Notebook almaya karar verdiğimde, ihtiyaçlarım doğrultusunda piyasa araştırmasına başladıktan sonra, ilk danıştığım adreslerden biri olan donanımhaberde, yaptığım piyasa araştırmasını sizinle paylaşmak ve aynı zamanda sizlerin fikirlerini almak isterim.
Hedef ve Kriterler: Öncelikle notebook tercihimi güncel ve yeni çıkacak oyunları sorunsuz çalıştırıp; catia, solidworks gibi çizim ve mühendislik programlarının altından da kolayca kalkabilecek bir sistem doğrultusunda kullandım. Tabi bunun için ekran kartı, bellek ve sabit disklerde seçici olunduğunda, aslında piyasada şu an için $2.000 civarı çok fazla alternatifin olmadığı açık. Toshiba Qosmio modelleri ise bu şartları sağlarken, $3.000-4.000 dolarlık fiyatları ile el yakıyorlar.
Ekran kartı konusunda hassas yaklaşım, bu konuda seçimin Radeon X700, X800 ile GeForce Go6600 yada 6800 modellerinden yana yapılmasına neden oluyor. Şuan Go6800 ve X800 modllerin bulunduğu sistemlerde fiyat konusunda $2.000 dolarlık sınırı bir hayli aştığından DirectX9.0b seviyesindeki X700 ve DirectX9.0c düzeyindeki Go6600 diğerlerinin arasından sıyrılıyor. Mevcut durumdaki tercihlerle bile laptop seçeneklerimiz yeterince kısıtlanıyor ve 5-6 adet modelle başbaşa kalıyoruz. Laptoplar için GPU (Graphics Processing Unit)'lerle ilgili ayrıntılı bir kılavuza aşağıdaki linkten ulaşılabilir. http://www.notebookreview.com/default.asp?newsID=2526
Burada belirtilen modelleri aralarında gruplarsak;
Entegre Kartlar: Intel Graphics Media Accelerator 900/950, ATI Mobility Radeon 9000/9100 IGP, ATI Radeon Xpress 200M Başlangıç Seviyesi Kartlar: ATI Mobility Radeon X300, nVidia GeForce Go 6200 and 6400 Orta Düzey Ekran Kartları: ATI Mobility Radeon 9600 (9550) (Pro) (Turbo), ATI Mobility Radeon 9700, ATI Mobility Radeon X600, nVidia GeForce FX Go 5700 İleri Seviye GPU'lar: ATI Mobility Radeon 9800, ATI Mobility Radeon X700, ATI Mobility Radeon X800 (XT), nVidia GeForce Go 6600, nVidia GeForce Go 6800 (Ultra)
Go 6600, desteklediği Dx9.0c desteğiyle geleceğe yönelik bir seçim gibi gözüküyor ve Radeon X700'ün bir adım önüne geçiyor. Yine de Doom gibi efektlerle süslü oyunlar dışında performans olarak birbirlerine yakın kartlar oldukları da oldukça açık.
Alternatif Çözümler: Sonuç olarak, Centrino platformunda, 1 Gb bellekli ve yukarıdaki ekran kartlarından birine sahip; ekranı, ses sistemi ve multimedia araçları tam bir model bulunsa bile, bu laptopun arızasız, ölü pixelsiz ve donanımının eksiksiz ve birbiriyle tam bir uyum içinde olmasını garanti etmek bazı köklü firmaların dışında oldukça zor. Burada işin içine, firmaların satış sonrası hizmetleri, garanti koşulları, müşteri diyalogları ve teknik servisleri de devreye giriyor.
Tüm bu kriterler doğrultusunda şu an piyasadaki dört model diğerleri arasından sıyrılıyor:
Herbir model kendine göre artı ve eksikere sahip, daha önceden berlirttiğim gibi hepsine sahip modellerin fiyatları ise çok uçuk.
Sony Vaio'nun BX serisi henüz Türkiye'de yok. Lansmanı yapılmış olan bu serinin gelmesini beklerken, yukarıda belirttiğimiz spesifikasyonlara en uygun modelinin (VGN-BX195XP) fiyatının avrupada 1599 Euro olduğunu görüyoruz. Kaliteli ekranı (15” XGA X-Black LCD), 533 FSB, 1024 DDR2 ve 80 GB S-ATA HDD'si ve şuan piyasaki Vaio FS serisinde de bulununan diğer özelliklerinin yanında, parmak izi seviyesinde güvenliği olan TouchPad'iyle bu model göz dolduruyor. Dezavantaj olarak ise modelin daha Türkiye'ye gelmemesi ve diğer adaylara nazaran $2.000 yaklaşan fiyatı gösterilebilir.
Casper Prestige CPW2000-7685B şuan piyasada bulunan hemen hemen en yüksek fiyat/performance oranına sahip model olarak dikkat çekiyor. Karşılaştırma tablosunda da görüldüğü üzere, bu notebook tam bir performance canavarı, buna bağlı olarak da düşük pil ömrü ve süresi kaçınılmaz. GeForce Go6600 ekran kartı, 2.0GHz'lik intel işlemcisi ve 6 kanal ses desteği ile bu model gerçekten oyunlar ve zorlu yazılımlar için eşsiz gözüküyor. Ancak şikayetimvar.com sitesindeki yorumlardan ve firmanın vizyonundan anlaşıldığı üzere, satış sonrası hizmetlerinin (garanti, teknik hizmetler...) dünya devi rakiplerinden zayıf kalması, pil sorunun yanında en büyük zaafı olarak beliriyor.
Diğer bir model Acer'ın Aspire 1694 WLMi modeli. Yukarıdaki Casper ile ekran kartı dışında hemen hemen aynı özelliklere sahip olan model, X700 chipsetli 128 MB bir Radeon kart içeriyor. Acer firmasının garanti ve teknik servis kalitesi fiyatlar arasındaki farkın yegane nedeni gibi gözüküyor.
Son olarak MSI firmasının Centrino M645 modeli'de Casper gibi DDR bellek dışında aynı özellikleri uygun fiyata sunmasıyla öne çıkıyor.
Sonuç: Tabloda yalnızca fiyat bölümünden diğer modellerin gerisinde kalan Sony Vaio'nun BX serisi, kısa sürede laptop almam gerektiğinden iyi bir çözüm olsada değerlendiremeyeceğim bir alternatif. Yurtdışında kullanacağımdan dolayı Casper'ın da CPW2000-7685B modeli eleniyor ve geriye kalan seçeneklerden, Acer'ın 1694 WLMi modelş şu an için bence oyun ve herhangi bir yazılım için gerekli performansı sağlarken, garanti ve teknik servis açısından da akılda soru işareti bırakmıyor.
Burada belirttiklerim, kendi araştırdığım kadarıyla laptop modelleri hakkındaki düşüncelerimdi, eğer farklı model tavsiyeleri yada bu modellere değişik yorumlarda bulunursanız, memnun olurum. Böylece bu kriterler ölçüsünde araştırma yapan diğer kullanıcılar da bundan faydalanabilirler.
Saygılar..
kesin intel işlemcili mi düşünüyorsun bilmiyorum fakat, Bence acer'in ferrari notebooklarına da bakabilirsin.
@13e12k bu iş üzerinde epeyce kafa yormuşsun gibi görünüyor... Konunun bir de 32bit 64bit yönünü araştırmanı tavsiye ederim... Bol şans..
Aslına bakılırsa illede intel olsun gibi bir takıntım yok ancak intel centrinonun yanında, daha henüz yaygınlaşmamış kabul edilebilen 64 bit olacak diye, AMD modellerine $400-500 vermek de istemiyorum açıkcası.
benimde derdim bu iyi ekran kartlı kalite bi laptop almak fakat senindediin modeli acerin 64mb deiilmi ekran kartı yani sence hala yeterli mi
Benim baktığım Acer Aspire 1694WLMi modellerinin ekran kartkarının chipsetleri X700 ve 128MB PCIe. Yalnız $1.999 olan modelinin birçok sitede kalmadığını gördüm. Yine aynı model bazı özellikleri arttırılarak (örneğin 80GB --> 100 GB HDD) $2250'lık bir ücretle satılıyor. Belki biraz downgrade yaparak (biraz garip oldu ama) fiyat $2000'a yaklaştırılıp, cazipleştirilebilir.
Evet, Jackal78 haklisin ama notebook almaya karar verdigimde turkiyedeydim ve mevcut modellere bakarak bu 4 modelden birini dusunuyorum. Ancak suan yurtdisinda oldugumdan dedigin modelle birlikte aradigim birkac FSC Amilo M 1437G ve Acer 1694 de fiyat/performans olarak fena degiller. (1150Euro civari)
FSC Amilo M 3438G gercekten de agirliginin disinda, her ozelligi ile canavarligi hak ediyor.
Vallaha MSı 645 aldım 128 mb ekran kartı 6600 dehşet yani bir notebook için lüks birde ram aldım 1gb ram oldu paşa paşa kullanıyorum 3 gün oldu alalı.Deyme keyfime al derim yani türk parası 2,240a geldi 1400$+kdvye.Çantasıda gayet süper TARGUS...Çok özelllikli çanta.
Bende aldım 2 gün oldu harika yaw bu msı 645 rengide güzel vallaha.Diğerleri gibi toptan siyah değil.
acer ferrari modellerine bir bak
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme