Şimdi Ara

Yüksek Gerilim Trafolarıyla(EHT vb) İlgili Sorularım...

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
3.623
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • -Bu trafoların sekonder sarımında, sarımlar arası izolasyon neyle sağlanıyor. 20 30 kvluk ehtlerde bile bunun cevabını bulamamışken, piyasada 1.5 milyon v'a kadar çıktığını iddia eden şok cihazlarındaki ufacık trafoların nasıl bi mantıkla çalıştığı ve izolasyonunun nasıl sağlandığı kafamda büyük bi soru işareti?. O kadar yüksek bi gerilimi nasıl zaptediyorlar? Üşenmeden her sarımın üstüne cam kaplansa bile bu kadar yüksek bi gerilim o kalınlıktaki camı da geçebilir diye düşünüyorum.

-Tv ve monitörden çıkma bi eht trafosunu normal frekansı üzerinde (normalde trafonun primerine 20 30 khz'lik akım verilirken ben bu frekansı 60 khz'e çıkarsam) çalıştırsam trafo bunu kaldırabilir mi? Ve tabi sekonder sarımlarında bi izolasyon yetersizliği ortaya çıkar mı?

• 20..30KV EHT trafolar genellikle bildigimiz trafolar gibi sarilmiyor. Karkas bir cok ara bolmeye sahip. Sekonder once bir bolmeye sariliyor bitince ikinci bolmeye bitince ucuncu bolmeye....

Sarim bittiginde sicak parafin tasina batiriliyor. Simdilerde izolasyon icin polyester benzeri malzemeler kullaniliyor.
  • güç ve dağıtım trafoları bara adını verdiğimiz dikdörtgen kesitli iletkenlerle sarılıyor. bu iletkenlerin kesitleri büyük olduğu için sarımları bobin tellerine göre daha zordur. makarya yerleştirilmeleri için özel aletler kullanılır.

izolazyon için yakın zamana kadar, nem oranı sıfır olan yalıtkan aromatik sıvı yağlar kullanılırdı. ama tehlikeli oldukları için(yakın zamandaki trafo kazasında, patlamayı oluşturan trafo yağıdır.) artık dökme reçine ile izolasyon sağlanıyor. dökme reçine kullanılması trafonun sökülmesini zorlaştırsada, yanıcı trafo yağının yüksek tehlike riski karşısında daha avantajlı olmaktadır. özellikle küçük ebatlardaki trafoların yalıtımında dökme reçine kullanılmaktadır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dergul -- 30 Haziran 2007; 22:08:13 >
  • @bunalmis
    Teşekkürler, sarımların aralıklı bölmelere sarılması ve parafin taşına batırılması aklımdaki soruların bi kısmını alıp götürmüş oldu.Fakat dediğim gibi bazı stun gun larda, 1-1.5 milyon voltlardan bahsediliyor. Ve trafolar tvlerden sökme eht'ler gibi heybetli olmuyor. O kadar ufak bi mesafede de bu söylediğin şekilde milyon voltun izolasyonu yapılabilir mi yoksa o işin esprisi farklı mıdır?

Ayrıca 2. sorumdaki frekans değiştirmeyi deneyenler varsa tecrübelerini paylaşmalarını bekliyorum...

@dergul
    msj'ını sonradan gördüm, teşekkürler güzel bilgiler...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi LosTCorpsE -- 30 Haziran 2007; 22:16:19 >
  • kısa mesafeden 10 ile 154 kilovolt'un izolasyonu yapmak zor bir şey değildir. zaten öyle olsaydı güç ve dağıtım trafolarını sarmak imkansız olurdu. emici bez şeritle sarılan iletkenler trafo yağını veya reçineyi emerek yalıtkanlığını arttırırlar. politüren gibi dolgu maddeleriyle bir çok yerde yüksek gerilimi izole edilmektedir.
  • 1000V havanin durumuna gore 1 ila 3 mm den atlar.

1E6/1000=1000 mm demektir. Yani 1 m den atlar. Bu voltaji minicik bir kutuda olusturmak cok zor olmali.
  • Y.G. trafoları sarılırken sargı katlarının 60 volttan fazla gerilim üretmemelerine dikkat edilir.Bobinin dış kenarlarında gerilimin yüksekliğine göre 5 mm. ile 10,15 mm. kadar boşluk bırakılır.Bu açıklamalar 2KW. kadar trafolarda uygulanmıştır.Bilgilerinize.
  • Frekans arttirarak daha az sarimla halledilecek gibi gorunsede kullanilan trafo nuvesi calisilacak frekansda kayiplari fazla ise kaynaktan daha cok enerji cekmen gerekir.

Ayrica trafoyu sararken kacak enduktanslari yeterince kucultemiyorsan frekans artisi kacak enduktanslardan dolayi sorun olusturur.
  • @amatör.usta teşekkürler

@bunalmış
    Yüksek frekanslarda oluşabilecek kayıplardan dolayı fazla güç çekmesi, benim için sorun oluşturmaz çünkü uzun süreli kullanmayı düşünmüyorum.
    Ve zorlu bi sarım süreci olduğunu öğrendikten sonra tvden monitörden çıkma trafo bulmak dışında bi düşüncem kalmadı(sarmak sardırmak )
    Peki böyle çıkma bi trafoda da kaçak endüktans başımı ağrıtır mı? Yani kasdettiğin durum, sadece benim sardırmam sözkonusuysa mı geçerli?
  • quote:

Orijinalden alıntı: Tu2haf

selamlar, tesla bobini yapmaya çalışıyoruz ve bunun için eht trafosu kullanmamız gerekiyor. fakat eht trafoları hakkında pek bilgimiz olmadığı için kurduğumuz devreye hangi ayaklarla, nasıl bağlayacağımızı bilmiyoruz. yardımcı olabilecek biriyle iletişime geçmek istiyoruz.

Tarihin farkındayım ama birçok kişi 2n3055 ve eht trafosu ile yapılan devrede seconder ayaklarını bulamaz.
    Şöyle bulunur;
    seconderin direnci çok yüksek olduğu için hiçbir multimetre ölçmez (Etiketler;eht trafosu seconder ayakları)
    Seconderin bir ucu her zaman tepeden çıkan kırmızı şapkalı kablodur. diğer ucunu ise devreyi çalıştırıp sırayla bulacağız(alttaki 12 pinden biridir)
    devreyi çalıştırıp üstteki kırmızı şapkalı kabloya bir sopa bağlayıp uzaktan 12 pinin arasında gezdiriyoruz.hangisinde daha çok atlama olursa o seconderin diğer ucudur...

Primeri ise kendimiz sarıyoruz

• Sekonderin direncinin yüksekliğinden ziyade içinde ac trafo çıkışını dc ye çeviren yüksek gerilim diyodu mevcut. Onunda iletim gerilimi yüksek olduğundan açıkdevre ölçmeniz normal.

Stun gunlarda 1-2 milyon volta ihtiyaç yok neden adamlar kendilerini kassın,
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.