Şimdi Ara

Z97 Anakart Karşılaştırma Testleri / Neden Z97 Chipset ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
51
Cevap
3
Favori
8.755
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Z97 Chipset ve bu yongaya sahip anakart modelleri ve karşılaştırma tabloları.
    Z87 chipsetler'den sonra piyasaya sunulan Z97 Chipset ailesinin bir takım özellikleri anakart marka/model karşılaştırma testlerini sizlerle paylaşıyorum.. Sistem tavsiyeleri ve teknik yardım alanında bir çok kullanıcının merak ettiği bu konular hakkında biraz olsun bilgi vermek amacım. Umarım amacıma ulaşabilir sizlere yardımcı olabilirim. Bu konuda yardımcı olmak isteyen arkadaşlarında bilgilerini konu dahilinde paylaşabilir ve konuyu zengin hale getirebiliriz.

Z97 Chipset Neden Şimdi Duyuruldu ?
    Intel'in 4.nesil işlemci ailesi Haswell'in ısınma gibi bir takım problemler çıkarması nedeniyle "Haswell" ailesi yenilenmiş olarak "Haswell-R" adında tekrar karşımıza çıktı. 5.nesil Intel işlemci ailesi "Broadwell" duyuruldu. z97 chipset aslında Broadwell ailesi için hazırlık yapılan chipset modelidir. Haswell-R modelleri z87 chipset üzerinde de kullanabilirsiniz.

Z97 Chipset ile z87 Chipset arasında ki farklar nelerdir ?
    z97 ile z87 arasında çok büyük farklar yok benim gördüğüm kadarıyla, z97 chipset ile birlikte Sata Express (10 Gbit/s) ve M2 (pci express) yuvası karşımıza çıkıyor. (Bazı üreticiler z97 chipset anakartlarında Thunderbolt teknolojisini dahili olarak sunmakta)

*Sata Express yuvası z97 chipset anakartlarda bulunan özel bir yuva. 2 Adet sata portu ve 1 adetde özel sata express girişi kullanılıyor. Toplam 3 porta özel bir kablo takılıyor ve diğer ucuda ssd / hdd bağlanıyor. Sata 3 hızı 6 GB/s iken Sata Express 10 GB/s hız sunuyor.

Sata Express Link

M2 portu : 10 GB/s veri aktarımına olanak tanıyor. Pci express portunda boot seçeneği yoktu, yüksek performans ssd leri ana disk olarak kullanamıyorduk.Bu port ile hem boot sorunu çözülmüş hemde yeni çıkacak olan ssd lerin sata 3 ile darboğaz olması engellenmiş 10 GB/s ile.

Link

Yurt dışı kaynaklı sitelerin yaptığı z97 chipset performans sonuçları

İncelenmek Üzere Seçilen Z97 chipset anakartlar :

ASRock Z97 Extreme4 Resmi Site
    Asus Z97-A Resmi Site
    Gigabyte Z97X-Gaming 5 Resmi Site
    MSI Z97 Gaming 5 Resmi Site

Test Sonuçları :
     Z97 Anakart Karşılaştırma Testleri / Neden Z97 Chipset ? Z97 Anakart Karşılaştırma Testleri / Neden Z97 Chipset ? Z97 Anakart Karşılaştırma Testleri / Neden Z97 Chipset ? Z97 Anakart Karşılaştırma Testleri / Neden Z97 Chipset ? Z97 Anakart Karşılaştırma Testleri / Neden Z97 Chipset ? Z97 Anakart Karşılaştırma Testleri / Neden Z97 Chipset ? Z97 Anakart Karşılaştırma Testleri / Neden Z97 Chipset ? Z97 Anakart Karşılaştırma Testleri / Neden Z97 Chipset ? Z97 Anakart Karşılaştırma Testleri / Neden Z97 Chipset ? Z97 Anakart Karşılaştırma Testleri / Neden Z97 Chipset ? Z97 Anakart Karşılaştırma Testleri / Neden Z97 Chipset ?

Yurt dışı kaynaklı sitelerin yaptığı z97 chipset performans sonuçları Bölüm 2

İncelenmek Üzere Seçilen Z97 chipset anakartlar Bölüm 2 :

Gigabyte Z97X-Gaming G1 WiFi-BK Resmi Site
    MSI Z97 Gaming 5 Resmi Site
    Asus Maximus VII Hero Resmi Site

Test Sonuçları :

Z97 Anakart Karşılaştırma Testleri / Neden Z97 Chipset ? Z97 Anakart Karşılaştırma Testleri / Neden Z97 Chipset ? Z97 Anakart Karşılaştırma Testleri / Neden Z97 Chipset ? Z97 Anakart Karşılaştırma Testleri / Neden Z97 Chipset ? Z97 Anakart Karşılaştırma Testleri / Neden Z97 Chipset ? Z97 Anakart Karşılaştırma Testleri / Neden Z97 Chipset ? Z97 Anakart Karşılaştırma Testleri / Neden Z97 Chipset ? Z97 Anakart Karşılaştırma Testleri / Neden Z97 Chipset ?

SONUÇ :
    Test Sonuçlarında Sata Express ve M2 portu dışında herhangi bir özellik göze çarpmıyor. Z87 Chipset bir anakart ve Haswell işlemciye sahipseniz, mevcut işlemciniz ile Z97 chipset geçmeniz için çok büyük bir gerekçe açıkcası yok. Broadwell işlemci için yatırım yapmakta şuan için mantıksız gözüküyor z87 sahipleri için. Yeni sistem kuracaklar için ise z97 chipset seçmeleri mantıklı olacaktır.

Teşekkürler

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi acbold -- 23 Mayıs 2014; 3:00:23 >

• acbold kullanıcısına yanıt
    Teşekkürler.

Şunu sormak istiyorum İntelin yeni çıkacak olan ve çoğu yerde oc başarımının oldukça yüksek olduğu iddaa edilen Devil Canyon kod adlı İ7 4790K ve İ5 4690K işlemcileri mevcut z87 lerde çalışacak mı yoksa bunun için z97 çipsetli bir anakart almak mı gerekiyor?Bununla ilgili açıkcası pek bir şey bulamadığım için konu altında sormak istedim belki bilen arkadaşlarımızdan bunun hakkında birşeyler öğrenebiliriz.
  • Haswell-R lerin Haswell'den farkı yok sadece bazı ürünlerde ortaya çıkan ısınma sorunları nedeniyle Haswell modellerini yenilemeye gittiler ve yenileme anlamına gelen Refresh kelimesinin kısaltılmış hali olan R kelimesini eklediler. Z87 ler bios güncellemesi ile Haswell-R (i5 4690k, i7 4790k) desteği alacak.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi acbold -- 19 Mayıs 2014; 1:08:14 >
  • Gaming 5 modelinde optik çıkış yok deniyor.Bunun ne gibi bir zararı olabilir?
  • quote:

Orijinalden alıntı: Akagami.

Gaming 5 modelinde optik çıkış yok deniyor.Bunun ne gibi bir zararı olabilir?

Optik çıkışa sahip ses sistemin yoksa kaybedeceğin birşey yok
  • @acbold
    quote:

Z87 ler bios güncellemesi ile Haswell-R (i5 4690k, i7 4790k) desteği alacak.

Bu bilginin bir kaynağı var mı ? Yoksa sizin ön görünüz mü ?

@Akagami.
    Optik girişe sahip ses sistemi, AV Receiver veya benzeri cihazlara bağlayamayacaksınız. Optik port dediğin ne kadar yer kaplıyor ki koymuyorsun.
  • quote:

Orijinalden alıntı: _Dominic_Toretto_

@acbold
    quote:

Z87 ler bios güncellemesi ile Haswell-R (i5 4690k, i7 4790k) desteği alacak.

Bu bilginin bir kaynağı var mı ? Yoksa sizin ön görünüz mü ?

@Akagami.
    Optik girişe sahip ses sistemi, AV Receiver veya benzeri cihazlara bağlayamayacaksınız. Optik port dediğin ne kadar yer kaplıyor ki koymuyorsun.

Asrock açıklama yapmıştı.Diğer üreticilerde sunar. Zaten Haswell ve Haswell-R arasında teknoloji farkı yok sadece üretimde oluşan hataları gidermişler. Aşırı ısınma problemi nedeniyle. Cpu üstünde bulunan plaka sorunu vardı. Videoları mevcut, cpu bıçakla ayırarak üstündeki plakayı ayırmak zorunda kalan kullanıcılar vardı.

Sizin konuyu bu konuyu açtıktan sonra gördüm z97 chipset konusu yok sanmıştım

• Baştan beri biliyordum z97lerin fazla bir +sı yok sadece millete daha çok para verdirerek para kazanmak amaçları.Bana göre z97nin tek +sı brodwell desteklemesi.Sistemi 2 ay önce aldım ama z97 almak isterdim ilerde brodwell takamıycağım için artık aldık
  • quote:

Orijinalden alıntı: acbold

Aşırı ısınma problemi nedeniyle. Cpu üstünde bulunan plaka sorunu vardı. Videoları mevcut, cpu bıçakla ayırarak üstündeki plakayı ayırmak zorunda kalan kullanıcılar vardı.

IHS moddan bahsediyorsun. O bir zorunluluk değil kullanıcıların daha yüksek frekanslara çıkabilmek için işlemcilerine yaptıkları bir uygulamadır, bir tercihtir. Bunun nedeni plaka sorunu değil o plakaya ısı iletimini sağlayan iç kısımdaki dandik bir macundur. Kullanıcılar bu macunu silip daha kalitelisini sürerek 10-20 derece düşüş yaşamışlardır sıcaklıklarda.
  • quote:

Orijinalden alıntı: HiqhWoltage

quote:

Aşırı ısınma problemi nedeniyle. Cpu üstünde bulunan plaka sorunu vardı. Videoları mevcut, cpu bıçakla ayırarak üstündeki plakayı ayırmak zorunda kalan kullanıcılar vardı.

IHS moddan bahsediyorsun. O bir zorunluluk değil kullanıcıların daha yüksek frekanslara çıkabilmek için işlemcilerine yaptıkları bir uygulamadır, bir tercihtir. Bunun nedeni plaka sorunu değil o plakaya ısı iletimini sağlayan iç kısımdaki dandik bir macundur. Kullanıcılar bu macunu silip daha kalitelisini sürerek 10-20 derece düşüş yaşamışlardır sıcaklıklarda.

Doğrudur. "k" işlemcileri overclock için alındığından böyle bir mazeret kabul edilemez intel tarafından. O yüzden yenilendi diyeceğim fakat halen yeni çıkan Haswell-R lerin "K" versiyonları çıkmadı.

İkilem biraz, fakat haswell ile haswell-r arasında bir fark olmadığı kesin.

Edit : Şunuda belirteyim MSI z97 Gaming serisinde sata express ve m.2 portlarına "AYNI ANDA" yer vermemiş. Gigabyte Gaming ürünlerinde bu portların ikisi birden mevcut.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi acbold -- 25 Mayıs 2014; 3:41:26 >

• Teknoloji ilerlerlerken ve kullandigimiz cihazlar/kablolar kuculurken o yeni sata express portu ve ide yi andiran kalinligi ile sata express kablosu yakismamis sanki.Birde o kabloyu taktigimizda ayrica guc kablosu da takmamiz gerek 2015 e yakismayan tasarim.
  • quote:

Orijinalden alıntı: starex_01

Teknoloji ilerlerlerken ve kullandigimiz cihazlar/kablolar kuculurken o yeni sata express portu ve ide yi andiran kalinligi ile sata express kablosu yakismamis sanki.Birde o kabloyu taktigimizda ayrica guc kablosu da takmamiz gerek 2015 e yakismayan tasarim.

Bu konu hakkında yeni sata birimi yıllar alacağı bu yüzden kolay yola gidilip mevcut soket kullanılarak yeni soket eklendiği belirtiliyor.

Sata 4 birimi DDR4 ile bekleniyor fakat ben beklemiyorum. 2016 yılından önce Sata 4 çıkacağını düşünmüyorum.
  • quote:

Doğrudur. "k" işlemcileri overclock için alındığından böyle bir mazeret kabul edilemez intel tarafından. O yüzden yenilendi diyeceğim fakat halen yeni çıkan Haswell-R lerin "K" versiyonları çıkmadı.

İkilem biraz, fakat haswell ile haswell-r arasında bir fark olmadığı kesin.

Edit : Şunuda belirteyim MSI z97 Gaming serisinde sata express ve m.2 portlarına yer vermemiş. Gigabyte Gaming ürünlerinde bu portlar mevcut.

Mazeret değil adamlar bildiğin bir nevi kar marjını yükseltmek için yapmışlar bu saçmalığı. Yeni işlemcilerde aynı zaten dediğin gibi performans olarak sadece stok hızında daha yüksek frekans ve daha düşük sıcaklık farklılıkları olacak.

MSI 97 Gaming serisinin en küçüğü gaming 3'te dediğin özellikler mevcut görünüyor.
    http://www.msi.com/product/mb/Z97_GAMING_3.html#overview

• Evet biraz hatalı açıklama yapmışım. MSI'da sadece m.2 portu mevcut. Buraya ek bir kart takılarak Sata Express kullanılıyor. Fakat bu kart kutudan çıkmıyor.Ekstra olarak alınması gerekiyor benim bildiğim kadarıyla.

Şöyle bir belirsizlik daha var. M.2 ve Sata Express portlarının aynı anda çalışmadığı söyleniyor. MSI tasarımına bakarak bu söylenti de ortaya çıkmış olabilir. Fakat diğer anakartlarda Gigabyte,Asus gibi bu portların ikisinede doğal olarak yer verilmiş. Dönüştürücü gerektirmiyor.

• 4690k 'nın ne zaman geleceği hakkında bilgi var mı?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • MultiCore kullanıcısına yanıt
    Haziran da diyen var, Eylül de... Bence Eylül kadar uzakta değildir çıkış tarihi. Haziran-Temmuz gibi gelir belki.
  • Umarim anakart ureticileri bios yamalariyla tam olarak z87 lere "Broadwell" desteginide sunarlar yoksa mecbur z87 kullanicilari modlu bioslara yonelecekler.

Teknik olarak 87 de 97 de ayni soket yapisini kullaniyorlar.Ayrica her iki chipsette h ve h-r islemcileri tam olarka destekliyorlar.Haliyle "Broadwell" sirf z97 de olupda z87 olmamasi sozkonusu olmuyor basit bir bios guncellemesiyle rahatlikla z87 lerde "Broadwell" destegi alabilirler diye dusunuyorum , yoksa yaniliyormuyum?
  • acbold kullanıcısına yanıt
    Gigabyte sitesinde "M.2, SATA Express, and SATA3 4/5 connectors can only be used one at a time. The SATA3 4/5 connectors will become unavailable when an M.2 SSD is installed" yazıyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi noveche -- 25 Mayıs 2014; 14:44:55 >
  • Anakart fiyatları çok fazla Intel'in

• 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.