Şimdi Ara

Yakıt Tüketimi - Fiyat Analizi Çalışması (Yeni Araç Alacaklara Kılavuz Olabilir)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
42
Cevap
6
Favori
10.337
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

2005 Model Opel Astra 1.6 Twinport Elegance Easytronic araç sahibiyim. Hemen hemen 5-6 aydır yeni bir araç satın almak üzere araştırmalarıma devam ediyorum. Sanırım yıl sonunda yeni aracıma karar vermiş ve almış olacağım.

Araçların ülkemiz şartlarındaki en önemli tercih nedeni olan YAKIT - FİYAT karşılaştırması konusunda kendim bir çalışma yaptığım. Bende elbetteki araç satın alırken yakıt tüketimi değerleri önde gelen etkin bir tercih nedeni oluyor fakat dizel araçlar ile benzinli araçlar arasında da hatırı sayılır fiyat farkları da malumunuz. Bu çalışma, genel olarak araçlar arası yakıt tüketimi ve fiyat farklarını veriyor olsa da asıl hedefim benzinli bir araç ile dizel araç arasındaki fiyat farkının ne kadar sürede kendisini amorti ettiğidir. Bu çalışma da yapmış olduğum karşılaştırmalarda baz aldığım kriterler şöyledir:

- Her yıl ortalama 20.000 km mesafe
    - Güncel akaryakıt fiyatları
    - Araştırmaya konu araçların web sayfalarındaki Teknik Veriler kısmından alınan yakıt tüketim değerleri ve web sitelerindeki liste fiyatları

Araştırmaya konu araçlar ise şöyledir:

- BMW başlığı altında: BMW 1.16i (Otomatik vites) - BMW 1.16d (Manuel Vites)
    - Opel başlığı altında: Opel Astra 1.4T (Otomatik vites) - Opel Astra 1.3 CDTI (Manuel Vites)
    - VW Passat başlığı altında: VW Passat 1.6 TDI DSG - VW Passat 1.4 TSI DSG
    - Ford Focus başlığı altında: Ford Focus 1.6i 125 PS (Powershift Otomatik Şanzuman - Ford Focus 1.6 TDCI (Manuel Vites)
    - Renault Megane başlığı altında: Megane III 1.5 dCI EDC - Megane III 1.6 16v BVA (Otomatik vites)
    - VW Jetta başlığı altında: VW Jetta 1.6 TDI DSG - VW Jetta 1.4 TSI DSG
    - VW Golg başlığı altında: VW Golf 1.6 TDI DSG - VW Golf 1.4 TSI DSG

Yukarıda araştırmaya konu araçlar içerisinde VW Grubu araçlar (Passat - Jetta ve Golf) benzinli ve dizel araçları ile aralarındaki fiyat farkını daha uzun süreye yayan bir avantaj sağlamaktalar.

Çok sevdiğim bir yakınımın dediği üzere, arabaya 1 gün, benzine her gün para veriyoruz :) o yüzden bu çalışmanın sizlere fikir vermesi açısından faydalı olacağı kanaatindeyim.

Saygılar, keyifli, kazasız belasız sürüşler..

Herkese iyi bayramlar.

ANALİZ TABLOSU

Yakıt Tüketimi - Fiyat Analizi Çalışması (Yeni Araç Alacaklara Kılavuz Olabilir)

Çalışmanın excel dosya formatına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz. Tablo üzerinde;

- Güncel akaryakıt verilerini
    - Yılda yapacağınız tahmini kilometreyi
    - Karşılaştırma yapacağınız araçların 100 km tüketim değerlerini
    - Karşılaştırma yapacağınız araçların fiyatlarını

değiştirerek sizde istediğiniz aracı karşılaştırabilirsiniz.

ANALİZ ÇALIŞMASI İÇİN TIKLAYINIZ

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi referee28 -- 21 Ağustos 2012; 1:29:44 >

• süper bir çalışma tebrikler...
  • Güzel calışma emeginize saglık.
    Dizelin psikolojik etkisi de değerlendirilmeli aslında. Ama olculebilir bir birimi yok maalesef. Benzinlige girdiğinizde dizel kullanmanın verdigi etki farkı büyük bir etken.
    Ama mantık matematiksel degerlerde.

Ben aslında benzin+ LPG kombinasyonunun sonucunu merak ediyorum. Maddi acıdan dizele kafa tutan bir hesap çıkartır diye düşünüyorum.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: carman1tr

Güzel calışma emeginize saglık.
    Dizelin psikolojik etkisi de değerlendirilmeli aslında. Ama olculebilir bir birimi yok maalesef. Benzinlige girdiğinizde dizel kullanmanın verdigi etki farkı büyük bir etken.

Ben aslında benzin+ LPG kombinasyonunun sonucunu merak ediyorum. Maddi acıdan dizele kafa tutan bir hesap çıkartır diye düşünüyorum.

konunun metin kısmında yazdığım üzere arabaya 1 gün, benzine her gün para veriyoruz... :)

benzin+lpg olayını da bu çalışmaya katmayı düşündüm fakat teknik olarak ölçülebilir veriler genelde subjektif.. çünkü markaların teknik verilerinde lpg tüketim verisini gösteren hiç bir kaynak yok. mutlaka bir analiz yapılabilir ama sadece yaşanan tecrübeleri veri olarak dayanak alabiliriz..

düşünceleriniz ve olumlu görüşleriniz için teşekkürler..

• Elinize sağlık. Mobilde olduğum için henüz inceleme fırsatı bulamadım, ancak, mutlaka güzel olmuştur. Zaten insanları aydınlatmaya yönelik konuları çok seviyorum. Maalesef forumumuz amacından biraz sapmış. 5000 TL ye araç tavsiyesi istendiğinde başlığa doluşan ve hatta kendi bildiği doğruyu dünyanın tek doğrusu zanneden gençlik sizinki gibi yaratıcı ve faydalı bir konu açıldığında ortaya bile çıkmıyor. Konunuz henüz hareketlenmedi çünkü bence henüz boş bir polemik oluşturacak mesaj atılmadı.

Başlığınızın nazarında hem sizi övmek hemde biraz eleştiri yapmak istedim; kusura bakmayınız ve şahsım adına çok teşekkür ederim.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Volkswagenın tüketim verilerini kaale almayın.Adamların 3.0 V6 Touaregi şehiriçi 8 litre yakıyor görünüyor
  • quote:

Orijinalden alıntı: referee28

quote:

konunun metin kısmında yazdığım üzere arabaya 1 gün, benzine her gün para veriyoruz... :)

benzin+lpg olayını da bu çalışmaya katmayı düşündüm fakat teknik olarak ölçülebilir veriler genelde subjektif.. çünkü markaların teknik verilerinde lpg tüketim verisini gösteren hiç bir kaynak yok. mutlaka bir analiz yapılabilir ama sadece yaşanan tecrübeleri veri olarak dayanak alabiliriz..

Lpg benzine göre miktar bazında yaklaşık %20 daha fazla yakar. Yani fabrika verisi 10 LT olan benzinli araç 10 X 1.20 = 12 Lt LPG tüketir. Çalışmanızı henüz görmedim, ancak fabrika verisini 1.20 ile çarptıktan sonra güncel Lpg fiyatı ile çalışmanıza ekleyebilirsiniz.

Duzeltme: 1.20 oranı şimdi ismini hatırlamadığım bir internet sitesinde yayınlanan makalede anlatılmıştır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi UYAKSOY -- 21 Ağustos 2012; 1:51:35 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Renonun bu kadar yaktığını bilmiyordum. Elinize sağlık.
  • Elinize sağlık.
    Çalışmanızı kendi karşılaştırmalarım için kullanacağım. Teşekkürler
  • analize tam amorti ettiği anki dizel ve benzinli araçlar arasındaki 2. el değerini de katmanızı öneririm.
  • quote:

Orijinalden alıntı: UYAKSOY

Elinize sağlık. Mobilde olduğum için henüz inceleme fırsatı bulamadım, ancak, mutlaka güzel olmuştur. Zaten insanları aydınlatmaya yönelik konuları çok seviyorum. Maalesef forumumuz amacından biraz sapmış. 5000 TL ye araç tavsiyesi istendiğinde başlığa doluşan ve hatta kendi bildiği doğruyu dünyanın tek doğrusu zanneden gençlik sizinki gibi yaratıcı ve faydalı bir konu açıldığında ortaya bile çıkmıyor. Konunuz henüz hareketlenmedi çünkü bence henüz boş bir polemik oluşturacak mesaj atılmadı.

Başlığınızın nazarında hem sizi övmek hemde biraz eleştiri yapmak istedim; kusura bakmayınız ve şahsım adına çok teşekkür ederim.

olumlu yorumlarınız için çok teşekkür ederim. çok uzun yıllardır bende forum sitelerini takip ederim ve bu tür aydınlatmaya yönelik konular açmaya çalışırım. hatta konuyu açmadan önce muadili var mı diye de araştırırım.

incelediğinizde ayrıca yorumlarınızı, tavsiyelerinizi, eleştirilerinizi beklerim. saygılar...

quote:

Orijinalden alıntı: arjen553

Volkswagenın tüketim verilerini kaale almayın.Adamların 3.0 V6 Touaregi şehiriçi 8 litre yakıyor görünüyor

araçların tüketim verilerinin reelde yazılı olanla uyuşmadığı varsayılmaktadır. tecrübelerde bunu göstermektedir. (rodaj süreleri, kullanım alışkanlıkları, ülkemiz şartlar vs. elbette hepsi etkendir) bu çalışmadaki verilere şu açıdan güvenebiliriz: dizel araçlar ile benzinli araçlar için verilen yakıt tüketim miktarları arasındaki resmi teknik veriler, biz araç sürücülerinin tecrübeleri ile tespit ettiği rakamlar arası farklar ile oranlandığında çok yakın bir orantısal değer çıkacaktır. o açıdan aradaki oran bazında güvenilir veriler olduğu kanaatindeyim...

quote:

Orijinalden alıntı: UYAKSOY

quote:

Orijinalden alıntı: referee28

quote:

Lpg benzine göre miktar bazında yaklaşık %20 daha fazla yakar. Yani fabrika verisi 10 LT olan benzinli araç 10 X 1.20 = 12 Lt LPG tüketir. Çalışmanızı henüz görmedim, ancak fabrika verisini 1.20 ile çarptıktan sonra güncel Lpg fiyatı ile çalışmanıza ekleyebilirsiniz.

Duzeltme: 1.20 oranı şimdi ismini hatırlamadığım bir internet sitesinde yayınlanan makalede anlatılmıştır.

bu makaleyi sanırım bende bir yerde okumuştum. tecrübeler de gösteriyor ki noktasına, virgülüne kadar olmasa da fikir vermesi açısından 12 Lt LPG tüketimi güvenilir bir veri olarak baz alınabilir..

quote:

Orijinalden alıntı: elcas

analize tam amorti ettiği anki dizel ve benzinli araçlar arasındaki 2. el değerini de katmanızı öneririm.

2. el değerini eklemekte çok mantıklı.. haklısınız.. bunu da ekleyeceğim.. hatta bunu yıllık amortisman değeri gibi yansıtırsak yıllara yayıldığında çok etkili olur. örn. bir kişi aracını 1 yaşında sattığında kar-zarar durumu, 2. yaşında satarsa kar-zarar durumu nerede bunu görebiliriz. tavsiyeniz için teşekkür ederim..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi referee28 -- 21 Ağustos 2012; 3:08:33 >

• hocam iyi bir araştırma ve çalışma.eline emeğine sağlık..
  • Çok güzel bir çalışma tebrik ederim
    İşin içine 2. el değeri girerse VW birinci olur
  • Caponlar nerde gardaş ? Biz Caponcuyuk....TOYOTA - HONDA - MAZDA - MİTSUBİSHİ - SUZUKİ bu güzel mukayese tablosunda yer almamış..Avrupalıların araştırması gibi... Saygılarımla..
  • Son günlerde okuduğum en faydalı, en güzel konu, teşekkür ederim. Donanımhaber'e 2004'de üye olduğumda bu tip konular için üye olmuş sonrasında sığ ve seviyesiz hale gelen forum ortamı sebebiyle uzaklaşmıştım, sizin gibi üyelere bu münasebetle minnettar olduğumuzu belirtmek isterim.

İyi bayramlar.
  • Focus benzinli otomotik, dizel düz vites. Bu hesaba katılmamalıydı bence. Ama güzel çalışma elinize sağlık. Demek yaklaşık 4 yılda dizel kurtaracak, benim gibi yılda 10bin yapan 8 yılda.
  • Eline sağlık arkadaşım. :)

Bilgisayar başına geçince detaylı incelerim.

• elinize sağlık şu tabloya bakınca sanırım bmw dizel diye ısrara gerek yok
  • çalışma yol gösterme amacıyla güzel elinize sağlık
    ancak ilk araç olan bmw deki fiyat farkı dikkatimi çekti, benzinliyi otomatik seçmişsiniz dizel ise manuel
    yakıt tüketimlerini doğru almışsınız ancak fiyat yanlış olduğundan amortisman süreci de kısa çıkmış
    manuel 116i fiyatı (benzinli) 59.659 tl.
    yani dizel benzinliden 5401 tl daha pahalı ve sizin aldığınız 20000 km verisi için amortisman süreci 1,8 yıl
  • güzel çalışma teşekkürler
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.