Şimdi Ara

Yakıt alırken bu hususa dikkat edin !

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
31
Cevap
0
Favori
5.661
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar bildiğiniz gibi yaz ayları geldi.Hava sıcaklıkları yüzünden yakıtların aşırı genleştiğinden bahsettti dün radyoda bi uzman.Ve aracımıza yakıt alacağımız zaman bunu hava sıcaklıklarının max. olduğu zamanlarda değil de akşam veya sabahın erken saatleinde alınması gerektiğini vurguladı.Zira aşırı sıcakta alınan yakıtta & 20-30 civarı kayıplar yaşanabiliyormuş.Litre aynı olmasına karşın kg. olarak az oluyormuş aldığımız yakıt ve araçlar full depoyla daha az km. yapıyormuş.Ayrıca uzman, deponun sıcak havalarda full olarak doldurulmamasını zira genleşen yakıtın yakıt deposundan taşabileceğini söyledi, bilgilerinize...

• bu genleşme olayını yaz kış devamlı söylüyorlar özellikle ekonomik olarak araç kullanmayı anlatan yazılarda
    bende dikkat ediyorum buna benzini gece alıyorum hemde hava serinken güneşde yokken yıkatıyorum arabayı camları kurulayana kdr camlarda leke kalmıyor
    ztn araba benzini içiyo maaşallah birde gündüz alsam iyice götürmüş gibi cebimden para çıkıcak halbuki arabanın suçu yok benzin içerik olarak azz
  • bizde daha geçence gezmeye gidiyoduk arabayı fullettirdik adam güya fülledi benzinlikteyken F nin tam üstündeydi 100 metre gittim gitmedim benzin göstergesi 3/4 e düştü sanki 100 metrede çeyrek depo benzin yakmış gibi babama amcama söledim arabadaydılar amcam boşver keyfimizi bozmayalım şimdi sür gidek Allahından bulsun dedi adam hava basmış
  • quote:

Orjinalden alıntı: SLMVER

bizde daha geçence gezmeye gidiyoduk arabayı fullettirdik adam güya fülledi benzinlikteyken F nin tam üstündeydi 100 metre gittim gitmedim benzin göstergesi 3/4 e düştü sanki 100 metrede çeyrek depo benzin yakmış gibi babama amcama söledim arabadaydılar amcam boşver keyfimizi bozmayalım şimdi sür gidek Allahından bulsun dedi adam hava basmış

Böyleleri de var işte.Biz sırf denemek için herzamankinden farklı bi istasyondan yakıt aldık.25 ykr yakan araba 35 ykr. yaktı. Anlamadığım istasyon acaip iş yapıyo.Ya burdan alanlarda problem var ya da bizim araç farklı yakıta tepki gösterdi.

• sıcak havalarda motorun emdiği havanın da sıcak olması durumundan dolayı motor performansının düşeceğini, bundan dolayı düşen performansı tamamlamak için hava fazla basacağınızı ve yakıtınızın artacağını da unutmayın arkadaşlar...
  • bu olay benzin dizel fark etmiyo dimi yada soruyu şöyle sorayım benzinmi daha çok uçucu dizelmi ?
  • yuzde 20-30 luk çok çok büyük bir rakam...

yanlış...

eğer benzin yada petrol ürünleri sıcaklarda bu derece genleşebilseydi Güneydoğuda yazın sağdan soldan petrol fışkırırdı

genleşme var evet ,ama bu oranda değil...doğru rakamı yuzde 4-7 arası biliyorum...tabi birde yakıtına göre değişiyor.

saygılar
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • istasyonlardaki depolar yerin altında yada güneş görmeyen serin yerde olmuyormu, buralarda ne kadar genleşme olur ki? Yakıt genleşiyosa bizim arabalarında yakıt deposu genleşiyo, dolayısıyla fullerken pek bişey değişeceğini de sanmıyorum....Ama sıcak havalarda araçlar biraz fazla yakıyor...Motora giren hava sıcak olduğu içindi heralde.
  • quote:

Orjinalden alıntı: mr.big

yuzde 20-30 luk çok çok büyük bir rakam...

yanlış...

eğer benzin yada petrol ürünleri sıcaklarda bu derece genleşebilseydi Güneydoğuda yazın sağdan soldan petrol fışkırırdı

genleşme var evet ,ama bu oranda değil...doğru rakamı yuzde 4-7 arası biliyorum...tabi birde yakıtına göre değişiyor.

saygılar

Valla ben radyodaki adamın yalancısıyım Ama gerçekten çok fark ediyor yakıt.Bizim arabada normalde 400 km giden yakıt nasıl olduysa bu sefer 320 km. gitti.Bir anda yakıt sarfiyatının acaip derecede arttığını gördüm.

• quote:

Orjinalden alıntı: mehmetbilen

istasyonlardaki depolar yerin altında yada güneş görmeyen serin yerde olmuyormu, buralarda ne kadar genleşme olur ki? Yakıt genleşiyosa bizim arabalarında yakıt deposu genleşiyo, dolayısıyla fullerken pek bişey değişeceğini de sanmıyorum....Ama sıcak havalarda araçlar biraz fazla yakıyor...Motora giren hava sıcak olduğu içindi heralde.

İşin içine kimyayı karıştırmayalım ama yakıt deposuyla yakıtın genleşme katsayıları farklı olabilir.Yani depo daha az genleşirken yakıt daha fazla genleşir.Böylece depodan taşmalar yaşanabilir.
  • quote:

Orjinalden alıntı: MAS207

bu olay benzin dizel fark etmiyo dimi yada soruyu şöyle sorayım benzinmi daha çok uçucu dizelmi ?

Benzin daha uçucu sanki
  • quote:

Orjinalden alıntı: 58_transporter_58

quote:

istasyonlardaki depolar yerin altında yada güneş görmeyen serin yerde olmuyormu, buralarda ne kadar genleşme olur ki? Yakıt genleşiyosa bizim arabalarında yakıt deposu genleşiyo, dolayısıyla fullerken pek bişey değişeceğini de sanmıyorum....Ama sıcak havalarda araçlar biraz fazla yakıyor...Motora giren hava sıcak olduğu içindi heralde.

İşin içine kimyayı karıştırmayalım ama yakıt deposuyla yakıtın genleşme katsayıları farklı olabilir.Yani depo daha az genleşirken yakıt daha fazla genleşir.Böylece depodan taşmalar yaşanabilir.

+
    yakıt hacimsel genleşirken depo yüzeysel genleşiyor. Biri katsayının küp kuvvetini, biri kare kuvvetini alıyor.

Bir de, deponun çeyreğinin hava çıkası halinde de keyfini düşünen, keyfi bozulmayanlara saygılarımı sunuyorum.

.oO°Oo.

• quote:

Orjinalden alıntı: FaBeRgE

quote:

Orjinalden alıntı: MAS207

bu olay benzin dizel fark etmiyo dimi yada soruyu şöyle sorayım benzinmi daha çok uçucu dizelmi ?

Benzin daha uçucu sanki

dizel benzin daha ucucudur daha kolay ateş ,alev alır(onun için dizel motorlarda buji yok)
    ayrıca bi test suniim size benzinin üzerine yanan kibriti atın kibrit söner
    fakat dizel atarsan dizel alev alır..
  • Geçen gün enişte depoyu fullemiş sıcaktan o da genleşince mi artık araba pis pis benzin kokuyordu..Gerçi bu devirde deopyu fullsens bi dert fullemesen bi dert
  • quote:

Orjinalden alıntı: Mesudum

quote:

Orjinalden alıntı: 58_transporter_58

quote:

+
    yakıt hacimsel genleşirken depo yüzeysel genleşiyor. Biri katsayının küp kuvvetini, biri kare kuvvetini alıyor.

Bir de, deponun çeyreğinin hava çıkası halinde de keyfini düşünen, keyfi bozulmayanlara saygılarımı sunuyorum.

.oO°Oo.

Bu yüzeysel ve hacimsel genleşme konusunda haklısın dostum.Güzel bir yaklaşım olmuşBilmiyorum uzmanlar taşacağını söylüyor.Bizim depo pek fullenmediğinden bn kesin bişey söyleyemiyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 58_transporter_58 -- 29 Haziran 2007; 20:57:51 >

• bende farkettım ya gecen 20 ytl lik benzin aldım depo sanki 10ytl alınmış gibiydi ve herzaman gittiğim yolu 100 km yi 20 ytl ye gidip gelirken bu sefer 80km yaptım bitti benzin walla bende onu dusunuyodum acaba adam azmı koydu yada ben yanlışlıkla 10ytl mi dedim pompacıya felan kendi kendime kuramlar uyduruyodum demek bundanmıss
  • Arkadaşlar benzinin genleşme kat satısı 0.00095 dir. Yani şöyle anlatıyım 1 metreküplük benzinin sıcaklığını 1 derece arttırırsanız benzinin hacmi 0.00095 metreküp artar. buda 1000 litrede 0.95 litrelik bir artışa denk gelir. diyelim siz 50 litre benzin alıyorsunuz bu benzini 30 derecedeki tankdan aldınız ve sonra arabanızı serin bir yere götürdünüz ve benzinin sıcaklığı 20 dereceye düştü. Aldığınız 50 litre benzinin miktarı bu 10 derecelik sıcaklık değişiminde ancak 0.475 litre azalır.

Ancak şunu da eklemek isterim benzin istasyonlarının yakıt tankları yerin en az 1 metre altın da gömülü oluyorlar. Gün içindeki sıcaklık değişimnin 1 metrelik asfalt ve beton karışımını geçmesi mümkün değildir. O yüzden içiniz rahat olsun öğlen sıcağında da sabah ayazında da aldığınız benzinin miktarı aynı olur.
  • o zaman biz kendi kendimize kıllanıyoruz hı
  • quote:

Orjinalden alıntı: espirtlotus

o zaman biz kendi kendimize kıllanıyoruz hı

eh biraz öyle oluyor sanırım :)
  • ufak bi hesap yapalım..

Yakıt yoğunluğuna KESAFET denir.Eski Türkçe

Yaz aylarında hava sıcaklığının maximum 20 derece oynadığını düşünürsek..yani 35 se gece 15 olsa kesafete farkı maximum 0,780 ila 0,800 arası değişse...

100 litre benzini kilograma çevirirsek:78 kilo =15 derecede(0,780)
    100 litre benzin kilograma çevirirsek:80 kilo =35 derecede(0,800)

Buda depoda ortalama 1 litreye tekavül eder.

depoda 3,5 milyon kar..
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.