Şimdi Ara

Yerli otomobil güvenli ve az yakacak (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
163
Cevap
1
Favori
3.453
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
15 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Volvo ile Mercedese güvenlik olarak daha Opel, VW, Hyundai, Nissan vs. yetişemiyor. Bizimkiler gelmiş en az Volvo, Mercedes kadar diyor
  • Yav ne gördünüz ki ve ya duydunuz ki ısıtılıp ısıtılıp medyaya servis edilen aynı haberleri. Bunu kavrayamıyor muyuz ?

Ticari alanda otomobil (B,C,D,E , SUV, Pick up , minivan , Panelvan vesaire artık) marka yaratmak, üretmek ,global pazardan istirarlı bir şekide pay almak bunlar büyük paralar demektir. Aynı zamanda da risktir zaten ve herkesin harcıda değildir..

Hatırlarsanız Cumhurbaşkanı (dönemin Başbakanı) "Babayiğit arıyoruz." demişti yerli oto konusunda. Tekrar hatırlarsanız ki Türkiye'nin en büyük holdinginin başındaki adam " Yerli oto ticari intihardır." demişti. Haklı , haksız..

Bu zamandan sonra Türk özel sektöründe "yerli oto" konusunda sınıfta kaldı.

Artık devlet kendi çalıp kendi oynayacak.

Geçen mesajlarda söyle bir şey geçmiş.

"Bu arabalar nerede üretiliyor, koca üretim bantlarını saklamışlar mı?"

Arkadaşlar herhalde anlamak istemiyorsunuz. Şu an ortada üretim bandına girecek bir şey yok zaten. Kaynağa göre segment araçlar 2019'da üretime hazır hale gelecek. O da planlama tutarsa... Göreceğimiz mock up modeller olacaktır.

Oda benim tahminim inşallah render gösterip geçmezler.

Ayrıca şimdiye kadar fotoğraf sızmaması da çok enteresan arkadaşın dediği gibi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi İl teber -- 12 Ağustos 2015; 23:16:33 >

• İl teber İ kullanıcısına yanıt
    Tamam panpa sert yapma

Koç zaten kapıyı kapattı.

Ama adam da haklı.

Parayı montajcılıktan kazanıyor.

Ben araba yapıcam dese Ford ve Fiat fişi çeker hemen.

Ama ben sana söylim sırf render gösterirlerse harbiden rezil olurlar.

İnşallah bir tane prototip gösterebilirler.
  • Kafayı dağıtmak için akşamları bazen yandaş medyayı izliyorum.
    30 dk sonra emperyalist ülke vatandaşı gibi hissediyorum.
    Ah bir de uçak gemimiz olsa da deniz aşırı ülkelere barış ve demokrasi götürebilsek.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: İl teber

Hastayım şu kafalara ya.. Daha emeklemeden , yürümeyi koşmayı hatta uçmayı bekliyorlar. Bunlara daya 100 bin liraya bazatı gezsin dursunlar. Sonra "vergiler çok yaauvvv"

Şu an dünyada ilk 20 ekonomi de olup kendi markası sokaklarda gezmeyen bizden başka ülke var mı ? Bilmiyorum araştırmadım ben ama olsa olsa 2-3 tanedir.

Zaten sizin okuduğunuzu anladığınızı sanmıyorum ya.

Tanıtılacak platforum büyük ihtimal mock-up modeldir. Yani şekil ve biçim olarak göze gelecek. Aracın şu an daha yürüdüğünü zannetmiyorum.

Açıklama da 2019 'da seri üretime geçileceği yazıyor zaten. 3-4 yıl prototip test , üretim , kalifikasyon vb. bir sürü bilmediğiniz aşamadan geçecek.

En nihayetin de hazır bir ürün elde olacak.

Ayrıca şu haberi de okumakta fayda var.

Otomotiv Test Merkezi ve Ar-Ge Tesisi Bursa'ya İnşa Edilecek

http://www.trthaber.com/haber/ekonomi/dunyanin-en-iyi-otomotiv-test-merkezi-kuruluyor-184583.html

Hocam güldürdün gece gece. Allahını seversen ne ilk 20 si. Bana satılmamıs ya da peskes cekilmemis bir markamız kaldı mı. Onu söyle sen

Hem donuna kadar satacaksın, sonra da ekonomi canlansın o olsun,bu olsun. Geciniz bi ayakları. Bugün thy nin bile adında kaldı sadece Türk kelimesi. Turkcell desen o da Türk degil. Var olan nam salmıs markaları korusunlar.O yeter. Biz yeni marka istemiyoruz.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Görüyorum ko devrim arabalarında ki o zihniyet değişmemiş su dalga geçenler devam etsin gülmeye ama 30 yıl sonra kim hatırlanacak acaba ?

• quote:

Orijinalden alıntı: ArslanF

Görüyorum ko devrim arabalarında ki o zihniyet değişmemiş su dalga geçenler devam etsin gülmeye ama 30 yıl sonra kim hatırlanacak acaba ?

tabi canımmm ne demezsin
  • yusuf24 kullanıcısına yanıt
    Bunu yapmak adamlık ister ben inanıyorum yerli otomobile ve yapacaklar bu sefer...

Cumhuriyet tarihinden beri.....diye başlayan pek çok ilklere imza attılar çünkü...

Ama bu forumun yapısı bu hocam yapacak bisey yok kafani yorma....

100 de 100 eminim ki bu vadedilen olay gerçekleşecek ve turkiye ilk yerli otomobilini seri uretim olarak 2019 da üretecek buraya yazan bu şahsiyetler zaten malum ve hakim medyanın esiri olup turkiye dusmanligina doğru gidiyorlar gitsinlerrr bakalimmm Allah büyük...

• Yerli malı tank, helikopter, iha yapıldığını savaş jeti yapılacağını yiyenler merakla bekliyor bu otomobil haberlerinin sonunu onları heryerde görebiliyorsunuz bilgisizlikleri de diz boyu... eh umut fakirin ekmeği kandırmaca da bir sanat dalı olmuş artık. Bu seçim kazandırma malzemesi otomobil show'unun arkasında ki vaka 3 firmadan biri mutlaka başka hiçbirşey şey olmadı ülke de bunlardan 2 sinin konusu da bu forum da çokça geçti. Makara konusu oldular çokça :) Zaman zaman destek verdik olursa diye böyle işlere de tahmin edildiği gibi fos çıktı TM iha lar kadar yerli hepsi :) üzerlerinde ciddi arge terlemesi olmuş denilebilecek pek birşey yok
    Havuzun da bu haberleri parlatan başkanları yiğit miğit ararken bir kere volkan ışık, ekber onuk, tarhan telli vs gibi adamlara telefon bari açıp tebrik etmişt mi... sanayi bakanını gönderip dinlemiş mi....bırak desteği felan hani hiçbiri alamadı zaten. Bunlar devlettir büyüğümüzdür ayağına gidelim dediği halde küfürle kovuldular birine dövmesi çok diğerine o sürücü anlamaz o işlerden demişlerdi....
    Hal böyle olunca yapabilecek sanayiciler bir araya gelip rahatını ne diye bozsun mal mı insanlar... Bi betonu asfaltı düzgün dökemeyen insanlar otomobil yaptıracak ha

• Yahu bir adım atılıyor prototip tanıtımı yapılacak deniyor ay ve gün saat veriliyor neredeyse bir suru bok atılmaya çalışılıyor yuhhh be yuhhh.... ulan herşeye karşı çıktınız hastaneye köprüye tünele karşı çıktınız ,PKK doğuda baraj yapılmasını bahane ederek eylemsizliği bozdu şantiyelerde karşı çıktı yaktı yagmaladi....eyy anadolum eyy Turkiyem sen nelere kadirmissin birşeyler yapmaya calisiyorsun doğuda PKK, batıda malum ve hakim medyanın esiri beyaz türkler karşı çıkıyor ,almanya karşı çıkıyor ,Ermenistan,İsrail karşı çıkıyor

Milli silahlar nasıl yapıldıysa,ASELSAN tarafından dünyada eşi benzeri olmayan bazı araçlar nasıl yapıldıysa , ilk savas uçağı gemimiz nasıl yapılıyorsa ,cumh. Tarihinden beri ilk olabilecek devrim niteliğinde yenilikler ,icraatlar ,80 yıldır bitirilemeyen dev projeler nasıl yapıldıysa ,ülkenin 4 bir yanı hizli trenlerle demir ağlarla nasıl orulduyse,KKTC ye deniz altından anavatandan su nasıl ulastirildiysa,milli gelir 3 bin dolardan 11 bin dolara nasıl yükseldiyse offff Yoruldum saymakla bitmez vs vs vs vs vs vs vsvsvs vs vsvsvs vs vs

İLK OTOMOBİLİMİZİ SERİ URETİM OLARAK 2019 YİLİNDA URETİRSEK NEREYE KACACAKSİNİZ VEYA NASİL KİVİRACAKSİNİZ GORECEGİZ.

• guyverland kullanıcısına yanıt
    Bunları da bugüne kadar bu memelekete 1 tane çivi cakmamis ,bir tane taş ustune taş koymamış işi gücü büst yapmak olan bir zihniyetin temsilcisi söylüyor öyle mi

• quatrros kullanıcısına yanıt
    her tarafından aktrollük akıyor doyduk biz bu aynı laf salatalarına bulaşma...
    herkes karşı çıkıyormuş muş :) ortaya karoseri olan birşey çıkarsa araştırırsanız öğrenirsiniz hangi gavur memleketlerde yapılıp getirilmiş...
    otomobil de neymiş savaş uçağı yapaaacaaaağız bizz... ıstırırız
  • Niyet iyi olmayınca ortaya güzel bir şey çıkmaz. Hele zorlama ile bi cacık olmaz.

Ben olaya şöyle bakıyorum. Eğer aşk evliliği yoksa, doğan çocuklar güzel olmuyor.

Ferrari, Porsche, Mercedes, Jaguar, Mustang gibi aşk ile yapılan arabalara bakmaya doyamazken, diğerlerine göz ucuyla bakılıyor.

• guyverland kullanıcısına yanıt
    Bir kere marjinal olan forum deyimimizle trol olan sizlersiniz bunu bir defa netleştirelim.Bu şekilde orgutlenmis uyduruk sanal ortamlarda evet haklisin fakaat gerçekte Turkiye'nin trolu olan bir başka deyisle MİLLİ TROL olan sizlersiniz reelde.

• yerliden olsa olsa sığır olur onuda keser yerler

• Vay beaaa cümlelere bakar misiniz

İnşallah yaparlar,/bakalım yapabilecekleri mi /,yapsınlar da görelim/,yapamazlar .vs vs....

YaparİZ,yapamaYİZ DİYEN YOK ! Yani biz yok ,onlar 3. Cogul sahis yani digerleri....YAPİLMASİ DUSUNULEN TURKİYEYE AİT OLACAK TURKİYENİN URUNU OLACAK buradaki gafiller sanki Ermenistan dan almanyadan veya başka bir yerden bahseder gibi / 3. Çoğul şahıs kullanıyorlar...Biz sahis ekini kullanmıyorlar....

İşte sizin durdugunuz yer burası tam da Turkiye'nin karşısı ,düşmanı demeyelim de karşısı daha uygun olur. .

Buradaki mücadele de zaten turkiye ve karsisindakiler olacak gibi duruyor.

• Bu kafayla bu ulkede üretim ilerlemez. endustri sanayi vizyon bunlar boş işler. abi bizim işimiz spor siyaset gerisi boş şeyler. her şeyi ben bilirim benim dünya görüşümden farkli düşünenler hakkinda olumlu düşünemem .... forumu 10 yıldır takip ederim yukarıda yorum yazan arkadaslardan bazilarinin daha dün burada yerli üretim araç için söylediklerinin aynısını atak helikopter yerli insansiz hava aracı fırtına obüs yerli f16 atış sistemi güdümlü füzeler gibi savunma sanayindeki birçok proje için soylediklerini hatırlıyorum.

bu projeler gerçek olunca ilk olarak abi bunun motoru şuradan aliniyor prototip bunlar göz boyamak icin çıkardılar dediler dediler.

sonra kullanılmaya başlandı bu sefer benim gibi düşünenlere ahmaklar bunlara kaniyorsunuz anlamıyorsunuz geri zekalisiniz sizi böyle kandiriyorlar dediler.

desinler konuşsunlar çok şükür bu ülkede tüm bu istemezukculere ragmen bazı hayalleri gerceklestirmek icin çabalayan insanlar var.

kardeşim bırakalım bu siyasi kafa yapısını , siyasiler zaten birbirini yiyor bu ülkenin muhendisine girişimcisine destek olalım. en onemlisi inanalim .

böyle daha ortada bir şey yokken haha cok komik bizmi yapacağız nerdeymis bu , yalan dolan gibi sığ görüşler yerine elektrikli olsun ,yeni batarya teknolojisi , turkiye yollarina uyumlu , piyasada satılan araclarda olmayan hayati kolaylaştıracak özellikler vs. gibi yapıcı eleştirilerde bulunalım.

neyse ne kadar yazsamda boş birçok üye daha ilk satırda yazdıklarıma katlanamayip eksi butonunu arayacak. bir asırdır siyaset tartışıyoruz sokakta sürekli hakaretle birbirinin siyasi görüşüne saygı duymadan konuşan insanlar varken burada aksi bir durumu düşünmek anlamsız.

• Ben itimat etmiyorum. İnanasım gelmiyor. Bizim millette genelde "kısa yoldan çok fazla para kazanmak" fikri yatıyor.

Bu etox dedikleri megane2' den parçalar söküp birşeyler yapmış. Araba bildiğiniz megane. Bir ara firmayı aradım, bir bayan çıktı. Sordum ettim, sadece fiyat veriyor araba hakkında bilgi yok. Tabi fiyatlar mercedesle aynı..

Yerli oto yapılırsa eğer, 1 yıl içinde tüm fabrika komple trabzonlu, ya da giresunlu veya sivaslı, yahut kastamonulu olmadı erzincanlı olur. Biliyorsunuz birçok kurum böyle. Kuruma bir giriyorsun, herkes giresunlu ya da tokatlı. Üstelik herkes akraba!!! O yüzden bizim memlekette iş yapana, diplomaya, marifete-beceriye bakan yok. Bir yerde dayın-halan varsa işin hazır.

Tata - Lada kadar bir araba üretemedik ya şu 2015' te.. Yazık bize..

Passata devam hacılar..
  • quote:

Orijinalden alıntı: quatrros

Yahu bir adım atılıyor prototip tanıtımı yapılacak deniyor ay ve gün saat veriliyor neredeyse bir suru bok atılmaya çalışılıyor yuhhh be yuhhh.... ulan herşeye karşı çıktınız hastaneye köprüye tünele karşı çıktınız ,PKK doğuda baraj yapılmasını bahane ederek eylemsizliği bozdu şantiyelerde karşı çıktı yaktı yagmaladi....eyy anadolum eyy Turkiyem sen nelere kadirmissin birşeyler yapmaya calisiyorsun doğuda PKK, batıda malum ve hakim medyanın esiri beyaz türkler karşı çıkıyor ,almanya karşı çıkıyor ,Ermenistan,İsrail karşı çıkıyor

Milli silahlar nasıl yapıldıysa,ASELSAN tarafından dünyada eşi benzeri olmayan bazı araçlar nasıl yapıldıysa , ilk savas uçağı gemimiz nasıl yapılıyorsa ,cumh. Tarihinden beri ilk olabilecek devrim niteliğinde yenilikler ,icraatlar ,80 yıldır bitirilemeyen dev projeler nasıl yapıldıysa ,ülkenin 4 bir yanı hizli trenlerle demir ağlarla nasıl orulduyse,KKTC ye deniz altından anavatandan su nasıl ulastirildiysa,milli gelir 3 bin dolardan 11 bin dolara nasıl yükseldiyse offff Yoruldum saymakla bitmez vs vs vs vs vs vs vsvsvs vs vsvsvs vs vs

İLK OTOMOBİLİMİZİ SERİ URETİM OLARAK 2019 YİLİNDA URETİRSEK NEREYE KACACAKSİNİZ VEYA NASİL KİVİRACAKSİNİZ GORECEGİZ.

Allah aşkına, bu kadar konuşmadan bunu mu çıkardın?

Kimse yerli otomobil üretilemez demiyor bak dikkat et. Gayet de üretilebilir. Kimse üretilemeyeceğini iddia etmiyor. Ama bak seninle bu işin derinine inelim.

Otomobil üretmek için neye ihtiyacımız var?

1) Döküm tesisi
    2) Montaj üssü
    3) Otomobili oluşturan parçaların tedariği

Şimdi, kendi dizaynımız olan şase ve kupayı kendimiz üretebiliriz. Büyük bir yatırım; ancak demir-çelik'çiliğimiz gayet gelişmiştir. Bu tesisi kuracak ve işletebilecek altyapımız fazlası ile mevcuttur. O yüzden 1 tamam.

Ülkemizde bir çok montaj üssü mevcuttur. Dolayısı ile 2 numarayı da gerçekleştirebileceğimize inanıyorum.

Ancak 3... Şimdi sen bir otomobil üretirken, koltuğunu, direksiyonunu, vitesini, hatta şanzımanını, bazen motorunu üretmiyorsun. Başkasından alıyorsun. Şanzıman markaları var mesela. Çoğu arabada bu firmaların ürettiği şanzımanlar kullanılıyor. Ya da otomobil üreticisi debriyaj baskı-balata-bilyası üretmiyor. Tedarikçisi var. Başkası üretiyor. ABS mesela. Bosch oluyor genelde. Bunun gibi binlerce parça var arabada. Sonuç: Yerli otomobil üretiyorsun; ancak tedarik ettiğin parçaların çoğu ithal oluyor. Ürettiğin yerli aracın maliyetinin %60'ı ithalat oluyor. Burada "yerli araç ne kadar yerli?" sorusu ortaya çıkıyor. Hiç dert değil. %60'ı ithalat ile üretilmiş bir yerli aracımız olsun, tamam.

Ancak bu otomobil devrimsel bir değişikliğe imza atmazsa başarısı ne olacak? %60 ithalat dedik ya mesela. 3 araba üretip, 1'ini Türkiye'ye satsan gene süper. Ancak sıradan bir otomobil ürettiğinde Türkiye dışında nereye satacaksın? Sadece Türkiye ve Kuzey Afrika'da satılmaya mahkum kalacak. Burada vizyonerlik devreye giriyor. Ürettikleri arabanın farklı olması lazım. Sana Fiat Albea'yı süsleyip satarsa, üretmesin daha iyi. Yapılmamışı yapmaları lazım. Siz otomobil üretmeyi çok büyütüyorsunuz. Gayet tırt, herhangi bir otomobil üreteceksek, bir özelliği olmayacaksa, gayet kolay bir iş. Sadece sermaye ve pazar gerekiyor. Gördüğünüz üzere Çin bile yıllardır otomobil üretiyor. Çok zor olmasa gerek. Gene, Çin bile otomobil üretiyorsa, bu işte ne kadar kar kalmış olabilir ki? Burada katma değer mevzusu ortaya çıkıyor. Bu işe harcanak para, katma değeri daha yüksek başka üretim dallarına harcansa, Türkiye için, ekonomi için çok daha iyi olmaz mı? Olur. Bunu bile bile otomobile bu kadar önem veriyorsak bunu ne ile açıklayabilirsiniz? Populizm ve Propoganda.

Daha önce de söyledim, gene söylüyorum: Hemen her firmanın özellikle döküm tesisleri konusunda milyarlarca dolarlık yatırımları var. Bilindik şase ve kupa üretim yöntemleri 40 yıldır neden aynı konseptte ilerliyor? Aynı yöntemi geliştire geliştire bugüne kadar geldik. Başka şekilde üretmek mümkün değil midir? Gayet mümkündür. Bu iş şöyle: Türkiye'de binalar beton. ABD'de Çelik. Neden? Çünkü burada deli gibi Çimento tesisi yatırımı yapılmış, orada çelik. Ne ucuz ise, ellerinde ne varsa, neye yatırım yaptılar ise onunla üretim yapıyorlar. ABD'nin betona dönmesi için milyarlarca dolar yatırım yapması lazım. Aynı durum otomobil sektöründe de var.

Arabanın sadece zemini değil, tavanı, direği, kapı altları bile tek bir şase olan, kafes sistemli bir otomobil üretilemez mi? Şimdiki klasik sistemden ekonomik olamaz mı? Çok daha hafif olamaz mı? Bu aşırı hafiflik aracın iyi gitmesini ve çok daha az yakmasını garantilemez mi? Fren kabiliyetini arttırmaz mı? Yol tutuşu iyileştirmez mi? Yapacaksan böyle devrimsel bir çıkışla çık. Ya da çıkma. Çünkü Çin bile otomobil üretiyor. Boşa bu sektöre para harcama. Çok daha fazla para kazanabileceğin sektörler var.

Önünde Tesla örneği var. Para basıyor. Neden? Devrimsel bir çıkış yaptı çünkü. Tam gaz da devam ediyor. Ucundan kıyısından bir noktadan bu farklı ve yeni olmayı becer. Sektör senin. Çoğunluğu ezer geçersin. Otomobil üretmek o zaman mantıklı.

Yoksa burada kimse Türkiye'de birkaç kişi birleşip Linea gibi bir otomobil üretemez demiyor. Tabii ki üretebilir; ancak anlamı nedir? Bir üretici olarak anlamı nedir ben bilmiyorum. %20 karla satacağın ürüne harcayacağın 3 milyar dolar parayla, %40-45 karla bambaşka sektörlerde çalışacak bir sürü yatırım yapılabilir. Hali hazırda böyle kar payları ile üretim yapıp, ihracat yapan üreticiler teşvik edilebilir. Sağlayacağı fayda çok daha fazla olacaktır. Bunu göre göre Linea üretmek için o parayı döküyorsanız, tek bir açıklaması vardır: "Populist yönetim propoganda yapıyor."

• putin gibi bizim yöneticiler de makam aracı yapacaklarsa ben de binerim...
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.