Abilerim,arkadaşlarım bu yıl üniversite hazırlık okumaya başladım kafamda bu sene kendimi hem İngilizcede hemde web tasarım ve programlamada geliştirmek var.Fakat hazırlanmadan önce tecrübeli kişilerden yardım almak istedim.Şimdi kafama takılan birkaç soru var: 1-Web tasarım için html,css veya dreamweaver yeterlimi? Yada direk asp.net veya php üzerinden yapabilir miyim? 2-Web programlamaya gelince bu konu hakkında biraz forumda araştırma yaptım.Ön plana hep asp.net ve php çıkıyordu ama aralarında çok fark var deniliyordu.Netten de biraz baktım ama net bir karara varamadım. Bunların dışında aslında birçok soru var ama temel olarak bunlar kafama takılan.Şu anda yolun başındayım,her türlü tavsiyeye açığım.
Baştan söyliyeyim dreamweaver'a hiç girme. Sonra web tasarım mı yapacaksın yok programlama mı ona karar ver. Tasarımda ikiye ayırılıyor arayüz tasarımı front-end developer. Arayüz tasarımcısı PS'de çizer front-end ise html-css-js'e döker. Programcı ise siteyi dinamikleştirir. Popüler olarak PHP vs ASP.NET var. Bana kalırsa open source programlama dillerine yönel. PHP opensource'dur. Bende PHP yazıyorum. Ama Nodejs günden güne popülerleşiyor. Asekronu olsun soket yapısı olsun çok başarılı bir dil. Google'da destek veriyor. Microsoft satın almaya çalışıyor inşallah satılmaz. Yani geleceğin dili diyebilirim Nodejs için. Fakat şuan için PHP çok daha popüler.
Öncelikle web programlama müthiş bir silah.Tarayıcı üzerinde oynanabilen oyunlar geliştirebilir, responsive web design ile hem gözlere hem gönüllere hitap eden siteler tasarlayıp müthiş paralara satabilirsin.
Fakat işin korkunç yanı şu ki web programlama ve web tasarım aynı anda sahip olmayı dileyerek hoş hayaller kurdurtan ancak -kapasitene ve programlama tecrübene bağlı olarak- çok hızlı geliştiremeyeceğin skill ler.Zira ikiside farklı disiplinler.Şöyleki yukarıda sormuş olduğun "asp.net mi yoksa php mi?" sorusu işin sadece back end kısmı ki aslına bakarsan burası kolay belli güvenlik temellerine bağlı olarak seçtiğin herhangi bir dilde sunucu ile haberleşmeni sağlayacak bu dillerden dilediğini kullanıp amacına ulaşabilirsin.Asıl kullanıcı arayüzü ve yaratıcılık isteyen kısım front end geliştirme kısmı ki bir çok tecrübeli back end developer artık işin bu kısmından pay almak istiyor, haklılarda.
Front end development kısmı biraz kafa karıştırıcı.O kadar çok framework ve tool var ki örnek bir kaç tane yazmam gerekirse:backbone, angular, ember, meteor, famous, require, sass, less, oocss, bem... Sürekli güncel kalıp bunları takip etmek biraz heves kırıcı.Genelde yapılan hata tüm bunlarda aynı anda ustalaşmaya çalışmak oluyor.Ya da daha beteri ustalaşmaya çalışmakla dahi uğraşmıyor.Kopyalıyor,yapıştırıyor.Takip etmeyi bırak birisinde elle tutulur kod yazmayı öğrenmek bile yine programlama tecrübene ve kapasitene bağlı olarak epey vakit harcamana neden olabilir.
1-Html,css bilgin ile kendi güncellemesini kendisi yapamayan statik web siteleri programlayabilirsin.Gerçi HTML5 ve CSS3 ile yine bir çok kullanışlı element kullanıma sunulmuş bende bir yandan öğreniyorum bunları.Statik web sitesi sınırlarını azıcık aşmana yardımcı olabilir sadece bu ikisinde ustalaşman ama ne denli gerekli bunun muhakemesini sana bırakıyorum.Şunu yapmakta yanlış hiç HTML,CSS kodu görmeden bilmeden web development işlerine girişmen araştırırken göreceğin kodları anlamamana ve ezberden iş yapmana ya da başkaları tarafından yazılmış kodları kopyalamana neden olur ve ben ülkemde böyle şeyler görmekten çok sıkıldım.
Dreamweaver ise sadece bir IDE yani geliştirme ortamı.Açıkçası bende lisanslı sürümü olmasına rağmen pek kullanmadığım bir IDE.Tümleşik geliştirme ortamı nedir ne işe yarar araştırmasını sana bırakıyorum.Araştırarak kendine en uygun geliştirme ortamını bulabilirsin.
2-asp.net mi yoksa php mi?Bu sorunun bir cevabı yok.Aralarında çok fark olduğu için değil eğer bu işte ciddiysen bence ikisi hakkında da bilgi sahibi olmalısın.Ben php seçtim asp.net kaka pis diye bir şey yok.
Ben tüm bu yazdıklarımın kompetanı değilim.Forumda benden çok çok daha tecrübeli nice üyeler olduğuna eminim.Kendi araştırmalarım ve kısa tatilim boyunca edindiğim tecrübelere dayanarak yazdım bunları.Sorun olursa yaz yine.Naçizane önerim gugılı iyi kullan.Her yıl onlarca insan ben geliştirici olacağım ben oyun kodlayacağım diye girişiyor programlama işlerine.Yılma.Yat-kalk sürekli kod çalışta demiyorum tabiki.Ama emin ol kopyala-yapıştır yapmadan kendim bir şeyler geliştireyim tamamen benim ürünüm olsun dersen ki demeni temenni ederim olayları işleyişleri yordamları iyi anlaman gerekli ve buda çoğu zaman yıldırıcı oluyor.Hazırlık döneminde başlayan bu süreç dota ya da lol oynamayla son buluyor.
Freedom`
kullanıcısına yanıt
kerdeşim senini için sevindim web tasarım secmeni bence php öğren abilerin dediği gibi php gercekten silah gibi
ben internet cafe işletiyorum web tasarım lisde unide bilgi prg. okudum
ama hergun hergun üzülüyorum diyorum kendı kendime ilk 3 5 senee 800 1000 liraya çalışsaydım bana ogretselerdi diye
benım sorunum biraz da başka algı sorunum var buna ne kadar uzuluyorum biliyormusunuz hocam boyle <?php ?> yazdım zaman üzerimdeki butun yük kalkıyor sankı o kodlar konusucakmıs gibi geliyor
kendın ogren arastır kitap al video izle birşeyler yap
ben bir sayfadan bir sayfa değişken tasımayı başkalarında yardım bekledim 3 yılımı aldı sonra karar verdim kendı kendıme dedim kendım ogrenmeliyim
şimdi kendımce sanal kursa bile yazı yazıyorum
en kısa surede doktora gidicem 2 satır yazı yazdım zaman bile 5 dk dusuniyim basım agrır oldu .s
yine boş boş konusup konuyu başka yerlere çektim benım tavsiyem bunlar usta