırlı. Yani kumanda üzerindeki tuşun görevini değiştirememek. mesela Volume tuşu olsun, film izlerken volume+ yapınca ses mikserdan artıyor ama ben ikinci bir volume+ tanımlamak istiyorum XBMC'nin sesini arttıran, yok malesef

2.) Focus olayı. Yani kontrol ettiğiniz uygulamanın focus olması lazım ki kumanda nereye sinyal gönderdiğini bilsin. Çok ama çok can sıkıcı. Girderda ise böyle bir kısıtlama yok, istediğimiz her tür kumandanın her tuşunu istediğimiz programa sinyal gönderebiliyoruz. mükemmel bir şey. İşte Linux'ta Girder olmaması da beni uzaklaştırıyor.

Not: 2 sistemde XBMC kullanmaktayım, Lucid Lynx üzerindeki sadece deneme yapmak için, şu saydığım olumsuzluklar yüzünde Windows üzerinde XBMC kullanıyorum.

• XBMC yi flaş belleğe kurdum sabit diskteki videoları bulamıyorum.
  • Videolara gidip kaynak ekle dediniz herhalde değil mi?
  • quote:

Videolara gidip kaynak ekle dediniz herhalde değil mi?

Adımlar halinde yazayım. Videolar > Kaynak Ekle seçiyorum gelen pencerede gözat seçiyorum fakat daha ileri gidemiyorum. Buna rağmen harici diski USB den bağladığımda doğrudan ekleniyor ve klasörler içinde gezebiliyorum.
  • Dosya sistemi nedir acaba görüntüleyemediğiniz sabit diskinizin? Bir araştırayım bu durumu.
  • quote:

Dosya sistemi nedir acaba görüntüleyemediğiniz sabit diskinizin? Bir araştırayım bu durumu.

Sabit diskler C: ve D: dosya sistemi NTFS. XBMC yi Live CD versiyonu ile flash belleğe kurmuştum.
  • aeon starkda nasıl düzgün bir şekilde çıkıyoruz ben exit seçeneği göremiyorum yardımcı olursanız sevinrim.
  • Bende HTPC imde XBMC kullanıyorum çok güzel eklentiler var yüklüyorum fakat onları çalıştırabileceğim bir ara yüz bulamıyorum yardımcı olurmusunuz?
  • quote:

Orijinalden alıntı: yucelozel

Bende HTPC imde XBMC kullanıyorum çok güzel eklentiler var yüklüyorum fakat onları çalıştırabileceğim bir ara yüz bulamıyorum yardımcı olurmusunuz?

ben refocus temasını kullanıyorum aşağıda youtube eklentisinin ekran görüntülerini koydum
     XBMC Kurulum Rehberi
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.