Şimdi Ara

Yeni Lenovo Alacakların Dikkatine! Lenovo Elektirik Kaçağı Sorunu ve Çözümü

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
26
Cevap
2
Favori
2.691
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Aşağıda bazı resimler kaldırılmış resimler için: https://www.bikonuvar.com/lenovo-dizustu-bilgisayarda-elektirik-kacagi-sorunu-ve-cozumu-q47#qcid-47

Özeti
    Sorun, bilgisayar kasasına dokunduğumda dokunduğum kısımlarda karıncalanma hissi ve düz yüzeyi sanki püzülüymüş gibi hissetmemem. Kullanıcı gerilime maruz kalıyor yani.. Bunun üzerine lenovoya attığım e-postayı burayada koymak istedim aynı sorunu yaşayanların işine yarar belki yada lenovoya baştan bulaşmamalarına sebeb olur.

Lenovo destek bu konuya oldukça kayıtsız kalıyor. Tek söyledikleri şey bilgisayarı teknik servise gönderin incelesinler. Bilgisayarın bir haftalık olduğunu olduğunu, daha önce aynı sorunu yaşayanların olduğunu ve çözümünün belli olduğunu söylememe kanıtlarını sunmama rağmen arkadaşlar servis konusunda ısrar ediyor. İlk konuştuğum destek görevlisi bana adaptörü topraklı hatta takarak sorunun üstesinden gelebileceğimi söyledi, bu çok garipti. Topraksız adaptörü topraklı hatta takmamı istedi. Sanırım oda unuttu verdikleri adaptörlerin TOPRAKSIZ olduğunu.

Aşağıdaki linkleri incelerseniz aynı adaptör türünden ötürü birçok kişi bu problemi yaşamış. Bilgisayarı alırken böyle bir sorun benim aklımın ucundan geçmedi. Kutuyu açıp adaptörü elime aldığım an bunun olucağını anladım, prize takıtığımda da beklediğim oldu zaten. Benim başıma gelmez demeyin, Türkiye'de elektrik dağıtım hatlarının bir çoğunda bu soruna neden olan anormallikler var.

Bilgisayarla ilgili herhangi bir sorunuz varsa sorabilirsiniz. Şuan kullandığım model şu:
    https://www.google.com.tr/search?q=Lenovo+IdeaPad+520+Laptop+(80YL00DTTX)&oq=Lenovo+IdeaPad+520+Laptop+(80YL00DTTX)&aqs=chrome..69i57j69i60.287j0j4&sourceid=chrome&ie=UTF-8

Çözüm
    Bu sorunun çözümü: (Evinizdeki tesisatın topraklı olduğunu ve topraklama hattının sıkıntısız olduğunu varsayıyorum.) Adaptör aşağıda yer alan görseldeki gibi 2pinli bir adaptörse en uygun çözümü bunu 3pinli bir adaptörle değiştirmek olacaktır. Bana sorarsanız şikayetiniz varsa servisin bunu ücretsiz sağlaması gerekiyor.

Geçici bir çözüm olarak adaptörün nötr kısmını bir tel vasıtasıyla sizde toprak hattına bağlayabilirsiniz bunu yaptığınızda şikayet ortadan kalkmış olcucak. Şöyle bir bağlantı işinizi görecektir.

Topraksız Adaptörün Topraklanması (Geçici çözüm olarak kullanılmalı.)

Nedeni ve Sonuç Olarak Başınıza Gelebilecek Durumlar
    Şunuda paylaşmak isterim topraklama olmayan bir sistemde (herhangi bir marka)bilgisayar üzerinden gerilime maruz kalmanız ülkemiz koşullarında gayet normal bir durum bana göre. Dağıtım esnasında nötr-faz üzerinde ortaya çıkan bazı anormallikler bilgisayar adaptörünün nötr (0) ucunda gerilim oluşmasına buda haliyle kullanıcının gerilime maruz kalmasına ve üzerinden akım geçmesine sebep oluyor. Özellikle metal kasalı bilgisayarlarda, çünkü adaptörün nötr ucu bilgisayarda şaseyle (taşıyıcı kısımla) temas halinde ve bu gayet normal. Bu sorun en başta insanı gerilime maruz bırakıyor en önemli sorun bence bu. Ek olarak elektronik cihazların sürekli bu durumda kullanılması hassas olan devreler zarar verebiliyor.. Örneğin bilgisayarın güç girişini kontrol eden devrenin bozulması, anakartın bozulması, usb girişlerinin kullanılamaz hale gelmesi, ekran sorunları (çizgi oluşması vs) gibi. Çünki bilgisayarın adaptörünü nötr ucunda gerilim oluşması aynı zamanda elektronik devrelerin gerilime maruz kalmaması gereken kısımlarının da gerilime maruz kaldığını gösteriyor.

Bu sorunu önlemek gayet kolay adaptörün TOPRAKLI olması. Lenovo neden anlamadım ama TOPRAKLI adaptörler sunmamış bize.
    Lenovo yeni modellerinin çoğunda TOPRAKLAMA olmayan duvar tipi adaptör kullanmayı tercih etmiş, kataloglarını incelerken fark ettim. Yani yeni bir lenovo alırsanız böyle bir şeyin başınıza gelme ihtimali çok büyük.

Adaptörün topraklı olmasının bir diğer avantajı bilgisayar üzerinde oluşan statik elektiriklenmeninde önüne daha etkin bir şekilde geçiliyor. Tabi bu saydıklarımın hepsi adaptörün ve adaptörün bağlı olduğu tesisatın çalışır topraklama donanımıyla donatılmış olması halinde geçerli.

Lenovo Kutusundan Çıkan Orjinal Adaptör - Topraklama Mevcut Değil

Olması Gereken Adaptör 3pinli yani topraklı

Bilgisayarın hakkını yemek istemem fiyatına göre tasarımı gayet güzel ve ince. Bana göre en önemli özelliği ekranın Full HD(1920x1080) ve IPS özellikli ekran olması. Fakat topraklama olmaması durumu bende çok kötü bir etki bıraktı.

Gönderdiğim Posta
    Merhaba Lenovo,

Bir hafta önce almis oldugum ideapad 520 serisi bilgisayarda metal yüzeylerden elektrik çarpmasi gibi bir sorun var. Bilgisayarun kasasi metal oldugu için bi rahatsiz edici bir duruma dönüsüyor.
    Bunun nedeni adaptörün 2 pinli olmasi. Adaptörde topraklama bulunmuyor. Bunu ben destek ekibinizde ki arkadasalara anlatmaya çalistim bilgisayari servise göndermemi incelemek istediklerini söyleridler.
    Bilgisayari servise göndermek istemedigimi sorunun nedenin ve çözümünün belli oldugunu beni ugrastirmamalarini söyledim. Bilsayarin ve adaptörde hiç bir sikinti yok bunun neden adaptörde TOPRAKLAMA girisinin bulunmamasi.
    Asagida bunu söylediklerimi dogrulayan ingilizce ve türkçe kaynaklar buldum. Sorun belli ve daha önce çözülmüs ki geçmiste benimde yasayip deneyimledigim bi problem.
    Farkli marka bir bilgisayari TOPRAKSIZ hatta taktigimda ayni etkiyi oda yapiyor. Fakat sizin adaptörünüzde TOPRAKLAMA YOK.

Yeni aldigim bir bilgisayari nedeni ve çözümü belli olan bir problem için neden servise gönderiyim. Haftalarca bekliyeyim?

Benim istedigim destek ekibinizin yardimci olmasiydi. Bana, elimdeki bilgisayara uygun toprakli bir adaptör önerin onu satin alayim dedim.
    Cevap olarak böyle birsey yapamiyoruz parça numarasini siz veriyorsunuz biz siparis veriyoruz dediler. Tamam dedik.
    5 saat boyunca kataloglardan adaptör baktim sonunda bana uygun olan 5-6 farkli model çikardim.

Sali günü siparis kaydi açildi henüz dönüs olmadi...
    Ben sizden satin almak istiyorum, aslinda bu sizin saglamis oldugunuz sistemin sorunu ama uzamasin istiyorum, süreci hizlandirip bana su adaptörlerden birini ulastirabilir misiniz?
    P/N: SA10M42747 - SA10M42715 - 5A10J40451 - 5A10J40449 - 5A10J40450

Adaptörünüzde topraklama olmamasinin bana olan maliyeti (yaklasik 12 çalisma saati) + (stres, kaygi, üzüntü) + (adaptörün maddi degeri) olucak. Ben yeni aldigim bir üründe neden bunlari yasiyorumda siz sagladiginiz adaptöre TOPRAKLAMA koymuyorsunuz.
    Bari kutunun içinden çikan adaptörde TOPRAKLAMA olmamasi sebebiyle bu sorunu yasayan müsterilerinizin sorunlarini hizli bir sekilde çözüm yoluna gidin, herkesi ugrastirmayin. Asagida bir arkadas 5ay ugrastigini 5ay sonunda adaptörü degistiginde sorunun çözüldügünü yazmis, bakin 5 AY!

Ayni sorunu daha önceden yasamis kisilerin deneyimleri, bazilar çözülmüs.
    https://forum.donanimhaber.com/lenovo-y510p-aluminyum-govdede-elektrik-kacagi--84824775
    https://forum.donanimhaber.com/lenovo-ip510-laptop-govdede-elektrik-kacagi--123257031
    https://www.sikayetvar.com/lenovo-laptopta-elektrik-kacagi
    https://www.sikayetvar.com/lenovo-bilgisayarimda-elektrik-kacagi-var
    https://www.sikayetvar.com/lenovo-bilgisayar-elektrik-carpmasi
    https://www.sikayetvar.com/lenovo-bilgisayar-elektrik-carpiyor
    https://www.****.com/forum/konu/lenovo-z580-elektrik-carpmasi.805270/
    https://forum.donanimhaber.com/y530-da-elektrik-carpmasi--29882682

https://forums.lenovo.com/t5/Lenovo-P-Y-and-Z-series/Electric-shocks-from-my-laptop-Lenovo-Ideapad-Z500/td-p/1306747
    https://www.quora.com/Why-does-my-lenovo-Y50-give-me-electric-shocks-from-the-metal-parts
    http://forum.notebookreview.com/threads/electric-shock-with-lenovo-77614eq.205678/
    https://www.techadvisor.co.uk/forum/helproom-1/small-electric-shock-laptop-4263854/
    https://forums.lenovo.com/t5/Lenovo-P-Y-and-Z-series/Tingling-in-the-Fingers-IdeaPad-Z570/td-p/801447

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hllktlhn -- 2 Mart 2019; 13:30:49 >

• Ya yazmayim etmeyim diyorumda yinede yazacam millet bilsin bu Lenovoyu, teknik servisini. Aynı adaptör mevcut bendede bilgisayar modeli ip 310, daha 2 ay olmadı alalı. 2 kez servise gitti hdd arızasından yaklaşık kargoda falan geçen süre ile 20 gün dolaştı bilgisayar. İlk gönderdiğimde hdd değişip gönderdiler iade başlatmama rağmen. 2. sefer gönderdiğimde direk iade istedim 2 hafta serviste kaldı adamlar uyanık hdd değiştirip, hdd'de arıza görülmemiştir notu düşmüşler halbuki değişmiş parça 6502 kanunu iyi biliyorlar.

Neyse geldi bilgisayar 2 aylık bilgisayar toplasan 1 ay zor kullandım geldiğinden beri sarj olmuyor. Batarya öldü daha 2 ayda. Geri göndermedim çünkü servise gidip çizilip geri geliyor ürün. Aradığımdada hep laf ebeliği,yalan dolan. Verdim bende artık hakem heyetine ne kadar sürerse sürsün. Bu sözde bilgisayar teknik servisine işiniz düşmesin, Allah kimseyi bulaştırmasın.

• Bende de z510 var adaptörü bahsettiğiniz 3 pinli adaptör ancak bu kaçak benim laptoptada var.
  • Adaptörü çıkarttığında sorun devam ediyor mu?
  • hllktlhn H kullanıcısına yanıt
    Hayır hocam şimdi adaptörü çıkardım normal hale geldi, geri taktığımdada karıncalanma olmadı. Sanırım arada bir oluyor.
  • O halde söylediğin gibi adaptör 3pinli ise sorun binanın topraklama hattında yada kullandığın uzatma kablosu varsa onlardadır. Topraklama ölçümü yapan elektrikçi bulup topraklama hattını kontrol ettire bilirsin, evin topraklama direnci yüksek olabilir. Bu şekilde kullanman cihazın ömrünü etkiliyor.
  • Daha önce benzer sorunu yaşayan birisi olarak ben de deneyimimi anlatayım:
    özet: aynı sorunu cihaz 14 günlükken farkettim, lenovo iki kere servisten geri gönderdi, tüketici haklarına başvurdum bilirkişi sorunu tespit etti, haklı bulundum, lenovo (bana satış yapan dükkan) ürünü geri aldı. süre: 7ay / kayıp: 0tl

Lenovonun bu adaptöründe ve duyduğuma göre benzer(topraklama yapmayan) adaptöre sahip bazı apple ve sony laptoplarda bu sorun var. Adaptör birçok laptopta kullanılıyor olsa da metal gövdeli laptoplarda bu sıkıntı oluşuyor. Sorun bu adaptörün bir tasarım hatası olarak metal gövdeli laptoplarda kullanılması. Söz konusu tasarım hatası olunca ve istisnasız tüm cihazlarda bu durum yaşanınca (her ne kadar korkutucu gelse de bu durum veri kaybı, batarya patlaması gibi çok büyük problemlere yol açmadığından) firmalar bu durumu sorun olarak görmüyor. Fakat tüketici olarak bu defolu ürünleri konforlu kullanım sağlamadığı ve başka cihazlara zarar verebileceği için iade etme hakkına sahipsiniz.
    Bu arada mağazalarda artık laptop gövdelerine elimi sürtüyorum -çalışanlar sapıkmışım gibi bakıyorlar- istisnasız tüm ip510larda ve farklı markaların bazı cihazlarında bu sorunu gördüm. Bence bu noktada esas sorun lenovo servisi (sanırım farklı firma ama telefon servisi de berbat). Sony vb firmalarda ya topraklı adaptör veriliyor ya ürün geri alınıyor, sorun forumlara pek düşmüyor haliyle.

Dip not: harici bir ekrana veya prize takılan harddiske vb. bağladığınızda sorun ortadan kalkıyor, sanırım topraklama o cihazlar üzerinden yapılıyor ki bu da sıkıntılı bence.

• Tüketici Hakları Süreciyle ilgili detaylar:
    Benim cihazımda 50-100v arası voltajda düşük akımlı elektrik kaçağı tespit edildi. (12v adaptörden nasıl o değer çıkıyor sorusunu ben de çözemedim, ekran invertörü olabilir) süreç ~7 ay sürdü:

• başvuruyu yaptım ilk değerlendirmeden geçti bilirkişinin görmesine karar verildi (1ay),
    • bilirkişiye 1ay sonra ürünü göndermem istendi,
    • Ürünü bilirkişiye elden verdim, elden aldım. Bilirkişi tespiti yaptı, (sorunun olduğunu doğruladı, piyasada çoğu cihazda var insanlar kullanıyor dedi) sonucun yazılı olduğu kapalı bir zarfı thmye verdim. ürünü de yanıma aldım(1hafta sürdü).
    • Bir süre sonra thm kararı açıkladı, para iadesi isteiğimi haklı buldu (~1ay)
    • firmaya ürünü bir yakınım elden verdi (15gün sürdü ulaştırmam firma Adanadaydı),
    • para 2ay sonra hesaba yattı belge almadık verirken ama en azından bir imzalı kağıt alın iade edince, az kalsın mahkemelik olacaktık, firma çok oyaladı.

Sonuçta, iade gelen parayla başka bir cihaz aldım, o zamana kadar da lenovoyu kullandım. ideapad 510 bu kronik sorun dışında iyi bir f/p ürünüydü. Ama tr servisi firmaya çok büyük zarar veriyor, TRde lenovonun herhangi bir yetkilisine müşteri olarak ulaşmak mümkün değil uluslararası birimlere de attığım mesajlar hep cevapsız kaldı.

Yazılanların hepsi kendi deneyimim ve görüşümdür. Yakınlarım da dahil farklı düşünen arkadaşlara saygı duyuyorum. hllktlhn'a da benimle iletişime geçtiği için teşekkür ederim. Umarım faydalı olur.

• hhdk H kullanıcısına yanıt
    Süreç hakkında bilgi verdiğin için teşekkürler. Takdir ederim, sen çok uğraşmışsın benim bu kadar uğraşmaya takatim yok açıkçası. Ben ilk etapta bana topraklamalı bir adaptör verirler diye düşündüm. Bilgisayarı servise göndermemi istediler servise göndermek istemedim. Bana uygun adaptör önerin onu alayım dedim, bu şekilde yardımcı olamıyoruz dediler istersem parça siparişi verebileceğimi söylediler. Onlarca katalog arasından saatlerce araştırdıktan sonra bilgisayara uygun bir adaptör buldum çünkü bilgisayarın kataloğunda bilgisayarla uyumlu topraklı bir adaptör görünmüyordu, amper, voltaj ve uygun uçlu adaptörü diğer modellerden yola çıkarak benim bulmam gerekti. Ve sipariş verdik bu süreç yaklaşık 1 ay sürdü. Adaptörü 65tl ye aldım. Sıkıntı böylece kayboldu. Orjinal lenovo adaptörü resmini alta bırakıyorum. Aynı sorunu yaşayan olursa burada yazanlar yardımcı olur umarım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hllktlhn -- 2 Şubat 2018; 19:26:27 >

• hllktlhn H kullanıcısına yanıt
    Ben de benzer bir adaptör aramıştım o zamanlar, 40-50tlye çözeyim şu sorunu diye. Konuya uzak biri olarak ygun uçlu adaptör bulmak benim için imkansız olmuştu. Bence adaptör ucu, ve değerlerine ait teknik bilgileri de burada paylaş, benim gibi arkadaşlara yardımcı olur diye düşünüyorum.
  • Ben bu konuyu nasıl daha önce görmem.https://urun.n11.com/dizustu-bilgisayar/lenovo-ip520-81bf00bttx-i5-8250u-8gb-1tb-156-4gb-mx150-vga-fdos-P227530751

Ben bu laptopu dün sipariş verdim. Bu konuyu görünce pişman oldum resmen. Şimdi kargoda, bir iki güne gelir. Kargoyu almasam da satışı iptal mi etsem? İlk 14 gün içinde iade hakkım var değil mi? Bir öneriniz var mı?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • hhdk H kullanıcısına yanıt
    oguzhan441907 kullanıcısına yanıt
    Ben şöyle bir yol izledim. Google "laptop modeli - hmm" şeklinde aratınca lenovoların teknik dökümanları çıkıyor. Örneğin "ideapad520 hmm" ifadesini aratınca linklerden şöyle bir dökümana ulaşılıyor. (Bu arada hmm = Hardware Maintenance Manual).
    https://download.lenovo.com/consumer/mobiles_pub/ideapad520-15ikb_520x-15ikb_hmm_201705.pdf

Oldukça detaylı bir şekilde bilgisayarı anlatmış. En altlarda "Ac adapters" diye bir bölüm var burada lenovonun bu ideapad520 ile kullanılmasını önerdiği adaptörleri görüyoruz. Yanlız buradaki adaptörlerin hiç biri topraklı değil, bunu araştırırken öğrendim. Benim gördüğüm lenovo yeni alt-orta seviye modellerin hiç birine topraklı adaptör koymuyor. Bu yüzden şarj giriş yeri aynı olan daha eski modellerin kataloglarına baktım. Lenovo yoga520-14 ile idepad520lerin şarj girişleri aynıymış araştırırken öğrendim. Daha sonra şu yoga520 nin hmmsinden şurada
    https://download.lenovo.com/consumer/mobiles_pub/yoga_520-14ikb_hmm_201703.pdf

"Ac adapters" bölümüne baktım en altta şu üç model var.

Delta ADLX65NDC3A 20V3.25A RCOO SA10M42715
    Liteon ADLX65NLC3A 20V3.25A R 5A10J40449
    Chicony ADLX65NCC3A 20V3.25A RCOO SA10M42747

Yukarıda yazan adaptörlerin hepsi topraklı sadece üreticileri farklı. Sanıyorum model kodlarının sonundaki 3A bu adaptörün güç girişinin 3 pinli olduğunu ifade ediyor. 2A olanların hiçbirinde topraklama mevcut değildi. Elektrik çarpma gibi bi problem varsa servisten bu parça kodlarını kullanarak ideapad520 için adaptör sipariş edebilirsiniz. Yada benzer yolu izleyerek faklı bilgisayar için topraklı adaptör bulabilirsiniz.

Yada en baştan yanında topraksız adaptör verilen bilgisayarlara hiç bulaşmayabilirsiniz :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hllktlhn -- 2 Şubat 2018; 19:20:16 >

• oguzhan441907 kullanıcısına yanıt
    Kardeşim Lenovo 520 yi aldın mu?

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • hrn001 H kullanıcısına yanıt
    Evet aldım hocam. Topraklama olmayan bir adaptör ile geldi. Geldiğinden beri prize takılı kullanıyorum. Elektriklenme şimdilik hiç olmadı.

• buda demek oluyor ki lenovo peynir ekmek gibi bilgisayar yapıp millete çakıyor,ne bir kalite kontrol,ne bir ar-ge hak getire,topraklama dediğimiz sistemin maliyeti nedir'de milleti Albert Einstein saç modeline çeviriyorlar,lenovo-ibm ile alakası yok bildiğin çin markası..
  • lenovo ideapad 720s kullanıyorum 1 aydır topraksız sarj aleti ile geldi fakat her hangi bir karıncalanma yok kaçak yok
  • quote:

Orijinalden alıntı: Starbuck.

Bende de z510 var adaptörü bahsettiğiniz 3 pinli adaptör ancak bu kaçak benim laptoptada var.

bendede yoga 920 var 3 pinli arada bendede kaçak hissettiriyor acaba sebebi nedir ?
  • sefalonely kullanıcısına yanıt
    Hocam ben sorunun ya adaptörden ya da laptopunnkendinden kaynaklandigini dusunuyorum çünkü ev disinda denedigimde de bu kacagi hissediyordum

• quote:

Orijinalden alıntı: Starbuck.

Hocam ben sorunun ya adaptörden ya da laptopunnkendinden kaynaklandigini dusunuyorum çünkü ev disinda denedigimde de bu kacagi hissediyordum

farklı biyerde denemedim açıkçası ama bu genel olarak tüm laptoplarda olan bi sorun değil mi
  • sefalonely kullanıcısına yanıt
    kullandığın 3 girişli bir adaptörse bu sorunu yaşamanın sebebi tesisatın topraklamasının sağlıklı olmaması olabilir. Bu şekilde kullanmak gözlemlerime dayanarak söylüyorum bilgisayarın ömürünün daha çabuk dolmasına sebebiyet veriyor.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.