Şimdi Ara

XMP Profili ve Mavi Ekran

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
2
Favori
1.491
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Sistemim de XMP profilini açınca sorunla karşılaşıyorum. Sorun, normal pc kullanımında veya saatler sonra oyun oynadıktan sonra kişisel bilgisayarınız bir sorunla karşılaştı deyip kapatıyor.

İlk olarak sorun başka yerde sandım. Baya bir uğraştım, farklı sorunlar çıktı. En son format attım. Aida64 stres testin de ram i seçince ram hata veriyordu. Buradan yola çıkarak ve deneye deneye sorunu XMP de buldum. Manuel 3200mhz ye alınca hata vermiyor. Sadece XMP açıkken oluyor. Level 1 2 3 ü denedim sonuç değişmedi. Xmpyi açıp elle 3200 mhz girdim yine aynı.

XMP yi kapatıp 3200 manuel kullanınca CL degeri falan da bozuluyor anladığım kadarıyla. Yani rami tam gücünde kullanamıyoruz.

F51 Bıos yüklü en son. Sistem genel olarak güncel. Bu sorun neyden kaynaklıdır hangi donanım arızalıdır? Garantiye göndereceksem hangi donanımı göndermeliyim ? Sorun ne olarak belirtmeliyim ? İmzamda ki sistem güncel.

Mobilden girenler için, B450 Aorus Elite, 2x8 3200 Corsair , Ryzen 3600, 1050ti 4gb ve Xigmatek(Xigmatek Xcp-A600 X-Calibre) 600w Güç kaynağı. Ana setup 5 - 6 Yıllık. Bu güç kaynağına bu sistemi upgrade ettim. Sıkıntılı olan, hiç düşünmediğim güç kaynağı olabilir mi ?

• Bu arada voltaj değeri XMP kapalıyken 1.20. XMP Açıkken 1.35.
  • Konunu okumadan yorum yazıyorum mobildeyim
    Ramlarin corsair mi?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: i Am Not Dead

Konunu okumadan yorum yazıyorum mobildeyim
    Ramlarin corsair mi?
    :D Corsair hocam.
  • _M-U-E_ kullanıcısına yanıt
    Iade etme şansin varsa et çünkü xmp profili bozuk dostum yada kendin dram calculatorden sifirdan yaz xmp profili

• quote:

Iade etme şansin varsa et çünkü xmp profili bozuk dostum yada kendin dram calculatorden sifirdan yaz xmp profili
    O kadar bilgim yok maalesef. İade etme şansım yok. Parçaları alalı 6 ay oluyor. Keşke ilk test ettiğim zaman iyice baksaydım. Garanti işine bakayım bir. Teşekkür ederim yorumun için.
    programda yazan şeyleri biostan teker teker yazıcaksın çok kolay bakarak yapacaksın zaten sonra save and exit
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Yeni cihaz mavi ekran
    2 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

programda yazan şeyleri biostan teker teker yazıcaksın çok kolay bakarak yapacaksın zaten sonra save and exit
    XMP profilini manuel mi yazayım yani ?
    zaten onu kapatırsan mavi ekran vermez

ama bi ilk önce ram testi yap kesin olarak ramlarının problem oldugunu anla memtest64 falan indir stress testine sok pcyi

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi i Am Not Dead -- 14 Mayıs 2020; 16:39:48 >
  • bendede corsair ram var videodaki gibi yapıyım dedim biosda bişey değiştiremiyorum msi b350 tomahawk biosunda ram ayarları otoda üstüne tıklayınca tepki vermiyor bişeyi açmak gerek saırım oc modunu expert yasptım ama aynı varmı çözüm bilen

edit ; ram calculator ile bişeyler yaptım açılmadı bazı ayarları düzenlemek kafa karıştırıyor biosu bi önceki sürüme alıp değiştirdim şimdilik3066mhzde kullanmaya devam :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi devulations -- 14 Mayıs 2020; 21:13:39 >
  • Ram'leri memtest64 ile test ettim (xmp acık), 4 hata verdi ve bilgisayar resetlendi.
    Memtest86 ile xmp açıkken test ettigimde pass 1 sonunda 2399 error çıktı, ancak xmp kapalı default ayarlarda memtest86 tüm testlerden hatasız geçti.

Video tutoriallardan yola çıkarak ayarlamaya calıştım. CL değerleri düşük görünüyor(16 olması gerekmiyor mu?). Ayarlar resimde paylaşıyorum, bu ayarlar normal mi?

kardeşim sorununu tespit ettiğimiz için sevindim
    calculate SAFE yazan bölümden kendine göre birşeyler yap uygula sorunun kalmayacaktır orta halli bir ayar yapsanda olur amaç rahat kullan sonra overlocklarsın
    zaten büyük ihtimal probleminiz yazılımsal adamlar xmp yi hatalı yazmış düzeltirsen sorunun çözülecek

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi i Am Not Dead -- 15 Mayıs 2020; 0:45:1 >
  • quote:

kardeşim sorununu tespit ettiğimiz için sevindim
    calculate SAFE yazan bölümden kendine göre birşeyler yap uygula sorunun kalmayacaktır orta halli bir ayar yapsanda olur amaç rahat kullan sonra overlocklarsın
    zaten büyük ihtimal probleminiz yazılımsal adamlar xmp yi hatalı yazmış düzeltirsen sorunun çözülecek
    Ben sevinsem mi üzülsem mi bilemedim. 😜
    Hesaplayıcıdan o değerleri çıkarttım bıos a uyguladım fakat yeniden başlatırken 2 kere kapanıp açıldı. Marş almayan araba gibi. Bıos a baktığımda hız 2133 de duruyordu aynı.

Sonra farklı bir forumda araştırma sonucu bir yorum buldum.

X570 Aorus elite kullanıyor. Ram aynı.
    Yaptığı işlem;
    " XMP Profile 1 seç.
    System memory multiplier 32.00 seç.
    Dram Voltage 1.350v seç.

Advanced Memory Settings -> MemorySubtimings bölümünden sırayla,
    16-18-18-18-36
    tRC 56 - tRFC ise 500"

Bıos u sıfırladım ve bu ayarları yaptım. Memtest86 da test ettim. 1 saat sonunda 0 hata ile pass 2 ye geldi. Bu ayar ile stabil çalıştığını düşünüyorum ama yine uzun kullanım sonucu bakmak lazım.

Şimdi ben bu ayarda kullanırsan Ram e veya başka bir donanıma sorun çıkartır mı?
    Trc XMP de 54. Trfc ise 312.(990 a kadar çıkıyor.)

çok az bişeyde voltaj verebilirsin
  • quote:

çok az bişeyde voltaj verebilirsin
    Böyle stabil çalışıyor gibi şuan. Sıkıntı çıkarsa ufak ufak voltaj artırarak test ederim. Yorumlarınız için teşekkür ederim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi _M-U-E_ -- 15 Mayıs 2020; 16:48:57 >
    valla 2 günde ram overlock öğretti hayat sana bravo
  • quote:

valla 2 günde ram overlock öğretti hayat sana bravo
    Valla öyle oldu hocam.

Yalnız anlamadığım bir nokta var. Ram hesaplayıcı programında ki ayarları kabul etmiyor sistem. Rest atıp açılıyor pc. Bazen de Bıos otomatik sıfırlanıyor. O yüzden xmp açıkken o iki ayarı değiştirdim şuan sorun yok. Sanırım voltaj sorunu. O yüzden pek zorlamadım.

(Oda sıcaklığı 30-35 derece) İşlemciyi de 3.9 ghz de 1.2v da kullanıyorum. 1.2 de 4 ghz yemedi. O yönden de şansızım :D 30dk Dsik hariç aida64(Son hali ile de memtest86 testi yaptım, 0 hata) testi yaptım. Cpu Max 85 derece gördü. İki buçuk saat de GTA 5 açtım ultra ayarlarda. 45 80fps arası konuma göre değişmekle birlikte ortalama 60 fps aldım. Bir sorun oluşmazsa böyle bir süre kullanırım soğutucu alana kadar.

30 Dakikalık Aida64 testi.

Ram Bencmark

• Up corsair ram aynı sorun b550 anakart

• Sorun Genel bence Intel,AMD Corsair,X Ram ile alakalı degil...

Asus B450İ Strix,MSI B450 Tomahawk,MSI B460M-A Pro hepsinde sorun yasadım.

Kullandıgım Ram Neoforza 16GB 3600 CL19 Hynix Chipsetli Ram idi.Sadece Asus da DOHC de 3600 acılıyordu.O da tam stabil degildi.3200 Manuel kullanabiliyordum.

Digerlerinde 2133 ve 2400 acılıyordu 3600 Ram Tomahawk da XMP denerken sistemi tekrar acacam diye anam aglıyordu.HDD gitti.Markaya takılmayın Kingston da Hynix kullanıyor, Thermaltake de de Hynix var vs

Intel,AMD genel olarak Anakartların XMP Profillerinde sorun var.Buyuk kısmında sorun yasıyorsun.İlla ki ust duzey bilgin olması gerekiyor.Ya 1usmus Ram profillerini uygulayacaksın demene yanılma yapacaksın.Ya iste bilgin varsa XMP yi tekrar yazacaksın.Acılmayan sistemi de tekrar acmak icin tum kablolar vs ugrasacaksın.Bu arada HDD,SSD zarar gorurse de sineye cekeceksin.

Bir de Intel icin Tak Calıstır denir bir kısım tarafından kim icat ettiyse, Calısmıyor iste, daha B460 Boardda 2933 MHZ goremedim.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.