Tecrübeniz nasıl hocam hangi alan üzerine çalışıyorsunuz? |
Yazılım iş konusunda yardım (2. sayfa)
![](/static/forum/img/downicon.png)
![](/static/forum/img/upicon.png)
![](/static/forum/img/close.png)
-
-
google meta amazon gibi firmaların california ofislerinde başlangıç maaşı aşağı yukarı 200 bin dolardır. yani bir junior yazılımcı firmasına senelik 1 milyon dolar mı kazandırıyor ben mi yanlış anlıyorum?
-
aynen aslanım sensin ya
-
200 bin x12 = milyon dolar diye hesap yapıyorsanız yanlışınız var çünkü amerikada belirtilen maaşlar yıllık diye biliyorum yani 200 bin yıllıktır
-
hahaha yok öyle yapmadım, üstteki hocamızın patronu ne kazanıyorsan 5 katını kasaya sokuyorsun demiş ona ithafen 5le çarptım
-
3-4 yıldır herkes yazılımcı olun diye kendini kopardı, sonuç bu , alan dışı bile bir sürü insan yazılım yarafına kaydı. Şuan halen aşırı derece her seviyeden yazılımcı arzı var ama o kadar iş yok, hem bizim ülkede hem yurtdışında. Pandemi bittikten sonra da şirketler küçülmeye gitti, üstüne dünyadaki enflasyon krizi gelince , şirketler işe alımları iyice azalttı. Bunun düzelmesi 2025 ortasını bulur. İş ararken bir taraftan kendinizi geliştirmeniz lazım, sürekli mülakatlara hazırlanmanız gerekir. Bunun için 20 dolarlık chat gpt 4o hem sözlü müllakat hem de yazılı mülakat için, müthiş bir araç.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
biz de ise alim yaparken cok zorlaniyoruz. kendine senior diyenler leetcode easy sorulari cozmekten bile acizler.
-
Tekrar okudum da galiba dün benim kafa yerinde değilmiş o kadar yanlış anlamışım..
-
sektörün nesi çökmüş? altın çağını yaşıyor. çift kontratım var; avrupa ve amerika'dan. euro ve $ kazanıyorum. bir de %80 vergi teşviği var. böyle 3-5 sene daha gitse emekli olurum, daha da çalışmam.
-
AI olayını sen biraz yanlış anlamışsın. :)
gpt4 hele bir anlatılanı anlamayı başarsın. ai yüzünden işini kaybedecek son kesim yazılımcılar. önce çağrı merkezi çalışanları kaybedecek bence. sırada şoförler, pilotlar, vatmanlar var.
-
yurtdışında ihtiyaç mı yok?
avrupa'ya giden arkadaşlarımı her gün arıyorlar. durmadan taciz ediyorlar.
-
nereye yönlenmen gerektiğini bilmiyorsun. asp.net net söylüyorum çöp. vaktini harcamışsın onunla. c# yazılımcısı sebil gibi her yerde. pyhton güzel bir dil ama onda da iş bulman kolay olmayabilir.
tavsiyem:
Javascript, css, HTML 5, Angular öğren -eğer ki web yazılımcısı olmak istiyorsan-
mobil istiyorsan javascript, css, html 5 üstüne bunların üstüne react native öğren
erp yazılımcılığında da iyi para var (web yazılımcılığından daha iyi). yalnız erp yazılımcısı olmak için bir partnere kapağı atmalısın, kendi kendine öğrenemezsin. NAV (365 BC oldu yeni ismi) - CAL, AX (365 F&O) - X++ , SAP - ABAP. ilanlara bak yetiştirilmek üzere junior alıyorlar. birine kapağı atarsan hayatın kurtulur.
ingilizce çok önemli. ben yurtdışı kontratlarımı bu sayede aldım. ama öncesinde yurt içi tecrübesi lazım tabii.
iş bulmuş çok kötü yazılımcılar gördüm. hatta teklif alıp ordan oraya firma firma geziyorlar bile. ama haliyle sen mektepli değilsin, alaylısın. biraz daha zor olacak senin iş bulman. yüksek lisansını yazılım üzerine yapmış olman bu durumu değiştirmez. ancak doğru hamleleri yaparsan, yeterince zorlarsan olur. kel alaka bölümlerden mezun arkadaşlarım avrupa'dan iş teklifi alıp avrupa'ya bile gitti.
-
kısa problemler vermek veya rastgele terimler falan sormak çok doğru bir yöntem değil. adayın tecrübesi ve seviyesi hakkında yeterli referans/bilgi yoksa en güzeli gerçek bir task verip ne yaptığını izlemek. task uzunsa verirsiniz işi, geliştirmeyi yapar, sonra da size anlatır.
beni böyle testlerle ve terimlerle eleyenler oldu. hem ben hem onlar kaybetti :)
task verildiğinde veya yaptığım işlere/tercübelerime güvendiklerinde hem ben hem onlar kazandı. en basitinden kulladığım dil OO bir dil ama 4 OO prensibini ne zaman sorsalar en az birini hatırlayamam. ya da mesela biri AX (microsoft'un ERP'si) ile ilgili basit temel bir tablo alanını sormuştu, hatırlayamadım. halbuki çok kullanırım onu ama işte insan hatırlayamıyor bazen. iş vermek daha güzel. daha uzun sürer ama daha iyi sonuç verir.
-
Şu an için işin tamamını yapamıyor zaten büyük ihtimalle gpt5 kullanan 1 yazılımcı, 10 yazılımcının işini yapabilecek , geri kalan 9'u yeni işler öğrenmeye başlasın. İşin tamamını yapsa haklısın yazılımcıyla beraber, diğer yüzde 90 sektörü de etkiler.
Söylediğin sektörler son yıllardaki gpt gelişimiyle alakasız olarak daha önceden zaten yazılımlar tarafından yapılmaya başlanmıştı, o sektörlerdeki çalışanlar ilk etkilenecekler.
-
ne tamamı, ne yarısı?
bazen beklemediğim bir şekilde güzel bir kod yazıyor. ama bir noktadan sonra ne dediğimi bile anlamıyor. forumlarda, bloglarda bulabileceğin basit kodlar için chatgpt 4 iyi, onun dışında çöp.
-
task verip adamin min 2-3 gununu almayi dogru bulmuyorum, hem kime yazdirdigi filan belli olmuyor ve ise goturen tarafindan incelenmesi zaman aliyor. bizim sirket ve avrupada gordugum cogu sirketin yaptigi, adayin seviyesine gore leetcode sorusu, kisa ama onemli kod problemlerine yaklasimi, seniorlara ek system design sorulari. zaten leetcode sorusundan %90 eleniyor.
interview sirasinda olusan stres ve heyecandan neyise hatirlamamak olagan durum. recruiter calistigi kadar yardimci olmali katilimci arkadasa. sektorda cok fazla is var ama bir o kadar da yetersiz eleman var.
konuyu acan arkadas C# ve Python bildigini iddia etmis. mesele C# neyine yetmedi python ogrenme gereksinimi duydun? yeni baslayan biri icin bu cok yanlis bir yaklasim. bir dile odaklanin onda kendinizi gelistirmeye bakin.
-
kimmiş merak ettim? :) almanya'da alamancasız iş yok. bulan da en az 50 kişi mülakata giriyorlar. IT bölümünde arkadaş 3,5 saat yol yaptı dortmund'da bir firmaya girdi. almancasından IQsuna kadar testlere girdi aynı gün totalde 160 dakika test yaptı.
sonuç : aşırı talepten dolayı biz sizi arıycaz. bizden haber bekleyin :)
-
İhtiyaç yok'u doğru anlamamışsınız diye düşünüyorum. İşe alımların çok yavaşladığını, junior pozisyonlar için artık ihtiyacın çok olmadığını belirtmeye çalıştım.
Finlandiya'da yaşıyorum. Bir startup'ta mobil developer olarak çalışıyorum. Mutlaka daha iyi konumda olan insanlar vardır ama beni arayan soran olmuyor. :) Hadi oldu diyelim, aynı pozisyon için 100 kişiye ulaşıp onların içinden tercih yapıyolar. Bir IT recruiter'dan mesaj almak işi almaya tekabül etmiyor ne yazık ki. Ülkeyle veya benim bilgi seviyemle de alakalı olabilir ama junior pozisyonlar için genel bir gerçek var. Sizin arkadaşlarınızın çalıştığı yerleri ve seniority seviyelerini öğrenmek isterim.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Erkka -- 23 Temmuz 2024; 8:57:23 > -
Ben de arkadaşlarım da 365 F&O yazılımcısı. F&O yazılımcısı zor bulunuyor evet ama mobil yazılımcı da çok aranan bir şey. arkadaşlarımın hiç biri junior değil. +10 seneyiz hepimiz. geneli almanya'da çalışıyor, hollanda ve ingiltere'de de var çalışan, danimarka var. çevremden malta'ya da gidenleri gördüm.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X