Şimdi Ara

Yavuz vs. Timur (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
152
Cevap
2
Favori
5.341
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Normal şartlarda Yıldırım Timur'u yenebilirdi , Timur'un askeri dehası görmezden gelinemez fakat Ankara savaşını öyle askeri bir deha ile kazanmadı. Yavuz Sultan Selim konusu ise tamamen ayrı bir dünya. Dediğin gibi bir felsefe yaparsak Yavuz Sultan Selim'den daha iyi bir padişah olduğunu düşünmüyorum Osmanlı'da.
  • sizce daha çok savaş yapmak mı başarıdır yoksa daha az mı?

bu sorunun cevabını bulduğunuzda sizin sorunuz da çözülecektir.
  • Bana da gönderir misiniz?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yıldırım'ın kendisine gereğinden fazla güvendiği ortada. Ama savaştaki saf değiştirme hadisesi olmasa savaşın bu şekilde bir hezimetle sonuçlanmayacağını düşünüyorum. Timur'un sayıca üstün bir ordusu olmasına rağmen Osmanlı ordusu nitelikli asker bakımından daha üstün durumda. Hatta Timur'un komutanlarının Osmanlı ile bir savaşa girmenin çok tehlikeli olabileceğini söyledikleri rivayet edilir. Nitekim savaşın başında Osmanlı ordusu üstünlüğü ele geçirir ve hücuma kalkar ancak Tatarların ihanetiyle iki ateş arasında kalırlar.

Timur'un ordusunun Yavuz'un ordusuyla baş edebileceğini kesinlikle düşünmüyorum.
  • Zaten Türk tarihinde bütün savaşlar devşirmelerin taraf değiştirmeleriyle kaybedilmiştir
    Komutada hiç kabahat yok çünkü
    Arapsever Lawrence: "Bir Türk' e fikirlerini asla anlatma. Hakaret ettiğini zanneder ve seni öldürür"

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Dabb Escobar

Normal şartlarda Yıldırım Timur'u yenebilirdi , Timur'un askeri dehası görmezden gelinemez fakat Ankara savaşını öyle askeri bir deha ile kazanmadı. Yavuz Sultan Selim konusu ise tamamen ayrı bir dünya. Dediğin gibi bir felsefe yaparsak Yavuz Sultan Selim'den daha iyi bir padişah olduğunu düşünmüyorum Osmanlı'da.

Savaşın normal şartı olmaz. Timur şüphesiz Bayezid'den daha yetenekli bir komutandı. Ankara savaşının normal şartı nedir? Timur Asya'dan gördüğü farklı uygulamaları Ankara Savaşı'nda uygulayarak yendi. Soruya gelirsek Sultan Selim Han diyorum.

• quote:

Orijinalden alıntı: _Akıncı

Yıldırım'ın kendisine gereğinden fazla güvendiği ortada. Ama savaştaki saf değiştirme hadisesi olmasa savaşın bu şekilde bir hezimetle sonuçlanmayacağını düşünüyorum. Timur'un sayıca üstün bir ordusu olmasına rağmen Osmanlı ordusu nitelikli asker bakımından daha üstün durumda. Hatta Timur'un komutanlarının Osmanlı ile bir savaşa girmenin çok tehlikeli olabileceğini söyledikleri rivayet edilir. Nitekim savaşın başında Osmanlı ordusu üstünlüğü ele geçirir ve hücuma kalkar ancak Tatarların ihanetiyle iki ateş arasında kalırlar.

Timur'un ordusunun Yavuz'un ordusuyla baş edebileceğini kesinlikle düşünmüyorum.

Ne Tatar ihaneti yahu? Timur zaten bizzati Tatar Türkü'dür. Tüm Asya ile beraber Tatarlar da Timur tarafındaydı. Yıldırım'ın Timur'u yenmesi de söz konusu olamaz. Zira Yıldırım dışarıda savaşırken Timur çadırında satranç oynuyordu.

• Yavuzun ordusuyla timurun ordusunu kıyaslamak doğru olmaz farklı devirlerin adamlarıdır ayrıca yavuzun o dönemki ordusunun toplar sayesinde ne denli güçlü olduğunu memlukluları ve şah ismaili nasıl tarih sahnesinden sildiğini görebilirsiniz.

• quote:

Orijinalden alıntı: Tarîhçî

quote:

Orijinalden alıntı: _Akıncı

Yıldırım'ın kendisine gereğinden fazla güvendiği ortada. Ama savaştaki saf değiştirme hadisesi olmasa savaşın bu şekilde bir hezimetle sonuçlanmayacağını düşünüyorum. Timur'un sayıca üstün bir ordusu olmasına rağmen Osmanlı ordusu nitelikli asker bakımından daha üstün durumda. Hatta Timur'un komutanlarının Osmanlı ile bir savaşa girmenin çok tehlikeli olabileceğini söyledikleri rivayet edilir. Nitekim savaşın başında Osmanlı ordusu üstünlüğü ele geçirir ve hücuma kalkar ancak Tatarların ihanetiyle iki ateş arasında kalırlar.

Ne Tatar ihaneti yahu? Timur zaten bizzati Tatar Türkü'dür. Tüm Asya ile beraber Tatarlar da Timur tarafındaydı. Yıldırım'ın Timur'u yenmesi de söz konusu olamaz. Zira Yıldırım dışarıda savaşırken Timur çadırında satranç oynuyordu.

Osmanlı ordusundaki Tatarların ihanetinden bahsediyorum. Savaş sırasında Osmanlı saflarından Timur saflarına geçiyorlar. Hatta bazı Anadolu beylerinin askerleri de Timur saflarına geçer. Yoksa bu denli bir hezimetin olacağını düşünmüyorum.

http://turkdvt.blogspot.com/2013/07/ankara-savasna-bir-baks-askpasazade-ve.html

• Arkadaşlar Tarih konusunda bilgilisiniz anladığım kadarıyla. Yavuz Sultan Selim hakkında bir kitap almak istiyorum. Hayatını genel hatlarıyla biliyorum ancak detaylı bir şekilde anlatan güzel bir kitap önerebilir misiniz ?
  • meraklısına bir tadımlıkta benden olsun, yavuz sanıldıgının aksine rutin bir sekilde tahta gecmemistir tabiri caizse kazan kaldırarak kendi ordusu ile istanbul onune gelip sehrin girisine ordugahı kurarak tahtı soke soke almıstır yoksa babası taht icin onu dusunmuyordu sıradaki padisah o degildi yani.

:)

• quote:

Orijinalden alıntı: orhun yabgu

quote:

Normal şartlarda Yıldırım Timur'u yenebilirdi , Timur'un askeri dehası görmezden gelinemez fakat Ankara savaşını öyle askeri bir deha ile kazanmadı. Yavuz Sultan Selim konusu ise tamamen ayrı bir dünya. Dediğin gibi bir felsefe yaparsak Yavuz Sultan Selim'den daha iyi bir padişah olduğunu düşünmüyorum Osmanlı'da.

Savaşın normal şartı olmaz. Timur şüphesiz Bayezid'den daha yetenekli bir komutandı. Ankara savaşının normal şartı nedir? Timur Asya'dan gördüğü farklı uygulamaları Ankara Savaşı'nda uygulayarak yendi. Soruya gelirsek Sultan Selim Han diyorum.

Timur'un ordusu hazırlıksızken Yıldırım'ın ilk saldırıyı yapmayıp beklemesi , Tatarların ve Türk beylerinin saf değiştirmesi , Sırpların kaçması savaşın sonucunu Timur'un lehine çevirmiştir. Bunlar yadsınamaz gerçekler. Ek olarak Timur'un kötü bir komutan olduğunu söylemedim.

• quote:

quote:

quote:

Timur'un ordusu hazırlıksızken Yıldırım'ın ilk saldırıyı yapmayıp beklemesi , Tatarların ve Türk beylerinin saf değiştirmesi , Sırpların kaçması savaşın sonucunu Timur'un lehine çevirmiştir. Bunlar yadsınamaz gerçekler. Ek olarak Timur'un kötü bir komutan olduğunu söylemedim.

Arkadaşım yanlış biliyorsun.

1)Tatarlar saf değiştirmiş değil. Zira tüm Tatarlar Timur'un ordusunda.
    2)Sırplar kaçmıyor. Şehzadeler kaçtıktan sonra bile Yıldırım'ın yanında Sırp damadı son ana kadar savaşıyor.

Savaşta normal şart diye bir şey yok. Yıldırım'ın Timur'u yenmesi, çok uç bir ihtimaldi.

• Erhan Afyoncu Tarihin Arka Odası programında bir hafta Yıldırım Bayezid için demişti ki, ordunun meydandaki ezilmesini ve evlatlarının kaçışmasını gördükten sonra, yanındaki paşalardan biri Yıldırım'a ''Ey Bayezid Han. Hani güvendiğin oğulların nerede? Çok güvendiğin beylerinle sarhoş vezirlerin nerede? Hazinendeki paraları oğullarımın rızkıdır diye harcamadın. Şimdi ne olduğunu gördün mü?'' diyor. Yıldırım da bu lafların ağırlığına dayanamayıp sinirlenerek, kılıcını çektiği gibi meydandaki savaşın içine at sürüyor ve bir süre mücadele ettikten sonra yakalanıp esir düşüyor.

Afyoncu diyor ki, Bayezid'in geri çekilme, kaçma olanağı vardı ancak çok gururlu olduğu için söylenenleri kaldıramayıp tek başına düşmanın üzerine gitti.

Bu sinirliliği ve gururu Bayezid'in en kötü yanlarından biri bence. Ki zaten bu yüzden Timur'un ordusu takip edip yorgun bir şekilde orduyu savaşa sürüyor.

• Timur bildiğim kadarıyla hiç savaş kaybetmemiş.
    Sahibkıran ünvanına sahip.

Timur sadece Yavuz'dan değil tüm Osmanlı Padişahlarından daha büyük bir savaşçı.
  • Timur İskender ve Cengiz Han la birlikte tarihin gördüğü en büyük 3 komutandan biri.Yavuz un kazandığı topraklara ve savaşlara baktığımzda kısa bir süre içinde Mısır-Hicaz ı almış ve çaldıranı kazanmıştır
  • quote:

quote:

quote:

quote:

2)Sırplar kaçmıyor. Şehzadeler kaçtıktan sonra bile Yıldırım'ın yanında Sırp damadı son ana kadar savaşıyor.

Savaşta normal şart diye bir şey yok. Yıldırım'ın Timur'u yenmesi, çok uç bir ihtimaldi.

Hayır yahu nerden çıkarıyorsunuz bunları. Tamam Timur her halükarda yenebilirdi dersiniz bunu kabul ederim fakat orduda Tatarlar filan yoktu demenizi kabul edemem. Osmanlı ordusundaki Tatarlar Kara Tatarlar olarak anılır ve Selçuklu zamanında bile var oldukları bilinir. Abartılacak kadar çok sayıda değillerdir fakat Sırpların arkasına sızarak ok yağdırmış ve orduyu iki ateş arasında bırakmışlardır. Sol kanat tamamen çökmüştür.

• quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

Hayır yahu nerden çıkarıyorsunuz bunları. Tamam Timur her halükarda yenebilirdi dersiniz bunu kabul ederim fakat orduda Tatarlar filan yoktu demenizi kabul edemem. Osmanlı ordusundaki Tatarlar Kara Tatarlar olarak anılır ve Selçuklu zamanında bile var oldukları bilinir. Abartılacak kadar çok sayıda değillerdir fakat Sırpların arkasına sızarak ok yağdırmış ve orduyu iki ateş arasında bırakmışlardır. Sol kanat tamamen çökmüştür.

Her bir yerde Kara Tatarlar diye bahsediliyor. Doğrudur, haklısınız ve senelerce bu bize böyle öğretildi. Ancak Kara Tatar diye bir oluşum aslında yok. Bunun için de en doğru bilgileri Halil İnalcık'ın Kuruluş Dönemi'nde Osmanlı Sultanları adlı kitabından bulabilirsiniz.

Şimdi konu Yavuz ve Timur. Timur neden Yıldırım'dan büyüktür, Yavuz neden Şah'tan büyüktür bunu açıklayayım ve konu böyle devam etsin.

Timur'un en büyük hedefi Çin'i almaktı. Çin'e giderken arkasında güçlü bir devlet bırakmak istemiyordu.
    Yavuz'un en büyük hedefi Mısır'ı almaktı. Mısır'a giderken arkasında güçlü bir devlet bırakmak istemiyordu.

Yani her hükümdar da arkasında kendisine ayak bağı olacak bir düşman bırakmak istemiyordu. Büyüklükleri buradan gelir. Ne Şah'ın ne de Yıldırım'ın karşı tarafı yenme gibi bir ihtimal dahi yoktu zaten.

• Timur diyeceğim de linç ederler.Yavuzun rakipleri yetersizdi üstüne gavrinin en önemli valilerinin ihaneti onu yaktı.Eğer ismail ile birlik olup saldırsalar yenilirdi.Timur 0dan kurdu her şeyi.Yavuz ise iyi bir mirasa sahipti bu yüzden onu geri plan koyuyorum yoksa ikisi de gayet başarılıdır.He birde yavuzun anadolunun nüfusu üzerinde yaptığı oynama vardır (alevi nüfusu).
  • quote:

Orijinalden alıntı: LilTunechi

Timur diyeceğim de linç ederler.Yavuzun rakipleri yetersizdi üstüne gavrinin en önemli valilerinin ihaneti onu yaktı.Eğer ismail ile birlik olup saldırsalar yenilirdi.Timur 0dan kurdu her şeyi.Yavuz ise iyi bir mirasa sahipti bu yüzden onu geri plan koyuyorum yoksa ikisi de gayet başarılıdır.He birde yavuzun anadolunun nüfusu üzerinde yaptığı oynama vardır (alevi nüfusu).

Yavuz'un Alevi nüfus üzerinde yaptığı bir katliam falan yoktur, 40.000 Alevi öldürüldü lafı tek bir kaynakta geçer o da inanılmaz bir rakam o dönemin nüfusuna göre. Ortada o şekilde bir azalma falan yok bütün kayıt defterleri ortada, siciller kayıtlar vs.
    Şah İsmail'in yapmış olduğu baskı, öldürmeler vs. çok daha fazladır. Koca İran coğrafyası ve daha doğusu nasıl bir anda Şii oldu ? Tarihi dönemine göre incelediğiniz zaman her iki tarafta karşı tarafa baskınlık sağlamak amacıyla bazı şeyler yapmıştır ama nüfus üzerinde oynama vs. söz konusu değil.

• 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.