Şimdi Ara

Yayalara paşalar gibi yol veriliyor artık

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
41
Cevap
0
Favori
2.094
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Türkiye'ye yeni geldim. Bosna Hersek'te yaşıyorum. Bugün geçtiğim 10 yaya şeridinin 5 inde yol aldım afferin gelişme var. yaklaşık 30 yıla avrupa düzeyine geliriz . bizim millet hoş dilden anlamaz. işin ucunda ceza olunca demek ki degisiyor bir seyler. ama gördüğüm bazı eksiklikleri yazayim.

Avrupa ülkeleri gibi yatayına nüfus yerleşkemiz yok. 50 katlı binalarda zindan gibi ufak mahallerde yaşıyoruz. Bu yüzden ;

1-) Yayaların bol geçtiği şeritlerde (avm önleri gibi) her zaman ışık uygulaması yapilir eğer yapilmazsa yayalara yol vermekten trafik işlemez. (Türkiye'de işlemez trafik. nedeni altta)

2-) Burası çok önemli. Eğer ışık uygulamasi yoksa ve çok fazla yaya geçiyorsa trafiğin kitlenme durumuna geldiyse yayalar karşılıklı olarak durur arabalara yol verir. (1000 yıl geçsede Türkiye'de olmaz bu)

3-) Yaya şeritlerininde bir adabı var. Öyle hübele 30 metrede bir yaya şeridi konmaz. Şehir içi (çarşı vs hariç) normal caddede 2 ışık arası maximum genelde bir yaya şeridi olur. Yayalar hübele canlari istediği zaman karşîya geçmez. Yaya şeridine yürür. Yani bunun planlamasinin yapilmasi lazim.

4-) Yaya zart diye yola atlamaz. Yol hakki önceliğinin sizin olmasi nasil olsa benim geçerim anlamina gelmiyor. Bekler. Araç yol verir öyle geçer. Hakkinizi karşidan almaniz lazim yani. Ha avrupada bu kurallar kusursuz işlediği için yayalar yola atliyor o ayri mevzu

5-) Takip mesafesi. Bunu anlatmama gerek yok. Yaya şeridi ile bir alakası yok. Takip mesafesi kurallarina uyun
    Zart diye ha bire gaza yüklenip diğer ışıklara yarışarak gidip hobbala frene asılmayın. Motor freni yapmasini öğrenin. Önünüzdeki araba yayaya yol verince gidip davar gibi arkadan çarpıyorsunuz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MrT4ngo -- 17 Şubat 2019; 11:43:38 >

• MrT4ngo kullanıcısına yanıt
    MrT4ngo demiş ki;
    Mesajı Yerinde Gör
    quote:

Orijinalden alıntı: MrT4ngo

100 yıl sonra uygulanmaya basladigi icin bunaltici olabilir

Alıntıları Göster
    Beni bunaltan durup yayaya yol vermek değil, zaten şehir içinde araba bile kullanmıyorum. Aylık yaptığım 2000 kilometrenin sadece 20 kilometresi şehir içinde, o da çevre yolu ile ev arasındaki mesafe.

Beni bunaltan bu kadar agresif bir şekilde aşırı gündem olması, yanlış uygulanması.

Millete "Yayaysan yol senin kardeşim arabalar duracak" diye bir güç verirseniz, egonun da etkisi ile güç zehirlenmesi yaşar. Gider yaya geçidinde halay çekip video atar, kendisine kırmızı yanarken dahi yola iner "Ben yayayım bana yol vereceksin" diye fırça kayar. Normalde yaya geçidinden norma bir hızla geçecekken, sırf arabanın onu beklemek zorunda olduğu için, egosunun hoşuna gittiği için normalde geçeceğinden daha aheste geçer.
    Ben bunlara birinci gözden şahit olmadım ama benzer durumda insanımızın davranışını biliyorum. Sokakta yayanın kaldırım olduğu halde, arkasındaki arabayı fark ettiği halde yolun ortasından aheste aheste yürümesine, inatla kenara çekilmemesine ve bunun gibi durumlara çok defa şahit oldum.

Elbette ki genelleme yapmak yanlıştır ama 10 insandan 1 tanesi bile böyle olsa, bu manzaralar ile sık sık karşılaşacağız demektir.
    quote:

Orijinalden alıntı: mekatronikçi

Belli bir süre böyle yapıp sonra sıkılıp bırakırlar. Zamanla oturur.
    Siz inanıyor musunuz buna? Bu işin yolu yayaya böyle bir "koz" vermek değildir. Madem medeniyet istiyorsunuz, trafikteki denetimi artırıp ufak tefek her türlü ihlale gerekli cezayı yazacaksınız. Kırmızı ışıkta mı geçti? Yapıştır. U dönüşü yasak yerden mi döndü? Yapıştır. Ama tek tük de olsa hiç bir aracı affetmeyeceksiniz. En başta "Kontrol et de polis yoksa geçelim" seviyesine gelecek olay. Şimdi ben size şunu anlatayım, kırmızı ışıkta durmuşum ama çok aşırı yoğun bir yer değil. Yanımdan sivil aracın birisi hiç bir şey yokmuş gibi, sanki orada kırmızı yanmıyormuş ve ben "mal gibi" duruyormuşum gibi geçti gitti. Gözüm aynaya ilişti, arkadan çakarları yanmayan, sirenleri çalmayan bir polis arabası geliyor. Baktım o da geçti. Ulan bu memleketin bir enayisi ben miyim? Vatandaş kırmızı ışıktan polisi göre göre geçebiliyor. Hatta bir gün arkamda bir polis vardı, U dönüşü yapılmaz yerden hususi U döndüm bakalım ne yapacak diye. Arkamdan o da U dönüşü yaptı, bastı devam etti yoluna. Polisi görmek bile kural ihlali yapmaya caydırıcı değil ki uygulama dışında polisin bir şeyleri taktığı yok. Radikal bir değişiklik yapacaksınız, yolda arabasıyla giden polis bile ceza kesebilecek. O zaman medenileşmeye başlar ülke. İlk önce "Polis var U dönme" demeye başlar insanlar, sonra yavaş yavaş polis olmasa bile "Ya görürse" seviyesine geçecek. Bu şekilde iyice azalacak kural ihlalleri.
    Polisin uygulama dışında caydırıcılığı var mı? Bir gün yolda yürüyorum, karşı kaldırımda kavga çıktı ama ne kavga. Sopalar havada uçuşuyor. Oradan polis arabası geçti o ara. Yahu inip müdahale etmedin tamam anladım belki senin görev alanın değil (Asayiş değilsin v.b) ama insan bi siren açıp kapatmaz mı bi "Dat dat" öttürüp "Polis var burada" mesajı vermez mi? İnsan polisin gözü önünde kavgaya devam edebilir mi? Normal şeyler mi bunlar?
    Sadece "Uygulama"da iş yapan, denetim yapan polisle olmaz bu iş. Polisin her yerde polis olması lazım.
    Daha bunlar yokken tutup yayalara "Siz yaya geçidine ayak bastığınızda durmayan arabaya cezayı kitleyeceğiz" demenin anlamı var mı?
    Sonra gene bir video düştü. Polisin birisi yaya geçidinde duruyor sivil kıyafetle, arkadaşı da yol vermeyen arabalara ceza kesiyor. Burada yayanın hakkı mı gözetiliyor? Sadece sürücülerin ceza gerektirecek bir durumla karşı karşıya kalmaları sağlanıp buradan ceza kesiliyor.
  • Bu yaya geçidi mevzusu sıkmaya başladı artık.
  • quote:

Orijinalden alıntı: goodorevil

Bu yaya geçidi mevzusu sıkmaya başladı artık.
  • Denetlemelerin ve cezaların biraz daha artırılması lazım. Medeniyeti anca böyle öğreniriz.
  • quote:

Orijinalden alıntı: MrT4ngo

Alıntıları Göster
    Beni bunaltan durup yayaya yol vermek değil, zaten şehir içinde araba bile kullanmıyorum. Aylık yaptığım 2000 kilometrenin sadece 20 kilometresi şehir içinde, o da çevre yolu ile ev arasındaki mesafe.

Beni bunaltan bu kadar agresif bir şekilde aşırı gündem olması, yanlış uygulanması.

Millete "Yayaysan yol senin kardeşim arabalar duracak" diye bir güç verirseniz, egonun da etkisi ile güç zehirlenmesi yaşar. Gider yaya geçidinde halay çekip video atar, kendisine kırmızı yanarken dahi yola iner "Ben yayayım bana yol vereceksin" diye fırça kayar. Normalde yaya geçidinden norma bir hızla geçecekken, sırf arabanın onu beklemek zorunda olduğu için, egosunun hoşuna gittiği için normalde geçeceğinden daha aheste geçer.
    Ben bunlara birinci gözden şahit olmadım ama benzer durumda insanımızın davranışını biliyorum. Sokakta yayanın kaldırım olduğu halde, arkasındaki arabayı fark ettiği halde yolun ortasından aheste aheste yürümesine, inatla kenara çekilmemesine ve bunun gibi durumlara çok defa şahit oldum.

Elbette ki genelleme yapmak yanlıştır ama 10 insandan 1 tanesi bile böyle olsa, bu manzaralar ile sık sık karşılaşacağız demektir.

• goodorevil kullanıcısına yanıt
  • quote:

Siz inanıyor musunuz buna? Bu işin yolu yayaya böyle bir "koz" vermek değildir. Madem medeniyet istiyorsunuz, trafikteki denetimi artırıp ufak tefek her türlü ihlale gerekli cezayı yazacaksınız. Kırmızı ışıkta mı geçti? Yapıştır. U dönüşü yasak yerden mi döndü? Yapıştır. Ama tek tük de olsa hiç bir aracı affetmeyeceksiniz. En başta "Kontrol et de polis yoksa geçelim" seviyesine gelecek olay. Şimdi ben size şunu anlatayım, kırmızı ışıkta durmuşum ama çok aşırı yoğun bir yer değil. Yanımdan sivil aracın birisi hiç bir şey yokmuş gibi, sanki orada kırmızı yanmıyormuş ve ben "mal gibi" duruyormuşum gibi geçti gitti. Gözüm aynaya ilişti, arkadan çakarları yanmayan, sirenleri çalmayan bir polis arabası geliyor. Baktım o da geçti. Ulan bu memleketin bir enayisi ben miyim? Vatandaş kırmızı ışıktan polisi göre göre geçebiliyor. Hatta bir gün arkamda bir polis vardı, U dönüşü yapılmaz yerden hususi U döndüm bakalım ne yapacak diye. Arkamdan o da U dönüşü yaptı, bastı devam etti yoluna. Polisi görmek bile kural ihlali yapmaya caydırıcı değil ki uygulama dışında polisin bir şeyleri taktığı yok. Radikal bir değişiklik yapacaksınız, yolda arabasıyla giden polis bile ceza kesebilecek. O zaman medenileşmeye başlar ülke. İlk önce "Polis var U dönme" demeye başlar insanlar, sonra yavaş yavaş polis olmasa bile "Ya görürse" seviyesine geçecek. Bu şekilde iyice azalacak kural ihlalleri.
    Polisin uygulama dışında caydırıcılığı var mı? Bir gün yolda yürüyorum, karşı kaldırımda kavga çıktı ama ne kavga. Sopalar havada uçuşuyor. Oradan polis arabası geçti o ara. Yahu inip müdahale etmedin tamam anladım belki senin görev alanın değil (Asayiş değilsin v.b) ama insan bi siren açıp kapatmaz mı bi "Dat dat" öttürüp "Polis var burada" mesajı vermez mi? İnsan polisin gözü önünde kavgaya devam edebilir mi? Normal şeyler mi bunlar?
    Sadece "Uygulama"da iş yapan, denetim yapan polisle olmaz bu iş. Polisin her yerde polis olması lazım.
    Daha bunlar yokken tutup yayalara "Siz yaya geçidine ayak bastığınızda durmayan arabaya cezayı kitleyeceğiz" demenin anlamı var mı?
    Sonra gene bir video düştü. Polisin birisi yaya geçidinde duruyor sivil kıyafetle, arkadaşı da yol vermeyen arabalara ceza kesiyor. Burada yayanın hakkı mı gözetiliyor? Sadece sürücülerin ceza gerektirecek bir durumla karşı karşıya kalmaları sağlanıp buradan ceza kesiliyor.

• He sen gel burda 80 le giderken zınk diye onundekı araba dursun arkadan vur luks arabanı pert ette ondan sonra gel aynı bu konuya tekrar yorum yazarsın arabayı turkıyede bıraktım hatıra olarak dıreksiyonu kucaklayıp yanımda ulkeme getirdim diye :D
  • Onlar yaya degil yaya olmanında haysiyeti, ahlakı var.
    Ben onlara yaya gözüyle bakmıyorum 488tl olarak görüyorum.

Kimileri 70 80 km hızda durmak ve arkadakinin vurmasından bahsetmiş.
    Zaten yay geçitli yollarda hız sınırı 50-30 dur. Yani siz o yol hızına dikkat ederseniz birşey olmaz...

Şuanda uygulama yeni yaya yolunda birçok kaza , bir çok can gidecek.
    Evet 70-80 le gidilebilir ama yaya da kendine dikkat etmesi lazım.
    Ben frene asıldım arkamdaki arabada duramayacak vaziyette gaza kökler giderim 488 tl mi yerim. Yada kötü sonuç yaya çarpışabilir.

Bu yüzden yayalarında bizlerin durcagına tam net algılayıp hareket etsinler.

Yaya çarpmanın kötü sonuçları var, Allah göstermesin 100 binlira ile 500 bin tl arası tazminat söz konusu + hapis
    Hapsi paraya cevirsen iyi niyetten 70 bin ayrı para çıkacak.

Gerek sürücüde gerekse yayada bu anlamda herkese iş düşüyor dikkatli olun.

Sorun 500 tl degil sorun can ve mal güvenliği

Avrupada şöyle böyle diye birşey yok ordaki yayalar araç durduktan sonra karşıya geçiyor.

Türkiye için yeni uygulama yola çıkıpta araba durcak mantıgı olcaktır.

Yukarda belirttiğim gibi 70-80 işe giden arabadın birden durması beklenemez.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi leon_312 -- 17 Şubat 2019; 12:52:50 >

• Çevre yolu dışında eve giderken 6 yaya geçidinden geçiyorum ve hepsinde durup yol veriyorum. Bu yayalara öncelik mevzusu olmadan önce de aynı davranışı yapıyordum. Ama, muhtemelen topa tutulacağım fakat

Olur da bir gün kırmızı yandığı halde nasılsa durmak zorunda deyip yola atlayıp geçmeye çalışanlara
    Yayalara öncelik kuralını g**üyle anlayıp el kol sallaya sallaya yolun istediği yerinden karşıya geçmeye çalışanlara çarparsam eğer, doğal seleksiyon derim.
  • shifisitert S kullanıcısına yanıt
    Takip mesafesi
  • Biraz önce başıma geldi...
    2 3 şeritli yolda trafik akışı normal, ısıklardan hareket ettim 500 metre ilerde yaya yolu vardı orta şeritteydim, yayaları görünce durdum Yaya benim durdugumu görünce haret ederken soldan hızla gelen araba durmadı ve ölümcül kazada atlatıldı kadının koçası birden kadını geriye çekti....

Bir aracın durması ve bir başka aracın durmaması kazaya neden bakalım insallar bu duruma alışacak ama umarım geç kalınmaz, yoksa çok can gidecek gibi duruyor
  • Öööffff kabak tadı verdi be. Bi bitmediniz. Bide aferin diyor.
  • quote:

Orijinalden alıntı: emir.ksk

Çevre yolu dışında eve giderken 6 yaya geçidinden geçiyorum ve hepsinde durup yol veriyorum. Bu yayalara öncelik mevzusu olmadan önce de aynı davranışı yapıyordum. Ama, muhtemelen topa tutulacağım fakat

Olur da bir gün kırmızı yandığı halde nasılsa durmak zorunda deyip yola atlayıp geçmeye çalışanlara
    Yayalara öncelik kuralını g**üyle anlayıp el kol sallaya sallaya yolun istediği yerinden karşıya geçmeye çalışanlara çarparsam eğer, doğal seleksiyon derim.
    +1
  • quote:

Takip mesafesi
    alakası yok adam 80le giderken yaya gecıdınde arabalar durursa 6 araba gerıden zaten durumu kestıremez
  • bazı yayalar o kadar yavaş geçiyor ki sanki bilerek yapıyorlar
  • bugün yaya geçidinde biraz bekledim baktım kimse durmuyor yola atladım
    doblonun bir ben geçerken laf attı
    hacı dayı tarlada mı yürüyon

muhatab olmadım
  • Yayalar ile sürücüler yaya geçitlerini yolların süsü olsun diye çizilmiş çizgiler olarak sandıkları için ne yayalar ordan karşıya geçer, ne de sürücüler orda durur..

Bu gözler yanında yaya geçidi varken geçitten 20 metre ilerde veya geride yola atlayanları gördü..

Ben genelde geçiti kullanırım... Ancak araç fren yapsa bile duramayacak yakınlıkta ise dururum, onun dışında ben direkt geçerim, sürücünün yavaşlamaktan başka çaresi olmayacaktır....sürüclerin benim için durmasını beklemem, bunu beklersem eğer, daha çoooook beklemek zorunda kalacağımı iyi bilirim..

Yaya geçidinde duranlar ceza yememek için durmuyorlar.. Bu kurala bir ceza geldiği için birkaç gün gündemde kaldı, farkındalık oluştu, bu da sürücelere yansıdı... Yoksa hiçbir yay geçidinde polis bekleyip ceza yazmaz.. Öyle olsa hiçbir yaya geçicinde park edilmiş araç bulamazdınız, halbuki bu geçitler park edilmiş araçlarla dolu...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dekareme -- 17 Şubat 2019; 22:24:40 >

• Ohooo...

Bosna-Hersek'in ortalama eğitimi Türkiye'nin iki katı. Türkiye yüz senede ortalama 4 yıl eğitime geldi. Otuz sene sonra ortalama eğitim ~5.34 sene olur. Sicilya'nın 70'lerdeki hali gibi.
  • Adana’ya gittim Seyhan’da ışıklarda araçlar duruyor yayalar geçiyor. Kavşağın dört tarafı yaya için bariyerlerle kaplı ve geçiş sadece ışığın yandığı geçitten mümkün. İstanbul’a geliyorsun Mecidiyeköy de aynı sistem ışık var sana yeşil yanıyor o arada geçmeye devam eden yayaları kabullendik de kardeşim adam 20 metre ileriden yola atlıyor trafiğin ve benim geçiş hakkımın içine ediyor.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.