Şimdi Ara

Zen3'te Curve Optimizer Nasıl Ayarlanır? (26. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
762
Cevap
64
Favori
49.679
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
24 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 2425262728
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

yemeyecem içmeyecem ben sana resim atacam.dediğim gibi üzerine bir şeyler konabilir bu işin ve ben sana en son yaptığımı bi göstereyim hem en son sayfalarda da olsun hızlı ayar nasıl oluyor sen ona göre yap.

• ugrpkr kullanıcısına yanıt

dostum öncelikle 5600x 5800x 5900x 5950x aynı şekilde güç çekip ısınmaz.burada 5900x göstermiyor insanlar genelde ben pm'den görüştüm baya bir kişiyle yani baya uğraşıyorlar görece düşük sıcaklık olsun diye.ikincisi o 65w 105w olayı tıraş çünkü 5600x'i anlatayım 3.7 base değerinde 65w ısınır diyorlar ama biz bu aleti 4850 yapıyoruz 65w olur mu?ben benchmarklarda 100w üzerine çok rahat çıkardım curve de varken hatta oyunlarda bile çıkardım ama stok ve çok asılmayan oyunlarda 40w bile çekebilir hiçbir şey oynamadan ya da normal oyunlarda 50 60w çekebilir.sitenin biri 72w çeker öpsen demiş stok ve hangi oyun acaba oyuna göre de değişir çünkü rdr2 diyorsun sağlam yüklenir o yukarıda 1.7ghz düşür dediğim olay rdr2'de fırlar kök neyse hızı ama overwatch'da 1.8 bile olmuyor 1.7 çakılı oluyordu çünkü işlemci ihtiyacı az o oyunun ve karta drop yaptırmadan sabit 120 fps oynatıyordu ben win10 kullanırken.bu şekilde çekmiyor bile hani üste kdv iadesi çıkaracak neredeyse.  üçüncüsü yükte diye tek bir program veya yüklenme gücü yok bu da yaptığın teste göre değişir adam aida64 yapar onda bile fpu seçip seçmemene göre değişir.senin de herkes ne yapıyorsa onu yapman gerekir ve senin daha çok uğraşman gerekir.ben burada kaç bin liralık kasa alanlar soğutucu alanlar biosta deli gibi ayar yapanlar gördüm hani kolay değil 5900 serisi soğutmak o yüzden bizimle karşılaştırmamalısın.bende bir ccd var sende iki tane var yani teoride sende iki kat ısınması lazım ama ikinci ccd sende daha düzgün bir yerde olduğu için bende ise tek ccd kenarda kaldığı için sende avantaj oluyor ve iki kat fark olmuyor ama sendeki çok kolay ısınabiliyor fırsat bulursa.

• quote:

Orijinalden alıntı: Jake Lockley

yemeyecem içmeyecem ben sana resim atacam.dediğim gibi üzerine bir şeyler konabilir bu işin ve ben sana en son yaptığımı bi göstereyim hem en son sayfalarda da olsun hızlı ayar nasıl oluyor sen ona göre yap.

eyvallah  ya hafta sonu 2 gündür uğraşıyorum, biraz taktım bu meseleyede. sanırım yüzdük yüzdük sonuna geldik. zaten o 3 foto üzerinden konuşursak olay biter, orada kısaca özetlediydim baktığınız mı attığım fotolara? sadece teyit almak istediydim. :))

• Abi uzun zamandır seninle konuşuyoruz. Bendeki parçaları biliyorsun aio alana kadar oto ayarda kullandım aio değişince dedim ayar çekeyim arkadaşta aynı aio var onda 82 dereceler de oyun da 65 derecelerde anakart mı dayıyor voltajı desem cb23 tek seans testinde allcore 4600-4625 gibi arada 4575 mhz 1,315 dolaylarında. Single core testinde 71 72 derece cpuz benchte allcore 80 derece yani bu kadar çok ısınmasını anlamış değilim. Ppt düşürünce sıcaklık düşer diyen var ben anakarta bırakmıştım manuel e çektim 170 yaptım (210 görüyordu) yok yine aynı bu sefer 150 ye çektim tdc edc 130 a çektim yok yine aynı, ilk pboda üstteki ayar enable disable neyse artık yapınca ısı düşürüyor diyen olmuş perfle birlikte onuda denedim perf haricinde yine ısı düşmedi ben anlamadım gitti. Arkadaştaki ayarları denedim yok yine aynı hayır ekstra bşy mi yaptım desem oda yok. Soc vcore optimize çektim ki arkadaşta standart, soc vcore llc4 yaptım arkadaşta aynı vcore %120 yaptım arkadaşta yine aynı ondaki anakart b550f bendeki b550-xe hayır yani yanlış ne olabilir? Hızlı koşan birinci atlar neg 5, ikinci atlar neg 10, diğerleri neg 20... Boost desen aynı 200 yaptık throtle 255. 🤔 Boost desen 200 arkadaşta da aynı throtle desen oda 255 oda aynı 🤔 Ppt düşürüyor demişler ama pek bi faydası olmadı 5600x e göre değil 5900x e göre ayar yapanları da denedim değişen bşy yok bendeki cpu mu hayvan anakart mı bol keseden veriyor anlamadım gitti. Tek farkı boşta hızlı koşan at 2 değil daha fazla çıktı sadece.

Zen3'te Curve Optimizer Nasıl Ayarlanır?

• ugrpkr

işlemciden işlemciye değişebilir bunu hızlı koşan at örneğinde de demiştim sen 10 yapamazsın 9 yaparsın ben 15 yaparım adam 17 yapar üretim kalitesine göre değişiyor.ısınma durumu ise sadece bu seriye özel değil fx zamanında bile vardı golden molden çip olayları o zamanlardan kalma mesela hadi burada anlamıyorlar yabancı forumlarda ne zaman sonuç atsam adamlar ooo golden süper falan diye yorum atıyordu yani bir 8320'nin 5250 mhz'de test alması normal değil ama yurdum insanı 9590'la 5.2 yapana ooo üstad sen konuş dedi bu yüzden eller aya biz yaya.o bakımdan conileri bi dene derim dil bilen arkadaşların varsa onlar çat çat söylüyorlar ya da şunu yap diyorlar overclock.net falan aktifti son gördüğümde ama bana sorarsan böyle şeyler olur senin ayar yanlışın ya da anakartın psun ramin kasan aio'n değil de sıcak kanlı bir işlemciye dekgelmişsin ya da adana gibi bir yerde yaşıyorsun çünkü ortam sıcaklığı da oynatır aynı şehirde bile benim taş bina kuzeye bakan cam açık atıyorum 20 derece odamla senin daha farklı daha sıcak odan farkeder bu da pek dikkate alınmaz burada çünkü diyorum ya yayayız biz hala müsellem.

evet gelelim resimlere size bir iyi bir kötü haberim var.iyi haber ayarla boğuşmak istemeyenler için pratik bir yöntem buldum curve murve Allah belanı versin yapmıyorum nan falan demek için ama asus'ta geçerli.MSI'da olmaz çünkü pbo onda bir yerde var ama belki onda da oluyordur.kötü haber 1.2.0.6b biosu kullanıyorum ve amd overclocking kısmını değiştirmişler ne yapmışlar kendileri de bilmiyor daha da kötüsü yani ilk mesajdaki gibi de çalışmadı bende.

1-işlemcimizin çarpan ve voltaj auto

2-Tweaker altındaki asuslarda iki tane ya PBO ayarı bu şekilde.burada oynayabileceğiniz değer 1x 10x olan.ben gösterecektim 1x denedim sonra kafam bozunca -gelecem- tekrar 10x denemedim.1x daha az ısıtır 10x daha çok puan verir ya da auto bırakabilirsiniz.Fmax Enc. niye disabled yaptık çünkü o ayar puan düşürür ama daha az ısı yapıyor bu yüzden oc'yi 0 mhz seçip onu enable yapanlar vardı.

3-Digi kısmından bir resim burası çok önemli değil komple default bırakabilirsiniz ben LLC3 verdim CTR programı defaultta bronze dedi LLC3'de golden dedi demek ki bi farkı var.optimized standart o da önemli değil.

4-Advanced kısmına geçiyoruz burada CBS kısmı.burayı neden gösteriyorum genelde kimse oynamaz ama C-State ayarını enabled yapmazsanız win10'da işlemcinin hızı düşmüyordu.şimdi win11'den ya da son bioslardan yine düşmüyor 3.6 5600x için altına inmiyor belki anakarta göre değişiyordur siz açın faydalı bir ayar.IOMMU mudur nedir o gereksiz içinde gpu olan işlemciler için miymiş neymiş ama dediğim gibi isterseniz burayı da komple pas geçebilirsiniz.

5-geldik heyecanlı kısımlara.amd overclocking altındaki pbo kısmı yenilenen haliyle.sizde böyle görünmeyebilir ama beni gıcık eden 200 mhz için enable positive enable negative demişler hangisi belli değil.tabi ben ikisini de denedim yine aynı.corona benchmark yapıyorum 4650 oluyor hadi neyse intel gibi köklemiyor ryzen onu kabul edelim ama voltaj 1.3'ü geçmiyor hatta 1.290 küsürlere düştü test devam ederken.yav dedim efendi ol diye program yazsam 1.4'ten aşağı çekmezsin bu ne?200 mhz please ya ne negativesi ne positivesi hadi curvedeki gibiyse çünkü mhz aynı ve kesinlikle 4850 göremedim 4750 oldu hatta +300 mü yapacaktık acaba dedim.GOW açtım daha birinci dakikada 76 derece oldu alet dedim kapat.disabled olarak kullanıyorum ben.kena'da fps baktım 2 fps düşük oyun başında curve ile yani umarım patlatmamışlardır bu olayı.cine23 yaptım stok 10900 çıkıyor curve 11900 çıkıyor bence kötü çünkü ben 12300 mü ne yapıyordum diye hatırlıyorum artık win11 mi ne törpülüyor sonucu bilemiyorum hani windowsta çalışan bir şey bile yoktu onu da gösterecem.

6-bu da son klasik curve sayfamız hızlı çekirdeklere ya da atlara bizim tabirimizle daha çok yem veriyoruz ama daha düşük sayı yazıyoruz çünkü negatif hani bu bardaktaki sütü daha az yere dök de içsin çocuk gibi.

test ederkenki windowsun hali de bu

-SKYNET-

pm attım sana öğlen ama buradan resimleri açıklayarak gidecem istersen bak.

son olarak iyi haberi de vereyim.5'i resimde advanced seçip tırmalıyoruz ya orayı sadece enabled seçip 2. resimdeki gibi pbo ayarı yaparsanız neredeyse aynı şey oluyor 11900 değil 11873 mü ne alıyorsunuz ama curve vs hiçbir ayar yok hani hiç yapamıyorsanız deneyin.

@-SKYNET- @ugrpkr

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Jake Lockley -- 21 Şubat 2022; 18:1:32 >

• Aynen hocam win10 var şuan ve güç tasarrufu ile test yaptım cpu z 656 verdi hem enerji harcamayıp hem ihtiyaç olunca 1740 mhz den 4850 mhz ye kadar boostlaması bence gayet güzel oldu. Güç tasarrufunu açmayınca bazen bir program açarken de ani olarak boostlayıp fan açıyordu şuan çok hoş oldu teşekkürler :)

• CcOsmanLı kullanıcısına yanıt

rica ederim.biraz düşük çıkmasının sebebi işlemci yüke girip daha fazla lazım diye toplayıncaya kadar daha doğrusu onun bir bench olduğunu anlayana kadar testin yarısı bitiyor zaten cpuz gibi kısa testlerde ki bence düşük çıkmamış bende normalde 655 falan çıkıyor zaten bir kayıp değil çünkü sana uzun süren şeylerde lazım.rdr2'yi 30 saniye oynayıp da tüh tek çekirdeğim %5 düşmüş 1 fps az aldım bu sefer demeyeceksin ki rdr2'de bile gerekmediğinde düşürüyor buz gibi de oluyor.gıcıklık yapan bir program/oyun dekgelmeden kullanırsın umarım yani aslında bütün işlemciler böyle olmalı durduk yere ısıtıyoruz ama rekabetçi oynayanlarda işin içine başka işler giriyor.rdr2 story oynuyorsanız bu iş bir de ekran kartında olsa yapıştır saatlerce dolan boş boş avlan poker oyna vs.şu son elektrik olayından sonra ben oturup uzun uzun oyun oynamaya korkar oldum 5 dakika overwatch atıp çıkıyorum.cep dostu bir şey işte beni bunun için taşladı forumun yobazları.ne 1.7'si din elden gidiyor diye. 

• Elektrik konusuna hiç girmeyelim hocam yoksa beni banlarlar :) Yardımlar için çok teşekkürler tekrardan hocam kolay gelsin görüşmek dileğiyle, konu takibimde gelişme oldukça bakıyorum zaten :)

• Beta bios diye yüklemedim o sürümü.

2. Resimde gösterdiğin fmax ayarını da değiştirdim ama sıcaklığa etkisi olmadı

3. Resimde vrm spread spectrum ne işe yarıyor çözemedim oda boostluyor sanırım. Cpu llc4 soc llc4 bende, ekstra olarak cpu currently capability %120 çektim farklı bi ayar yok 🤔

uzun süre test etmeden çıkarmışlar bir yerlerini sağlama almak için beta demişler hero8'e bile beta çıktı bundan önceki sürümde yani yakacak değiller öyle modeli ya da kullananlarını karşılarına alacak kadar deli değillerdir demek ki sürekli çıktığı için artık test edemiyorlar yeterince.bir sıkıntı çıkartmadı bende.

fmax ayarını enable yapmakla bitmez ters curve yapman lazım yani oc yapmayacaksın +200 değil +0 yapacaksın ve uv o atlar mevzusunu da yapacaksın olabildiği kadar.1x olacak ve biraz da offset voltajdan düşürebilirsin az bir şey.ben soğutmak için uğraşmadım da bana anlattıklarından aklımda kalanlar bunlar hızlıca denemek istersen.daha detaylı bakayım dersen bu konuda sırf bu konuşuldu bir ara kızdım ben hatta oc yapıyoz len burada kötü emellerinize alet etmeyin yöntemi diye. 

bir yerde spread spectrum görüyorsan ki fsb'de vardır otomatik ayarlayayım abi gibi bir şeydir ve kilittir bir yerden sonra mesela bu fsb ss ayarını kapatmadan x2 3600 döneminde oc yapmıyorduk fsb az bir şey çıkıyordu ama ss ayarını kapatınca yapıştır sonuna kadar oluyordu 1.9@3.2 zaten 3.2 idi en hızlı x2 6000 modeli.LLC SOC bence bunları oynama oto kalsın %120 de yapma ama dediğim gibi bir iki ayarla olmaz komple para eden ayarları yapmalısın.şu mesajda dediklerimi bi dene olmadı konuyu kurcalayacan.

• Valla abi yüklendiğimin farkındayım ama arkadaşla aynı ayarı yapmama rağmen yüksek ısıda çalışmasını bi türlü anlayamadım 🤔 dün şunu farkettim obs ile twitch de kayıt dursun diye yayın gibi açınca baya ısınıyor 85 i görüyor nadiren de olsa ortalama 82 83 derece de. Yayın şeysini kapayınca sıcaklık 7-8 derece düştü 71 75 derece arası gidip geliyo nadiren 77 vs görüyor. Biraz core clockları düşürmek gerek 5100 görmesi pek işimize yaramıyor gibi ısı yaratmasından başka. Arkadaşla aynı aio kullanıyoruz aynı ayar yaptığım halde yüksek çalışması can sıkıcı biraz. 200 olanı 0-50 ye kadar düşürüp denerim artık unutmazsam bios ayarını atarım. Benchlerde testler de 80 85 görse sorun değilde oyunda görmesi can sıkıcı 65 e kadar fitim düşürmek lazım olmadı oto kullanıcaz gibime geliyor. Boşta 4-5 core 5075 5100 geri kalan 4975 görüyor namussuz.

• quote:

Orijinalden alıntı: -SKYNET-

Hocam bendede var 5800x, 4.7 için 1.30 6n qlt7nda stress testinde çöküyor. 15dk bu şekilde stress testini ekran görüntüsümü atabilir misin? Aıda64 ile.ben okadar denedi yok olmuypr

Tabi ki buyrun.

• Faheka_ kullanıcısına yanıt

Aida64 sıcaklıkları çok dengesiz normalinden az gösteriyor. Aida64 ayrıca o kadar dengesiz ki win11 de sensorpanel açık halde kullanırken sistemi reset dahi attırıyor.

• quote:

Orijinalden alıntı: ugrpkr

Aida64 sıcaklıkları çok dengesiz normalinden az gösteriyor. Aida64 ayrıca o kadar dengesiz ki win11 de sensorpanel açık halde kullanırken sistemi reset dahi attırıyor.

Sıcakları değerleri dediğiniz gibi yanlış gösterme ihtimaline karşın armoury crate görseli de yanında paylaştım. 15 dk'lık test sonucunda görselde gördüğünüz üzere CPU Package 79 dereceyi geçmedi.

Bu arada soran arkadaşı yanıltmamak adına farklı yöntemler ile de test yapabilirim önerilerinize açığım hocam.

• Faheka_ kullanıcısına yanıt

Armoury crate olana bakmadım hocam pardon incelemedim onu argb dışında kullanmadığımdan :)

• verdiğiniz ayarları yaptım hocam, sağolun 5000mhzleri görüyor. lakin şöyle bir durum var 3770-5000 mhz arasında gidip gidip geliyor sürekli.yani sabit 3750 veya 5000mhz demiyor. default halide 3750-4850mhz arasındaydı. şimdi bu 5binde mi çalışıyor 37750 demi orasında bir yerde mi?  

bu arada hızlı çekirdekler bende 5 ve 6. çekirdekler. bıosta 0 dan başlıyor curved. orada 4 ve 5 denk geliyor sanırım?

• -SKYNET- kullanıcısına yanıt

0 1 2 3 4 5 6 7 diye gider biosta.sende 5 ve 6. çekirdekler ise 4 ve 5'e düşük vereceksin biosta evet doğru yapmışsın.Zen3'te Curve Optimizer Nasıl Ayarlanır? 

3770 5000 arasında takılması normal güç planı yüzünden oluyor az çeksin az ısınsın diye ama dersen ki sabit dursun sabitlerim o zaman CBS'de C state diye ayar enable ediyorduk ya onu disabled yap ve windows güç planında gösterdiğim yerleri 100 yap ikisini de ben değiştirmedim şimdi sen 100 yap.o zaman oynamaması lazım.bi sakıncası yok bence oynamasının ama dene.300'le giden araban var diye avm'nin önünden de 300'le geçmezsin baya ısınır tahminim sabit durursa bir de olayın mantığı zaten sabit durmaması lazım oldukça çıkması yoksa biostan 50x çarpan verirdik manuel oc oluyor o zaman inteller gibi.sendeki işlemci manuel 5 ghz yemez zaten ama curve ile 5 ghz görür yüke girerse.mesela benim işlemciye golden diyor CTR 4775 manuel yapabiliyorum ama curve 4850 yapıyor ama sabit değil değişiyor.stokta 250 ile giderken curve ile nitro açıyorsun 300 gidiyorsun ama sürekli değil zaten adamlar ondan böyle acayip bir oc sistemi bulmuş direkt yemiyor nasıl mimariyse artık?o yüzden zen4'te 5 ghz stok diyorlar yani ben çok farklı bir mimari geleceğini beklemiyorum gene bunun gibi demek ki işte nedir ddr5 pcie5 am5 daha güncel olur bir de haliyle ram işi değişmiştir ve tek çekirdeğe geçirmişlerdir.200 fps'den sonra 50 fps bir harika dostum gibi bir şeydir çünkü piyasadaki zen3'lerin kaldıramayacağı kart yok.zen4 mevcut duruma ekstra fps getirecek.ekmek yemeyi bilmiyorlar nvidia 4000 serisi aboow mimari ama şu tarz hızlı uçup kaçan işlemci istiyor diye el ele kol kola gelseler ikisi de yok satar.yeterli güçte kart yok zen4 çıkıyor çünkü zaten yok satıyorlar.pandemi olduğundan beri çok saçma işler oluyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Jake Lockley -- 23 Şubat 2022; 18:33:35 >

• Selamlar,

5800x ve msi b550 gaming edge wifi anakart ikilisini kullanıyorum.

Önerdiğiniz ayarlar nedir öğrenebilirmiyim.

• 
Sayfa: önceki 2425262728
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.