Şimdi Ara

Yüzyılın Sorusunu Soruyorum. [CİDDİ] (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
195
Cevap
3
Favori
5.976
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • 100 km hızla ilerleyen bir otobüsün tepesine çıktığını düşün. ayaktasın ve otobüsle birlikte ilerliyosun. yani o anda yere göre hızın 100 km ve otobüse göre hızın 0 km (otobüsle birlikte ilerliyosun çünkü) zıpladığın anda hızın sıfır mı olur anında? yani zıpladığın anda yere göre hızın 0 km ve otobüse göre hızın -100 km mi olur?

tabiki olmaz, eylemsizlik diye bişey var. en fazla havanın sürtünme kuvvetinden dolayı hızın biraz azalır yani yere göre hızın 100km iken 90 a düşer diyelim kaba taslak, ve otobüse göre hızın da -10km olacaktır ve otobüsün gerisine sürüklenirsin belki.

ama otobüsün tepesinde değil de otobüsün içinde koridorda zıplasaydın busefer havanın sürtünme kuvveti de olmayacaktı ve hızın neredeyse hiç azalmayacaktı, ve yine hemen hemen aynı yere düşecektin.

işte dünya ortamı da otobüsün içi gibi. otobüsün içindeki hava nasıl otobüsle birlikte ilerliyosa, altmosfer de dünya ile birlikte dönüyo. ve zıpladığın anda hızın bi anda sıfıra düşmez.

• quote:

Orijinalden alıntı: Arcatera

quote:

Orijinalden alıntı: Captain[Js]

quote:

Böyle saçma soruyu soracak kadar bilimden ve kültürden yoksun biri olmayı hiç istemezdim. Çok utanç verici. Senin yerinde olmak hiç ama hiç istemezdim!.

madem öğle diyorsunuz hocam,
    sizde bir acıklama yapabilirsiniz?

Böyle saçma bir soruya açıklama yapma zahmetinde neden bulunayım ?
    Cevaplasam bile soran kişi de anlamayacaktır zaten.

hocam hemen tereddut'e düşme acıkla,
    anlayan anlar..

• Sorduğun soru şuna benziyor. Mesela araba 50 km hızda olsun sen de aynı hızdasın sonuç olarak. Araba içinde zıpladığında sen de araba da 1 saniye de aynı mesafeyi katedeceksiniz. o yüzden aynı yere düşmüş olacaksın.
  • quote:

Böyle saçma soruyu soracak kadar bilimden ve kültürden yoksun biri olmayı hiç istemezdim. Çok utanç verici. Senin yerinde olmak hiç ama hiç istemezdim!.

defol
  • quote:

Orijinalden alıntı: 01001101

100 km hızla ilerleyen bir otobüsün tepesine çıktığını düşün. ayaktasın ve otobüsle birlikte ilerliyosun. yani o anda yere göre hızın 100 km ve otobüse göre hızın 0 km (otobüsle birlikte ilerliyosun çünkü) zıpladığın anda hızın sıfır mı olur anında? yani zıpladığın anda yere göre hızın 0 km ve otobüse göre hızın -100 km mi olur?

tabiki olmaz, eylemsizlik diye bişey var. en fazla havanın sürtünme kuvvetinden dolayı hızın biraz azalır yani yere göre hızın 100km iken 90 a düşer diyelim kaba taslak, ve otobüse göre hızın da -10km olacaktır ve otobüsün gerisine sürüklenirsin belki.

ama otobüsün tepesinde değil de otobüsün içinde koridorda zıplasaydın busefer havanın sürtünme kuvveti de olmayacaktı ve hızın neredeyse hiç azalmayacaktı, ve yine hemen hemen aynı yere düşecektin.

işte dünya ortamı da otobüsün içi gibi. otobüsün içindeki hava nasıl otobüsle birlikte ilerliyosa, altmosfer de dünya ile birlikte dönüyo. ve zıpladığın anda hızın bi anda sıfıra düşmez.

iyi diyosun da senin dediğin gibi olsa çok yüksek bi zıplamayla gözle görülür miktarda bi yer değişikliği olması gerekmez mii. Tek mantıklı açıklama yer çekimi gibi geldi bana

• quote:

Orijinalden alıntı: HeCToR45

quote:

Orijinalden alıntı: 01001101

100 km hızla ilerleyen bir otobüsün tepesine çıktığını düşün. ayaktasın ve otobüsle birlikte ilerliyosun. yani o anda yere göre hızın 100 km ve otobüse göre hızın 0 km (otobüsle birlikte ilerliyosun çünkü) zıpladığın anda hızın sıfır mı olur anında? yani zıpladığın anda yere göre hızın 0 km ve otobüse göre hızın -100 km mi olur?

iyi diyosun da senin dediğin gibi olsa çok yüksek bi zıplamayla gözle görülür miktarda bi yer değişikliği olması gerekmez mii. Tek mantıklı açıklama yer çekimi gibi geldi bana

dünya ortamı eğer otobüsün üstü (içi değil tepesi, dış kısmı) gibi olsaydı, yani altmosfer dünya ile birlikte dönmeseydi öyle olurdu dedim. ama dünyada altmosfer de dönüyo dünya ile.

bu çok temel ve basit bi mevzu neyini tartışıyoz anlamadım, neyse.

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: lavetera

Sen bi otobusteyken zipladiginda neden arka cama yapismiyorsun
    Bunun nedeni dunya bi hizla donerken seninde bi hizin var , bu hiz sen ziplayinca bi anda duracak degilya, o hizla birlikte sende gidiyosun, ama sen ziplayipta saatlerce durabilirsen o zaman yer degistirmis olursun

iyi de çok hızlı giden bi otobüste zıplarsan arka cama yapışırsın ki otobüsün sana uygulamış olduğu bi çekim kuvveti yok

Çok hızlı gitmesine gerek yok ki. Önemli olan ivmesi. Saniyede 1 m yol alırken zıplasan ve araba aniden hızlansa geri düşeceksin haliyle

• quote:

Orijinalden alıntı: wortexxx

zıplayınca nasıl çine iniyorsun dağlara felan çarpman lazım

• yerçekiminin kuvvetindeyiz zaten.Yerçekimiyle ilgili yazan arkadaşa katılmıyorum .Aksine şöyle bir örnek vereyim.Bir trende giderken(tabi tren sabit hızla gidiyor) sıplarsan yine birşey olmaz çünkü senin ivmen ve hızınla trenin hızı ve ivmesi aynı.
    Eylemsizlik yani.
  • quote:

Orijinalden alıntı: TheWazZ

Dünya dönüyor. (aynştayn) Bildiğime göre çok da hızlı dönüyor.
    Ben zıpladığımda Dünya ile alakam kesiliyor.(veya ben öyle biliyorum)
    Dünya dönmeye devam ediyor.
    Ben zıpladıkdan sonra yere indiğimde Çin'de falan olmam gerekmiyor mu ?
    Çünkü ben havadayım ve Dünya dönmeye devam ediyor ben dönmüyorum ?

Ciddiyim. Cevapları bekliyorum.

edit imla

Eğer sen her zıpladığında çin de olsaydın dünyanın dönüş hızı sebebiyle burnumuzdan aldığımız nefes baska biyerden çıkardı :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hollow Point -- 24 Temmuz 2012; 15:00:19 >

• quote:

Yerçekimi denen bi kuvvet var sen zıpladığında da dünyayla beraber dönmüş oluyosun zaten.

İyide yer çekimi her yerde var. Sadece o an bulunduğum yerde yokki.

quote:

Orijinalden alıntı: eRsn-

Dünya donüyor ama hızlı donmuyor. Bu yüzden Çin'de olamıyorsun.

Söyledikden sonra baktım saniyede 220 km hızla dönüyormuş. En azından 2-3 saniye havada durduğumu düşünürsek şehir değiştirmem lazım. :)

quote:

Orijinalden alıntı: diminishedtriad
    Bu filmi izle.

İzleyecem.

En mantıklı cevap atmosferin dönmesi ve benimde Dünya'yla birlikte bir hıza sahip olmam gibi geldi.

• quote:

quote:

quote:

quote:

madem öğle diyorsunuz hocam,
    sizde bir acıklama yapabilirsiniz?

Böyle saçma bir soruya açıklama yapma zahmetinde neden bulunayım ?
    Cevaplasam bile soran kişi de anlamayacaktır zaten.

hocam hemen tereddut'e düşme acıkla,
    anlayan anlar..

Matematik profösörüne ilkokul sorusu sormak gibi oldu biraz ama sizi mi kıracam
    Şimdi bu soru insanların yerçekimini yanlış anlamasıyla ortaya çıkmakta. Nasıl ay binlerce kilometre ötede olmasına rağmen dünyanın etrafında dönüyorsa.İnsan da kaç kilometre uzakta olursa olsun dünyanın yerçekimi etkisinde kalır ve dünya ile beraber dönmeye başlar. Mesefa uzaklaştıkça bazı durumlar oluşabilir fakat bu soruda bahsedilen yüksekliğin hiçbir etkisi yok. Okullarda öğretilen fiziğin ne kadar yararsız olduğunu görüyorsunuz.

• quote:

Orijinalden alıntı: fukox

quote:

Yerçekimi denen bi kuvvet var sen zıpladığında da dünyayla beraber dönmüş oluyosun zaten.

Doğru cevap budur.

Aynen öyle
  • quote:

Orijinalden alıntı: 'Kıtmir'

Bunu yeni izledim. Bizim fizik hocası sormuş cevabını vermemişti ordan aklıma takıldı.

Bu arada yer çekimi olayına aynı cevabı vermişiz.

• quote:

Orijinalden alıntı: TheWazZ

quote:

Orijinalden alıntı: 'Kıtmir'

Bunu yeni izledim. Bizim fizik hocası sormuş cevabını vermemişti ordan aklıma takıldı.

Bu arada yer çekimi olayına aynı cevabı vermişiz.

dünyada senden başka bunu izlememiş biri yoktur herhalde

• quote:

Orijinalden alıntı: ROMA1927

o kadar hızlı dönüyor ki sen zıplayıp düşene kadar aynı yere gelmiş oluyor dünya

• Dünya bildiğim kadarı ile kendi etrafında 100.000 km hızla dönüyordu.(tam hatırlamıyorum)Ama merkezkaç kuvvetinin bir etkisi.Senide beraberinde döndürüyor.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • 1.si o zıpladığında havada kaldığın sürede seni çine götürecek kadar hızlı dönmüyor. Öyle olsa 1 gün 1-2 dakika falan sürerdi

2.si atmosfer

3.sü yerçekimi
  • Beyler yardım edin bunları okuyup merak ettim ve hayatımda ilk kez zıpladım, şuan çindeyim geri dönemiyorum garip garip insanlar var yardım edin
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.