Şimdi Ara

Yavuz vs. Timur (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
152
Cevap
2
Favori
5.341
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: Reyyizz

quote:

Orijinalden alıntı: Tarîhçî

quote:

quote:

quote:

quote:

Maalesef dostum. Ben bu işin eğitimini alıyorum. Ve söylediğin şeyler de gayet komik.

Ayrıca nicki Reyizzz ve avatarı Hitler olan, ''Sen tarih hakkında bilgisi olmayan zavallı'' diyen birisinden de korkacak bir sebep göremiyorum.

okuldan aldığın eğitimle gelme buraya. bana tarih bilgisi sun.

Bilgi sundum yukarıda. Ama kabul etmiyorsun.

doğru bilgi sun. tatarların en baştan beri timuru desteklemesi doğrumu

Arkadaşım Timur zaten Barlas Kabilesinden gelen bir Tatar Türkü. Ordusu da Tatarlardan oluşuyor.

kara tatarları diyom osmanlı ordusundayken ihanet edip timurun safına geçenler varya onlar timurun ordusunda değillerdi

Dostum Kara Tatar Ak Tatar diye bir şey yok.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: Kraven

quote:

quote:

Orijinalden alıntı: Aesthetics.

Yıldırım da gururlu hem mantıklı bi adamdı fakat hataları Timur gibi hiç bir savaşı kaybetmeyen komutanın affedeceği cinsten değildi. Timur töreye bağlı, Yavuz ise Sünniliğe önem veren bir adamdı. Yanlış hatırlamıyorsam Yıldırım da bu yüzden Timur'a 'eşek Türk' demişti. Onun komuta yeteneğini çok takdir ederim fakat Yavuz'un işbitiriciliği de göz ardı edilemez.

Onu Yavuz Şah İsmail'e diyor.

Hatırladığım bir mektubunda Timur Yıldırım'a biz sizin soyunuzu da biliriz diye güzelce bir giydiriyor, Yıldırım da alttan almayıp daha beter giydirince savaş kaçınılmaz hale geliyor zaten. O karşılıklı soy sop giydirdikleri mektupların tamamı yayınlanmıştı, bir ara bir tanıdıktan ödünç alıp bakmıştım da bulabilsem kendime alacağım güzelce bir okumak lazım aslında mektupları. Kavgada söylenmez denen lafları söylüyorlar birbirlerine, sonra Timur Anadolu'ya niye geldi...

Bende var onlar. Eve gidince yollarım sana.

Hocam ben de bir pm alabilir miyim size zahmet

• quote:

Orijinalden alıntı: KeizerSoze

quote:

quote:

Orijinalden alıntı: Kraven

quote:

quote:

Orijinalden alıntı: Aesthetics.

Yıldırım da gururlu hem mantıklı bi adamdı fakat hataları Timur gibi hiç bir savaşı kaybetmeyen komutanın affedeceği cinsten değildi. Timur töreye bağlı, Yavuz ise Sünniliğe önem veren bir adamdı. Yanlış hatırlamıyorsam Yıldırım da bu yüzden Timur'a 'eşek Türk' demişti. Onun komuta yeteneğini çok takdir ederim fakat Yavuz'un işbitiriciliği de göz ardı edilemez.

Onu Yavuz Şah İsmail'e diyor.

Hatırladığım bir mektubunda Timur Yıldırım'a biz sizin soyunuzu da biliriz diye güzelce bir giydiriyor, Yıldırım da alttan almayıp daha beter giydirince savaş kaçınılmaz hale geliyor zaten. O karşılıklı soy sop giydirdikleri mektupların tamamı yayınlanmıştı, bir ara bir tanıdıktan ödünç alıp bakmıştım da bulabilsem kendime alacağım güzelce bir okumak lazım aslında mektupları. Kavgada söylenmez denen lafları söylüyorlar birbirlerine, sonra Timur Anadolu'ya niye geldi...

Bende var onlar. Eve gidince yollarım sana.

Hocam ben de bir pm alabilir miyim size zahmet

Dostum Makale Arşivim adlı konumda bahsettim.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• Timur farstir. Sunu da anlamiyorum elimizde olsa einstein a bile turk diyecegiz.
    Birisi babasindan aldigi devleti yoneten kisi, digeri herseyi kendi yapmis devletini kendi kurup yine kendisi o noktaya getirmis birisi. Kiyas kabul etmez

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Soru Bankası

Timur farstir. Sunu da anlamiyorum elimizde olsa einstein a bile turk diyecegiz.
    Birisi babasindan aldigi devleti yoneten kisi, digeri herseyi kendi yapmis devletini kendi kurup yine kendisi o noktaya getirmis birisi. Kiyas kabul etmez

Timur'a Fars diyeni bile gördü bu gözler. Ya Rabbi ne büyüksün.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Soru Bankası

Timur farstir. Sunu da anlamiyorum elimizde olsa einstein a bile turk diyecegiz.

Sukur allah bismillah elhamdullilah, timur da fars oldu ya. Tamamdir bu is.

Birakiyorum bu isleri.

• kesinlikle Timur, Cengiz han soyu varken bir kabileden çıkıp Semerkant'ı ele geçirip başka bir imparatorluk kurmak zihin, sanat, askeri başarıdır..
    Yavuz, zamanında Osmanlı zaten her alanda ilerideydi o zamanlar Arap topraklarında bir siyasi birlik güç yoktu

• Konuyu çok beğendim umarım kirlenmez ve devam eder

• Bir hükümdar 8 senede neler yapabilir sorusunun cevabıdır Yavuz.
  • Onu bunu bırakın da Timur , Kuzeyde Altın Orda'yı parçaladı. Anadolu'da Osmanlı'yı.

Bu adamın Türklüğe başka bir hizmeti var mı ?
  • quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

Maalesef dostum. Ben bu işin eğitimini alıyorum. Ve söylediğin şeyler de gayet komik.

Ayrıca nicki Reyizzz ve avatarı Hitler olan, ''Sen tarih hakkında bilgisi olmayan zavallı'' diyen birisinden de korkacak bir sebep göremiyorum.

okuldan aldığın eğitimle gelme buraya. bana tarih bilgisi sun.

Bilgi sundum yukarıda. Ama kabul etmiyorsun.

doğru bilgi sun. tatarların en baştan beri timuru desteklemesi doğrumu

Arkadaşım Timur zaten Barlas Kabilesinden gelen bir Tatar Türkü. Ordusu da Tatarlardan oluşuyor.

Timur Tatar mıydı Özbek miydi? Karluk Türkü olması Tatar olmasını gerektirmez neticede.

• Osmanlı tarihinde askeri tarafı ağır basan,yetenekli kumandanlar var.Bana göre sıralamanın başında Sultan Murad-ı Hüdavendigâr gelir,gerisi de Fatih,Yavuz sıralama fark etmeksizin devam eder.Ama,Osmanlı'da istihbaratı,derin devleti bilen ve devleti her yönden iyi yöneten biri varsa da,Abdülhamid'dir.Ayrıca,Ankara ve Malazgirt Muharebesi'ni okumak isteyenlere ;

Ankara Muharebesi ;http://harptarihi.wordpress.com/2011/10/01/ankara-muharebesi/
    Malazgirt Muharebesi ;http://harptarihi.wordpress.com/2011/07/06/malazgirt-muharebesi/

• quote:

quote:

quote:

Orijinalden alıntı: Dabb Escobar

quote:

quote:

quote:

Orijinalden alıntı: orhun yabgu

quote:

Normal şartlarda Yıldırım Timur'u yenebilirdi , Timur'un askeri dehası görmezden gelinemez fakat Ankara savaşını öyle askeri bir deha ile kazanmadı. Yavuz Sultan Selim konusu ise tamamen ayrı bir dünya. Dediğin gibi bir felsefe yaparsak Yavuz Sultan Selim'den daha iyi bir padişah olduğunu düşünmüyorum Osmanlı'da.

Savaşın normal şartı olmaz. Timur şüphesiz Bayezid'den daha yetenekli bir komutandı. Ankara savaşının normal şartı nedir? Timur Asya'dan gördüğü farklı uygulamaları Ankara Savaşı'nda uygulayarak yendi. Soruya gelirsek Sultan Selim Han diyorum.

Timur'un ordusu hazırlıksızken Yıldırım'ın ilk saldırıyı yapmayıp beklemesi , Tatarların ve Türk beylerinin saf değiştirmesi , Sırpların kaçması savaşın sonucunu Timur'un lehine çevirmiştir. Bunlar yadsınamaz gerçekler. Ek olarak Timur'un kötü bir komutan olduğunu söylemedim.

Arkadaşım yanlış biliyorsun.

1)Tatarlar saf değiştirmiş değil. Zira tüm Tatarlar Timur'un ordusunda.
    2)Sırplar kaçmıyor. Şehzadeler kaçtıktan sonra bile Yıldırım'ın yanında Sırp damadı son ana kadar savaşıyor.

Savaşta normal şart diye bir şey yok. Yıldırım'ın Timur'u yenmesi, çok uç bir ihtimaldi.

Hayır yahu nerden çıkarıyorsunuz bunları. Tamam Timur her halükarda yenebilirdi dersiniz bunu kabul ederim fakat orduda Tatarlar filan yoktu demenizi kabul edemem. Osmanlı ordusundaki Tatarlar Kara Tatarlar olarak anılır ve Selçuklu zamanında bile var oldukları bilinir. Abartılacak kadar çok sayıda değillerdir fakat Sırpların arkasına sızarak ok yağdırmış ve orduyu iki ateş arasında bırakmışlardır. Sol kanat tamamen çökmüştür.

Her bir yerde Kara Tatarlar diye bahsediliyor. Doğrudur, haklısınız ve senelerce bu bize böyle öğretildi. Ancak Kara Tatar diye bir oluşum aslında yok. Bunun için de en doğru bilgileri Halil İnalcık'ın Kuruluş Dönemi'nde Osmanlı Sultanları adlı kitabından bulabilirsiniz.

Şimdi konu Yavuz ve Timur. Timur neden Yıldırım'dan büyüktür, Yavuz neden Şah'tan büyüktür bunu açıklayayım ve konu böyle devam etsin.

Timur'un en büyük hedefi Çin'i almaktı. Çin'e giderken arkasında güçlü bir devlet bırakmak istemiyordu.
    Yavuz'un en büyük hedefi Mısır'ı almaktı. Mısır'a giderken arkasında güçlü bir devlet bırakmak istemiyordu.

Yani her hükümdar da arkasında kendisine ayak bağı olacak bir düşman bırakmak istemiyordu. Büyüklükleri buradan gelir. Ne Şah'ın ne de Yıldırım'ın karşı tarafı yenme gibi bir ihtimal dahi yoktu zaten.

büyüklük ordan gelmez. kim daha iyi savaşçıysa ve kimin ordusu güçlüyse o kazanır. timur abartılacak birisi değil. attila cengiz han alparslan değil. savaşta osmanlı ordusunun tatar ihanetine kadar daha baskın olduğu bilenen gerçek. böyle devam etseydi yıldırım kazanırdı. ama egosu yüzünden osmanlı tarihine kara bir lekedir yıldırım

bence timur daha büyük bir adamdır.bir insanın büyüklüğü zekasına bakılarakta anlaşılabilir.timurun özlü sözü olmasına rağmen alparslanın yok.özlü sözde sanırsam hem zeka hem akıl işidir.buda timurun daha büyük olabileceğine kanıt olabilir.gerçi bunlar herhalde aslında kötü insan olmayacak kadar kötülük yapmayan insan değillerdir.bu açıdan akıllı insan değiller.ayrıca sanırım timur daha büyük işler başarmış.

• quote:

Orijinalden alıntı: SirDavos

Arkadaşlar Tarih konusunda bilgilisiniz anladığım kadarıyla. Yavuz Sultan Selim hakkında bir kitap almak istiyorum. Hayatını genel hatlarıyla biliyorum ancak detaylı bir şekilde anlatan güzel bir kitap önerebilir misiniz ?

yavuz sultan selim yılmaz öztuna alabilirsin.
  • quote:

Orijinalden alıntı: destroyer39

Timur bildiğim kadarıyla hiç savaş kaybetmemiş.
    Sahibkıran ünvanına sahip.

Timur sadece Yavuz'dan değil tüm Osmanlı Padişahlarından daha büyük bir savaşçı.

timur 35 senede ne kadar yer aldı yavuz 8 senede ne kadar yer aldı?yavuzun fetih amaçları avrupa hindistan çin ya timurun ne kadar?belki yavuzun düşmanları daha zayıftı onu bilemem ama yavuz en azından kendi döneminde daha çok toprak fethedecek kapasiteye sahip.
  • quote:

Orijinalden alıntı: gürcan4

quote:

Timur sadece Yavuz'dan değil tüm Osmanlı Padişahlarından daha büyük bir savaşçı.

timur 35 senede ne kadar yer aldı yavuz 8 senede ne kadar yer aldı?yavuzun fetih amaçları avrupa hindistan çin ya timurun ne kadar?belki yavuzun düşmanları daha zayıftı onu bilemem ama yavuz en azından kendi döneminde daha çok toprak fethedecek kapasiteye sahip.

Çin ve Hindistan mı? Biraz coğrafya lütfen. Çin ve Hindistan neresi, Osmanlı neresi. Ayrıca Yavuz'un Avrupa'ya seferi olmamıştır.

• quote:

quote:

quote:

Çin ve Hindistan mı? Biraz coğrafya lütfen. Çin ve Hindistan neresi, Osmanlı neresi. Ayrıca Yavuz'un Avrupa'ya seferi olmamıştır.

adamın hedefi öyle.ayrıca bu osmanlı haritası herhalde sudana kadar gitmeli eksik olmalı bu harita.

• quote:

quote:

quote:

quote:

adamın hedefi öyle.ayrıca bu osmanlı haritası herhalde sudana kadar gitmeli eksik olmalı bu harita.

Yavuz kendi vezirine söylemiyor nereye sefer yapacağını. Sana mı söyledi acaba?

• Hocam Timur hakkında iyi bir kaynak var mı ? Yavuz Sultan Selim hakkında 2 kitap okudum şimdi Timur hakkında okuyim diyorum, sonra karar vericem hangisinin daha iyi olduğuna
  • quote:

Orijinalden alıntı: SirDavos

Hocam Timur hakkında iyi bir kaynak var mı ? Yavuz Sultan Selim hakkında 2 kitap okudum şimdi Timur hakkında okuyim diyorum, sonra karar vericem hangisinin daha iyi olduğuna

Benim bu konuyu açma amacım şuydu: Bence bu iki hükümdar, Türk tarihi içindeki en büyük adamlar. Yani dönemlerinde yaptıkları taktikleri, memleketleri içinde imar faaliyetleri vs. karşılaştırmak, buna göre, sizce aralarında bir savaş meydana gelse kim kazanırdı. Ama insanlar fanatizmlerine hakim olamıyorlar ne yazık ki.

Kitap konusuna gelince;

Bu işin ustası İsmail Aka'dır. Onun Timur ve Timurlular ile ilgili kitaplarını okuyabilirsin. Makaleler isimli kitap serisi var. Bu da oldukça işine yarayacaktır.

Onun dışında Tüzükat-ı Timur'u okuyabilirsin.

Onun haricinde bir kaç hazır kaynak:

http://www.islamansiklopedisi.info/dia/pdf/c41/c410092.pdf

http://www.islamansiklopedisi.info/dia/pdf/c41/c410093.pdf

http://www.historystudies.net/Makaleler/1899390006_Saadettin...pdf

http://www.egeweb2.ege.edu.tr/tid/dosyalar/XXIII-1_2008/TIDXXIII-1_2008-10.pdf

• 
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.