Merhabalar. Bu bölümle ilgili çok fazla konu açılıyor, çok fazla şey söyleniyor ve çok fazla bilgi kirliliği var. Bölümü kendi kardeşim için araştırdım, ne bölümün ne de okulun öğrencisiyim, tobb endüstri mezunuyum, ancak pek çok öğrencisiyle konuştum ve derinlemesine araştırdım. Kafası karışık arkadaşlarım için derlediğim şeyleri paylaşıyorum. Nedir? Matematik bölümüdür. Bölümün yarısından fazlasında çok ciddi ve zor matematik eğitimi alırsınız. Ancak normal bir matematik bölümünden daha az soyuttur, daha çok sektöre yöneliktir ve daha fazla yazılım dersi içerir. Seçmeli dersleriyle de veri bilimi, iş analistliği, finans, yazılım gibi alanlara yönelmenize imkan verir. Ne Olunur? Veri bilimi alanına yönelecekseniz okuyabileceğiniz en iyi bölüm budur. Yazılımcı olacaksanız da okunur ancak bilgisayar mühendisliği ve yazılım mühendisliği kadar avantajlı değildir. Bölümle ilgili “bilgisayar mühendisliğinin gereksiz derslerden arındırılmış hali” yazıldığını gördüm ki bu gerçekçi değil. Bilgisayar mühendisliğinin “gereksiz” derslerden arındırılmış hali olsa olsa yazılım mühendisliği, ctis, yazılım geliştirme gibi bölümler olur. Matematik mühendisliği ise matematik ağırlıklı olup istatistik, endüstri mühendisliği ve bilgisayar mühendisliği bölümlerine de yakındır. Endüstri kadar esneklik sağlamaz, bilgisayar kadar purposeful değildir, istatistik kadar sınırlayıcı değildir, hepsinin ortasında güzel bir yerde durur. Mezunlar? Çok sayıda mezunu inceledim. Basitçe veri bilimci, sistem analisti, iş analisti, yazılımcı, akademisyen, öğretmen şeklinde sıralayabilirim. İyi yerlerde çalışanlar da var kötü yerlerde çalışanlar da. Hocalar? Hocaların yarısı yine bu bölümden mezun. Kalan yarısının büyük çoğunluğu da matematik mezunu. Birkaç tane de eğitim fakültesi çıkışlı var. Yurt dışında yüksek yapanların sayısı çok az. Bilgisayar mühendisliği ya da başka herhangi bir mühendislik mezunu hocası yok. Ama genel olarak alanlarında yetkin görünüyorlar. Öğrenciler memnun. Zor mu? Matematik bölümü olduğu için haliyle zor. İlk 2 yıl yorucu olabilir özellikle. Sonra alışılıyordur. Sayı görmeden sayfalarca ispat yapacağınız dersleriniz olacak. Düzenli çalışmayla yapılır tabii ki ama matematiği sevmiyorsanız yorulabilirsiniz. Ne beklemeliyiz? İyi üniversitelerde bilgisayar mühendisliği tutmuyor diye bu bölüme koşuluyor gibi geliyor bana. Kardeşim öyle yaptı çünkü. Bir bölümün mezunlarının yazılımcı olması o bölümü yazılım bölümü yapmaz arkadaşlar. Örneğin odtü fizik mezunlarının da yüzde 30 ila 40’ı yazılımcıdır ama bölümde yazılım dersi yok. Hiç yok. İnsanlar kendilerini geliştirip istedikleri alana yöneliyorlar. Matematik mühendisliği de size istediğiniz alana yönelmek için çok imkan verecektir. Yanlış anlaşılmasın bölümü kötülemeye çalışmıyorum asla. Çok iyi bir bölüm olduğunu düşünüyorum. Yalnızca insanların yanlış beklentilere girdiklerini görüyorum. Yazılım bölümü beklentisiyle giderseniz ağır matematik derslerinin altında ezilebilirsiniz. Yazılımcı olmak için bir bilgisayar mühendisi kadar avantajlı olmayacağınızı ancak kendinizi geliştirip okulun sunduğu imkanları kullanıp fazladan çalışarak istediğiniz şeyi olabileceğinizi bilerek gidin. Alacağınız dersleri bilerek gidin. %30 vs %100 İngilizce? Mümkünse %100 İngilizce. %30 İngilizce olması bazı seçmeli dersleri seçerken avantaj sağlayabilir ama bu %30 İngilizce okumak için yeterli bir sebep değildir. İTÜ vs YTÜ? Tabii ki İTÜ. Üzerine konuşmaya gerek yok. Yıldızın yazılım içerikli derslerinin biraz daha fazla olduğu doğru. Ama majör bir farklılık yok. Ne okuyalım, hangi bölümü seçelim? Bu çok kişisel bir şey. Birilerinin sizin ne okuyacağınıza karar vermesine izin vermemeniz lazım. Benim yazdığım ve diğer yazılan hap bilgiler yerine sizin derinlemesine araştırma yapmanız gerekiyor. Başkasının bölüm için dünyanın en iyi bölümü demesi ya da matematiği çok zor okunmaz demesi sizin için en önemli şey olmamalı. Bunlardan fikir alın tabii ki ama sizin yapmanız gereken bölümün altından girip üstünden çıkıp başkaları için değil de sizin için uygun olup olmadığına karar vermek. Mezunlarla ve öğrencilerle mailleşin, özellikle bölümün kötü yanlarını sorun, ders programlarını inceleyin, derslerin sadece adına bakmayın içeriklerine de bakın, o derslerin videolarını bulup youtubedan izleyin, yatay geçişle gidenlere ve gelenlere bakın, yurt imkanlarını ve şehirdeki yaşam masraflarını öğrenin. Bu şekilde gider liste. Nasıl yapacağınızı bildikten sonra detaylı bir araştırma 2-3 saat sürer. Üniversite okuyacaksanız özellikle de yazılımla ilgilenecekseniz böyle araştırmaları yapmaya erinmeyin. İşin sizde bittiğini de unutmamak gerekiyor. Üniversiteye girdiğiniz anda hayatınız belirlenmiyor, okurken yapacağınız şeyler çok önemli. Örneğin sektörde itü ve kocaeli mezunlarını aynı şirkette ve aynı pozisyonda görmek çok olasıdır. Biri ilk binden öğrenci alırken diğeri 45 binden alıyor. Ama kendilerini ne kadar geliştirdikleri işe alımda belirleyici oluyor. Genel olarak konuşmak gerekirse, ne olmak istediğinizden emin değilseniz ve okurken seçmek istiyorsanız gelin endüstriye. IT’ci olacağım yazılımcı olacağım diyorsanız gidin bilgisayara, veri bilimine karşı özel bir ilginiz varsa gidin istatistiğe veya yapay zeka mühendisliğine. Bunların hepsi kulağa güzel geliyor ama ben üstüme biraz da matematik atılsın istiyorum diyorsanız gidin matematik mühendisliğine. Yazılım mühendisliği, bilişim sistemleri mühendisliği, bilişim sistemleri ve teknolojileri, yazılım geliştirme, bilgisayar bilimleri, bilgi güvenliği teknolojisi, bilgisayar programcılığı bölümleri de yazılım odaklıdır. Elektrik, elektronik, kontrol gibi mühendislikler de yazılımla içli dışlı olur. Forumu aktif kullanmıyorum, bu gönderi için üyelik oluşturdum. Bölümle ilgili sorunuz olursa konuda yazdıklarımın üzerine söyleyecek pek bir şeyim yok. Endüstri mühendisliği ile ilgili sorunuz olursa özelden yazabilirsiniz. İyi günler, iyi tercihler. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi m.ipeksoy -- 31 Temmuz 2022; 23:5:49 > |
YTÜ Matematik Mühendisliği, Yazılım Bölümleri ve Üniversite Tercihi Üzerine
-
-
Faydalı yazı,up -
Baya iyi konu olmuş. -
cok iyi yazmışsınız hocam elinize sağlık.yüzeysel araştırdığımda başta belirttiğiniz hatalı fikre sahiptim.sonra okuyanlarla iletişime geçip bir fikre sahip oldum yazınızla tamamen uyuşuyor.
-
faydalı up -
Gayet iyi yazı olmuş eline sağlık.
Farklı düşündüğüm birkaç şey var ona da değineyim ben matematik bölümü kadar ispat yapılmıyor. Daha çok analiz ve uygulama ile uğraşıyoruz. Yüzde 30 bence daha iyi seçim olur yüzde 100e göre.
-
hocam %30 %100 diploma farkı oluyor mu yoksa kesin %100 demenizin sebebi daha kaliteli eğitim vs mi -
Teşekkürler katkı yaptığınız için. Tabii ki matematik bölümü kadar ispat yoktur. Bölüm mezunlarıyla konuştuğumda özellikle ilk iki yıl ispatlardan ve sayı görmeden sayfalarca matematik yapmaktan yorulduklarını söylemişlerdi, o yüzden yazıma eklemem gerekiyormuş gibi hissettim. %100 İngilizce ise biraz benim şahsi fikrim. Ana dilde eğitimden yana olsam da %100 İngilizce bölüm okumanın yurt dışında yüksek lisans ve iş başvurularında daha avantajlı olduğunu düşünüyorum. Bir de İngilizce araştırma yapmaya alışkın olmayan insanları buna mecbur bırakması da iyi bir durum. Başka atladığım ya da eksik söylediğim şeyler olursa belirtirseniz güzel olur, okuyanlar faydalanır.
-
Eğitim açısından pek bir fark olacağını düşünmüyorum. Ancak mezun olduktan sonra %100 İngilizce mezunu olmanın çeşitli avantajları var, özellikle avrupada yüksek lisans için. İkisine de gidebiliyorsanız %100 İngilizce tercih edin derim şahsen. Sadece %30 tutuyorsa da tercih edebilirsiniz sorun olmaz. Biraz writing ve speaking çalışın, İngilizce araştırma yapmayı alışkanlık haline getirin, son sınıfta İngilizce mülakat pratikleri yapın. Bir eksiğiniz kalmaz.
-
Ytü istatistik nasildir hocam -
faydalı konu
bu yazı da faydalı bugün forumda paylaşılmıştı:
https://mmmt-digital.medium.com/matematik-m%C3%BChendisli%C4%9Fi-9a02d04db940
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sterina -- 1 Ağustos 2022; 19:14:44 > -
endüstri okumak isteyen ama iyi ünilere sıralaması yetmeyenlere ne önerirsiniz bir endüstri mezunu olarak?
-
Veri bilimcisi/analisti olmak için iyidir. Bu işler çoğunlukla İstanbul'da oluyor zaten. Hocaları iyi diye biliyorum. Ders planlarını da güncelleyip programlama derslerini artırmışlar son yıllarda. Hala yeterli değil ama çağa ayak uydurmaya çalışıyorlar en azından. Yazılıma kaymak isterseniz biraz zorlanabilirsiniz. Genel olarak güzel bir bölüm ben beğeniyorum. Bölümde son sınıf ya da yeni mezun birileriyle konuşursanız daha iyi bilgi alırsınız.
-
quote:
Orijinalden alıntı: burak0-endüstri okumak isteyen ama iyi ünilere sıralaması yetmeyenlere ne önerirsiniz bir endüstri mezunu olarak?
Üniversitenin sağladığı imkanlar ve sizin o imkanları ne kadar iyi kullanabileceğiniz önemli. İlk 50 bindeki üniversiteler genel olarak iyi gibi. Sonrasında da yazılır ancak üniversitenin sağlayabileceği imkanlar yavaş yavaş azalmaya başlıyor ve büyükşehirlerden uzaklaşılıyor. Kendinizi geliştirebileceğiniz bir yer tutuyorsa yazabilirsiniz. Aktif kulüplerinin olması, geniş öğrenci ve mezun ağının olması, büyükşehirde olması, öğrenci profilinin iyi olması, staj ve erasmus imkanları, üniversitenin memnuniyet anketlerinde yükseklerde olması vs. şeylere bakılabilir. En iyi birkaç üniversite hariç verilen eğitim aşağı yukarı aynı oluyor.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X