|
Yabancı Plakalı Aracı Türk Plaka Almak için Kapsamlı Bir Kılavuz
Yabancı plakalı bir aracı Türk plakaya çevirmeyi düşünüyorsan, bu sürecin bazı maliyetler ve gereksinimler içerdiğini bilmelisin. İşte yabancı plakalı bir aracın Türk plakasına çevrilmesine ilişkin adım adım bir kılavuz:
Gerekli Belgeler:
- Aracın ruhsatı
- Aracın tescil belgesi
- Pasaportun veya kimlik kartının kopyası
- İkametgah belgesi
- Aracın muayene belgesi (TÜVTÜRK veya yetkili bir kuruluştan)
- Gümrük beyannamesi (yurtdışından ithal edilen araçlar için)
Masraflar:
Yabancı plakalı bir aracı Türk plakasına çevirmenin maliyeti, aracın yılına, modeline ve ithalat vergisine bağlı olarak değişebilir. Genel olarak, yabancı plakayı Türk plakaya çevirme masrafları şunları içerir:
- Yabancı plakayı Türk plakaya çevirme fiyatı: 1.000 TL ile 2.000 TL arasında değişebilir.
- ÖTV (Özel Tüketim Vergisi): Aracın değerine ve motor hacmine göre hesaplanır.
- KDV (Katma Değer Vergisi): ÖTV'nin %18'i tutarındadır.
- Muayene ücreti: Yaklaşık 250 TL'dir.
- Plaka ücreti: 150 TL'dir.
- Diğer masraflar: Sigorta, noter masrafları ve aracın değerine göre değişebilen diğer masraflar.
Süreç:
Yabancı plakalı bir aracı Türk plakaya çevirme süreci şu adımları içerir:
- Gümrük işlemlerini tamamla: Araç yurtdışından ithal edilmişse, gümrük beyannamesi doldurmalı ve gerekli vergileri ödemelisin.
- Aracı muayene ettir: Aracın Türk trafik yönetmeliklerine uygunluğunu kontrol etmek için yetkili bir kuruluşta muayene yaptır.
- Belgeleri hazırla: Yukarıda listelenen gerekli belgeleri topla.
- Notere başvur: Belgelerle birlikte bir notere başvur ve aracın satış sözleşmesini imzala.
- Plaka ve ruhsat al: Noterden plaka ve ruhsatını al.
Önemli Notlar:
- Yabancı plakalı aracın en az 6 aydır senin adına kayıtlı olması gerekir.
- Aracın trafik cezaları veya vergileri gibi herhangi bir borcu olmamalıdır.
- Alman plakalı araçların Türk plakasına çevrilmesi için ek belgeler gerekebilir.
Yabancı plakalı bir aracı Türk plakaya çevirme süreci karmaşık olabilir, bu nedenle bir gümrük müşavirine veya konuya hakim bir uzmana danışman önerilir.