Hocam 4.6ghz all core o işlemci için performans kaybı demek. Özellikle hafif yüklerde. O işlemci 5ghz üzeri görebilecekken 4.6ghze limitlemis oluyorsun. Sıcaklık yine o civar olur boost algoritması sebebiyle. Fakat 80 dereceler problem değil. Forumlara baktım ppt 200, tdc 150, edc 150 benzer soğutucular için iyi performans vermiş, bunları aynen kullanabilirsin. Boost offset olarak +150mhz girebilirsin. Curve optimizer icin en iyi cekirdekler -5 yada -10, diğerleri -20 girebilirsin yada -30 Da kullanabilirsin işlemcin yüksek ihtimal onu da kaldırır. Bunlar sonrası sistem hafif yüklerde iken ani resetler olabilir, onu tespit etme yöntemini de bir sonraki mesaja ekleyeyim. Optimize dediğim bu negatif offset değerlerinin en stabil olanını bulma işi. Sıcaklıklar düşmez fakat işlemcinin boost ettiği hız daha yukarılara çıkacaktır. Hem sıcaklık düşsün hem daha yukarı boost etsin dersen o sogutucu ile olmaz. Sıcaklık düşsün, boost önemli değil dersen işlemci gücünü limitleyerek olur yani yukarıdaki değerlerden daha düşük ppt tdc edc girersen olur. O da performans kaybı getirir. O koşulda dahi all core 4.6ghzden daha iyi performans verecektir. |
Zen3'te Curve Optimizer Nasıl Ayarlanır? (30. sayfa)
-
-
Olması gereken değerden daha negatif bir curve optimizer değeri verdiğinizde internette gezerken yada youtube videosu izlerken, yani düşük yüklerde reset yemeye başlarsınız. Yani atiyorum 11. Çekirdeğin olabilecek en iyi değeri -23 imis fakat siz denemelere başlarken-30 verdiniz. Reset gelecektir düşük yüklerde.
Resetin hangi çekirdekten geldiğini tespit metodu şu: windows arama kısmına eventvwr yazıp kısayol masaüstüne ekleyin. Orada sağ tik custom view , by source kısmından whea arayıp seçin.
Sonra diyelim ki reset yediniz sistem açıldı. Event vieweri açıp bu oluşturduğunuz custom view e tıkladığınızda whea 18 hatası göreceksiniz. Id olarak da örneğin 11. Çekirdek ise 22 yada 23 göreceksiniz. Yanı çekirdek no id/2. Küsurat çıkarsa aşağı yuvarliyorsunuz.
Bunu gördükten sonra ilgili çekirdeğe biostan gidip artı yönünde değer veriyorsunuz. Yanı diyelim ki -30 vermiştiniz. - 27 yapıp tekrar deniyorsunuz. Yine reset geldi-24 yapıp tekrar deniyorsunuz.
E ben her çekirdeği optimize etmek için sürekli internette takılıp youtube videosu mu izleyecegim derseniz hayir. Core cycler diye bir program yapmis biri, onu aratip indirin. O her çekirdeği tek tek yükleyen bir program. Kısa sürede sıkıntı olan çekirdekten reset yemenizi sağlıyor. Ozet olarak böyle.
-
Merhaba hocam benim amacım çok fazla performans kaybı olmadan en düşük sıcaklıkları yakalamak. Çünkü stok soğutucu kullanıyorum. Anakartımdan dolayı sanırım bende eco mod çıkmıyor. Fazla detaya girmeden nasıl bir ayar yapmam lazım ?
MSI B450M PRO M2 MAX - Ryzen 5600G
-
Eğer stok sogutucu kullanıyorsanız stok ayarlarla devam edebilirsiniz. Sogutucu degistirirseniz o zaman ram artı apu overclock yapılabilir islemcinizde
-
Güzel konu mesajım bulunsun 5700x pbo ayarları da olsa keşke
-
Arkadaşlar merhaba , Sizlere bir konu danışacağım;
5700x allcore negatif -30 da gayet güzel çalışıyor, multi skoru da gayet stabil. ben pbo adv. , scalar 10x kullanıyorum. +50 mhz boost ile. Sıkıntı şu, cpu z de single core skoru devamlı değişken, en iyi çekirdeklere -10 verip deniyorum bir denemede 645 veriyor , bir denemede 620 , devamlı değişken. Dolayısıyla bir türlü en iyi curve ayarını bulamadım. 5600x te single core skoru çok değişmez aynı çıkardı bunda devamlı düşme ve yükselme oluyor. Multi skorunda sorun yok. Sizce nedendir ? En iyi çekirdek 0 no lu, acaba ilk çekirdek olduğu için sistem yüklerinden devamlı etkileniyor olabilir mi ?
Not: pbo+150-200 gibi değerlere aldığımda cpu z single core skoru neredeyse sabit kalarak 660-670 aralığında olması gereken sonucu veriyor. Problemim 4650-4700 mhz te en optimal curve ayarını ve single core performansını bulmak. bu hızlarda ki single core dalgalanma nedenini ne denediysem bulamadım.
-
Yazın 2020 tarihli ama konuyu okurken güç planı aklıma geldi 1800x işlemcide ryzen blanced seçiliydi geçenlerde 5700x işlemciye geçtim hiç aklıma gelmedi bu güç planı 5700x takılı pc ye geçince bakıcam hangisi seçili de tam anlayamadım 5000 serisinde hangi planı kullanmak gerek acaba ryzen blancedi mi yoksa windowsunkini mi?
-
quote:
Orijinalden alıntı: mito1172Yazın 2020 tarihli ama konuyu okurken güç planı aklıma geldi 1800x işlemcide ryzen blanced seçiliydi geçenlerde 5700x işlemciye geçtim hiç aklıma gelmedi bu güç planı 5700x takılı pc ye geçince bakıcam hangisi seçili de tam anlayamadım 5000 serisinde hangi planı kullanmak gerek acaba ryzen blancedi mi yoksa windowsunkini mi?
Yeni işlemciler için Ryzen Balanced zaten yüklenmiyor bile çipset sürücüsü kurulurken. Windows'un standart ayarları kullanılıyor.
-
Selamlar,
Olay görüntüleyicisindeki whea-error kısmını bir türlü bulamadım ben. Hangi çekirdek te sıkıntı çıktığını anlayamıyorum. Bu konuda yardımcı olabilecek varmı?
-
bana dediysen bende 1800x takılıydı haliyle blanced yüklüydü ve seçiliydi 5700x takınca da seçili kaldı ben windowsa çektim o yüzden sordum
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mito1172 -- 25 Eylül 2022; 1:36:43 > -
Evet ben de 5600'e formatsız geçince Ryzen Balanced'da kalmıştı ama sonradan format atıp da çipset sürücüsünü kurduğumda Ryzen Balanced güç planı sisteme kurulmuyor bile.
-
Aynen öyleymiş hatta w10 da kaydırmalı güç planı çıkıyormuş ayarlarda
-
Hayırlı olsun değiştirmişsin işlemciyi :) Ryzen Balanced hiç kullanmadım. Sadece windows güç profilini kullanıyorum. O daha dengeli sıcaklıklarda ve performansta. Onu kullan. Sanırım yeni chipset sürücülerinde de gelmiyor zaten o seçenek.
-
Aynen yaptık bir çılgınlık değiştirdik sağ ol Tamam zaten baktım blanced seçili windowsu seçtim. 1. nesil işlemci olunca cihipsetle kuruluyordu 5000 serisinde kurulmuyormuş yeni güncelleme gelsin kurup bakarım gerçekten gelmiyor mu
-
İyi yapmışsın hocam bi 4 sene kafana rahat olur Zen3 mimarisi çok iyi. Ona da gelmez büyük olasılıkla.
-
Aynen baya yeter bana kısmetse
-
Merhabalar, birkaç sayfa geriye gittim ama bulamadım, ryzen 5 5600 için stok fan ile, fazla performans kaybı yaşamadan, işlemci ısısını düşürmek istiyorum. Oyunlarda max 80 derece gördüm default ayarlarda... En azından 70 civarı olsa daha iyi olur, birkaç video izledim ama, direkt biostan yapmak yerine önce ryzen master ile test etsem, stabil ise bios a uygulasam düşüncesindeyim, aksi halde bios pil sök çıkar uğraşmak istemiyorum ..
Ryzen 5 5600 (stok fan)
Asus tuf b450 plus gaming
2x16 corsair ram (Docp ile 3600 mhz)
Asus Dual 6650 xt
750watt gold psu
Bu sisteme göre ısı düşürebileceğim, ayar video vs önerebilecek varsa çok makbule geçer
Ps: ryzen master da curve optimizer mode dan All cores yapıp otomatik optimize etmesinde bir sorun var mı ? Yoksa orayı referans değer mi alıyoruz ?
Burada biraz okuduklarımdan anladığım kadarıyla curve ile core lara -20 -30 değerler verince, o kadar voltajı mı kısıyor yani? Atıyorum oyunda max 1.25 e çıkıyorsa defaultta, curve -20 verince 1.05 mi oluyor max?
-
o işlemciyi stok fanla curve kullanarak soğutamazsın.en dandiği de olsa snowman dark falan bir kule tipi fan almak durumundasın bu enlem.yok arkadaş ben fan man almam dersen yapabileceğin tek ayar var o da 3600 stok fan kullanıcılarının yaptığı ayar yani turboyu kapatmak.bu durumda işlemci 4.6 ghz değil 3.6 ghz çalışacaktır bu da boylam artık birine geleceksin yoksa senin hayal ettiğin gibi değil bu iş -20 ver voltaj çat diye düşsün oh mis.öyle olsa çok farklı bir 2 sene yaşardık burada.yeterince nokta virgül koymuş muyum bakmadım ama bu da size beter olun mesajım olsun.gidin bir klon başlık daha açın çok biliyordunuz ne oldu?
-
Hayırdır birader, biriyle karıştırdın galiba? Adam akıllı birşey sordum, bir yerde çok bilmişlik ya da ukalalık mı yapmışım ? Araştırıyoruz, soruyoruz, öğreniyoruz... Bugüne kadar O.C vs işim olmadı, genelde stok fan ile düşük ısılar ile kullanıyordum, 5600x daha çok ısınıyormuş diye düz 5600 aldım, varsa bir ayarı yapalım dedik, izlediğim videolarda curve ayarıyla ısı düşüren olmuş falan, burda da sordum, deneyip tecrübe eden var mı diye ? Neye göre kime göre beter oluyoruz ? Bir psikoloğa görünün bence... -
Stok fan ile pek fark etmez tavsiyem en az 12 cm fanlı kule tipi alman örnek bende 5700x var NOCTUA NH U 12 SE 2 fanlı soğutucuyla gayet iyi ısı
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X