Şimdi Ara

Otomobil aldıktan sonra 1 ay içinde plaka değiştirme hakkımız var mı yok mu?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
9
Cevap
0
Favori
688
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • İnternette var diyen bir sürü haber var. Yok diyen bir sürü haber var. Notere soruyorum böyle bir işlem yok diyor. Madem yok 1 aylık süreyi kim uydurdu. Bir deli kuyuya taş attı 40 akıllı peşinden mi gitti. Bu işlem noterden değilde emniyet trafik şubeden mi yapılıyor, bu yüzden mi noterler bilmiyor? (Not anlamayan varsa açıklıyım: Aracı plakayı değiştirmeden alıp, 1 ay içinde ikametimizin plaka kodu ile yeni plaka almaktan bahsediyorum.)

• Ben bunu sorduğumda sadece devir esnasında plaka değişebiliyor diye yanıt aldım. Onda da bildiğiniz üzere ikametinizdeki il plakasıın alabiliyorsunuz sadece.

• Sizin duruma uyar mı uymaz mı bilemem ama benim ikamet adresi değiştikten sonra notere sordum 1 ay zamanın var demişti

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Arabayı alırken ben de sormuştum notere. Sonradan değiştirilmiyor denildi.

• Yönetmeliğin 30/ç. maddesinde şöyle yazıyor.

Satış veya devir işlemlerinde daha önce düzenlenerek bir önceki araç sahibine verilmiş olan motorlu araç trafik belgesi ile tescil plakaları yeni sahibine devredilir. Yerleşim yeri adresi dışındaki başka bir trafik tescil kuruluşunda kayıtlı araçları satın veya devir alanlar ile yerleşim yeri adresi değişenlerin araçlarına yerleşim yeri adresinin bulunduğu yerdeki trafik tescil kuruluşunun plakasını alabilmeleri isteklerine bağlıdır. İsteğe bağlı olarak tescil plaka numarasının değiştirilecek olması halinde bu değişiklik; araç sahiplerinin, kanuni temsilcilerinin, vekillerinin veya kamu kurum ve kuruluşları ile tüzel kişiliklerce yetkilendirilen kişilerin ibrazı zorunlu belgelerle birlikte yerleşim yeri adresinin bulunduğu yerdeki, yerleşim yeri adresi yurtdışında olan Türk vatandaşlarının ise Kimlik Paylaşımı Sisteminde yer alan diğer adresinin bulunduğu yerdeki trafik tescil kuruluşuna bir ay içerisinde müracaat etmeleri suretiyle yapılır.

https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=8182&MevzuatTur=7&MevzuatTertip=5

• quote:

Orijinalden alıntı: Tek Yol Erken Seçim

Yönetmeliğin 30/ç. maddesinde şöyle yazıyor.

Satış veya devir işlemlerinde daha önce düzenlenerek bir önceki araç sahibine verilmiş olan motorlu araç trafik belgesi ile tescil plakaları yeni sahibine devredilir. Yerleşim yeri adresi dışındaki başka bir trafik tescil kuruluşunda kayıtlı araçları satın veya devir alanlar ile yerleşim yeri adresi değişenlerin araçlarına yerleşim yeri adresinin bulunduğu yerdeki trafik tescil kuruluşunun plakasını alabilmeleri isteklerine bağlıdır. İsteğe bağlı olarak tescil plaka numarasının değiştirilecek olması halinde bu değişiklik; araç sahiplerinin, kanuni temsilcilerinin, vekillerinin veya kamu kurum ve kuruluşları ile tüzel kişiliklerce yetkilendirilen kişilerin ibrazı zorunlu belgelerle birlikte yerleşim yeri adresinin bulunduğu yerdeki, yerleşim yeri adresi yurtdışında olan Türk vatandaşlarının ise Kimlik Paylaşımı Sisteminde yer alan diğer adresinin bulunduğu yerdeki trafik tescil kuruluşuna bir ay içerisinde müracaat etmeleri suretiyle yapılır.

https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=8182&MevzuatTur=7&MevzuatTertip=5

Normal şartlarda mevzuat.gov.tr güncel olur fakat büyük ihtimalle yönetmelik tamamen değişmiş, eski yönetmelik geçersiz olmuş. İnternette yazan bilgilerde çok farklı çünkü çok güncelleme yapıldı.

Güncel olarak satış esnasında ve iki plaka kaybı durumunda değişiklik yapılıyor. İkamet değişikliği (taşınınca değişiklik yapma) konusunda ise net bilgi yok.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Yönetmelik tamamen değişse hem internette hem mevzuatta yenisi çıkar. Ayrıca bu yönetmelikte 2022 değişiklikleri mevcut. CTRL+F diye 2022 yazarak aratabilirsin. Yani en güncel hali.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Uzun araştırmalarım sonunda başka bir yönetmelik buldum. Yönetmeliğin adı : Araçların satış, devir ve tescil hizmetleri .... yönetmeliği.

Bu yönetmeliğin 38. maddesi göre satış sırasında plaka değiştirilebiliyor. Fakat bu durumda Karayolları Trafik Yönetmeliği ile bu yönetmelik çelişmiş oluyor.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.