Merhaba arkadaşlar. MSI GT780DXR 128 gb SSD + 750 gb HDD modelini aldım. Daha kutusundan bile çıkarmadım, çünkü kafamda bir soru var. Almadan önce iki ay araştırma yaptım, sonunda bu modelde karar kıldım. Şimdi internette ilk şarj, şarj süresi, pilsiz veya pilli kullanım, o kadar çok tartışma ve konu var ki, çok zor oldu. Eğer burada da bir tartışma çıkacaksa, eyvah ki ne eyvah. Tek sorum benim canavarı kutudan çıkardıktan sonra pilini alıp takıp bitirmem, sonra kapalı şarj etmem mi gerekir , yoksa kullanmadan takıp şarj etmem mi gerekir? Teşekkürler.
Cevabı verseniz de çıkarsam şunu kutusundan
Bende gt70 alıcam o yüzden baya bi araştırmıştım ve gerçekten bu konularla ilgili birinden yardım almıştım hatta internette biyerde onun yazısıda olcak bulursam atarım. Bu konuyu şöyle özetleyim bu pilin ilk şarj durumu bitiridip tamamen doldurma durumu falan eski pillerde kaldı. Yani lityum ion pillerinde böyle bir koşul söz konusu değil çünkü tepkimesi iki tarafları da çok rahat gerçekleşebiliyor. Yani sen pili taksanda takmasanda rafta dursada durmasada veya laptopu prize bağlarken pil takılı olsada olmasada o pil ölücek. Ve sakın pili çıkarıp elektrikten kullanmayıda düşünme çünkü laptoplar bataryalar üzerinden çalışmak için tasarlandığından ve prizden gelen akım değişkenlik gösterdiğinden bilgisayara zarar verebiliyor. Senin tam aksine sürekli bataryada oynaman ve hatta arada batarya takılıyken prize takman gerekir. Çünkü bu piller kullanılmayı sever kaldırıp kenara atıp kullanmasanda aynı oranda pil kendi kendini tüketmeye devam eder çünkü tepkimesi çift taraflıdır. Dediğim gibi bir gün elbet pilin ölücek bunu engellemenin yolu yok bu lityum-ion pillerinin zaten en büyük dezavantajı. O gün geldiğinde çıkıp kendine yeni pil alıcaksın. 50-60 lira bir pil için sakın 4-5 bin lık laptopa zarar veriyim deme :D Pilini sık sık bitir ve şarj et ve önemli olduğu için büyük harflerle yazıyorum SAKIN PİLİ TAMAMEN BİTİRME %0 a kesinlikle inmesin bu pile inanılmaz derecede zarar veriyor. %10lara falan geldiğinde doldur. Ve şunuda söyleyim pil ömrü sadece tek bir şeye bağlıdır (yani var sıcaklık falanda en büyük etmeni ) pili kaçkere doldurup boşalltığındır. Yani sen naparsan yap o pil kendi kapasitesi kadar dolup boşalcaktır yani atıyorum pilin ömrü 500 dolumsa sen o pili çok kötü kullansanda en fazla 450 ye indirirsin yani dert etcek bişey yok.
Öncelikle teşekkür ederim, anladığım kadarı ile al, ister şarj et kullan, ister hemen kullan demek istedin. Yanlış mıyım?
Onaylamak için 1' e Hayır yanlışsın demek için 2' ye basman yeterli :)
Aynen. Dediğim gibi bu lityum iyon pillerde öyle ön koşullu şeyler söz konusu değil. Sen pilsiz çalıştırma yeter yoksa en küçük akım dalgalanmasında bütün bilgisayarı yakarsın günümüzde en yanlış bilinen olay da bu "pili çıkarın prizden kullanın" ama millet bilmiyo akım değiştiği anda bilgisayarım tüm parçaları yanıcak :D Prize sadece şarj azaldığında tak ve şarj %100 oluncada çıkar.
ne pimpirikli insalarız yahu ilk şarj diye birşey yok tak kullan.. Kullanım esnasında şarj eder zaten. Batarya süresini uzatmak için arada bir tamamen bataryayı bitirip tekrar şarj edebilirsin.
quote:
Orijinalden alıntı: Ahríman
Aynen. Dediğim gibi bu lityum iyon pillerde öyle ön koşullu şeyler söz konusu değil. Sen pilsiz çalıştırma yeter yoksa en küçük akım dalgalanmasında bütün bilgisayarı yakarsın günümüzde en yanlış bilinen olay da bu "pili çıkarın prizden kullanın" ama millet bilmiyo akım değiştiği anda bilgisayarım tüm parçaları yanıcak :D Prize sadece şarj azaldığında tak ve şarj %100 oluncada çıkar.
akım dalgalanması yakmaz pc'yi yanlış biliyorsun.. Madem öyle adaptör ne işe yarıyor yahu :) En fazla adaptör yanar..
quote:
Orijinalden alıntı: hyprosoft
quote:
akım dalgalanması yakmaz pc'yi yanlış biliyorsun.. Madem öyle adaptör ne işe yarıyor yahu :) En fazla adaptör yanar..
Adaptörün amacı zaten gelen akımı düzenlemek içindir ama herzaman düzenleyemediği ve direk geçirdiği durumlar olabilir eğer bunun riskini almak istiyorsan kullan istersen takılı. Gün gelir ani bir elektirik kesintisi olur veya evlerde sıklıkla yaşanan voltaj düşmesi gibi bir olay olur adaptörde akımı olur ki düzenleyemez sonra laptopun kartlarını yaktığında gelip forumda yakınırsın :)
quote:
quote:
quote:
Adaptörün amacı zaten gelen akımı düzenlemek içindir ama herzaman düzenleyemediği ve direk geçirdiği durumlar olabilir eğer bunun riskini almak istiyorsan kullan istersen takılı. Gün gelir ani bir elektirik kesintisi olur veya evlerde sıklıkla yaşanan voltaj düşmesi gibi bir olay olur adaptörde akımı olur ki düzenleyemez sonra laptopun kartlarını yaktığında gelip forumda yakınırsın :)
eski laptoplarda batarya ömrü sürekli elektrik geçtiğinden kısa ömürlü oluyordu bizde bataryasız kullanırdık. 7-8 yıl öncesinden bahsediyorum. O zaman bile en fazla hdd'de bad sector olurdu. Tabiki söylediğiniz şey imkânsız değil olabilir,olmuştur. Ama ciddi bir risk oranı taşımıyor kullanıcıların önceliği artık batarya değil zaten. Mobil oyun bilgisayarları önceliğini başka şeylere yöneltti. Business tipi kullanmadığın sürece herkes fişte,bataryası üstinde kullanıyor
quote:
Katılıyorum.. Ben bu yüzden bir anakart ve bir monitör yaktım sonrasında ise tek işim gidip bir güç kaynağı almak oldu.
quote:
quote:
quote:
quote:
eski laptoplarda batarya ömrü sürekli elektrik geçtiğinden kısa ömürlü oluyordu bizde bataryasız kullanırdık. 7-8 yıl öncesinden bahsediyorum. O zaman bile en fazla hdd'de bad sector olurdu. Tabiki söylediğiniz şey imkânsız değil olabilir,olmuştur. Ama ciddi bir risk oranı taşımıyor kullanıcıların önceliği artık batarya değil zaten. Mobil oyun bilgisayarları önceliğini başka şeylere yöneltti. Business tipi kullanmadığın sürece herkes fişte,bataryası üstinde kullanıyor
Malasef toplumumuz yaptığı en büyük hata da bu zaten. Insanlar hala eskiden kullanılan nikel kadmiyum pillerde olan alışkanlıklarını sürdürüyor ve toplumda kulaktan doğma fikirler ortaya çıkıyor. Mesela bu arkadaşın sorduğu laptopu önce tamamen şarj etmelimiyim konusu taa 10-15 yıl öncesindeki nikel kadmiyum pillerde kaldı günümüzdeki lityum ion pillerinde böyle bir şey yok. Aynı şekilde bu laptopun bataryasız kullanılması içinde geçerli. Lityum ion pilleri kullanılmayı sever yani onları boş bekletmektense kullanmak daha yararlıdır. Ve kullanıcıların önceliğinin batarya olmamasıda nikel kadmiyum pillerden kalma bir alışkanlık gibi çünkü insanların içi rahat etmiyor pili öldürcem diye ama bilmiyorlar işte asıl pili kullanmayarak öldürdüklerini. Insanların lityum pilleri sürekli kullanıp onları doldur boşalt yapması lazım bu lityum pillerinden maksimum verim için en önemli husustur. Ve bahstettiğim akım değişimi olayı gerçekten çok büyük bir risk taşıyor bilgisayar için yani ciddi değil demek yanlış aksine çok ciddi bir konu bu da.
Hepinize çok teşekkür ederim, o zaman canavarı uyandırma vakti geldi. İyi Günler :)
Güle oynaya kullan.
Ürünün guide'ında sayfa 49 bölüm 3,2'de
Güç Yönetimi AC Güç Bağlantısı İlk kullanımda AC/DC adaptörünü dizüstü bilgisayara bağlamanızı ve bu dizüstü bilgisayarı kullanırken AC gücünü kullanmanızı şiddetle tavsiye ederiz. AC gücü bağlandığında, pil hemen şarj edilmeye başlayacaktır. NOT Dizüstü bilgisayarınızla birlikte verilen AC/DC adaptör, bu cihazla birlikte kullanılması için tasarlanmıştır. Farklı bir model adaptörün kullanılması dizüstü bilgisayarınız ve bilgisayarınıza bağlı bulunan diğer cihazların bozulmasına neden olabilir. Kullanım sırasında bir miktar ısı üretebileceği için AC/DC adaptörünü örtmeyin. Kullanım sırasında AC/DC adaptörden gelen ısıya her zaman dikkat edin. bilgisi yer alıyor.
Pilin Şarj edilmesi Pil, bilgisayarınızda takılı olduğunda şarj edilebilir konumdadır. Pilinizi şarj ederken aşağıdaki noktaları göz önünde bulundurun: Pilinizin şarjı boşalmış ise verilerinizi kaydedip çalışan tüm uygulamaları sonlandırın ve bilgisayarınızı kapatın. Harici AC/DC adaptörünü prize takın. Piliniz şarj olurken bilgisayarınızı kullanabilir, bekleme konumuna geçirebilir veya bilgisayarınızı kapatabilirsiniz. Pil paketi “bellek etkisi” olmayan Lityum-iyon pil hücreleri kullanır. Pili şarj etmeden önce boşaltmak gerekli değildir. Yine de ayda bir kez pili tamamen boşaltıp tekrar şarj etmeniz önerilir. Dizüstü bilgisayarınızı uzun bir süre kullanmayacaksanız pili bilgisayarınızdan çıkartmanızı öneririz. Bu işlem pil ömrünü uzatmak için faydalı olabilir. Pilinizin dolum süresi, şarj sırasında çalışan uygulamalara göre değişebilir.
Grasshead, teşekkür ediyorum. Kılavuz ilk sorduğum soruyu tamamıyla cevaplıyor. İyi dilekleriniz için de teşekkür ediyorum. İyi günler.
ahriman yani pili hiç bilgisayardan cıkarmayalım mı , bilgisayarın bir dahili elemanıymıs gibi hic cıkarmayalım mı , prizdeyken bile ?
iyi de bataryayı cok kullanmak yerine az kullanmak daha iyi değil mi ? yani örnek günde 5 saat laptop kullanan biri batarya + fiş takılı mı kullansa pilin ömrü daha uzun gider yoksa bataryayı çıkarıp sadece fişle kullansa ve sadece gerektiği zaman fişe uzak oldugu yerlerde pili taksa mı daha uzun ömürlü gider ?
yani bu pil sonucta yavas yavas tükeniyor ve mantıken daha cok kullanıldıgında harcanmaz mı ? ne yani 2 ay hic kullanılmayan laptoptaki batarya mı daha iyi haldedir yoksa 2 ay boyunca günde 5-6 saat fişli ya da fişsiz kullanılan batarya mı ? pek mantıklı gelmedi bana.ama tabi karsıt görüs olarak söylemiyorum bilmedigim için soruyorum bunları.
pil üzerindeyken dolduğunda gücü keser yani bir nevi leptop üzerinde yok gibi düşünebilirsin pil bu durumda güç tüketmez ama sıkıntılı bir durumda makineni korur.fişte kullanırsa bataryasız olarak ani elektrik gidip gelmesinde makine elinde kalı verir batarya alursa devreye girer elektrik geldiğinde kontrollü bir şekilde yine devreden çıkar.bataryayı makineden ayrı tutmam ömrü uzakmaz düzenli aralıklarla hücrelerin beslenmesi açısından pil uyarı verene kadar doldur boşalt yapmak yerinde olur bunu haftada 1 kere yapmalı en azından
Arkadaşlar, bu kadar uzun araştırmalardan sonra size nasıl kullanacağımı açıklayayım, belki işinize yarar. Ama bence sizin her bilgiyi kafanızda tartıp, kararınızı vermeniz gerek. (Dediğim gibi aşağıda yazdığım metot benim nasıl kullanacağımdır.)
1- Bilgisayarı kutudan çıkarıp, pilini takıp bilgisayarı fişe takmak ve şarj ederken ilk kullanımı yapmak. 2- Pili çıkarmamak, (2 hafta ve daha üzeri durumlarda hiç kullanmayacaksam %50 oranında doldurup saklamak. 3- Ayda bir kere doldur boşalt işlemi yapmak.
Benim en mantıklı bulduğum metot budur.
quote:
Orijinalden alıntı: trybskts
ahriman yani pili hiç bilgisayardan cıkarmayalım mı , bilgisayarın bir dahili elemanıymıs gibi hic cıkarmayalım mı , prizdeyken bile ?
iyi de bataryayı cok kullanmak yerine az kullanmak daha iyi değil mi ? yani örnek günde 5 saat laptop kullanan biri batarya + fiş takılı mı kullansa pilin ömrü daha uzun gider yoksa bataryayı çıkarıp sadece fişle kullansa ve sadece gerektiği zaman fişe uzak oldugu yerlerde pili taksa mı daha uzun ömürlü gider ?
yani bu pil sonucta yavas yavas tükeniyor ve mantıken daha cok kullanıldıgında harcanmaz mı ? ne yani 2 ay hic kullanılmayan laptoptaki batarya mı daha iyi haldedir yoksa 2 ay boyunca günde 5-6 saat fişli ya da fişsiz kullanılan batarya mı ? pek mantıklı gelmedi bana.ama tabi karsıt görüs olarak söylemiyorum bilmedigim için soruyorum bunları.
Çok ayrıntıya inmeden açıklayım kafa karışıklığı gitsin. Öncelikle 2 ay boyunca günde 5-6 saat kullanılan pil daha iyi halde olur. Yukardada bahsettiğim gibi bu lityum iyon pillerine özel bir durumdur çünkü bu pillerin çalışması gerekir yani boşalıp dolması gerekir eğer sen bu pilleri boşaltmazsan ve bir rafa kaldırırsan pil tepkimesi istemli olarak ters yönde gerçekleşir bu pilin kendi kendini tüketmesini sağlar. Ve bu şekilde tükenen pil geri dönüşümlü olmaz çünkü kimyasal bağların yapısı gereği geriye dönen tepkimedeki moleküler yapılar pilin içinde kristalleşme yapar ve buda pilin kapasitesini düşürür. Aslında bu çok ayrıntılı ve uzun bir işleme sahip burda derine inersem sabaha kadar çıkamam. Kısaca soruna cevap vermem gerekirse boşta tutmak laptopla birlikte kullanmaya oranla daha çok pili öldürür. Ve vercenik adlı arkadaşın dediği gibi lityum iyon pillerinin özelliği pil tam kapasite dolduğu zaman laptop bile giden akımı keser bir çok insanın yanlış anladığı durumda budur. Insanlar bataryalar laptopa takılıyken ve aynı zamanda prize takılıyken bataryanın laptopu çalıştırmak için sürekli azaldığını ama aynı andada prizin sürekli doldurduğunu düşünür. Yani insanların aklında pil boşarıken doluyor buda ömrünü azaltır gibi bir düşünce ortaya çıkıyor. Bu düşüncede Nikel kadmiyum pillerden kalan bir özellik yani insanlar hala eski pillerle yeni pilleri karıştırıyor. Lityum pillerde böyle birşey olmaz laptoplar pil dolduğunda pile giden akımı keser ve pil boşta durur çalışmaz. Batarya olduğunda akım dalgalanmasının laptopu bozmama nedenide eğer standarttan farklı voltajda ani akımlar laptopa gelirse akım laptopa değil bataryaya iletilir ve o anlık enerjiyi laptop bataryadan harcar. Çünkü bataryalar her türlü akım ve voltajda dolma özelliğine sahiptir. Ve laptoplar bu akımları yönlendircek teknolojiye sahiptir. Ama eğer batarya takılı olmazsa değişken akım direkt olarak laptopa girer ve laptopun devrelerini bozar. Bunu şu şekilde anlatabilirim hali hazırda çalışan bir hortumun suyunu aniden kesip bir anda arttırırsanız hortum olduğu yerden fırlar bi atlama yaşar. Onun gibi düşünün bi ani voltaj değişimi laptopada aynı etkiyi yapar ve laptopu yakar. Aslında bi ara forumda ayrıntılı sabit bir konu yazmak gerek insanların bu konu hakkındaki yanlış düşüncelerini kaldırmak için.
quote:
Orijinalden alıntı: Gokumus
Arkadaşlar, bu kadar uzun araştırmalardan sonra size nasıl kullanacağımı açıklayayım, belki işinize yarar. Ama bence sizin her bilgiyi kafanızda tartıp, kararınızı vermeniz gerek. (Dediğim gibi aşağıda yazdığım metot benim nasıl kullanacağımdır.)
1- Bilgisayarı kutudan çıkarıp, pilini takıp bilgisayarı fişe takmak ve şarj ederken ilk kullanımı yapmak. 2- Pili çıkarmamak, (2 hafta ve daha üzeri durumlarda hiç kullanmayacaksam %50 oranında doldurup saklamak. 3- Ayda bir kere doldur boşalt işlemi yapmak.
Benim en mantıklı bulduğum metot budur.
Çok doğru ve sağlıklı bir işlemdir yanlız haftada 1 hatta belki 2 defa doldur boşalt yapmak pil sağlığını daha olumlu yönde etkiler
haftada 2defa yaparsan o pil 1sene sonra öyle bir hale gelirki notebook'u sürekli prizde takılı tutman gerekir. ömrünü arttıralım diye kurutup pastırmasını yapmanın alemi yok