Şimdi Ara

Yükseköğretimde umutlar tükeniyor: 878 bin öğrenci eğitimi bıraktı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
256
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Yükseköğretimde umutlar tükeniyor: 878 bin öğrenci eğitimi bıraktı

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarına göre, 987 bin kişi yükseköğretime giriş hakkı kazandı. Diğer yandan, Türkiye genelinde son üç yılda 878 bin 909 öğrenci çeşitli nedenlerle üniversite eğitimini terk etti. Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) verilerine göre, bu sayı son dönemde yerleşen öğrenci sayısına yaklaşıyor.

Üniversite eğitimini terk etme oranlarının yükselmesi, öğrenciler arasında artan ekonomik zorluklar ve gelecek kaygısını gösteriyor. Ekonomik kriz, işsizlik endişesi ve yüksek yaşam maliyetleri gibi faktörler, gençleri akademik kariyerlerini sonlandırmaya itiyor.

Erzurum'da bulunan Atatürk Üniversitesi, geçen yıl en yüksek terk oranına sahip üniversite olarak kayıtlara geçti. Sadece bu kurumdan 12 bin 276 öğrenci ayrıldı. İstanbul Üniversitesi, Ege Üniversitesi ve Gazi Üniversitesi gibi büyükşehirlerdeki üniversiteler de yüksek terk oranlarına sahne oldu.

BirGün'den Mustafa Kömüş'ün aktardığına göre, öğrenciler arasında yapılan anketler, terkin temel nedeni olarak ekonomik sıkıntıları ve iş bulma konusundaki endişeleri gösterdi.

İstinye Üniversitesi'nden Yusuf Öztepeli gibi bazı öğrenciler, mali zorlukları gidermek için radikal çözümlere başvuruyor. Öztepeli, eğitimine devam edebilmek için böbreğini satılığa çıkardığını belirtirken, “Depremde de yanımızda devlet yoktu. Çok zor günler geçirdik. Depremzede kontenjanından üniversiteye girdim ama ekonomik olarak sıkıntıdayım. Okul kitaplarını bile alamaz haldeyim. Aldığım bursun yarısı yurda gidiyor. CİMER’e bu başvuruyu yapmak zorunda kaldım. Okulu bırakmamak için bu yola başvurdum” dedi.

T24

• Bunu kötü birseymis gibi yazmamak gerekli. Toplumun normallesmesidir bu durum.

Çözüm ihtiyaçtan 50 kat fazla mezun vermek için inat etmek değil Üniversite, İmam hatip ve düz lise sayısını düşürmek.

Mesleki okulları ve Öğretmen liseleri gibi jzellesmis liseleri tekrar kurmaktır. Bu eğitim sistemi aşırı popülist ve cahilce kurgulandigi icin ekonomimize zarar veriyor .

Uzun, sığ ve laçka bir eğitim yerine daha kısa, yoğun ve özelleşmiş bir eğitim tercih edilmeli. Temel eğitim kurumlarının Üniversite değil Liseler olduğunu, gençlerin çok uzun süre eğitimde pineklettirilmesinin doğru olmadığını farketmemiz gerekli.

Liseden mezun insanlara hala çocuk muamelesi çekilmemeli ve bu insanların erken yaşta para kazanmayı, sorumluluk almayı, birey olmayı öğrenmeleri amaçlanmalı. Çünkü emin olun eğer çok uzun süre hayattan kopartırsanı zpsikoloijik yıkım çok daha buyuk olur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Periah -- 18 Ağustos 2024; 19:13:2 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Düz liseler kapatılmalı, Fen Lisesi, Spor Lisesi, Güzel Sanatlar Lisesi, Öğretmen Lisesi, Meslek Lisesi, Din Lisesi (İslâm/Hristiyan) şeklinde şekillenmeli.

Üniversite sayısı aşırı fazla. Mezuniyet zorlaşmalı.

• RaptorFX kullanıcısına yanıt
    Liseye 15 yaşında giriyorsun 15 yaşında meslek seçme farkındalığını nasıl edineceksin daha 18 yaşındaki kişiler üniversite tercihini düzgün yapamıyor böyle olursa aileler çocuğun aklına girip zorla din lisesi yada öğretmen lisesine gönderir çocuğunu

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • 7 yıl şartı var bundan dolayı üniversiteden atılıyorlar. bizim hukuk fakültesinde sınıfımızda 250 kişi vardı 7. yıl dolduğu gibi 75 kişiyi üniversiteden attılar, sınavlarını veremedikleri için

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kabakara61 -- 18 Ağustos 2024; 21:9:34 >
  • şu ekonomide okumakta imkansız gençlerimiz rezil bir döneme daha denk geldi. Elliki çocukların da başını yaktı.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.