Şimdi Ara

Yan Kasa Fanı Fayda mı Sağlıyor Zarar mı ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
0
Favori
989
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhabalar , ekteki fotoraftaki kasayı kullanıyorum ama yan fanla ilgili şüphelerim var .

İlk olarak içeri üflenen hava kasadaki hava akışını bozar mı ? veya onu etkilemese bile ekran kartındaki fanların hava akşını etkiler mi?

Diğer ve beni asıl rahatsız eden mesele ise ekran kartının üzerinde özellikle fanın üflediği bölgede oluşan toz birikmesi haliyle bu tozlar soğutmayı olumsuz etkiliyicektir.

Yan fanı çıkartıp kasanın üstündeki egzoz fan sayısını 2 ye çıkarmayı düşünüyorum sizce ne yapmalıyım ?

Edit: Fotograf temsilidir benim ekran kartim daha asagida duruyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Fishermanx -- 5 Mart 2015; 8:22:22 >

• Alt tarafa koyacağın fanın ekran kartına faydası olsun istiyorsan intake şeklinde olmalı (muhtemelen öyle yapmışsındır)
    Egzoz şeklinde yaparsan sıcak hava yukarı çıkacağından çok verimli olmaz.

Toz problemini fan filtresi ile çözebilirsin:http://www.hepsiburada.com/liste/akasa-12cm-full-aluminyum-temizlenebilir-siyah-fan-filtresi-ak-grm120-al01-bk/productDetails.aspx?productId=bd300195&categoryId=1125

Fanlar birbirinin hava akış yönüne müdahale etmediği sürece fazla olmaları olumsuz etki yapmaz.
    Örnek: Yan yana iki tane 120mm fandan birisi intake birisi egzoz olursa birisinden giren hava içeride sirkülasyon yapmadan diğerinden dışarı çıkar.

Intake fanların sağladığı hava akımı kadar güçte egzoz fan olması idealdir. Böyle olmasa bile çok ciddi bir zararı yok. Örneğin kasanın ön tarafında yeterli güçte 2x120mm intake fan bulunsa bu fanların vereceği hava bir yolunu bulup zaten dışarı çıkacaktır. Sen bunlardan birisini önde intake, birisini de arkada egzoz olarak konumlandırırsan hava akışını yönlendirmiş olursun ve içeri giren temiz hava daha çok donanımı dolaştığından verimli bir hava akışı olur.

Elindeki sisteme gelirsek,
    mevcut durumda ekran kartının keyfi yerinde görünüyor. İşlemci için de kasa fanındansa işlemci soğutucu çok daha faydalı olur.
    Takacağın 2. egzoz fanı yüksek devirli PWM fan olarak alırsan işlemci sıcaklığına bağlı çalıştırabilirsin. Kişisel tercihim kasa fanlarını PWM kullanmak.

• Darklord Sauron kullanıcısına yanıt
    Cevabiniz icin cok tesekkurler. Filtre olayini dusundum fakat ses yapmasindan endise ediyorum.Yan fan ve on fan olmak uzere 2 intake ,arka ve ust olarak 2 egzoz fan kullaniyorum ,islemcimdede zaten islemci sogutucusu var. Toz endisemden dolayi kafamdaki dusunce ondeki intake kalicak sekilde 1 arka 2 ust olucak sekilde egzoz a cevirmek yada yan fani iptal etmek ben en iyisi once filtreyle bir sansimi deniyim.
    Edit:Fotograf temsili benim ekran kartim daha asagida duruyor ve islemcide 212x sogutucu kullaniyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Fishermanx -- 5 Mart 2015; 8:25:42 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Darklord Sauron

Alt tarafa koyacağın fanın ekran kartına faydası olsun istiyorsan intake şeklinde olmalı (muhtemelen öyle yapmışsındır)
    Egzoz şeklinde yaparsan sıcak hava yukarı çıkacağından çok verimli olmaz.

Toz problemini fan filtresi ile çözebilirsin:http://www.hepsiburada.com/liste/akasa-12cm-full-aluminyum-temizlenebilir-siyah-fan-filtresi-ak-grm120-al01-bk/productDetails.aspx?productId=bd300195&categoryId=1125

Fanlar birbirinin hava akış yönüne müdahale etmediği sürece fazla olmaları olumsuz etki yapmaz.
    Örnek: Yan yana iki tane 120mm fandan birisi intake birisi egzoz olursa birisinden giren hava içeride sirkülasyon yapmadan diğerinden dışarı çıkar.

Intake fanların sağladığı hava akımı kadar güçte egzoz fan olması idealdir. Böyle olmasa bile çok ciddi bir zararı yok. Örneğin kasanın ön tarafında yeterli güçte 2x120mm intake fan bulunsa bu fanların vereceği hava bir yolunu bulup zaten dışarı çıkacaktır. Sen bunlardan birisini önde intake, birisini de arkada egzoz olarak konumlandırırsan hava akışını yönlendirmiş olursun ve içeri giren temiz hava daha çok donanımı dolaştığından verimli bir hava akışı olur.

Elindeki sisteme gelirsek,
    mevcut durumda ekran kartının keyfi yerinde görünüyor. İşlemci için de kasa fanındansa işlemci soğutucu çok daha faydalı olur.
    Takacağın 2. egzoz fanı yüksek devirli PWM fan olarak alırsan işlemci sıcaklığına bağlı çalıştırabilirsin. Kişisel tercihim kasa fanlarını PWM kullanmak.

Arkadas çok iyi anlatmış dediği gibi doğru konumlandirma yaparsan hiç zararı olmaz bu sana fayda sağlar ve verim elde edersin toz filtresi suan için denenebilir bir secenek

• Yan kapağı pleksi yaptırırsan tozdan kurtulursun ya da petek yapı olan delikli kısımı toz filtresi vb. kapatırsan iyi olur.

Yandan vga'ya hava üflemesi olumlu bir harekettir, hava akımını bozmaz.
  • LEON-X kullanıcısına yanıt
    Tesekkurler fakat zaten giren tozlarin cok buyuk bir cogunlugu fan kismindan girdigi icin geri kalan kismin cok zararli olcagini dusunmuyorum.

• Delikli yapıyı kontrol altına almaya bak kardşeim, diğer fanlardan da toz geliyor, yanda ki fanın en kötü ihtimalle devirini düşürebilirsin.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • LEON-X kullanıcısına yanıt
    Delikli yapıdan kastınız ve pleksi kullan dediğiniz bölge yan kapakta fanın dışında kalan bölge mi?
  • Aynen öyle, açıkta kalan petek yapı aşırı toza neden oluyor.
  • egzoz fanlar intake fanlardan çok olursa bu sefer kasanın fan olmayan yerlerinden de hava girişi olur, oralardan girecek toza önlem alamazsın. Toz filtresinin ses yapması gibi bir durum yok, fanın gücünü biraz azaltır sadece. Çoğunluk intake fanlarda olursa tozlanmayı kontrol altına alabilirsin.

Bence alacağın yeni fanını PWM alıp intake olarak konumlandır ve toz filtresi de kullan. Böylece film izlerken, internette gezerken bu fan gürültü yapmaz.
    Kendi kullandığım coolermaster blade master fanı Asus fan xpert'ten ayarladığım profille 45 dereceye kadar 300 devirde çalıştırıyorum ve sakin kullanımda sesini duymak mümkün olmuyor. 60 derecede tam gücüne çıktığı için oyunlarda 1200-1500 devir arası çalışıyor onu da oyunun sesinden duymuyorum

• Fishermanx kullanıcısına yanıt
    Arkadasim onde fanin var ise içeri hava ufleyen yan taraftaki fan dişari hava atar şekilde olmalidir cunku ekran karti yuke bindiginde sicak havayi iceri aticak ve boylelikle kasa icindeki butun bileşenlerin isinicak işlemcide dahil dışari hava atar şekilde yaparsan daha iyi bir verim alirsin eger ekran kartin referan modelse cunku onlari içeri hava atmiyorlar kasanin yandaki fan içeri hava ufler şekilde konumlandirmalisin daha iyi hava akimi saglamak için!Assagidan degilde biraz daha ekran kartina yakin tutar ise daha iyi olur direk ekran kartinin isisini disari atar yandaki fan

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Overlord7134 -- 5 Mart 2015; 16:32:01 >
  • Overlord7134 kullanıcısına yanıt
    Cevap icin tesekkurler ancak dediginiz gibi yaparsam iceri giren soguk hava oldugu gibi isinip yukselmeden disari cikicaktir bu yuzden faydadan cok zarara sebep olur.

• Darklord Sauron kullanıcısına yanıt
    Cok tesekkurler , ses konusundaki suphemin sebebi yam fan ilk aldigimda cok sesli calisiyordu kasa kapagi ile arasina kaucuk koymam gerekti. Pwm konusuna gelirsek su an mobilde oldugum icin arastiramiyorum ama fan kontrolculer 2 pin fanlarla calisabiliyorsa suan ki planim fan komtrolcusu almak.

Ben kendi deneyimim olarak özellikle kasan içini firin gibi yapan içeri hava atan ekran kartlari oyun oynadikca firin gibi oluyor onun kasanin içine yaydiği sicak havayi ne işlemci nede başka bi bileşen yayiyor ekran kartindan cikan havayi dişari attiğiniz aman isinma problemini çözmüş oluyorsunuz!deneye bilirsin istersen oyun oynarken bi içeri üflerken sicakliği ölç bide dişari atarken hangisi daha performansli ise o şekilde yapabilirsin!
  • Overlord7134 kullanıcısına yanıt
    Teşekkürler tekrar :) Açıkçası bu durum beni şaşırttı çünkü 1 ay kadar önce kardeşimin aşırı ısınan ekran kartına çözüm ararken yan kasa fanını dışarı üfliycek şekilde taktığımı fark ettim ve fanı ters çevirdiğimde sorun çözüldü demekki karttan akrta değişen bir durum :)
    Aynen öle arkadasim karttan karta fark ediyor bazi ekran kartlari içeri hava atarken bazilari içerden alip dişari atiyor genelde içerden alip dişari atanlar referans tasarimlar daha cok ses çıkariyorlar bu yuzden ama diğerleri kasanin içine atiyor direk içerden aldiği havayi daha sessiz oluyorlar ama kasa iç bileşenler daha fazla isiniyor tabiki senin kasa hava içe sirkülasyonun iyi ise bütün birleşenlerin en az bi 10 dereceye yakin yukte daha serin olur
  • İçeri hava üfleyen fanlarda mutlaka toz filtresi kullanılmalı.Aksi takdirde bir hafta 10 gün bile olmadan aşırı tozlanma olur.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.