Şimdi Ara

YKS Hakkında Genel Yorumum (Son Gün Tahmini)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
2
Favori
2.522
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
20 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Final Editi Olarak, Aşağıdaki yazıdan çıkan sıralama tahminim (ki dediğim gibi, kendileri sadece tahmindir):
    2015*0.6 + 2010*0.4

Merhabalar. İnternette bir süredir Donanımhaberi takip ediyorum ve bu kadar harlı sınav paylaşımları gördükten sonra üyelik açtım. Herkesin çılgınlar gibi net hesapladığını, birbirine puan ve sıralama sorduğunu ve fakat genel olarak bunların hiçbirinin kesin ve rasyonel sebeplere dayanmayıp yorum bazlı olduğunu görünce ben de bir iki yorumda bulunmak istedim. Yazıma başlamadan önce, kesinlikle belirtmeliyim ki bu yazı takriben MF alanında 65000 ve daha iyi derecelere yönelik olacak. Kalanı için yorumumun ne kadar sağlam olacağından şüpheliyim. Başlayalım.

1- YKS'nin 1. Oturumu (TYT), Eski senelerin 1. Oturumuna (YGS) göre daha zordu.
    Peki neden böyle? Soru zorluğu mu? Müfredat mı? Kesinlikle hayır. Zira birinci oturum sınavları asla aşırı derecede zor olmaz ve öğrencinin pratik olabilme yeteneği ile alakalı bir sınavdır. Peki o zaman nedir bu zorluğun sebebi? Cevap çok basit: süre. Eski tip sınavlarda her branştan 40'ar soru mevcuttu ve süre olarak 160 dakika veriliyordu. TYT'de ise Türkçe ve Matematik branşlarındaki 40'ar soruya ek olarak, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri branşlarından ise 20'şer soru mevcuttu. Toplam süre olarak ise 135 dakika vardı.
    Bu konuda yapılacak en büyük yanlış, "YGS'de soru başı 1 dakika, TYT'de soru başı 1.125 dakika vardı." demektir. Zira çoğu sayısal öğrencisinin de bileceği gibi, sosyal sorusuna kimse 1 dakika ayırmaz, matematik sorusu ise bazen 1 dakikayı aşabilir. Bilakis, bir sayısal öğrencisi; türkçe ve matematikte ekstra süre harcarken, bu harcadığı ekstra süreyi sosyal ve fende geri kazanır. Bunun üzerine Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri branşlarından 20'şer soru kırpmak ve soru başına düşen 1 dakikayı 1.125 dakikaya çıkarmak, size ekstra süre sahibi olmuşsunuz gibi hissettiren bir illüzyondur. Bütün bunların yanı sıra, bu sene her öğrencinin dikkatini çeken bir olay var: Soruların gereksiz uzunluğu. Kısacası, öğrenciler Sosyal ve Fenden ekstra süre artıramadığı gibi, bir de en basit işlemin bile iki paragraflık bir hikayeye çevrildiği soruları çözdüler. İşte bu yüzden bu senenin 1. Oturum sınavı diğer senelere göre daha zordu. Önemli bir not daha düşelim: Bu sene 1. Oturumun fark yaratacağı sene; zira yetiştirmesi bir çok öğrenci için büyük problem oldu.

2- YKS'nin 2. Oturumu (AYT), Eski senelerin 2. Oturumuna (LYS) göre ortalamaydı.
    Başlangıç olarak, AYT'deki ciddi süre avantajını bir kenara koyalım ve bu etken de AYT'yi kolay sayabileceğimiz etkenlerin yanında dursun. Atlamamamız gereken nokta ise, 2. Oturum Sınavının kaba tabirle bir "bilen yapar" sınavı olması. Bundan dolayı süre, her ne kadar kolaylaştırıcı bir avantaj olsa da öyle ahım şahım bir fark yaratamaz. Tekrar hatırlatmakta fayda görüyorum: 65000 üzerindeki dereceler için konuşuyorum. Devam edeyim.
    Matematik
    AYT'de soru sayısı azdı, bu yüzden eleyici sorular üretmek için iki veya daha fazla konuyu tek soruya sıkıştırma durumu görüldü. Fakat böyle olunca, LYS tipi "Tek konuda zor soru" yerine "İki konuyu kabaca biliyorsan yapabileceğin" sorular öne çıktı. Bu nedenle, benim yorumum Matematik branşında AYT'nin LYS ortalamasına göre daha kolay olduğu yönünde.
    Geometri
    İşte geldik zurnanın zırt dediği yerlerden birine. AYT Geometri, kesinlikle zordu arkadaşlar. Analitik geometrinin ve vektörlerin harmanlandığı; gerçek geometri bilgisi isteyen harikulade sorular vardı. Bu konuya çok fazla girmeyeceğim, isteyen şerh düşebilir. Geometri branşında AYT, LYS ortalamasına göre zor bir sınavdı.
    Fen Bilimleri
    Aslında Fen Bilimlerini de kendi içinde ayrı ayrı başlıklara bölmek niyetindeydim. Fakat bu kadar detaylı bir incelemeyi gerek görmüyorum. İki not düşmek gerekirse, birincisi fizik sorularında çok fazla yorum sorusu olması ve ciddi düzeyde bilgi ölçmesi neticesinde fizik branşının Fen Bilimleri kısmındaki eleyici kısım olduğunu düşünüyorum. Tekrar ediyorum: fizik ortalama LYS fiziğine göre zordu. Fakat maalesef, aynı şeyi kesinlikle Kimya ve Biyoloji için söyleyemeyeceğim zira bu iki alt branş benim kanaatimce LYS ortalamasına göre çok kolaydı. Formülü yerine koyar koymaz yapılabilecek sorular içermesiyle bu iki branş AYT'nin bana göre en kolay bölümünü oluşturdular.

3- Sonuç?
    Tüm yukarıdakileri topladığımızda elimizde kalan sonuç bana göre şu: YKS, 2010-2017 LYS'lerine göre ortalama bir sınavdı. Ortalamanın üzerine çıkacak olursa da, ne kadar ortalama üstü olduğunu tamamen TYT belirleyecek. Bu sonucu daha öğrenci diliyle ifade edecek olursak: 2015 kadar iyi bir sonuç beklemek bir miktar iyimser olacaktır. Fakat 2010 kadar kötü bir sonuç beklemek ise tamamen saçmalık. Sınavın, yığılma olarak hangi yıla benzeyeceğini bence kimse söyleyemez. Çünkü bunu anlamak için 1. Oturumları değerlendirmede daha ön plana koymak gerekiyor. Açıkçası, 5 gün kalmışken ben de ona girişmem. Fakat illa ki bir aralık düşünülecekse; bu aralığın bir ucu 2010 ve diğer ucu 2015 olacak ise, ikisinin tam ortasından bir miktar daha 2015'e doğru yaklaşık bir sonuç olacağını düşünüyorum.

Gerek görürsem işbu yazı düzenlenecektir.
    Edit 1: Başlıklarda ufak düzenleme.
    Edit 2: Son gün tahmini eklendi. Herkese bol şans.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Teofrastus -- 30 Temmuz 2018; 4:10:34 >

• 5 gün kala en mantıklı yazı tebrik ederim

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • sıralamanız (2010x3+2015x4)/7 olacaktır arkadaşlar hayırlı olsun

• 2017 gibi oldu tam bakalım gelecek mi
  • Böyle gelsin sırtımda istanbul turu yaparız

• Böyle gelsin sırtımda istanbul turu yaparız

• Gerçekten de yazımdan aşağı yukarı böyle bir sonuç çıkıyor.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Teofrastus kullanıcısına yanıt
    :)

• Objektif bi yorum :)

• Bunu hem bir up mahiyetinde yazıyorum, hem de 2010 gibi çıkacağını düşünenlerin yorum yapmasını beklediğimi söylemek için yazıyorum. Modlar gerek görürse "up" içerikli bu girdimi silerim.
  • Gördüğüm en yapıcı yorumlardan biri olmuş. Elinize, emeğinize sağlık.

Ben 65 değil, yorumları ilk 40 için yapabileceğimizi düşünüyorum. İnanın ondan sonrasını öngörme konusunda ÖSYM bile sınıfta kalır.
  • Ribas0 kullanıcısına yanıt
    Aynen öyle hocam. Ama Yine kesin aralık bilemeyeceğimiz için (sistem yeni) ben 20-25 binlik bir pay için de gerçekliği olabileceğini düşündüm. Soru sayısının azlığı ve bu bantta oluşacak muhtemel yığılmadan dolayı böyle dedim.
  • Son gün tahmini şerefine, final up'ı. Yerim belli olsun dedim.
  • Hocam ayt matematik hakkında size katılmıyorum , AYt matematik geçen senelere göre kolaydı demişsiniz bence ayt mat en zoruydu.
  • Kantırdaki Kanascı kullanıcısına yanıt
    Hocam genel olarak kolay soru yoktu, evet.

Ama atlamamanız gereken nokta şu; ben bu yazıyı 65000 ve üstü için yazdım. Bu aralık için LYS'lerde olan o "Herkesin yapabileceği kolay sorular"ın bir eleyiciliği kalmıyor. O yüzden sadece geriye kalan soruları değerlendiriyorum. Ve bence bu bağlamda, LYS'deki eleyici sorular daha kuvvetliydi. Fikriniz için teşekkür ederim.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.