Şimdi Ara

YGS 2017 Fizik 14. Soru (Hatalı)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
204
Cevap
5
Favori
13.339
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
13 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki

(En Son Oy Tarihi: 17.11.2017)
Giriş

Evet arkadaşlar, çoğu arkadaş bu soruyu ısınan cisim genleşir mantığıyla yapmış, bazılarımız güneşe yaklaştığında güneşin kütle çekimi artar atmosfere daha çok gaz toplanır dolayısıyla atmosfer genişler yapmış.Ve cevabı 1 ve 2 olarak işaretlemiş. Hiç biri yanlış değil kesinlikle, her biri ihtimaller dahilinde. Ancak eğer gezegeni güneşe yaklaştırırsak bunu normal bir küre gibi düşünmemiz çok yanlış olur. Çünkü atmosferin genişlemesinden bahsettiğimizde sıcaklığın pek bi etkisi olduğunu söyleyemeyiz. Çok büyük cisimlerden bahsediyoruz ve burada genel olarak kütle çekim hakimdir. Şayet siz bir gezegeni güneşe yaklaştırırsanız atmosfer genişliği hakkında sağlıklı yorumlar yapamazsınız, dolayısıyla özkütlesiyle ilgili de sağlıklı yorumlar yapılamaz. Eğer bir gezegen güneşe yaklaşırsa gezegenin yer çekimi ivmesi büyür. Dolayısıyla atmosferin daralması gerekir, bu şekilde yorumlanırsa 3. öncül de doğrudur.
    (Yıldıza yaklaşan gezegenin yer çekimi ivmesinin büyümesi bir kepler kanunudur.)

Kaldı ki, Merkür güneşe yakın olmasından dolayı atmosferi yoktur bile. Dolayısıyla soru kökünde , sorunun anlatım ve ayrıntılarında çok büyük eksiklikler vardır. Parantez içinde verilen diğer değişkenlerin sabit kaldığı varsayılacaktır ifadesi hangi değişkenden yorumlanmasını açık açık dile getirmiyor. Eğer sorunun kökü hangileri olabilir olsaydı cevap 1,2,3 olmalıydı yada hangisi kesinlikle doğrudur olsaydı cevap yalnız 2 olmalıydı. Ama cevabın 1 ve 2 olmadığını ve bilimsel açıdan yanlış olduğunu düşünüyorum. Siz de yorumlarınızı yazarsanız sevinirim

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CaptainOldie -- 19 Mart 2017; 23:17:7 >

• Bu konuyu sonuclar aciklandiktan sonra tartisalim hocam

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • kardeş soru gayet basit birsoru.
  • Hocam 2-3 doğrumuz var onu da kurcalamayın ya

• İnşallah iptal olurrr. Amin.

• Şu soru için bu kadar araştırma yapıp yazı yazmak yerine LYS için soru çözseydin Rakiplerine 3-4 soru fark atmıştın.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sorunsuz Genç -- 18 Mart 2017; 22:41:36 >
  • Arkadaşlar sorunun iptalinde değilim yazdığım şeyleri okusaydınız keşke :) Sınava girmedim bile sadece bir hatayı dile getirmeye çalışıyorum. Saçma sapan yorumlar yapmayın, doğrularınıza göz diktiğim falan yok. Sadece ösymnin böyle bir soruyu hazırlarken daha dikkatli olması gerektiğini düşünüyorum... Soruyu ÖSYM'nin iptal edeceğini de zannetmiyorum bu arada, her sene bir sürü hatalı soru çıkıyor iptal olmayan, bu da onlardan biri sadece.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CaptainOldie -- 18 Mart 2017; 22:46:24 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    ygs 2014 Türkçe eser sorusu
    11 yıl önce açıldı
    1 fizik sorusu
    6 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Ben de kütle çekimden düşündüm, 2-3 dedim yanlış oldu soru. Lys çalışmanın zararı oldu bir bakıma. Konu sahibine katılıyorum. "Doğru sorumuza göz diktiniz" şeklinde düşünmek yerine bilimsel açıdan bakın. Aksine örneğinizi belirtin ki tamam haklısınız diyebilelim.

• Iyi fizik bildigimi dusunuyorum ve ygsde tek hatam o fizik testinde. Bence yazdiklarin sonuna kadar doğru bende kütle çekim ve merkurden yola çıktım ve 2,3dedim soru dediğin gibi acik değil ben hangisini düşüncem. Ayrıca odtü elektrik elektronikte okuyan arkadaşıma sordum o da atmosfer kalınlığı azalır dedi. Ösym ne düşündü bilemiyorum

• Yıldıza yaklaşan gezegenin yerçekimi neden artıyor?

Keplerle bunu bağdaştıramadım.

Hatta tüm uugulanan çekim kuvveti azalır bile bence

Çünkü eskiden sadece dünya bizi çekiyordu

Şimdi güneş de bizi çekiyor ters yönde

Böylelikle daha yukarıda oluyoruz biz

Atmosfer de aynı mantık

Bu mantıkla doğru

Bir arkadaşım diğer deşikenler sabit kalmak koşuluylayı görünce. O bu şu onlar bunlar sabit kalıyorsa bir şey değişmez dedi. Haklı yani, tek değişken uzaklıksa ve başka bir şey değişmiyorsa şıkların hiçbiri olmaz

Ama iptal edilmesin soru ya :(

Doğru yaptığım sorulardan biri

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • BeyTR33 kullanıcısına yanıt
    Kütle çekiminden nasıl düşündünüz

• quote:

Orijinalden alıntı: CaptainOldie

Arkadaşlar sorunun iptalinde değilim yazdığım şeyleri okusaydınız keşke :) Sınava girmedim bile sadece bir hatayı dile getirmeye çalışıyorum. Saçma sapan yorumlar yapmayın, doğrularınıza göz diktiğim falan yok. Sadece ösymnin böyle bir soruyu hazırlarken daha dikkatli olması gerektiğini düşünüyorum... Soruyu ÖSYM'nin iptal edeceğini de zannetmiyorum bu arada, her sene bir sürü hatalı soru çıkıyor iptal olmayan, bu da onlardan biri sadece.

Hocam siz cok cok detayli dusunmussunuz. Eger boyle dusunursek dolu yanlissoru cikar. Bazi seyleri yok sayarak soru cozuluyor.

• quote:

Orijinalden alıntı: alimmm78

Yıldıza yaklaşan gezegenin yerçekimi neden artıyor?

Keplerle bunu bağdaştıramadım.

Hatta tüm uugulanan çekim kuvveti azalır bile bence

Çünkü eskiden sadece dünya bizi çekiyordu

Şimdi güneş de bizi çekiyor ters yönde

Böylelikle daha yukarıda oluyoruz biz

Atmosfer de aynı mantık

Bu mantıkla doğru

Bir arkadaşım diğer deşikenler sabit kalmak koşuluylayı görünce. O bu şu onlar bunlar sabit kalıyorsa bir şey değişmez dedi. Haklı yani, tek değişken uzaklıksa ve başka bir şey değişmiyorsa şıkların hiçbiri olmaz

Ama iptal edilmesin soru ya :(

Doğru yaptığım sorulardan biri

Dünya Güneş'e yaklaştıkça hızı artar. Hem de gözle görülür bir biçimde. Güneş ekseni etrafında 365 gün bir bakarsın 180 gün olur ne kadar yaklaştırdığına bağlı olarak. Kendi ekseni etrafında da dönmesi hızlanır. Hızlı dönen cisimlerin yer çekimi ivmeleri büyür. Nötron yıldızları örnek olarak verilebilir. Çok yoğundurlar ve çok hızlı dönerler. Evrende çekim kuvveti karadeliklerden sonra en yüksek olan cisimlerden biridir mesela, daha fazla ayrıntıya girmek istemiyorum
    Ama sorulara ben doğru yaptım iptal olmasın gözüyle bakmak doğru değildir, herkesin eşit olduğu şartlarda birini geçebiliyorsan haketmişsin demektir
    Bu konuya hakim biri çok rahatlıkla bu soruyu yanlış yapabilir. İyi bilmenin zararı olmamalı diye düşünüyorum. Sonuçta bu sınavla üniversiteye öğrenci alınacak, sorular bilimsel açıdan doğru olmalı...

• Harbi sınav anında "ne salak soru lan bu" demiştim.

Soruyu hazırlayanlar özgün soru yazmak için resmen yırtmış kendilerini.
    Ama insallah iptal olmaz

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Babboable -- 18 Mart 2017; 23:0:18 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Fakirdepocu

quote:

Orijinalden alıntı: CaptainOldie

Arkadaşlar sorunun iptalinde değilim yazdığım şeyleri okusaydınız keşke :) Sınava girmedim bile sadece bir hatayı dile getirmeye çalışıyorum. Saçma sapan yorumlar yapmayın, doğrularınıza göz diktiğim falan yok. Sadece ösymnin böyle bir soruyu hazırlarken daha dikkatli olması gerektiğini düşünüyorum... Soruyu ÖSYM'nin iptal edeceğini de zannetmiyorum bu arada, her sene bir sürü hatalı soru çıkıyor iptal olmayan, bu da onlardan biri sadece.

Hocam siz cok cok detayli dusunmussunuz. Eger boyle dusunursek dolu yanlissoru cikar. Bazi seyleri yok sayarak soru cozuluyor.

Yorum yapılabilecek ve yapılamayacak dersler vardır diye düşünüyorum. Matematik ve Fizik'te soru bilimsel ve kesin olmalı. ÖSYM Hipotez ve Teori kavramlarının nasıl bilimsel olarak en ufak ayrıntısının bilinmesini istiyorsa ona uygun hareket etmeli ve soruları bilimsel olmalı. Özellikle Matematik ve Fizik diye belirtiyorum

• alimmm78 kullanıcısına yanıt
    Konuda var hocam. Yerçekimi büyür, yerçekimi büyüyünce atmosfer daralır diye düşündüm.

• CaptainOldie C kullanıcısına yanıt
    Açıklama için teşekkürler

Dediklerinizi bilmiyordum öğrenmiş oldum

Tekrardan teşekkür ederim

• CaptainOldie C kullanıcısına yanıt
    Matematiğe katılıyorum da fizikte dolu ihmal var hocam.

Örneğin voltmetreden akım geçmemesi ya da ampermetrenin direncinin 0 kabul edilmesi gibi.

• Soru kaliteleri cok yukseldi son 2 yilda cozerken yuksek keyif aliyorum

• Hocam ben de başka bir noktaya değineceğim biri açıklayabilir mi bana?

Yerküre güneşe daha yakın olunca daha mı sıcak olmuş olur?Yani mesela Dünya yörüngesinde perihel dediğimiz güneşe en yakın olduğumuz zaman da var, aphel dediğimiz en uzak olduğumuz zaman da.Ama en yakın olduğumuz zaman kışı yaşıyoruz en uzak olduğumuz da yazı yasıyoruz mesela tabii gyk de tam tersi ama tüm dünya için geçerli bir şey yok onu diyorum.Cunku coğrafya dersinde de bas bas bağırdıkları gibi güneşe yakınlık ile ilgili değil geliş açısı ile ilgili bir şey değil mı bu meret?

Ben de buraya takıldım ve yanlış yaptım.Nerede hata yapıyorum biri açıklayabilir mi?

Ayrıca siz de dediklerinizde haklısınız.

Edit:Acaba ben yerküre olarak düşünerek mı hata yaptım?Atmosferin sıcaklığı demiş soruda.Onunla mı alakalı acaba?Yerkürenin sıcaklığının yakınlığıyla değil geliş açısıyla alakalı olduğunu biliyoruz.Ama ben tam anlamadım hala.Cografya daki gibi düşündüm diye mı yanlış nedir?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi V3tra -- 18 Mart 2017; 23:8:57 >

• 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.