Yazılımcılar neden mutsuz? İşyeri Memnuniyeti Anketi açıklandı
-
-
Para var Huzur var yalanı.Maneviyat Olmayancı herşey bomboş.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi joven -- 14 Ağustos 2024; 18:19:38 >
-
akşama kadar kod yazıp kara ekrana bakmak çok sıkıcı bir zaman sonra silah zoruyla yapıyorsun gibi bir his oluyor
oyun geliştiricisiyim, kod yazarken çok sıkılıyorum fakat, sahne dizmek, partekül efekt , material yapmak vs keyifli hissettiriyor.
-
git birisinin borcunu kapat o zaman iyi hissetmek için.
-
Turkiye ozelinde konusmam gerekirse ne duzgun yonetimi olan yazilim sirketi var ne de adam gibi is planlamasi yapan ekip var. Gecmisime baktigimda en keyifle calistigim yer DonanimHaber'di onun disindaki cogu yer klasik yazilim firmasiydi.
-
Mutsuz olmalarına pek şaşırmadım. Zamanında Python'da kodlama dersi almış birisi olarak söyleyebilirim ki; program yazma ve çalıştırma hem can sıkıcı ve iç daraltıcı, hem de zor ve uğraştırıcı. Bir yığın ruhsuz komut ve renksiz tatsız tuzsuz karakteri çalışır halde bir program dizisine dönüştürmek kabak yemek kadar zevksiz iş. Belki zevk alanlar vardır - zevkler, renkler - ama bu konuda en azından kendi kanım, ne hissettiğim, düşündüğüm bell.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Bizzat kendi ellerinle, yaratıcılığını ve sorun çözme becerini kullanarak kendi kendine çalışan bir program yapmanın ve bununla insanlara veya kendine faydalı olmanın verdiği haz olağanüstü.
Sırf para var diye python öğrenenler nefret ediyor tabi bu işten, büyük ihtimalle yapay zeka zaten o tarz iş olanaklarının hepsini de kapatacak ilerleyen senelerde.
Şahsen sevdiğim bir iş olsa da aslında insan doğasına aykırı. Ayrıca her geçen yıl iş daha da karmaşıklaşıyor ve insanın tüm hayatını ve enerjisini sömürüyor, toplumdan koparıyor. Artık klasik kodlamadan kurtulup daha çok tasarım ve problem çözme işini yapması lazım insanların. Kod kısmı artık amelelik gibi, araçlar tarafından yapılması lazım.
-
Maaşların ortalamaya göre iyi olması sadece mid ve senior seviyelerde başlıyor. Çoğu şirket juniora fabrika işçisinden az maaş veriyor.
Çoğu iş imkanı desen İstanbul ofise döndü, İstanbul'da yaşayacaksın mecbur 30-40k kiraları ödeyip trafiğe, kalabalığa ve deprem riskine katlanacaksın diyor.
Yazılımcılığın tek avantajı uzaktan çalışabilmek ve rahatlık bence yoksa ofisle uğraştıktan sonra diğer beyaz yaka işlere göre bir artısı yok, zihin/kafa rahatlığı
yok yani işin en az yarısı bug ve hata temizlemekle geçiyor. Bazı şirketlerde sık sık mesaiye kalınabiliyor ve Türkiyede iş ahlakı olmadığı için mesaiye kaldığınızda da
neredeyse hiçbir şirket ek mesai ücreti ödemiyor. Proje/Ürün yöneticiliği bence aynı paraya yapılan daha temiz iş.
Ama ben artık yazılımdan bağımsız, genel olarak maaşlı çalışmanın ülkemizde artık anlamsız kalmaya başladığını düşünüyorum, maaşların artışı enflasyona göre çok yetersiz kalıyor çoğu şirkette.
Ev, araba satın alma hayalleri zaten hak getire. Bu saatten sonra senior için bile çok zor.
Ayda bir berbere giderim, son 4-5 aydır ödediğim saç kesim ücretleri her gittiğimde düzenli olarak %30 arttı. Yani esnaf istediği gibi kendine zam yapabilirken ve fiş kesmeyerek
vergiyi de minimal öderken tüm vergi ve enflasyon yükü maaşlı çalışana biniyor. Maaşlı çalışanın ekonomik üçgenin en alt kesimi olduğunu düşünüyorum, herkes kırbacı vuruyor.
-
Bilgisayar mühendisliği?
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Elektronik
-
Onu bilmiyorum da bilgisayarda da gördüğüm kadarıyla öyle kodlama eğitimi yok (sadece ilk sınıfta temelini veriyorlar oradan biz yöneliyoruz zaten), geriye kalan derslerin seçmelilerin çoğunda kod bile geçmiyor, çoğu teorik-matematiksel konular geri kalanları daha verimli kodlamayı öğreten şeyler. Yani bence tasarım geliştirme işini en iyi cs yapıyor ama insanlar cs=programlama olarak gördüğü için yanlış anlaşılıyor, diye yorumladım.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Hep söylüyorum. Artık umudum kalmadı çünkü.
Eğer Türkiye'de yaşayacaksanız ve maaşlı çalışan olacaksanız "Devlet Memuru" olacaksınız. Ömür boyu garanti maaş. Bu kadar. Özel sektör artık bitti. Çöp. Ölü... Hangi sektöre giderseniz gidin bu böyle..
Haa hayalin vardır yurtdışına çıkacaksındır, ya da girişimcilik yapıp kendi şirketini kuracaksındır o ayrı...
Anketin tüm dünya yazılımcıları için yapıldığını unutmayın.
-
Anket stackoverflow'un yurtdışı anketi! Seninle aynı kaygıları, sorunları taşımıyorlar. Sorun daha derin.
-
Konuyu Türkiye piyasası açısından degerlendirirsek:
Arz talep dengesi değişmesiyle beraber özellikle az tecrübesi olan geliştiriciler büyük sıkıntı içindeler.
Sektörde şuan junior developer arayan yok gibi bir şey. Buna rağmen gençlerde çok yoğun yazılımcı olma isteği gözlemliyorum. Bunu bilgisayar mühendisliği taban puanlarının uçmasından da anlayabiliriz. Bilgisayar mühendisliği yazanlar büyük kumar oynuyorlar. Sektör bugün yeni mezuna kapıları kapatmışken 5 yıl sonrası için yatırım yapmak öngörü sınırlarımı aşıyor.
Keza şuan çalışan juniorlar da bolca iş yükü ile çalışıyor çünkü sürekli kendilerini kanıtlamak zorundalar, maaşlar düşük, İstanbul'da yaşam pahalı. Bu da mutsuzluk demek.
Tecrübeli geliştiriciler eğer kendilerinin farkındalarsa durumları çok iyi olabiliyor. Kendimden örnek verecek olursam, 10 yıllık bir yazılımcıyım, İstanbul'da yaşamıyorum, mesai saatleri dışına çok nadir çıktığım oluyor, kazancım çok yüksek. Genel olarak rahatım diyebilirim.
Bugün çalıştığım yerden bir şekilde ayrılsam yarın başka bir yere girebilirim.
Kısacası konu tamamen arz talep meselesi. Talep şuan tecrübeli yazılımcıda. Pandemi döneminde ne olursan ol gel furyası vardı. Bunu değerlendirip sektöre tutunanlar şuan işlerine 8 kolla sarılmak durumundalar. Tutunamayanlar maalesef zor zamanlar geçirecekler.
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
-
Ben yazılım seçtiğimde yazılımda para var muhabbeti yoktu. Bilgisayarda vakit geçirmeyi sevdiğim için yazılımı seçtim. Zaten yazılım nasıl yapılıra merakım vardı, ünide ilk senelerinde insanlara öğretilmeye çalışan yazılım/bilgisayar altyapısı bende zaten oluşmuştu, ya da meraklı olduğum için zaten öğrendim.
"Şansıma da yazılımda para var"ın en kaymak zamanına denk geldim. Hem sevdiğim işi yapıyorum, hem de geçimini sağlayabiliyorum. Hâl böyle olunca ben mutluyum diyebiliyorum. Ama şuanki yazılımcılar benden daha farklı bir tecrübe yaşadılarsa, empati kurmak çok da zor değil 👍
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
ben mutluyum, etrafimda gordugum
yazilimcilardan isini severek yapan herkes mutlu, sirf para var diye gelenler surekli sikayetci ve onlar zaten genelde de basarili olamiyorlar.
-
İnsan, insandan yani sosyallikten koparıldıkça mutsuzlaşır. Çok normal.
-
Ben de amatör olarak uğraştığım halde cidden bir yerden sonra bayıyor.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
En Beğenilen Yanıtlar
Tüm Yanıtları Genişlet
akşama kadar kod yazıp kara ekrana bakmak çok sıkıcı bir zaman sonra silah zoruyla yapıyorsun gibi bir his oluyor
oyun geliştiricisiyim, kod yazarken çok sıkılıyorum fakat, sahne dizmek, partekül efekt , material yapmak vs keyifli hissettiriyor. |
git birisinin borcunu kapat o zaman iyi hissetmek için.
|
Benzer içerikler
- whatsapp bildirim gelmiyor
- whatsapp yedeklenen mesajları geri getirme
- iphone alarm çalmıyor
- repost nasıl yapılır
- xiaomi whatsapp sorunu
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X