Şimdi Ara

YTU İstatistik - Nedir/Ne Değildir?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
1
Favori
472
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Arkadaşlar selamlar, bu forumda uzun yıllarım geçti, geçmiş zamanlarda çok fazla arkadaştan faydalandım ve hayatın beni getirdiği noktada naçizane birkaç bilgilendirme ve tavsiye de ben vermek isterim bölümle alakalı.

Öncelikle bölüme iyi bir üniversitenin yabancı dilde eğitim veren bir öğretmenlik bölümünden yatay geçişle 2023 yazında ek madde 1 kapsamında yatay geçiş yaptım ve hazırlığı direkt olarak atlayarak ve üstten de birkaç ders alarak 1. Sınıfı tamamladım. Bu süreçte gerçekten eğlenceli ve bir o kadar eğitici bir sene geçirdiğimi düşünüyorum. Bu bağlamda istatistik bölümünün mezunlarının YTÜ özelinde ve genel anlamda ne yaptığını, hangi firmalarda ne gibi pozisyonlarda çalıştığını bizzat somut linkedin örnekleriyle göstermiş olacağım.

İlk sene alınan derslerle başlayacak olursam:
    Olasılığa Giriş: Çok temel bir ders, olasılık ve rastgele/sürekli değişken kavramları üzerinde temel seviyede duruldu, bu değişkenlerin olasılık dağılım fonksiyonları, varyansları gibi çeşitli özellikleri ile devam edildi. Olasılık dersi için iyi bir temel oluşturan ders.
    İstatistiğe Giriş: Yine olasılığa giriş dersi gibi oldukça temel bir ders. Derste mod, medyan, ortalama, frekans tablosu, eğrilik ve basıklık ölçüleri gibi ilerideki İstatistik dersinde önemli olacak temel kavramların anlatıldığı keyifli bir dersti.
    Matematik 1: Klasik Calculus dersi. Bu dersi yatay geçişle geldiğim için intibak ettirdim fakat Limit ve Türev konularından oluşuyor.
    Bilgisayar Programlamaya Giriş: Bana göre senenin en zor dersi bu idi. C ile algoritma temelli bir eğitim veriliyor ve sıfırdan başlayanlar için bile güzel şekilde temel algoritmaların nasıl oluşturulduğu, diyagramlar gibi hususların nasıl çizildiği anlatıldı, daha önce hiç görmeyenler için zorlayıcı bir ders.
    Lineer Cebir 1: Yine matematiğin temel derslerinden biri olan Lineer Cebir dersi ile matris ve determinant, lineer denklemler, vektörler gibi konular işlendi. Özellikle ilerleyen zamanlarda çok değişkenli tablo gibi istatistiksel konseptler için faydalı bir temel oluşturacaktır, konuyu anlayanlar için oldukça keyifli ve pek de zorlamayan bir ders bana göre.
    Türkçe 1, İnkılap 1, İleri İngilizce 1: Klasik her okulda olan dersler, genel anlamda geçmesi kolay, Türkçe ve inkılap sınavları test oluyor.
    Olasılık: 1. Sınıfın matematiksel olarak en baba dersi denebilir. Gerçek hayata dair çok fazla örnekten oluşan ve başlarda zorlayan, çalıştıkça keyif veren bir ders. Binom, Multinomial, Pascal, Sürekli, Gama/Beta dağılımı gibi dağılımlar ve güven aralığı tahminleri gibi zorlarken keyif veren konular var. Z skor tabloları, T tabloları, temel seviyede F tabloları ve kikare tabloları ile hayli haşir neşir ediyor finallere doğru.
    Matematik 2: Matematik 1’in devamı niteliğinde İntegral ve Dizi/Seriler konularından oluşuyor. Lisedeki seviyenin ilerisinde tabi ki, çalışma gerektiriyor ve sınavları ortalamanın üstünde oluyor. Zorlayıcı bir ders.
    Temel Bilgisayar Bilimleri: Python’un istatistiksel uygulamaları diyebiliriz bu derse. Veri manipülasyonu konusunda oldukça güzel ve öğretici örnekler ile işleniyor dersler bilgisayar üzerinden. 1. Sınıfın en keyifli derslerinden denebilir.
    İstatistik: Olasılık dersindeki tabloların aslında SPSS ve bilgisayar ile ne kadar kolay analizinin yapılabildiğini gösteren bir ders. Mod, medyan, kartiller, güven aralıkları, değiken türleri gibi birçok şeyin üzerinden geçiliyor ve çok daha anlaşılabilir oluyor.
    Türkçe 2, İnkılap 2, İleri İngilizce 2: Birinci dönemin devamındaki dersler, benzer sınav sistemleri oluyor. Çok zor değiller.
    Genel itibariyle çalıştığınızda dersleri geçersiniz. Çalışmazsanız kalma ihtimaliniz yüksek ancak öyle saatlerce çalışmanıza gerek yok çoğu ders için, vaktinde ve planlı olursanız 3.00 ve üzeri ortalamalar zor değil.

Peki iyi güzel, YTÜ’nün ortamı nasıl?
    Arkadaşlar bölüm Davutpaşa’da olduğu için gerçekten oldukça güzel bir kampüs ortamı var, sosyallik açısından sorun yaşamazsınız. Kampüs içinde bir kız ve kampüs yakınında bir erkek KYK yurdu var. Yemekhane ise fiyatına göre iyi ancak mükemmel diyemeyiz çoğu devlet okulu gibi. İşinizi görür ama. Orta bahçesi sizi üniversite hayatı yaşatıyormuş hissi verecek ender okullardan bana göre. Sosyallik açısındansa çoğu okuldan iyi ancak benim geldiğim okul buranın bir tık daha iyi versiyonu olduğu için biraz downgrade olmuş gibi hissettim ortam ve sosyallik konusunda. Ama ilk kez üniversite ortamına girecekler çok sorun yaşamayacaktır, keyfinize bakacağınıza eminim.

Mezunlar nerelerde çalışıyor hocam?
    Çok fazla firmada, kritik rollerde çalışan mezunlar var. Detaylı fikir vermesi açısından linkedin alumni sayfasını da atacağım oradan inceleyebilirsiniz fakat özellikle top seviye sigorta firmaları (Axa, Agesa, Allianz), teknoloji firmaları ve bankaların teknoloji departmanları (Garanti, Yapı Kredi, Hepsiburada, Nesine, N11 vs.), yine bilindik bankaların audit ve fraud departmanları, bunların dışında Mercedes, Turkcell, Turkish Technology, Koton, Getir, Flo, NTT Data Solutions, Etiya gibi birçok sektörde çeşitli pozisyonlarda çalışanlar mezunlar mevcut.

Bunun yanında merak edilen birkaç soru da şu: X ünisinde mühendislik mi yazsak YTÜ’de istatistik mi yazsak? Arkadaşlar bu soru da gerçekten subjektif bir soru ancak ben yatay geçiş sürecimde çok benzer fikir karmaşaları yaşayıp tercihimi buradan yana kullandım, geçebileceğim görece daha kötü üniversitelerde Endüstri/Bilgisayar mühendisliği yerine networkun geniş olduğu, size iyi kötü bir etiket verecek okulu tercih etmek bana çoğu zaman daha mantıklı geldi, ancak burada yine de karar sizin tabi ki. Bu bölümden çıktığınızda veri bilimci, risk analisti, iş analisti, müfettiş yardımcısı, denetçi, bütçe planlama uzmanı gibi aklınıza gelebilecek birçok konuda yetkinlik elde edebilirsiniz. Ancak günümüzde çok sık sorulan yazılımcı(?) olmak için burayı tercih etmeli miyiz sorusuna ben ne tarz bir yazılım diye sorarım önce. Eğer yazılımdan kastınız yapay zeka, veri bilimi, makine öğrenmesi gibi alanlarsa bu bölüm size istediğinizi fazlasıyla verebilir, iyi bir temel üstüne kişisel çabanız ile inşa edeceğiniz bir kariyer ile rahatlıkla bu yolda ilerleyebilirsiniz. Ancak örneğin frontend developer olmak gibi hedefiniz varsa bu bölüm sizin için uygun olmayabilir.

YTÜ bize ne kazandırır?
    Gerçekten güzel bir okul, çok çeşitli kulüp etkinlikleri var ve öğrencileri Türkiye ortalamasının net bir şekilde üstünde kalite olarak. Elbette bir Boğaziçi ya da Bilkent ayarında öğrenci kitlesi beklemek biraz şımarıklık olur fakat kesinlikle üzmez. İş hayatında ise bilinenin aksine çok bilinen ve tutulan bir okul. Mühendislik fakültelerinin yanında işletme ve istatistik/matematik gibi bölüm mezunları da hayli iyi konumlarda. Bu yüzden her firmada en az birkaç YTÜ mezunu görmeniz kaçınılmaz, doğal olarak siz de bu networkun bir parçası oluyorsunuz.
    Benim söyleyeceklerim şimdilik bu kadar. Son olarak fakülte yakınlarında kendi çektiğim fotoğraflarla bitiriyorum, orta bahçe kısımları dahil değildir :). Şimdiden okulu tercih edecek ve etmeyecek tüm dostların eğitim hayatında güzellikler diliyorum. Sevgilerle.
    Sorularınız olursa çekinmeden sorabilirsiniz. :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi L. Kilmister -- 21 Temmuz 2024; 14:26:28 >

• kampüste hala köpekler var mı ? arkadaşımı ziyarete gelmiştim köpekler öldürüyordu neredeyse geçen sene

• yardımiçinaçtımhessabı Y kullanıcısına yanıt
    Ben geçen sene geldiğim için köpeklerle alakalı herhangi bir sorun yaşamadım. Duyduğum kadarıyla önceki yaşanan sorunlar da çok büyük oranda çözülmüş ve köpeklere barınak falan yapılmış.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • L. Kilmister kullanıcısına yanıt

iyi olmuş. insanlar ölmesin

• linkedin linkleri yanlış gere mi yönlendiriyor bulamadım.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • emrebaba161611 E kullanıcısına yanıt
    Sanırım giriş yapmak gerekiyor hocam. Web üzerinden ytü linkedin sayfasındaki eski çalışanlar kısmında "istatistik" ya da "statistics" şeklinde arama yaparak mezunlara ve okuyanlara ulaşabilirsiniz.

• Tercih up'ı.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    İstatistik mezunu ne yapar
    3 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • YTÜ İstatistik son sınıf öğrencisi olarak yararlı konu. Veri Bilimi alanında kariyer hedefleyen arkadaşlar için İstatistik bölümleri iyi bir tercih olacaktır.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.