Şimdi Ara

[Yayında] Pardus ekibine sorun, soralım, cevaplasınlar! (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
77
Cevap
1
Favori
2.680
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: pianistvirtuoso

pardus yerli işletim sistemi değildir, sıradan linux çakmasıdır nokta.

Bu kadar kolay ya bir dağıtım hazırlamak, çakmadır deyip nokta koyuyorsun helal olsun. Yorum yaptığın şeyin ne olduğunu iyice öğren gel, öyle yorum yap.

Aklımdan geçen soruları arkadaşlar sormuşlar zaten ama tek birşey var :

NEDEN Pardus beraberinde bu kadar çok kurulu paket getiriyor??? Her programın aynı işi yapabilecek bir benzeri var. O kadar çok paket var ki, sırf bu karışıklıktan dolayı Pardus'u sildim. Onun dışında görüntüsü vs. çok hoşuma gitmişti.

Bu sorunun cevabı "gelirse" büyük ihtimalle "linux öğrenmesi biraz zaman alan bir sistem, windowsu zar zor çözen vatandaşa gel paket kurmasını anlat" şeklinde gelecek. Madem öyle Pardusun bu hali "normal" sürüm şeklinde yayınlansa, sadece genel paketlerin bulunduğu "sade" bir sürüm daha olsa nasıl olur?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Abstros -- 17 Ocak 2010; 0:58:42 >

• Linux dağıtımı hazırlamak çok kolay değil ancak sıfırdan bir işletim sistemi yazmaktan çok daha kolay. Türkiye'de Pardus'un yerli işletim sistemi olarak lanse edilmesinin sebebi belki geneli bilgisayar konusunda bilgili olmayan halka hitap edebilmek veya daha güçlü bir tanıtım yapabilmek.

Pardus bir linux dağıtımıdır.
  • quote:

Orijinalden alıntı: pianistvirtuoso

pardus yerli işletim sistemi değildir, sıradan linux çakmasıdır nokta.

suraya post atmadan önce bi google'a pardus yaz da sonra gel at postunu.
  • Pardus takibi ve haberlerinde neredeyse hiçbir bilgim yok ama bir sorum var Sıradan bir USB ile istediğimiz bilgisayardan anında çalıştırabileceğimiz bir Portable version olacak mı?
  • quote:

Orijinalden alıntı: Haplo

Pardus takibi ve haberlerinde neredeyse hiçbir bilgim yok ama bir sorum var Sıradan bir USB ile istediğimiz bilgisayardan anında çalıştırabileceğimiz bir Portable version olacak mı?

USB bellekten çalıştırılabilen bir versiyonu kastettiysen, bunu ben de çok istiyorum. Yukarıda bir arkadaş daha bunu sormuştu. Böylece hdd içeriğini riske atmadan kullanmak isteyenlere kolaylık olacağı gibi, Pardus'un daha yaygınlaşması da sağlanmış olur.

Bir de tv kartımdan, kibrit kutusunun yarısı kadar görüntü alıyor olmaktan şikayetçiyim. Bu durum neden düzeltilemiyor?
  • quote:

Orijinalden alıntı: OnurJAM

quote:

Orijinalden alıntı: dante38

Sanırım herkes kendi ülkesinin işletim sistemini kullanmak ister.Mesala bende bir süre pardus kullandım ama oyunları açamaması benim için en büyük sorundu mesala Devil May Cry,Crysis,Cod gibi büyük oyunlardan güzel efektli oyunlara neden destek veremediklerini ve ne zaman vereceklerini soruyorum.Düşünsenize oyunu açarken reklam olarak pardus yazıyor.

Bu sorun Pardus kaynaklı değil. Hic bir linux dağıtımında direk acamazsın o oyunları. Fakat acmak icin Wine tarzında platformlar arası gecis programları var, bunları kullanarak cogu oyunu oynayabilirsin pardusta.

Bende işte nasl böyle wine tarzı programlar kullanmadan nasıl dirk oyunu yüklicez diyorum .

• 64bit Pardus'u ÇOMÜ yapacak diye biliyoruz. Peki Pardus için x86 veya AMD64'den başka mimariler düşünülüyor mu?
    Ve birde Linux'dan başka çekirdekler söz konusu olabilir mi? Mesela kurumsal çözümler için güvenlik odaklı BSD tabanlı sunucu sürümü olabilir mi?
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: OnurJAM

quote:

Sanırım herkes kendi ülkesinin işletim sistemini kullanmak ister.Mesala bende bir süre pardus kullandım ama oyunları açamaması benim için en büyük sorundu mesala Devil May Cry,Crysis,Cod gibi büyük oyunlardan güzel efektli oyunlara neden destek veremediklerini ve ne zaman vereceklerini soruyorum.Düşünsenize oyunu açarken reklam olarak pardus yazıyor.

Bu sorun Pardus kaynaklı değil. Hic bir linux dağıtımında direk acamazsın o oyunları. Fakat acmak icin Wine tarzında platformlar arası gecis programları var, bunları kullanarak cogu oyunu oynayabilirsin pardusta.

Bende işte nasl böyle wine tarzı programlar kullanmadan nasıl dirk oyunu yüklicez diyorum .

Wine ve benzeri binary translator uygulamalar kullanmadan bir Windows uygulamasını linux üzerinde çalıştırmanız mümkün değil. Çekirdek farklı. Ayrıca linux'ün amacı da bu değil.

Binary translation kolay bir işlem değil çünkü Microsoft, Windows'un çalıştırılabilir dosyaları nasıl işlediğine dair yeterli kaynak sunmuyor. Tersine mühendislik ile bir yere gelinmek zorunda, ki oldukça iyi bir yere gelinmiş durumda.

Oyunları çalıştırmak standart bir uygulamayı çalıştırmaktan çok daha zor.

• hadi bir soru daha sorayım aklıma gelmişken. pardus kurulacak bilgisayardaki donanımları desteklediğine dair bir işaret veriliyor mu kurulumda?
    yani, sen kurma kardeşim bak senin tv kartın var destekleyemiyoruz şu an diyecek bir donanım taraması yapan sistem. tıpkı mesela win98' den xp' ye geçerken,
    xp için uygun donanım driver' larını toplamak gibi. mesela attım gitti 10 kanal ses verebilecek özellikte donanımlı bir ses kartımı basit bir modda çalıştıracaksa,
    kimse pardus' a geçmek istemez manasında.. tam donanım desteği veriyor mu kısa bir soruyla..
  • bir soru daha

bu soru cevap mekanızması aynı zamanda öneri ve isteklerin doğmasına da yol açar. pardus' un dh ile yapacağı röportajın tam amacı nedir?
    mevcut sistemi geliştirmeye yönelik bir adım mı yoksa, reklam mı, ya da dh üyelerine pardus' un varlığını hatırlatmak mı?

tam beş soru sormuşum.. esas linux' culer var ama ortada görünmüyorlar..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi The souls migration -- 16 Ocak 2010; 20:11:40 >
  • bu yerli işletim sistemimizin yerli sözlüğümüz olan tdk sözlüğünde karşılığı olan bir sürüm adı olacak mı ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi coverdale -- 16 Ocak 2010; 20:16:37 >
  • 1) GNOME masaüstü ortamı ve diğer masaüstü ortamları bir süre sonra resmi olarak desteklenecek mi?

2) Çeşitli kullanım alanları için farklı Pardus sürümleri çıkartılması düşünülüyor mu? (Örneğin Pardus Eğitim Sürümü, Pardus Stüdyo Sürümü gibi.)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Wacom Intuos -- 17 Ocak 2010; 0:47:36 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: SSH

Linux dağıtımı hazırlamak çok kolay değil ancak sıfırdan bir işletim sistemi yazmaktan çok daha kolay. Türkiye'de Pardus'un yerli işletim sistemi olarak lanse edilmesinin sebebi belki geneli bilgisayar konusunda bilgili olmayan halka hitap edebilmek veya daha güçlü bir tanıtım yapabilmek.

Pardus bir linux dağıtımıdır.

Doğrudur sıfırdan işletim sistemi yazmak bir dağıtım hazırlamaktan çok daha zordur. O şekilde lanse edilmesine bende karşıyım. Ama Türk insanının bilgisi göz önünde tutulduğunda böyle olması daha iyi bence. Pardus bir linux dağıtımıdır deseler "linux? olm dağıtım mağıtım ne deyi la bu? gibi tepkilerle karşılaşacaklar.

Ben orada zaten arkadaşın onca emeğe "çakma" deyip gitmesine kızdım.

• quote:

Orijinalden alıntı: MPS

quote:

Orijinalden alıntı: Speed-Step

Merak ettiklerinizi sorun, soralım, cevaplasınlar!

Valla benim merakım teknik değil magazinsel .

Soru =

Microsoft XP dir Vista dır Wİn 7 dir sonra Mac olsun Linux olsun belli yere gelmiş ve pazara hakim olmuş şirketlerken varken hangi akla hizmet olarak Pardus adı altında bir işletim sistemi kurulurda bunu yaygınlaştırma hayaline kapılınır?

Yapılan emeğe zahmete yazık değil mi?

Pazarın 1000 de birini ele geçirme ihtimali olmayan bir sevdanın peşinden nasıl olurda koşulur?

Bu iş gücü bilgi birikim farklı bir alanda kullanılamaz mı?

Bilmeden konuşmak diye buna denir. Linux bir şirket değildir. Sadece açık kaynak olarak yazılmış kodlardır ve kişi/kurumlar bu kodları istedikleri gibi düzenleyip dağıtabilirler.
    İkinci olarak; Pardus'un yapılma amacı piyasada yer edinebilmek değil, Türk programcıların böyle bir şey yapabildiğini kanıtlamak ve devlete ait sistemlerde kullanilabilecek, Windows'dan daha güvenli ve açık kaynaklı, lisans ödemesi gerektirmeyen bir işletim sistemi (şu durumda daha çok "dağıtım") yapmaktır.
    Pardus'a Linux çakması diyen arkadaşı da ayrıca tebrik ediyorum.

• @OnurJAM nickli arkadaş başlıkta Pardus ekibine sorun, iletelim, cevalnasınlar yazılmış ama sen onlar gelmeden bu görevi üstlenmişsin sanırım herkese bir cevap vermek zorunda mı hissediyorsun bir de milletle polemiklere giriyosun??

O zaman Murat beye rica edelim de Pardus ekibini zahmete sokmasın oralara getirip
  • doğrusu 2009 sürümünü hiç kurmadım ama yine sormaya devam edeyim.. bir ara kurmalı inşaAllah..

şimdi "http://www.pardus.org.tr " adresini browser' a yazıyorum, benihttp://www.pardus.org.tr/eng/ adresine yönlendiriyor.
    sayfanın en sağ üst köşesinde ise " Türkçe " yazısı var. bu yazının bu linkte " Turkish " olarak yer alması daha uygun olmaz mı?
    ben de çok gaddarım bee.. neyse bu soruyu geçelim..

ingilizce veya türkçe her iki linkte de hizmetler bölümüne geçiş yapamıyorum. yapım aşamasında olabilir mi?
    tamam bu sondu başka şamata yapmayacağım.

diğer sorum, kurulum aşamasındaki kullanıcı adı oluşturma bölümünde gerçek isim girişi yapılacak yer var.
    bunun özel bir amacı var mı? yani ben işletim sisteminde gerçek ismimi kullanmayabilirim.
    peki neden bu şekilde gerçek kullanıcı adı girişinin yapılmasına gerek duyuldu.

bir başka soru, support olarak başka bir adrese yönlendiriliyoruz. sanırım ozgurlukicin.com adlı adrese.
    neden pardus.org.tr değil de oxgurlukicin.com yani paket eklentilerini bu ikinci adresde görüyoruz.

ayrıca paketlerin tamamını göremiyoruz gördüğüm kadarıyla. yani bu şansımızı sanırım sadece pardusu kurup,
    pisiye girdiğimizde görebileceğiz galiba? bunu kuruluma başlamadan evvel support olarak sitede görebiliyormuyuz?
    yani mesela ftp server amacıyla pardus kuracağım ama kullanabileceğim programların listesi nedir?
    bu programların kurulumu ve ayarlarının yapılmasına yönelik teknik destekte, forumlara veya ikinci bilemedin
    üçüncü linklerden faydalanmaya yöneltilmek pardus' u zayıflatmıyor mu? yani bu sorunun bir benzerini firefox yaşıyor gibi bence.
    bazı programların default olarak yer alması, pardusu daha güçlü yapmaz mı? bunu da en iyi backtrack uyguluyor dersek yanlış mı olur?

bir de mesut çevik, sorulacak olan soruları güncelleyip bize de bilgi olarak sunarsa veya sorduğumuz sorularda işaretleme yaparsa,
    biz de hee kaideye alınıyoruz demek ki deriz. yoksa mesut çevik soruyu sordu kayboldu.. yazıyoruz ama
    konuya iştirak bekliyoruz kendisinden de.. ne yapıyor acaba.. sorular iyi veya kötü gidiyor şeklinde ondan bir iki cümle bekliyok..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi The souls migration -- 17 Ocak 2010; 1:25:18 >

• 1- Neden deb gibi hazır paketleme sistemleri yerine sıfırdan pisi gibi bi araç yazmaya kalkıştınız?
    2- Bütçenin nereye gittiği ile ilgili bir belgeniz var mı? (O kadar para artistanbul'un cihangir ofisinden mi geçiyor yoksa? )
    3- Neden pardus-linux.org'u dışladınız?
    4- Neden e-dergiyi özgür yazılım ile değil de mac os üzerinde adobe ile yapıyorsunuz? :D
    5- Özgürlükiçin'deki olayların tartışılabileceği bir ortam var mı? e-mail listelernde onca cevheri taşlayıp demagoji yaptınız. Burası yeri değil dediniz.. Neresi yeri?
  • quote:

Orijinalden alıntı: Haplo

Pardus takibi ve haberlerinde neredeyse hiçbir bilgim yok ama bir sorum var Sıradan bir USB ile istediğimiz bilgisayardan anında çalıştırabileceğimiz bir Portable version olacak mı?

Pardusun çalışan cd diye bir versiyonu daha var. İstersen bunu bir cdye yazdırıp direkt bu cdden, kurulum yapmadan Pardusu çalıştırabilirsin. Unetbootin adında bir program var, bununla da usbden çalışacak hale getirme şansın olabilir.

quote:

Orijinalden alıntı: PHI

Pardus 2009 çalışan cd'si çıkacak mı? Çıkacaksa ne zaman?
    Pardus 2010 çıkacak mı?

Benim sorularım bunlar.

çalışan cd versiyonu sitelerinde var.
    yeni versiyonları çıkarmaya devam ediyorlar. geleneği değiştirmezlerse 2010 adında da bir sürümü çıkar ama ne zaman çıkar bunu bende merak ediyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Evren Küçük -- 17 Ocak 2010; 2:03:41 >

• quote:

Orijinalden alıntı: psikolinux

1- Neden deb gibi hazır paketleme sistemleri yerine sıfırdan pisi gibi bi araç yazmaya kalkıştınız?
    2- Bütçenin nereye gittiği ile ilgili bir belgeniz var mı? (O kadar para artistanbul'un cihangir ofisinden mi geçiyor yoksa? )
    3- Neden pardus-linux.org'u dışladınız?
    4- Neden e-dergiyi özgür yazılım ile değil de mac os üzerinde adobe ile yapıyorsunuz? :D
    5- Özgürlükiçin'deki olayların tartışılabileceği bir ortam var mı? e-mail listelernde onca cevheri taşlayıp demagoji yaptınız. Burası yeri değil dediniz.. Neresi yeri?

4 nolu madde ile sen benden daha gaddar çıktın gibi. ispatın var mı, bakalım diyorum.. havada kalmasın, postlarına yazık olur..

• quote:

Orijinalden alıntı: psikolinux

Bu soruyu Pardus ekibine değil e-dergiyi hazırlayan Özgürlük İçin ahalisine sormak gerekir.
  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.