Şimdi Ara

Yayınevleriyle ilgili

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
315
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhaba, benim aklıma takılan bir sorun var da onu sizlerle paylaşmak istedim. Sorunum yayınevleriyle ilgili,özetle yayınevlerinin ısrarla basılmış kitapları (zaten var olan kitapları) tekrar basmaları.Yeni çıkan kitaplara baktığımda bir sürü,farklı yayınevlerinden çıkan ama var olan kitaplar yayınlıyorlar.Örneğin,Franz Kafka'nın ve Stefan Zweig'in kitaplarını yayınlıyorlar.
    Ben bunu anlamıyorum,nedeni nedir ? Zaten "kaliteli" yayınevleri bu kitapları basmış ve çoğu insan o yayınevini tercih ediyor.Ancak ısrarla kalitesiz çevirilerle,sayfa sayılarının değişikliğiyle basmalarının nedeni nedir ?
    Bir kitabın farklı bir yayınevinde baskısı tükenmiş,bu yüzden başka bir yayınevi bunu basabilir - bu gayet normal. Ve ya orijinale daha yakın,tam metin olarak da basabilir. Ancak ısrarla Şato,Satranç,Dönüşüm vb. kitapları farklı farklı yayınevlerinin basmasına artık dayanamıyorum.Bunun yerine daha çevirisi yapılmamış güzel kitapları yayınlasalar daha iyi olmaz mı ? Fiyat olarak bazı kişilere daha uygun gelebilir,daha ekonomik olabilir ama bir insan "kaliteli" yayınevi yerine,adını sanını daha yeni duyduğu bir yayınevini neden tercih eder ki ? Sırf ucuz olduğu için mi ? Peki o kitabın çevirisi ve ya anlatımı yeterince bir şey katmazsa ? Umarım kafamdaki soru işaretlerini kaldırabilirsiniz. (Ön yargılı olduğum için kusuruma bakmayın.)

• "D'argent, d'argent beaucoup d'argent" meselesi her zamanki gibi. Bu ülkede yayınevinden tut da sıradan bir köylüye ekseriyet para için 1000 kere basılmış kitabı da tekrar basar, kuş uçmaz dağlar başına kazma kürek define aramaya da gider.

Buna şaşırmak garip asıl.
  • E-Nazmi E kullanıcısına yanıt
    Gerçekten amaç para için mi yapılıyor ?
    Peki istedikleri gibi para kazanabiliyorlar mı ?

Düşünsenize 50 den fazla yayınevleri var ve aynı kitabı yayınlıyorlar.İnsan hangisini alsın ki ? Elbet 50 yayınevinin 45'i para kazanamıyordur. Ancak ısrarla basılmaya devam ediyor. Çok mantıklı gelmiyor bana bu düşünce.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Rosita

Gerçekten amaç para için mi yapılıyor ?
    Peki istedikleri gibi para kazanabiliyorlar mı ?

Düşünsenize 50 den fazla yayınevleri var ve aynı kitabı yayınlıyorlar.İnsan hangisini alsın ki ? Elbet 50 yayınevinin 45'i para kazanamıyordur. Ancak ısrarla basılmaya devam ediyor. Çok mantıklı gelmiyor bana bu düşünce.
    İlk bakışta öyle geliyor ama hepsiburada bile falanca dandik yayınevinin bastığı seti %50 indirimli satıyor. Sonuçta belki bir İş Bankası'nın sattığı gibi yüz binler satmıyor bir yazarın kitapları ama binler satıyor.

Zaten kar edemeyeceklerini hesap etseler basmazlar. Bu tip işlerde hırsızlık falan da çok olduğu için, tıpatıp bir başka çeviriyi kelime değiştirmeden para ödemeden çalanlar gibi, her türlü kar ediyorlar.

Ya şuradan hesap edin, Küçük Prens'in yayın hakları esasen Can'da mı neydi ama 80 farklı yayınevinin baskısı var Göktürk Yazılı olanından tutun da Osmanlıcasına, Türkiye baskısı Almancasına kadar. İlgili yazıları bulabilirsiniz internette.

Ve 80 farklı yayınevi resmen telif kanununu ihlal ettikleri halde suçu işleyen çok olduğu için herkes suçsuzdur misali hiç birine bir şey olmadı, sattıkları binlerce kitap yanlarına kar kaldı.

Bir de biz internetten alıyoruz ama internetten alma imkanı olmayıp Isparta, Burdur ya da ne bileyim Karabük gibi yerlerde yaşayıp lokal kitabevinin getirdiği baskıları almak zorunda olanlar da var.

Çok etkenli bir denklem.

Bir kitabın telif hakkı 70 yıldır.

Küçük Prens’in telifi 2014-2015 gibi son bulduktan sonra 200’ü aşkın yayınevi tarafından basıldı.

Diğer klasikler için de bu kural geçerli. Ben telif hakkının yendiğini düşünmüyorum ama çeviri hakkı kesinlikle yeniyor.

Bunu yapanlar sadece para için yapıyorlar.

3-5₺ fazla verip İş Bankası, Can ya da Yapı Kredi Yayınlarını tercih etmek daha sağlıklı.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yazarın ölümünden üstünden yetmiş yıl geçtiğinde telif hakları serbest kalır. Bundan sonra yayınevleri -telif ödemeden- o kitabı istedikleri gibi basabilirler. Stefan Zweig kitaplarında da bu durum var. Telif kalktığı için herkes Zweig basmaya başladı (Aynı durum Küçük Prens'te de oldu).

Bilinçli okur yayınevine ve çevirmene dikkat eder. Bilinçsiz okur ise yayınevine ve çevirmede bakmadan, sırf ucuz diye kitap alır. Amaç adı okudu olsun ve kitaplık dolsun.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Küçük Prens'in telifinin kalktığını ben de biliyorum. Ama kalkmadan önce de onlarca yayınevi basıyordu. Benim çocukluğumda bile 4-5 farklı baskısını gördüğümü hatırlarım. Onu ben de biliyorum yani. Küçük Prens sadece örnek.

Zweig'dan tutun da Dosto'ya kadar onlarca farklı yayınevinde bulabilirsiniz. Sırf para hırsı. Bilmeyen de alıyor.

@zegerezen @Armag3d0N
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Haşhaşiler İle İlgili Kitap
    8 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
    Yayın haklarını farklı dönemlerde farklı yayınevleri alıyor. Bu nedenle aynı kitabın farklı baskılarını bulmak mümkün.

Çoğu 90’larda çıkan Saramago kitaplarını şu an Türkiye’de 3 farklı yayınevi bastı.

Telif yasasının çiğnenmesini öyle kolay birşey olacağını düşünmüyorum ya da düşünmek istemiyorum. Korsan tezgahlarda satılmıyor çünkü. Kitapevlerinde internette her yerde görebilirsiniz.

Varsa ve önüne geçilemiyorsa yazıklar olsun!

• quote:

Orijinalden alıntı: zegerezen

Yayın haklarını farklı dönemlerde farklı yayınevleri alıyor. Bu nedenle aynı kitabın farklı baskılarını bulmak mümkün.

Çoğu 90’larda çıkan Saramago kitaplarını şu an Türkiye’de 3 farklı yayınevi bastı.

Telif yasasının çiğnenmesini öyle kolay birşey olacağını düşünmüyorum ya da düşünmek istemiyorum. Korsan tezgahlarda satılmıyor çünkü. Kitapevlerinde internette her yerde görebilirsiniz.

Varsa ve önüne geçilemiyorsa yazıklar olsun!
    Bazı kitaplar ve yazarlar bu yüzden kaç kere mahkemelik oldular. Mesela Peyami Safa'nın telifinin kendisinde olduğunu iddia ederek Alkım onlarca baskı yaptı Ötüken'i takmadan. Evet bir kaç sene önce dava aleyhine sonuçlandı ama o zamana kadar kaldırdığı paraların miktarını buldu mu acaba tazminat?

Bu tip olayların çok olduğunu söyleyemem ama bazı kitaplarda ve yazarlarda oluyor ne yazık ki.

Bu tarz durumlardan haberim yoktu. Bilgilendirme için çok teşekkür ederim.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.