Edit: davayı açtım konuyu sürekli güncelliyorum. Tüketici hakem heyeti kararına itiraz, Ürün bedelinin iadesinde enflasyon ? Hakem heyetine başvururken aldığım ürünün güncel bedeli üzerinden iade istemiştim fakat ürünün geri alınması ve ücretin fatura tutarı üzerinden iade edilmesi şeklinde sonuç çıktı. DAVA SONUCU: dava reddedildi. ne yenisi ile değişim nede faizi ile iade konusu ikisi de reddedildi. "hakem heyeti doğru karar verdi" diyor hakim. "e ama benim isteğim dışında bir hüküm verdi, benim isteğim bedel iadesi değil güncel bedel iadesi idi dolayısıyla başvurum uygunsuz olduğu için reddedilseydi ben mağdur olmazdım" dedim ama hakim biraz da e yani haklısın aslında bakışı ve ses tonu ile "hakem heyeti doğru karar vermiş" diye tekrarladı, yine tekrar ettim "ben böyle bir talepte bulunmadım ki" diye ama sonuç değişmedi. Gerekçeli karar haliyle sonra yazılacak, gerekçeli karar bakacağız artık. Hukuken doğru olabilir, gerekçeler açıklanacak fakat bu nasıl hukuk, hukuku araç olarak düşünün karşısında bir duvar var çarpacak, hukuk kuralları araca sağa ya da sola geç demiyor çünkü hukuken karşılığı yok, ve araç duvara çarpıyor olan bu. Bu akla vicdana sığar mı? Pardon filminden: "Adalet o kadar da adil bir şey değilmiş". < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi xenofx -- 15 Şubat 2023; 14:5:17 > |
Tüketici Mahkemesinde Mobilya İadesinde İade Ücretinin "Kuşa Dönmesi" Sorunu
Giriş Mobilya iadesi talep eden tüketiciler, çoğu zaman enflasyon nedeniyle iade edilen ürünün değerinin azalması sonucu mağdur olabilmektedir. Bu duruma "iade ücretinin kuşa dönmesi" denilmektedir.
Tüketici Hakem Heyetinin Kararları Tüketici Hakem Heyetleri (THH), ürünü iade eden tüketicilere, iade tarihindeki enflasyon farkı dikkate alınarak para iadesi ödenmesine karar vermektedirler. Ancak, bu kararlar tüm davalar için geçerli değildir.
Enflasyon Farkının Hesaplanması THH, enflasyon farkını hesaplamak için Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerini kullanır. Ürün iadesi yapıldığında geçerli olan TÜFE değeri, satın alma işlemi sırasında geçerli olan TÜFE değerinden çıkarılarak enflasyon farkı bulunur.
İade Ücretinin Alınması THH'nin para iadesine ilişkin kararlarının uygulanması için aşağıdaki adımlar izlenmelidir:
- Satıcıya kararın tebliğ edilmesi
- Satıcının kararın gereklerini zamanında yerine getirmemesi halinde icra takibi başlatılması
Fiyatı Arttıran Ürünlerin İadesi Fiyatı artan ürünlerin iadesinde de enflasyon farkı dikkate alınır. Ancak, satıcı, ürünün değerinin artmış olması nedeniyle ek bir ödeme talep edebilir. Bu durumda, tüketici ve satıcı arasında bir uzlaşma sağlanması gerekmektedir.
Sonuç Mobilya iadesi talep eden tüketiciler, enflasyon farkının iade ücretine yansıtılması konusundaki haklarını bilmelidirler. THH kararları ile iade ücretinin korunması mümkündür. Ancak, her dava farklı değerlendirilebileceğinden, hukuki destek almak faydalı olabilir.