Şimdi Ara

[Yardım lütfen] Diode sorusu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
24
Cevap
0
Favori
1.783
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Büyük boy benzinli helikopterde kullanmak üzere bir jeneratör yapacağım. Amerika'da bunu evinde üretip fahiş fiyata satan amcalar mevcut.

Temel olarak jeneratör şöyle çalışıyor:
    Jeneratörün alternatörü bir dişli ile helikopterin ana dişlisine bağlanıyor(gerekli düzenek elimde mevcut) Alternatör 2000-13000 RPM hızında dönüyor. Alternatör ve regülatör arasındaki köprü AC to DC vazifesi görüyor. Regülatör de pili şarj ediyor. Böylece helikopterin elektrik ihtiyacı çözülmüş oluyor. (Helikopter benzin ile çalışıyor fakat elektronik aksam için normalde 2 hücreli lithium polimer pil kullanılıyor).

Gerekli parçalar
    1- fırçasız motor (alternatör)
    2- regülatör
    3- 3 fazlı bir köprü

Şimdi benim elimde kaliteli bir fırçasız motor ve uygun bir regülatör mevcut. Yapmam gereken ise alternatör(motor) ve regülatör arasında kullanacağım köprüyü oluşturmak. Bu köprüde araştırdığım kadarıyla 6 adet diode kullanmam gerekiyor. Bir arkadaşım ‎1N4001 kullanabileceğimi söyledi fakat emin değilim. Sizce ne tür bir diode kullanmalıyım? Bu sistem nihayetinde 8.4 volt çıkış verecek.

Şema ektedir.

Teşekkürler
    Suat

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Azalyn -- 3 Ekim 2011; 11:27:38 >

• 1A den fazla akım çekilmezse 4001 yeterlidir.

çıkışa 2200 uf kondanstör eklersiniz temiz dc çıkar
  • Merhaba,

Toplamda 5A gibi bir güç çekilecek. Köprüde 6 diyot olduğundan bu köprü 6A destekler diyebilir miyiz?

Bu arada kastettiğiniz kondansatör "2200uF 16V Kondansatör" denilen ile aynı mı?

Yardımınız için çok teşekkür ederim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Azalyn -- 3 Ekim 2011; 13:38:31 >
  • 13000 devir olacaksa 1n4001 yeterli olmaz. 13000 devirde yaklaşık 35us de bir diyotun açıp-kapatması gerekecek.1n4001 in trr kapatma zamanı 30us.
    diyot ters yönde akımı tıkadığında ,döngü bitip diğeri gelmiş oluyor zaten. yani ters polaritede kesime gidemiyor bu hızda.
    1n400x serisi bu iş için uygun değil. 1n5819 kullan.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Azalyn

Merhaba,

Toplamda 5A gibi bir güç çekilecek. Köprüde 6 diyot olduğundan bu köprü 6A destekler diyebilir miyiz?

Bu arada kastettiğiniz kondansatör "2200uF 16V Kondansatör" denilen ile aynı mı?

Yardımınız için çok teşekkür ederim.

regulatörün yapısına göre değişir.
    regulator switch-mode ise, regülatörü çekilen akımdan daha az bir akımla besleyebilirsin.
    lineer ise en az çektiğin akım kadar bir akımla beslemen lazım.
    garanti olsun istersen ,1n5822 kullan.
  • yalnız bu şekil tam olarak doğru değil.. normalde fırçasız motorlar üçgen bağlı olur içlerinde.. eğer böyle bağlantı olsaydı ortak ucun boşta kalması çok da mantıklı olmuyor.. yine de motordan çıkan üç ucu aynı bu şekilde bağlayıp kullanabilirsiniz..
  • Arkadaşlar teşekkürler ederim. Sistemi tamamladığımda helikoptere takmadan önce dremel ile yüksek hızda çevirip test edeceğim. Böylece amaca ulaşıp ulaşmadığımı anlayabilirim sanıyorum.

Diyot seçimi konusunda nowandanın önerisiyle 1n5822 kullanmayı düşünüyorum.

Kondansatör olarak tam olarak ne kullanacağımı da önerebilir misiniz?
  • aynı kendi belirttiğin gibi 16v 2200uf kondansatör kullanabilirsin..
  • Teşekkürler. Bu arada aklıma takılan son bir soru daha sorayım. Kondansatörü regülatörle köprü arasına mı koyucam? Yoksa regülatörle pil arasında mı olmalı?
  • diyotların çıkışına paralel yani regülatörden önce..
  • Teşekkür ederim :)
  • quote:

Orijinalden alıntı: nowanda

13000 devir olacaksa 1n4001 yeterli olmaz. 13000 devirde yaklaşık 35us de bir diyotun açıp-kapatması gerekecek.1n4001 in trr kapatma zamanı 30us.
    diyot ters yönde akımı tıkadığında ,döngü bitip diğeri gelmiş oluyor zaten. yani ters polaritede kesime gidemiyor bu hızda.
    1n400x serisi bu iş için uygun değil. 1n5819 kullan.

1300 dd o kadar fazla bir hız değil ki. 4001 yeterli olur gibime geliyor.
  • 13000 dd olunca yüksel bir hız oluyor

ultrafast diyotlardan kullanabilirsiniz işinizi fazlasıyla görebilecek bir örnek byv28

3.5A average current
    25A repetitive peak current

Recovery time 30 ns
    1n4001 den neredeyse 1000 kat kadar hızlı
  • quote:

Orijinalden alıntı: _panzerschreck_

13000 dd olunca yüksel bir hız oluyor

ultrafast diyotlardan kullanabilirsiniz işinizi fazlasıyla görebilecek bir örnek byv28

3.5A average current
    25A repetitive peak current

Recovery time 30 ns
    1n4001 den neredeyse 1000 kat kadar hızlı

haaa 13000 dd yazıyormuş. Ben sabahtan beri 1300 diye okuyorum.zoom yapınca gördüm.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi NEŞELİMEŞEODUNU -- 3 Ekim 2011; 22:20:56 >
  • Selamlar.
    Bu 35us yi nasıl bulduğunuzu merak ettim. Daha doğrusu anlayamadım.
    13000dd lık bir motor saniyede 13000/60=216,66 devir/saniye , yani 220Hz civarı bir çalışma yapmış olmaz mı ?
    Bu da 4.54ms ye tekabül etmezmi acaba ?
    Motordaki sarımlarla mı alakalı 35us ?

- Bu sargılar doğrultulduğunda çıkacak voltaj olarak ( devir sabit ise tabiki ! ) 8.4VDC mi üretilmiş oluyor ?
    - Li-Po pillerin şarj devrelerinin teferruatlı olması gerekmiyor mu ? direkt 8.4VDC yi vermek , şarj için yeterli mi ?
    - Şayet 5A çekilecekse 2200uF az gelecektir. Optimal olarak amper başına min. 1500uF tavsiye edilir güç kaynaklarında.

- NOT : Devir 2000 iken de 13000 iken de sabit 8.4VDC mi çıkacak ? Bilmediğimden soruyorum. Şayet bu çıkış voltajı da değişkenlik arz edecekse devirden kaynaklı olarak , bir de switching regülatör gerekecektir 8.4VDC sabit elde etmek için.
    Saygılar...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi untayk -- 4 Ekim 2011; 2:16:57 >

• Merhaba,

Aslında minimum devri ilk mesajda yanlış yazdım. Motorun rölanti devri 4400 civarı. Max devri de 13500 kadar. Yani 4400-13500 arasında oynayacak. Helikopter havadayken devir 11500'ün altına düşmüyor. Yani ortalama devir %95 zamanda 11500-13500 aralığında oynayacak. Helikopterin elektronik cihazları minimum 3A maximum 6 A çekiyor.

Hazırlayacağım sistemin 4 hücreli 1400mah-2400mah NiCD veya NiMH pili fazlasıyla şarj edebilmesi gerekiyor ki pil helikopter havadayken sürekli dolu kalsın. Zira pil biterse helikopter düşer. :)
  • keşke birşeyi bilmiş olsamda yardım etsem :P
  • Düşünmeniz yeter. :)
  • Arkadaşlar 50V 25A'lık hazır bir köprü arıyorum ama bulamıyorum. Aşağıdaki 400v 25A. İstediğim gibi bir köprü bulma imkanım var mı sizce?

http://www.highpowersemiconductors.com/product-detail.aspx?ProductID=2022
  • Veya şöyle söyleyeyim:

minimum 25 volt, maksimum 50 volt
    minimum 15 A, maximum 25 A

Buna uygun 3 fazlı bir köprüye ihtiyacım var.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Azalyn -- 17 Ekim 2011; 19:44:10 >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.